Різноманітність рослинного і тваринного світу Південної Америки

Про матеріал
Рослинний і варинний світ Південної Америки природознавство 4 класс уявна подорож
Перегляд файлу

Тема: У чому неповторність рослинного і тваринного світу Південної Америки.

Мета: ознайомлювати учнів з різноманітністю рослинного і тваринного світу Південної Америки; розвивати пізнавальний інтерес, увагу, мислення; виховувати бережливе ставлення до природи,інтерес до предмету.

Обладнання:

Форма уроку :заочна подорож

Хід уроку

1.Організація класу

Весело у світ дивіться,

Сум од себе проженіть.

Встали вранці – усміхніться

І добро весь день творіть.

Усмішка, неначе сонце,

Світло і тепло дає.

Як загляне у віконце,

Зразу радісно стає.

 

  • Дітки, посміхніться веселіше. Привітайтесь: «Добрий день».
  • Який у вас зараз настрій?
  • Спробуйте передати свій настрій виразом обличчя (сумне, веселе, усміхнене…) Посміхніться товаришам, мені.
  • Я бачу, що у вас все гаразд.
  • Давайте зараз з вами позначимо настрій нашого класу знаком. (діти вибирають правильний знак: усміхнене обличчя.

 

Діти сьогодні на уроці ми здійснимо уявну подорож  до  Південної Америки. А подорожувати  будемо на літаку .Ми дізнаємось про неповторність рослинного і тваринного світу цього материка.

  1.                   Хвилинка спостережень за природою

Щоб наша подорож пройшла вдало, необхідно з’ясувати чи сприятливі природні умови для початку подорожі.

- Пропоную спочатку заповнити календар погоди.

- Який зараз місяць?

- Яке число місяця?

- Який стан неба?

- Чи спостерігали ви опади?

- Чи є сьогодні вітер,який він сильний чи слабкий ?

- Що можна сказати в цілому про сьогоднішню погоду?

-що робить зиму такою неповторною?

— Чому зимою рослини не замерзають? Висновок: рослини затримують здування снігу з поверхні землі, а сніг захищає рослини від морозу.

Якими стали дерева взимку?

На що схожі дерева вкриті інієм?

Які  дерева не  скинули свої листки?

Яких комах ви бачили?

Коли ви сьогодні йшли до школи, чи чули ви спів пташок?

 Чому?

  • Які птахи залишаються  зимувати?
  • Які птахи прилітають до нас зимувати?
  • Чим живляться птахи взимку?
  • Які зміни в житті тварин відбуваються?
  • Хто з тварин впадає в сплячку?

Хто з тварин змінює своє забарвлення взимку?

Як люди турбуються про птахів ?

Яку працю виконують люди взимку?

Отже діти,в нас вже потеплішало ,скоро пташки будуть повертатися до наших країв.

- Ну що умови сприятливі, можемо відправлятися.

1 станція пригадай-ка

- Перед початком подорожі давайте пригадаємо нашу попередню тему,тобто перевірити домашнє завдання , щоб потім ми могли зробити порівняння.

- У якій півкулі лежить південна Америка?

- Яку форму поверхні має Південна Америка?

- Пригадайте, яка найбільша річка протікає Південною Америкою?

- Що ви знаєте про гірську систему Південної Америки?

Які ви молодці, ви вже так багато знаєте.

Оголошення теми уроку

І саме сьогодні ви вже будете знати набагато більше ,але з теми:неповторність рослинного і тваринного світу Південної Америки.

3.Вивчення нового матеріалу

Поки ми добираємось до місця призначення я вам розповім дуже цікаву річ про Південну Америку.

Напевно кожен знає на смак арахіс .Арахіс — це однорічна трав’яниста рослина, яка відноситься до сімейства бобових. Горішки (плоди) укладені в стручки по кілька штучок в кожному. Зростає арахіс переважно в країнах з вологим і теплим кліматом. Квітка має жовтий колір і цвіте тільки один день.

А ще ананас, їх до нас привозять з Південної Америки .

Ананаси дуже повільно дозрівають. Ананасу щоб досягти зрілості потрібно майже три роки, але його плід може сягати п'ятнадцяти кілограм.
Мало кому відомо, що ананаси мають квіти, колір яких за добу може змінюватись від блідо-лавандового до яскраво-червоного.

В Австралії є пам'ятник ананасу, висота якого - 16 метрів

 Ви можете самостійно виростити свій власний ананас, відрізавши зелений чубчик від спілого плоду і висадивши його в ґрунт.

А ще саме завдяки шоколадному дереву, Дерево какао росте в екваторіальних районах Америки і Західної Африки. Постійне тепло і висока вологість повітря і грунту –саме це є головним  для гарного росту шоколадного дерева.

А також шоколадне дерево можна вирощувати як кімнатну рослину. Потрібно пам`ятати, що шоколадне дерево не любить протяги і сухе повітря від батарей центрального опалення, тому біля рослини краще поставити зволожувач повітря. І не варто перестаратися з зволоженням листя. На занадто вологих листі може утворитися цвіль.

11 липня — Всесвітній день шоколаду, який святкується всіма любителями і шанувальниками цього десерту. 

І завдяки шоколадному дереву ,ви можете ласувати шоколадними виробами.

 Ви навіть не уявляли, що те що ви звикли споживати щодня привезли до нашої країни з Південної Америки.

Як ви вважаєте, що це може бути?

 — Це картопля, помідори та кукурудза.гарбуз

Це неповторний материк, з надзвичайно різноманітним рослинним світом. Про це ви дізнаєтесь зі сторінок нашого підручника.

Відгадавши ребус ,ви дізнаєтесь як називається наша наступна зупинка.

ребус

3 станція (рослини Південної Америки )(рослинка-цікавинка)

Південна Америка — це батьківщина картоплі, помідорів, шоколадного дерева, кукурудзи, арахісу, ананаса й бавовни люди почали вирощувати бавовну ще 7000 років тому. Колір бавовни не завжди буває білим, він може бути червоним, зеленим або навіть коричневим.

А також бавовник зображений на гербах деяких країн

Це унікальний материк з надзвичайно різноманітним рослинним світом .У вічнозелених лісах,  чиє листя зберігається протягом всього року і кожен лист зберігається на дереві більше 12 місяців багатоярусних лісах,ліси в яких дуже багате різноманіття рослин. переважають пальми

— Якщо ще існують малодосліджені місця на нашій планеті, то вони найімовірніше містяться саме в Південній Америці. Щоб довідатися, чому це так, вирушаємо у вологі екваторіальні ліси цього материка. У Південній Америці, як і в Африці, вони ростуть обабіч екватора. За різноманітністю й щільністю рослинного покриву ці ліси не мають собі рівних на земній кулі. Та й площу вони займають значно більшу, ніж такі самі ліси в Африці. Крони дерев, оповиті ліанами( ліани-в’юнка рослина,Не маючи змоги вільно триматись у повітрі, вони спираються на сусідні рослини або інші структури й піднімаються високо в повітря, де й росте їхнє листя і квітки.)., розташовані на кількох рівняхярусах, найвищий з яких сягає 80-100 метрів. Тут ростуть пальми(У світі існує 3400 видів пальм

Висота пальм досягає до 50-60 м .

Стебла пальми  використовуються для виготовлення меблів і кошиків. З плодів пальм отримують – пальмову олію, яка застосовується при виготовленні маргарину і замінників молочного жиру)

 й  фікусів(величезні за розміром дерева.а також фікус, одна з найпоширеніших кімнатних рослин. Фікуси дуже світлолюбні, особливо мають потребу у світлі рослина взимку, тому горщики з рослинами розміщюють ближче до вікна. Фікуси розмножуються черешками. З паростка можна одержати стільки черешків, скільки на ньому листків.

 Нижчий ярус займають невисокі дерева:одним з найпоширеніших є-, гевея або каучукове дерево. При надрізі її кори виступає білий молочний сік. Його збирають: на дереві роблять надрізи, з них сік тече в невеликі ємності, прикріплені до нижньої частини стовбура. Сік гевеї називають каучуком.. Переважно на деревах поселяються численні орхідеї. ((Орхідея – це чарівна квітка. Орхідеї не вимогливі до певного рівня освітлення. Якщо ж не буде вистачати світла, то потрібно використати штучні джерела освітлення)

Найнижчий ярус лісу «належить» різноманітним папоротям, що разом із ліанами створюють непролазні хащі. У їхніх нетрях ще залишаються місця, куди не ступала нога людини.

Для саван(природні зони, які розташовуються тільки в певних кліматичних поясах. притаманний сухий сезон (зима) та сезон дощів (літо). Тому рослини пристосовані до перенесення сухого сезону: скидають листя; листя вкрите воском чи опушене; повертають листки ребром до сонця (зонтична акація); накопичують у сезон дощів вологу в стовбурі або у листі (алое, ). Серед рослин переважають трави; є дерево з надміцною деревиною — кебрачо(назва декількох субтропічних видів дерев з Південної Америки,). Дерева розкидані невеличкими гаями

Вологі екваторіальні ліси Південної Америки належать до найбільших постачальників кисню на Землі, їх називають «легенями» нашої планети.

- Скільки ярусів лісу розташоване в Південній Америці?

- Що росте у найвищому ярусі?

- Які рослини ростуть у найнижчому ярусі?

- Які області Південної Америки називають «Легенями планети»?

   - Де переважно живуть рослини цього материка?

А зараз ми з вами виконаємо дуже цікаве завдання.

 Гра «Фрукти і продукти»

Наекрані перелік фруктів і овочей та ін.: гарбуз, морква, буряк, апельсин, ква­соля, плитка шоколаду, арахіс, картопля. Потрібно вибрати те, що має своє походження з Південної Америки.

 

І ,звичайно,окрім рослин,ми сьогодні будемо подорожувати тваринним світом ,але перш ніж починати нам потрібно відпочити

  1. Фізкультхфилинка

Наступна станція (тваринний світ)

Тваринний світ цих лісів відзначається дивовижною різноманітністю й неповторністю. Близько третини всіх тварин планети живуть лише тут. Головною особливістю є їхнє пристосування до життя у кронах дерев. Для цього вони або мають міцні кігті, якими утримуються на стовбурах дерев {лінивці), або гнучкий сильний хвіст, яким можна чіплятися до гілок (мавпа-ревун). Екваторіальні ліси називають «країною мавп», видів яких тут живе найбільше. Вони часто стають здобиччю спритного й сильного хижака ягуара.( Ягуар – один з найбільших і найкрасивіших представників загону Хижих. Відноситься до групи так званих «великих кішок», в розмірах він поступається тільки тигру і леву, а зовні дуже схожий на леопарда. Але ягуар крупніше леопарда. Вони відмінно лазять по деревах і навіть можуть ловити в гілках здобич (наприклад, мавп).ягуар живе 20-25 років

На деревах знайшли собі прихисток численні деревні жабки,( Її забарвлення, яскравий і різноманітний (від зеленого й жовтого до синього і червоного), є свого роду сигналом для хижаків: небезпечно! І дійсно, зустріч для них з такою квакушкой добром не закінчиться,тому що вона отруйна) які задовольняються калюжками на листі і ніколи не спускаються на землю. По берегах річок і боліт полює на птахів,  і крокодилів, удав анаконда, який виростає до 9 м. У численних водоймах живуть ненажерливі піраньї і двометрові електричні вугрі, які потужними розрядами глушать свою здобич — рибу.

Місцевою мешканкою є і найменша пташка на планеті Земля — колібрі. Фауна багата на папуг та туканів.( Тукана не можна переплутати з іншими птахами. У нього найбільший дзьоб серед всіх пернатих у світі. Яскраве забарвлення тукана служить йому хорошим маскуванням серед плодів або квітучих рослин. Зате тукана легко знайти по голосу, його гучні і різкі крики чутні здалеку. ) Багато велетенських комах та павуків. Серед безлічі комах є незвичайної краси великі метелики.

Хто має  міцні кігті, якими він утримується на стовбурах дерев {лінивець)

Хто має гнучкий сильний хвіст, яким можна чіплятися до гілок(мавпа-ревун)

Як ще називають екваторіальні ліси?(«країною мавп»

Для якого хижака ,мавпа стає здобиччю(ягуар)

Чи знаєте яка маса колібрі?(1,6-1,8грам)

Саме на зупинці про тваринний світ ,ми  познайомилися з новими видами тварин ,як вони проживають.та дізналися багато цікавої інформації наприклад про неповторність ягуара,або цікавий факт про деревних жаб.

Наша подорож продовжується, тепер ми вирушимо в південноамериканські пампаси.

Про пампаси ,я вам не розповідала ,відкрийте підручник на стр. . 113-114 прочитайте .Читають абзацами

— Що таке пампаси?

Яких тварин ви запам’ятали?

Який найбільший літаючий птах живе в пампасах?(кондор)а чи знали ви ,що  Кондор  зустрічається в Андах. Птах велично кружляє в небі, видивляючись здобич. Напрям польоту кондор змінює, розкриваючи або стискаючи довге першорядне махове пір'я крил

— Які особливості має тваринний світ?

 Назвіть найбільш відомих пред­ставників.

  1. робота з ілюстраціями…в презентації буде перелік малюнків ,які тварини живуть в Південній Америці…якщо –так-підіймають зелений флажок;якщо ця тварина не відноситься до Південної Америки то червоний фляжок.

Стр.114-115.

Прочитайте статтю

А після прочитаного ви повинні — Назвати  культурні рослини, для яких Південна Америка є Батьків­щиною.

Діти читають про себе

— Назвіть культурні рослини, для яких Південна Америка є батьків­щиною.

— Що ви дізналися про корінне населення Південної Америки?

— Скільки країн розташовано у наш час на материку?

— Яка країна є найбільшою за площею території?

— Чим займається населення країн Південної Америки

Діти ,ми з вами дізналися ,для яких культурних рослин Південна Америка є Батьківщиною.Збагатили наші знання про те ,скільки країн розташовано у наш час на материку.

  1. Робота в зошиті стр 39 №5

Закінчи речення :шукаємо разом з дітьми  в підручнику

 Гра «Покажи слово»

Гравці по черзі витягують картку з назвою тварини і за допомогою міміки та жестів показують названу тварину.

Тварини: піранья, мурашкоїд, страус нанду, лінивець.

 

V. підсумок

      Яка тема уроку?

- Про що дізнались з нашої подорожі?

Що вам найбільше запам’яталось?

- про яких рослин ви запам’ятали найбільше?

- яких представників тваринного світу ви запам’ятали?

Що ви зможете сьогодні розповісти батькам вдома?

Наша подорож добігла кінця, але дуже хотілося б, щоб ви її не забули.

6.Домашнє завдання

Прочитати стр112-116

7.Оцінювання з коментуванням

 

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Драндар Аурика
Додано
11 березня 2019
Переглядів
5157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку