Презентація "Невідкладна домедична допомога. Визначення стану потерпілого. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах.

Про матеріал

Презентація "Невідкладна домедична допомога. Визначення стану потерпілого. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах. Серцево-легенева реанімація. Алгоритм рятування людей під час пожежі. Невідкладна домедична допомога при опіках, отруєнні чадним газом" використовується на уроці Основ здоров'я у 9-му класі за темою: "Невідкладна домедична допомога Визначення стану потерпілого. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах. Серцево-легенева реанімація. Алгоритм рятування людей під час пожежі, з-під завалів. Невідкладна медична допомога при опіках, отруєнні чадним газом" відповідно до Навчальної програми для закладів загальної середньої освіти ОСНОВИ ЗДОРОВ'Я 6 – 9 класи (наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невідкладна домедична допомога Визначення стану потерпілого. Перша допомога у надзвичайних ситуаціях. Види і наслідки кровотеч. Невідкладна допомога при кровотечах. Серцево-легенева реанімація. Алгоритм рятування людей під час пожежі. Невідкладна домедична допомога при опіках, отруєнні чадним газом

Номер слайду 2

ПЕРША ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ НАДЗВИЧАЙНІЙ СИТУАЦІЇКожен з нас може опинитись у ситуації, коли комусь з рідних чи просто людині на вулиці необхідна допомога після надзвичайної ситуації. Саме від правильного алгоритму дій буде залежати стан потерпілого і чи буде він жити, адже саме перша домедична допомога дозволяє зберегти життя, поки не приїде швидка допомога.

Номер слайду 3

ЩО ВАРТО ПАМ’ЯТАТИ КОЖНОМУ?- Перш за все, огляньте місце, де сталась надзвичайна ситуація, переконайтесь, що вашому життю чи потерпілого нічого не загрожує навколо.- Далі необхідно допомогти постраждалому вивільнитись від факторів, що можуть його травмувати ( відокремити потерпілого від струмопровідних елементів, винести чи вивести із загазованого приміщення, погасити палаючий одяг чи допомогти забрати предмет, який міг затиснути частину тіла потерпілого).- Визначити характер і важкість отриманої травми.- Оцінити стан потерпілого та постаратись визначити вид необхідної допомоги - екстрена реанімаційна чи перша медична.- Зателефонувати в 103 та повідомити про постраждалого, коротко описати стан. Надалі ваші дії мають бути злагоджені та правильні - постійно контролювати загальний стан потерпілого, контролювати і підтримувати життєво важливі системи потерпілого ( дихання, кровообіг) до прибуття медичного працівника або впродовж евакуації.

Номер слайду 4

Вивільнення потерпілого від факторів, які травмують:- Забрати потерпілого з місця пригоди, постаратись знайти безпечне місце;- Визначити наявність свідомості у потерпілого - обережно потрясти його за плече, голосно звернутись і запитати “З Вами все гаразд? Ви мене чуєте!”;- Визначити наявність дихання за допомогою прийому “чути, бачити, відчувати”;- Наявність дихання треба визначати впродовж 10 секунд;- Якщо дихання нормальне, постаратись перемістити постраждалого у стабільне положення;- Якщо постраждалий лежить на животі, перевернути його на спину, фіксуючи шийний відділ хребта. Провести огляд на наявність травм та переломів. При наданні домедичної допомоги потерпілому, в якого є кров, варто одягнути гумові рукавички, якщо це можливо, аби вберегтись від інфекцій.

Номер слайду 5

Серцево-легенева реанімація постраждалого якщо постраждалий реагує:- якщо йому нічого не загрожує, залишити його в попередньому положенні;- з’ясувати характер подїі, що сталась;- викликати бригаду швидкої медичної допомоги;- забезпечити нагляд за постраждалим до приїзду медиків. якщо постраждалий не реагує:- звернутись до осіб, які поряд за допомогою;- якщо постраждалий лежить на животі, постаратись перевернути його на спину та відновити прохідність дихальних шляхів. Якщо механізмом травми було падіння з висоти, то варто розуміти, що в постраждалого є травма в шийному відділі хребта;- для відновлення дихання скористатись прийомом “чути, бачити, відчувати”. Наявність дихання впродовж 10 секунд.

Номер слайду 6

Серцево-легенева реанімація постраждалого якщо постраждалий дихає при відсутності свідомості:- перемістити його в стабільне положення;- викликати бригаду екстреної швидкої допомоги;- забезпечити нагляд за постраждалим до приїзду медиків.якщо дихання відсутнє:- викликати бригаду екстреної медичної допомоги- розпочати серцево-легеневу реанімацію:   а). виконати 30 натискань на грудну клітину глибиною не менше 5 см (не більше 6 см), з частотою 100 натискань і не більше за хвилину.   б). виконати 2 вдихи з використанням маски-клапану, дихальної маски тощо. При відсутності захисних засобів можна не виконувати штучне дихання, а проводити тільки натискання на грудну клітину. Виконання двох вдихів повинно тривати не більше 5 секунд.   в). після двох вдихів продовжити натискання на грудну клітку відповідно до алгоритму:   - змінювати особу, що проводить натискання на грудну клітку кожні 2 хвилини;   - припинити проведення серцево-легеневої реанімації при відновленні у постраждалого дихання.

Номер слайду 7

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ РАНАХ І КРОВОТЕЧАХКровотеча - це витікання крові із кровоносних судин при порушенні їхньої цілісностіОзнаки артеріальної кровотечі : швидка та значна кровотеча ( кров б’є фонтаном, пульсує, яскраво-червоного кольору) призводить до значної крововтрати впродовж короткого часу. Ознаки венозної кровотечі : кров безперервно витікає з рани, темно-червоного кольору, залежно від діаметру пошкодження вени кровотеча може бути від незначної до інтенсивної.

Номер слайду 8

Основні методи зупинки артеріальної кровотечі:- накладання кровоспинного джгута;- накладання імпровізованого джгута-закрутки;- притискання судин;- максимального згинання кінцівки з використанням валика. Пам’ятайте - під джгут підкладають записку в якій вказують дату та час, коли його було накладено. В теплу та холодну пору року джгут можна не знімати впродовж 30 хвилин. Для забезпечення кровопостачання кінцівки джгут слід послабити на 2-3 хвилини. Щоб запобігти значній кровотечі в цей час, рану притискають марлевою серветкою. При венозній чи капілярній кровотечах на рану накладають тиснучу пов’язку.

Номер слайду 9

ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ПРИ ПЕРЕЛОМАХ. ПРИЙОМИ ТА СПОСОБИ ІММОБІЛІЗАЦІЇПерелом - часткове або повне порушення цілісності кістки, викликане впливом на неї механічної сили, а також внаслідок патологічного процесу -  пухлини чи запалення. Види переломів:- відкритий - часткове або повне порушення цілісності кістки з одночасним пошкодженням шкірних покривів у проекції перелому. Ознаки: наявність рани у місці перелому, кровотеча з рани, порушення функцій пошкодженої кінцівки, неприродне положення кінцівки, патологічна рухливість кінцівки, крепітація (своєрідний хрускіт) у місці перелому, наявність уламків кістки в рані.- закритий перелом - часткове або повне порушення цілісності кістки без пошкодження шкірних покривів у проекції перелому. Ознаки : неприродне положення кінцівки, біль в області рани, деформація кінцівки, патологічна рухливість, крепітація у місці перелому, гематома в області перелому, порушення функції ушкодженої кінцівки.

Номер слайду 10

Як діяти при переломі: Якщо у постраждалого ознаки відкритого перелому:- розрізати одяг над раною;- накласти чисту, стерильну пов’язку на рану;- допомогти постраждалому прийняти зручне положення ( таке, яке завдає найменше болю);- іммобілізувати (знерухомити)  ушкоджену кінцівку за допомогою шин чи підручних засобів;- вкрити постраждалого покривалом;- забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття медиків. Якщо у постраждалого ознаки закритого перелому:- допомогти постраждалому прийняти зручне положення ( таке, яке завдає найменше болю);- іммобілізувати (знерухомити) ушкоджену кінцівку за допомогою шин чи підручних засобів;- вкрити постраждалого покривалом;- забезпечити постійний нагляд за постраждалим до прибуття медиків.

Номер слайду 11

Перша допомога потерпілому від пожежіПожежі виникають щодня і щогодини. Крім матеріальних збитків, вони нерідко завдають шкоди здоров'ю потерпілих від вогняної стихії людей. Якщо виконувати правила ПБ, ймовірність виникнення пожежі та кількість постраждалих на ньому зменшиться в рази.

Номер слайду 12

Як допомогти людині, якщо він отруївся CO Чадний газ не має ні запаху, ні кольору. Потрапляючи в організм людини, він викликає небезпечне для життя отруєння. Зрозуміти, що потерпілий під час пожежі чоловік отруївся чадним газом, можна тільки за такими симптомами:спочатку потерпілий починає відчувати біль в області скронь, слабкість, голова стає важкою;потім частішає пульс, шкіра червоніє;починають різко хворіти м'язи, з'являється запаморочення, сонливість, блювання;дихання перестає бути глибоким, людина втрачає свідомість, колір шкірного покриву набуває синюшного відтінку. 

Номер слайду 13

Перша допомога потерпілому при отруєнні СО До приїзду швидкої допомоги негайно надати першу допомогу потерпілому, у якого з'являються судоми, відбувається зупинка серця і дихання. Щоб цього не сталося, треба діяти:забезпечити доступ свіжого повітря;перевірити, щоб не запав язик і в дихальні шляхи не потрапив сторонній предмет;викликати швидку. Лежати хворий повинен на рівній поверхні з піднятими ногами. Треба розтерти його тіло, особливо в області грудей. Після цього слід тепло укрити потерпілого. Якщо він без свідомості - дати понюхати нашатир. При блювоті повернути голову в бік, щоб хворий не задихнувся блювотними масами. Якщо людина не дихає - негайно приступити до проведення штучного дихання.

Номер слайду 14

Домедична допомога в разі термічних уражень. Опік − різновид травми тканин тіла, який спричинює дія тепла, електричного струму, хімічних речовин або випромінювання. Згідно з даними ВООЗ, термічні ураження посідають третє місце серед усіх інших травм. У світі щороку на кожний мільйон жителів припадає 300 осіб, які потребують лікування з приводу термічних опіків або їх ускладнень. В Україні опікова травма становить 21,3 на 10 000 населення. Загалом, 70 % уражень становлять опіки, отримані в побутових умовах, причому 30-40 % з них припадає на дітей віком до 5 років. Типовими термічними агентами є: - полум’я (50 %); - гарячі пара і рідини (30 %); - розпечені тверді предмети (5 %). Характеристики опіку залежать від його глибини: -  поверхневі опіки завдають болю, що триває два-три дні з подальшим лущенням шкіри протягом наступних кількох днів; - глибокі опіки можуть бути абсолютно нечутливими до легких дотиків або проколів. Опіки навколо рота або обпалене волосся в носі може означати, що стався опік дихальних шляхів. Про опік дихальних шляхів свідчать: 128 Домедична допомога на місці події - задишка; - хрипкість або відсутність голосу; - свист при диханні. Опіки також можуть призводити до емоційних та психологічних розладів.

Номер слайду 15

Види опіків. В залежності від причини виникнення, розрізняють: - термічні − опіки, що виникають внаслідок дії джерел тепла (наприклад, полум’я, розпечених металів, гарячої води тощо); -  хімічні − опіки, що спричиняються дією будь-якої хімічної речовини; - електроопіки − спричиняються проходженням електричного струму через тіло постраждалого; - променеві − виникають внаслідок дії випромінювання (наприклад, сонячного, радіаційного); -  сонячний опік − різновид термічної травми, спричинений дією ультрафіолетового випромінювання. Вважається, що 10 % і більше ураженої поверхні викликає у постраждалого шок.

Номер слайду 16

Відмічають чотири ступеня опіків. Поверхневий (І ст.) Поверхневий шар шкіри Червоний без пухирів Поверхневий (ІІ ст.) Проникає у поверхневий шар шкіри Почервоніння з жовтим пухирем, під тиском – біліє Глибокий (ІІІ ст.) Проходить через всю товщу шкіри Темночервоний з пухирями темно- червоного кольору Глибокий (ІV ст.) Проходить через всю шкіру до жиру, м’язів і кісток Чорний, з обвугленим струпом

Номер слайду 17

Що робити при термічних ушкодженнях шкірного покриву Під час пожежі у знаходяться в його зоні людей під впливом високих температур нерідко виникають опіки. Наскільки серйозними будуть їх наслідки, залежить від своєчасності і правильності надання першої допомоги. Залежно від ступеня опіків визначено порядок дій першої допомоги. При почервонінні шкірного покриву, супроводжуваному сильним болем, досить потримати піддався поразки ділянку під холодною проточною водою, поки не стихне біль. Якщо утворилися пухирі - слід накрити їх стерильною тугою пов'язкою, викликати швидку. До її приїзду забезпечити потерпілому рясне пиття. У разі значних опіків треба забезпечити хворому доступ свіжого повітря і негайно викликати невідкладну допомогу. До її приїзду зробити наступні дії:укутати хворого в простирадло,накрити його ковдрою,дати амідопірин або анальгін,забезпечити рясне пиття.

Номер слайду 18

Що ніколи не потрібно робити при сильних опіках: обробляти шкіру спиртом або одеколоном (це викличе сильне печіння і біль);проколювати утворені бульбашки (вони оберігають рану від інфекції);змащувати шкіру жиром, зеленкою, міцним розчином марганцівки засипати порошками (це ускладнить подальше лікування);зривати прилипли до місця опіку частини одягу, торкатися до нього руками (це призводить до проникнення інфекції);дозволяти потерпілому самостійно рухатися (можливий шок);поливати бульбашки і обвуглену шкіру водою.

Номер слайду 19

Домедична допомога при ураженні очей. При ураженні очей - робити холодні чайові примочки, максимально швидко доставити потерпілого під час пожежі в медичний заклад. Наскільки правильними і швидкими будуть дії людей, що надають першу допомогу отримав під час пожежі опіки або отруєння чадним газом людині, настільки вище ймовірність того, що неприємні наслідки будуть мінімальними.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Чемерейко Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Петрушко Віта Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Єсіна Алла Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Роман Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Гутник Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
15785
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку