Резонанс: Прояви та застосування

Про матеріал
Уявіть собі дитячі гойдалки, щоб розкачати їх сильніше, вам необхідно прикладати силу таким чином, щоб її коливання збігалися з коливаннями самої гойдалки. Як результат таких дій гойдалки будуть розгойдуватися все сильніше і сильніше, або, кажучи по-науковому – амплітуда їх коливань буде збільшуватися. Дитячі гойдалки, мабуть, найпростіший і яскравий приклад резонансу з нашого життя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Резонанс: Прояви та застосування

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Явище резонансу було вперше описано Галiлео Галiлеєм в 1638 роцi.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Будь-яке тiло: мicт, станина машини, її вал, корпус корабля чи крила лiтака є коливальною системою i характеризується власними частотами коливання.

Номер слайду 6

Робота багатьох машин, механiзмiв, верстатiв, будинкiв та iнших споруд супроводжується виникненням сил, якi перiодично змiнюються i за напрямком, i за значенням.

Номер слайду 7

Якщо частота змiн напряму сили збiгається з власною частотою вiльних коливань машини, то амплiтуда коливань машини може зрости настiльки, що це призведе до її руйнування, хоча напруження в матерiалi i не перевищує межi мiцностi при статичних навантаженнях.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Надзвичайно важливим є запобiгання виникнення резонансу пiд час конструювання й експлуатацiї всiх видiв сучасного транспорту.

Номер слайду 13

Застосування резонансу:

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Явище резонансу широко використовується в науцi й технiцi. На ньому грунтується робота багатьох радiотехнiчних схем та пристроїв, таких як коливнi контури.

Номер слайду 16

Явище резонансу використовують коли необхiдно дiстати в системi якомога бiльшi коливання(у музичних iнструментах, гучномовцях тощо).

Номер слайду 17

Людське вухо сприймає звуки внаслiдок резонансу коливань у вушнiй раковинi.

Номер слайду 18

Висновок: Таким чином, резонанс - це дуже ефективний iнструмент для вирiшення багатьох практичних завдань, а й одночасно може бути причиною серйозних руйнувань, шкоди здоров’ю та iнших негативних наслiдкiв.

Номер слайду 19

Запитання:1. В якому роцi явище резонансу було вперше описано Галiлео Галілеєм?2. Де особливо широко використовується явище резонансу?3. Резонанс може бути причиною?4. Для вирiшення яких завдань використовується резонанс?5. Наведiть один приклад радiотехнiчних схем та пристроїв. r

Номер слайду 20

Вiдповiдi:1. В 1638 роцi.2. В радiотехнiцi для пiдсилення коливань.3. Серйозних руйнувань,шкоди здоров’ю та iнших негативних наслiдкiв.4. Практичних завдань.5. Коливнi контури.

Номер слайду 21

pptx
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
9005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку