Рішучість і відвага у житті

Про матеріал
Презентація до уроку з основ християнської етики 7 клас Містить цікаві, повчальні цитати з біблії, а також приклади життєвих ситуацій. У презентації висвітлені проблематичні, життєві питання, які діти можуть осмислити і дати відповідь на них. Використавши презентацію, читель може якісно провести урок онлайн чи офлайн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рішучість і відвага у житті

Номер слайду 2

Говорячи про відвагу та рішучість ми часто маємо на увазі тільки приклади бойових дій та військових операцій. Проте, те що стосується нашої відваги у повсякденному житті - часто нами минається, ми над цим не замислюємося. Багато що нам не подобається в деякі моменти спілкування, проте ми мовчимо, не прагнемо правди, нам бракує відваги. Бракує відваги, коли в нашій присутності обговорюють або ображають знайомих, однокласників. Бракує відваги заступитися, коли коїться несправедливість по відношенню до іншого. Бракує відваги визнати свою помилку чи провину. Бракує відваги зробити другу зауваження, коли він помиляється. 

Номер слайду 3

Словничок термінів. Рішучість — це вольова якість людини, яка характеризується вчасним прийняттям і виконанням рішення у значущій для людини ситуації; це властивість особистості, що виявляється у досить швидкому й продуманому виборі цілі та способу її досягнення. Відвага — одна з позитивних моральних якостей особистості, яка виявляється у різних ситуаціях з урахуванням очевидної небезпеки. Сміливість — це рішучі дії в ім’я досягнення поставленої мети; вірність обраним ідеалам і принципам усупереч ворожим обставинам і тиску з боку інших людей; непримиренність щодо всякого зла і несправедливості; відверте висловлення своєї власної думки.

Номер слайду 4

А ось життєва ситуація, яку описав Бруно Ферреро в оповіданні «Замерзлий ставок»Одного разу двоє друзів-хлоп’ят каталися на ковзанах на малому замерзлому ставку. Був похмурий холодний вечір. Діти їздили обережно, але раптом лід проламався і один із хлопчиків упав у воду. Ставок був неглибокий, але вода в ополонці почала замерзати, закриваючи отвір. Другий хлопчик повернувся на берег, узяв найбільший камінь, який удалося знайти, і побіг туди, де провалився його малий друг. Почав щосили вдаряти каменем об лід, аж урешті-решт розбив його. Схопивши друга за руку, допоміг йому вибратися з води…Коли прийшли рятувальники і побачили, що сталося, здивувалися: «Як це йому вдалося? Як хлопчик зміг розбити такий грубий і щільний шар льоду?»Дідусь, який проходив поблизу, сказав:— Знаю, як він це зробив!— Як? — спитали вони. Дідусь відповів:— Не було поруч нікого, хто б застеріг: «Це тобі не вдасться…»Маємо дивовижні сили, але так легко забуваємо про них!

Номер слайду 5

 Рубрика «Вивчаємо Біблію»На уроках християнської етики, вивчаючи Біблію, ми знайомимося з різними людьми впродовж усієї біблійної історії, які були і рішучими, і відважними, і сміливими. Згадайте, наприклад, Ноя, який будував ковчег далеко від будь-яких великих водойм під глузування людей, серед яких він жив. Хіба не був рішучим Авраам, коли за покликом Божим вирушив у невідому землю? У свої 70 років він виявив неабияку сміливість, бо з ним ішло багато людей, за яких він узяв відповідальність на себе.І зовсім уже неможливо не згадати про бій юного Давида із досвідченим воїном-велетнем Голіятом! Біблія розповідає також про юдейських юнаків — Даниїла і його трьох друзів, — які потрапили в полон до вавилонян, де вони під реальною загрозою смерті лишились вірними своїм переконанням. Мотивацією цих героїв була віра в живого Бога, Творця Всесвіту. Вони усвідомлювали своє становище, переборювали свої страхи і бажання, але рішення ухвалювали згідно з волею Божою. Навіть Ісус Христос, Син Божий, у момент смертельної тривоги так молився в Гефсиманському саду: «Отче, як волієш, — пронеси мимо Мене цю чашу! Та проте — не Моя, а Твоя нехай станеться воля!..» (Лк. 22:42).

Номер слайду 6

У Святому Письмі в Діяннях Апостолів описаний повчальний приклад відваги з життя  первомученика архидиякона Стефана . Будучи елліністом та апостолом від 70-х, Стефан допомагав розвиватися церкві через опіку над нужденними. Серед дияконів він відзначався великою вірою та даром слова. Проповідуючи в Єрусалимі підкріпляв свої промови великою кількістю знаменій та чудес. Фарисеї, що зненавиділи Стефана за велику популярність серед людей, звели на нього наклеп, звинувачуючи Стефана в тому, що він в  в промовах ображає Бога та Мойсея. Стефан був схоплений та доправлений на суд в синедріон. За слова , що промовляв на суді був побитий каменями за містом. Перед своєю кончиною Стефан просив Бога, щоб Він пробачив гріхи його вбивць. Молодий (30 років) відважний чоловік, що став першим християнським мучеником.  Задумаймося над тим, чи можемо ми сьогодні виявити відвагу, захищаючи свої переконання, як це зробив первомученик Стефан? Чи зможемо просити про пробачення для тих, хто ображає нас і є до нас несправедливий?  Життя святих є гарним джерелом для роздумів і гарним прикладом для наслідування. Звичайно, нелегко залишатися вірним власним переконанням, але Господь обов’язково допоможе, бо Він — вірний! Останні слова Степана: «…Не залічи їм, о Господи, цього гріха!..» (Дiї 7:60) засвідчили не тільки віру в Ісуса Христа. Степан учинив так, як і Ісус (Лк. 23:34) — він молився за своїх убивць. І Бог відповів на молитву Степана — простив Савла, жорстокого гонителя християн, і зробив його Своїм апостолом — апостолом Павлом

Номер слайду 7

Бути християнином — це не тільки ходити щонеділі до церкви чи носити християнський символ. Бути християнином — це жити християнським життям із моменту, як тільки розплющив очі вранці, і до моменту, коли вже ввечері, у ліжку, заплющив їх. Між цими двома моментами невід’ємною частиною життя є школа.  Мені удалось сформулювати кілька порад, виконуючи які, ви й у школі житимете згідно зі своїми християнськими переконаннями.1. Не відокремлюйся2. Стеж за своїм язиком3. Допомагай4. Будь чесним5. Не лінуйся6. Будь хоробрим7. Використовуй можливості8. Ніколи не йди на компроміс із власною совістю9. Відстоюй свої переконання10. Молися

Номер слайду 8

Виберіть правильну відповідь.1. Властивість особистості, що виявляється у швидкому й продуманому виборі цілі та спосіб її досягнення — це …а) рішучістьб) відвагав) сміливість2. Упевнені дії в ім’я досягнення поставленої мети, вірність обраним ідеалам і принципам усупереч обставинам чи тиску з боку інших людей, відверте висловлення своєї власної думки — так виявляється…а) рішучістьб) відвагав) сміливість3. Хоробрість, мужність, безстрашність, відважність, відчайдушність — це … до слова «відвага»:а) синонімиб) антонімив) омоніми4. Відданість і вірність — це якості характеру, які виявляються в турботі про …а) себеб) іншихв) природу5. Що складає основу життя кожного християнина?а) спілкуванняб) вірав) праця6. Першим мучеником за Христову віру був…а) Іван Богословб) диякон Степанв) апостол Павло

Номер слайду 9

7. Чому Давид наважився вийти на двобій із Голіятом?а) він був сильним і досвідченим воїномб) не знав, із ким йому доведеться битисяв) був упевнений у підтримці Господа8. Що змусило вавилонського царя Навуходоносора повірити в Господа?а) таємничі знаки на стініб) неушкодженість юнаків у печів) слова праведних юдеїв9. Яку чесноту продемонстрували юдейські юнаки Даниїл і троє його друзів?а) свою впертістьб) поступливість царевів) вірність переконанням10. До кого з апостолів можна застосувати схему:«переслідував зустрів змінився»?а) Петроб) Павлов) Хома11. Знайти відповідь1. Без відваги                                    а) стій сміло2. Хоробрий б’ється до смерті, а б) кайдани тре3. Відвага мед п’є і                           в) здобули козаки славу4. За праве діло                                г) сміливий — до перемоги5. За сміливість і відвагу              д) зазнаєш зневаги

Номер слайду 10

Сучасна наука закладена людьми, які щиро вірилиІсаак Ньютон (1643–1727): «Чи було збудоване око без розуміння оптики, а вухо — без знання акустики? Яким чином рухи тіл підкоряються волі і звідки інстинкт у тварин?.. І якщо Він учинив так, то не треба філософії шукати інших причин походження світу чи припускати, що світ міг виникнути з хаосу, лише за законами природи». Роберт Бойль (1627–1691), англійський хімік: «Справжній природодослідник не може проникнути в пізнання таємниць творіння без того, щоб не відчувати перст Божий». Галілео Галілей (1564–1642), італійський астроном, фізик і філософ: «Прогрес астрономії помножує в наших душах хвалу Богові». Йоган Кеплер (1571–1630), німецький астроном: «Великим є Бог, велика Його сила, безконечна Його мудрість. Величає Його небо, і сонце, і зорі, і місяць — кожен своєю мовою… Величатиме також і моя душа Господа — Творця, доки буде могти…»Михайло Ломоносов (1711–1765), російський природодослідник: «Випробовування природи повинно вести до тієї ж мети, що й релігія. Бо і природа є певна Євангелія, благовістує невмовкну творчу силу, премудрість і велич Божу. І не лише небеса, а й надра Землі повідають славу Божу». Вільям Гершель (1738–1822), англійський астроном: «Немає нічого більш нерозумного, ніж закид, що нібито наукові дослідження підводять до сумнівів у справі об’явленої релігії… Що більше розширюється поле науки, то чисельнішими і переконливішими стають докази того, що існує творча і могутня Мудрість». Андре Ампер (1775–1836), французький фізик: «Яким великим є Бог і яким дрібним перед Ним є наше знання». Алекссандро Вольта (1745–1827), італійський фізик: «Я вивчав основи віри, читав книги оборонців віри та її противників, обдумував усе, що свідчило за віру і проти неї. Так отримав я найсильніші докази… Я не соромлюсь Євангелії». Карл Ріттер (1779–1859), німецький географ: «Світ скрізь переповнений славою Творця». Ганс Ерстед (1777–1851), данський фізик: «Усяке ґрунтовне дослідження природи закінчується визнанням існування Бога».

Номер слайду 11

Ця історія сталася в Пакистані, де більшість жителів сповідують іслам. У 9‑й клас однієї зі шкіл прийшла нова учениця Марія. Учителька вирішила посадити її з Ребекою. Але…новенька була християнкою, а Ребека ненавиділа християн! Тому вона вирішила сидіти на підлозі, аби не сидіти біля цієї Марії. Незабаром Ребека перестала відвідувати школу, бо захворіла. Наближались іспити, і Ребека потребувала допомоги в підготовці до них. Жодна з мусульманських дівчаток не допомагала їй у навчанні, а Марія запропонувала свою допомогу. І Ребека вже стала дещо краще ставитися до християн. У селищі, де жила Ребека, християни організували курси шиття. Марія запросила на них і Ребеку. Ребека пішла на курси, але сиділа окремо від християнських дівчаток: адже їй все ще не подобались християни. А християнкам було сумно через таке ставлення Ребеки до них. Вони могли лише молитись за Ребеку. Минуло вже два місяці навчання на курсах. Як не шукала Ребека, але не змогла знайти щось погане в дівчатках-християнках. І тому… Ребека попросила в Марії Біблію. Марія і дівчатка в молитві просили Бога допомогти Ребеці розуміти Біблію і йти за Христом. З часом Ребека перестала ненавидіти християн і навіть більше — сама стала християнкою!Сім’я Ребеки намагалася повернути її в іслам, та дарма. І ось одного разу рідні дядьки Ребеки завели її до каналу, що протікав через їхню ділянку землі. Зауваживши, що там плаває велика отруйна змія, дядечки штовхнули свою племінницю в канал і швидко пішли. Плавати Ребека не вміла. Плачучи, вона молилась про порятунок… І раптом змія кудись зникла. Борсаючись у воді з останніх сил, Ребеці вдалось вилізти з каналу. Знесилена і мокра вона повернулась додому. Її батько, хоча й був здивований чудесному спасінню, сказав, що Ребека не може з ними жити, бо вона християнка. Ребека змушена була піти з дому, але Марія допомогла їй знайти християн, які потурбувалися про неї і підтримали її. Рубрика «З поштової скриньки»

Номер слайду 12

Гаряча лінія» Головного Редактора працює цілодобово та без вихідних.«Телефонуйте», якщо……страшно — Іс. 41:10…незрозуміла ситуація — Єр. 33:3…бракує сміливості — Дії 4:29…є спокуса збрехати — Рим. 1:18…важко простити — Мт. 18:21–22; Мр. 11:25–26; Лк. 17:3–4…важко «втримати язика» — Мт. 5:22…бракує відваги — Іс. Нав. 1:9…відчуваєте небезпеку — Пс. 21

pptx
Додав(-ла)
Lirek Olha
Пов’язані теми
Етика, 7 клас, Виховна робота
Додано
27 березня 2022
Переглядів
2282
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку