«РІЗДВЯНА КЛАСИКА ОСТАННІХ ДВОХ СОТЕНЬ РОКІВ»

Про матеріал
Літературна презентація для виховного заходу присвяченого Різдву. ЯК СВЯТКУЮТЬ РІЗДВО У РІЗНИХ КРАЇНАХ СВІТУ: ОСОБЛИВОСТІ ТА ЦІКАВІ ТРАДИЦІЇ в книгах зарубіжних письменників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різдвяна класика останніх двох сотень років

Номер слайду 2

Ми любимо зиму, як казку чудову За свята чарівні, що йдуть до нас знову. Спіраль серпантину і кульки блискучі,Пухкі кучугури й морози рипучі.

Номер слайду 3

Усюди лунають жарти, гомін і сміх,Піднесений настрій охоплює всіх. Гірлянди ялинок блистять, мерехтять,Вертепи й колядки людей веселять.

Номер слайду 4

Прибралась святково наша рідна земля. Чекає у гості Різдва!Веселі свята наступають для всіх,Дід Мороз подарунків принесе цілий міх.

Номер слайду 5

Чути крики і сміх дітвори –Це спускаються діти на санках з гори. На дорогах лунає упряжок передзвін. З Новим роком, Вкраїно!Хай щастить нам усім!

Номер слайду 6

«Різдво є кожного разу, коли ти посміхаєшся твоєму братові та простягаєш йому руку;Різдво є кожного разу, коли ти мовчатимеш, щоб вислуховувати іншого;Різдво є кожного разу, коли ти не приймаєш тих принципів, що залишають пригнічених на узбіччі суспільства;Різдво є кожного разу, коли ти розділяєш надію з тими, хто зневіряється у фізичній та духовній убогості;Різдво є кожного разу, коли ти покірно визнаєш твої обмеження та твої слабкості;Різдво є кожного разу, коли ти дозволяєш Господеві знову народитися, щоб дарувати Його іншим» ( Мати Тереза з Калькутти) Що таке Різдво?

Номер слайду 7

Подорож до Різдвяної країни книг

Номер слайду 8

Різдво в Німеччині

Номер слайду 9

Різдвяний вінок Основні символи Різдва в Німеччині Ошатна ялинка Численні ярмарки Різдвяна зірка Святковий стіл

Номер слайду 10

У цьому імені є щось магічне. Його завжди вимовляють повністю, і воно неначе оточене темним гофрованим коміром з вогненними відблисками. Втім, так і повинно бути, тому що насправді Гофман був чарівником. Саме так, не просто казкарем, а справжнісіньким чарівником. Ернст Теодор Амадей Гофман

Номер слайду 11

“Лускунчик і мишачий король”, 1816 рік. Відома різдвяна казка в казці. Реальне (життя родини Штальбаумів) і казкове (історія Лускунчика) переплетені з таким мистецтвом, що можна заплутатися в здогадках: чи це війна іграшок і мишей наснилася Марі, чи все відбулося насправді? Лускунчик – лялька чи зачарована людина? Інакше кажучи, у святкову ніч трапляються справжні дива.

Номер слайду 12

Різдво в УКРАїНі

Номер слайду 13

Основні символи Різдва в Україні12 головних страв на різдвяний Святвечір. Вертеп. Богослужіння

Номер слайду 14

Микола Васильович Гоголь- прозаїк, драматург, поет, критик, публіцист, визнаний одним із класиків літератури. Народився Гоголь в Україні. Усе, що оточувало хлопчика в дитинстві, було овіяне романтикою: краса українських пейзажів, чарівність народних легенд та героїка історичних переказів, він з дитинства добре знав українські казки, пісні, бувальщини. Саме вони насичували його уяву, що створила прекрасні "Вечори на хуторі поблизу Диканьки"

Номер слайду 15

Повість - частина відомого циклу «Вечори на хуторі біля Диканьки». Тут можна відчути не стільки дух самого Різдва, скільки атмосферу свята в українському селі. У творі багато фольклору, традицій… і трохи демонів. Тож дива таки трапляються, навіть завдяки чортам.“Ніч перед Різдвом”,1832 рік

Номер слайду 16

Різдво в Англії

Номер слайду 17

Основні символи Різдва в Англії Вулиці іскряться під впливом магії тисяч чарівних лампочок. Свіже повітря коле щоки і ніс, і морозець перетворює місто в Різдвяну Країну Чудес

Номер слайду 18

На Різдво всі вікна сільських будинків висвітлені у Великобританії свічками, тому серед місцевих жителів ніч під Різдво називається «ніч свічок».

Номер слайду 19

Гілочки омели Різдво в Англії незмінно пов'язане з прикрасою будинку гілочками гостролиста, плюща та ін. Це символізує волю людини, її прагнення триматися за Всевишнього для отримання сил і підтримки. А гілочки омели розвішують, як правило, в дверних отворах. Є традиція, згідно з якою чоловік і жінка, зустрівшись під такий рослинністю, повинні поцілуватися.

Номер слайду 20

Ставити вдома різдвяну ялинку — символ вічної природи.

Номер слайду 21

Що подають до столу?Запечена індичка з овочами Пудинг

Номер слайду 22

Панчохи і Санта Клаус

Номер слайду 23

Подарунки від Санта Клауса

Номер слайду 24

Різдво… ”Це радісні дні – дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні і всьому календарі, коли люди, наче з мовчазної згоди, вільно розкривають одне одному серця і бачать у них, - навіть у тих, хто не має ні грошей, ні долі, - таких саме людей, як вони самі”, - так писав відомий англійський письменник Чарльз Діккенс. Чарльз Діккенс

Номер слайду 25

Повість навчить нас, що ніколи не пізно спинитися та поглянути на своє минуле, спробувати відкоригувати колишні погані вчинки добрими справами сьогодення. І різдвяний час завжди є нагодою для такого внутрішнього духовного очищення. «Різдвяна пісня у прозі», 1843 рік

Номер слайду 26

Різдво в сша

Номер слайду 27

Основні символи Різдва в АнгліїСанта Клаус. Оздоблення будинку та двору. Солодка випічка. Запечена індичка

Номер слайду 28

Яке ж Різдво без святкових костюмів?

Номер слайду 29

його творчість - невичерпне джерело добра і людяності. Його твори не тільки захоплюють і радують нас, вони пробуджують у душі цілий світ добрих почуттів, вселяють оптимізм і надію. Вільям Сідні Портер (таке справжнє ім'я американського письменника О. Генрі)

Номер слайду 30

Герої твору засвідчують, що немає ціннішого і важливішого подарунка, ніж той, який робиться від щирого серця і засвідчує готовність людини принести в жертву іншій найдорожче, що у неї є.«Дари волхвів», 1905 рік

Номер слайду 31

Різдво в швеції

Номер слайду 32

Основні символи Різдва в ШвеціїРіздвяні ярмарки Льодовий готель

Номер слайду 33

Різдвяний стіл

Номер слайду 34

Дітям вручає подарунки Різдвяний Гном

Номер слайду 35

Сельма Лагерлеф стверджувала, що усе життя справді бачила чудесних істот і створінь. Вона так зжилася з казкою, яка пронизала всю її творчість. Се́льма Лаґерлеф

Номер слайду 36

- Це розповідь про віру і безвір’я, про милосердя і прощення, про вірність боргу і слову; про вміння визнавати помилки і каяття – про все те важливе наповнення життя, про яке варто було б згадувати не тільки під Різдво …«Легенда про Різдвяну троянду», 1908 рік

Номер слайду 37

Яке це щастя в книжковім світі жити,Захоплюватись, мріяти, любити. І дивуватись, бачити і чути, Красу і велич серденьком збагнути. У синь небесну радісно злітати, Себе у цьому світі відчувати. Пісень співати, бігти по росі, Щоденно жити у книжковій красі. То хмарою страшитись грозовою, То милуватися веселкою ясною. І бачити у білих хмарках казку, Легкого вітру відчувати ласку,І плавати, пірнати, загорати, Героїв труднощі та прикрощі долати. Усі книжки читаючи невпинно,Бо ти у світі білому — ДИТИНА! Велике щастя в книжковім світі жити, Якщо умієш книжки світ любити!

pptx
Додано
24 січня
Переглядів
53
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку