РМ № 14-15 Контрольний стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості в художньому стилі (за складним планом)

Про матеріал
Запропонована презентація, що містить матеріал до уроку "РМ № 14-15 Контрольний стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості в художньому стилі (за складним планом)» , допоможе вчителю за найменших затрат часу у підготовці до його проведення;повторити відомості про текст, його ознаки, структуру, стилі й типи мовлення, у якому поєднано декілька типів мовлення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ратушна Наталія Миколаївнавчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіУрок зв’язного мовлення у 8 класіАвтор ресурсу. Ресурс створено із використанням матеріалу https://naurok.com.ua/urok-kontrolniy-stisliy-perekaz-tekstu-rozpovidnogo-harakteru-z-elementami-opisu-miscevosti-a-hudozhnomu-stili-230941.html

Номер слайду 2

Сьоме березня. РМ № 14-15 Контрольний стислий письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису місцевості в художньому стилі (за складним планом)

Номер слайду 3

Епіграф уроку: Людина повинна завжди пам’ятати, звідки вона пішла в життя. Людина не має права бути безбатченком. Олександр Довженко

Номер слайду 4

Метод «Коло думок»Коло думок- Чому, на вашу думку, «людина повинна завжди пам’ятати, звідки вона пішла в життя»?- Яке місце ви вважаєте своєю батьківщиною?- Чи пишаєтеся ви тим місцем, де ви народилися? Чому?

Номер слайду 5

«Мозковий штурм»- Що таке текст?- Укажіть змістові особливості тексту.- Які особливості художнього стилю мовлення?- Які структурні особливості тексту?- Які стилі мовлення вам відомі?- Які типи мовлення ви знаєте?

Номер слайду 6

Спогади далекого дитинства

Номер слайду 7

 «Зачарована Десна» — автобіографічна повість, спогади Олександра Довженка про дитинство в рідному селі на Чернігівщині. Твір сповнений тонкого гумору. Повість є гімном річки Десна, рідному чернігівському краю, селянам-трудівникам і сільському способу життя.

Номер слайду 8

… До чого ж гарно і весело було в нашому горóді! Ото як вийти з сіней та подивись навколо — геть-чисто все зелене та буйне. А сад було як зацвіте весною! А що робилось на початку літа — огірки цвітуть, гарбузи цвітуть, картопля цвіте. Цвіте малина, смородина, тютюн, квасоля. А соняшника, а маку, буряків, лободи, укропу, моркви! Чого тільки не насадить наша невгамовна мати.

Номер слайду 9

Город до того переповнявсь рослинами, що десь серед літа вони вже не вміщалися в ньому. Вони лізли одна на одну, переплітались, душились, дерлися на хлів, на стріху, повзли на тин, а гарбузи звисали з тину прямо на вулицю. А малини — красної, білої! А вишень, а груш солодких, було. як наїсися,— цілий день живіт як бубон…

Номер слайду 10

… Збирались ми на косовицю завжди довго. Я лежу на возі. Мене везуть у царство трав, річок і таємничих озер. До Десни верстов п'ять дуже складної дороги.

Номер слайду 11

Переїхати треба дві великі калюжі з гнилицями, що ніколи не висихали, два мости, потім знову одну гнилицю, потім два хутори з собаками і село Мале Устє по вузесеньких кручених вуличках, … і знов понад річкою між осик і дубів, і вже аж там, над самою Десною, було моє царство.

Номер слайду 12

Пахне огірками, старим неретом волока, хлібом, батьком і косарями, пахне болотом і травами, десь гукають, і... зразу чую, деркачі й перепілки.

Номер слайду 13

Прокидаюсь на березі Десни під дубом. Сонце високо, косарі далеко, коси дзвенять, коні пасуться. Пахне в’ялою травою, квітами. А на Десні краса! Лози, висип, кручі, ліс — все блищить і сяє на сонці. Стрибаю з кручі в пісок до Десни, миюся, п'ю воду. Вода, ласкава, солодка. Вбігаю в ліс — гриби. У лози — ожина. В кущі — горіхи. В озері воду скаламучу — риба.

Номер слайду 14

… Погодою у нас на сінокосі щось, казали, років з півтораста завідувала ворона. Це була, так би мовити наша фамільна ворона. Вона возсідала коло нашого куреня на високій сокорині і звідти бачила всіх нас і все, що ми пили, їли, яку рибу ловили, чи де зарізали деркачика косою чи перепілочку, бачила усіх пташок у нашім лісі, все чула і, найголовніше, віщувала погоду. Вона бездоганно вгадувала наближення дощу чи грому ще при безхмарному ясному небі. Один тільки дядько Самійло не піддавався воронячим чарам.

Номер слайду 15

…Тільки було це так давно, що майже все вже розтануло в далекім мареві часу, як сон, і потонуло. Одна лише Десна зосталася нетлінною у стомленій уяві. Свята, чиста ріка моїх дитячих незабутніх літ і мрій.

Номер слайду 16

Нема тепер уже таких річок, як ти була колись, Десно, нема. Нема ні таємниць на річках, ні спокою. Ясно скрізь. Тоді Десна була глибокою і бистрою рікою.

Номер слайду 17

Благословенна будь, моя незаймана дівице Десно… Так багато дала ти мені подарунків на все життя.

Номер слайду 18

Далека красо моя! Щасливий я, що народився на твоєму березі, що пив у незабутні роки твою м'яку, веселу, сиву воду, ходив босий по твоїх казкових висипах, слухав рибальських розмов на твоїх човнах і казання старих про давнину, що лічив у тобі зорі на перекинутому небі, досі, дивлячись часом униз, не втратив щастя бачити оті зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шлях.

Номер слайду 19

— Тема й основна думка тексту…— Текст належить до стилю мовлення….— Типи мовлення поєднані в цьому тексті…— Визначте мікротеми висловлювання. Метод «Незакінчене речення»

Номер слайду 20

Словникова робота Верста́[1], верства́[2] — давня міра відстані, яка вживалась до прийняття метричної системи мір в Україні, Білорусі та Росії. Одна верста дорівнює 500 сажням чи 1 066,781 м (що відповідає 3500 англійським футам початку XX століття, які були трохи коротші від теперішніх). Гнилиця – пригнилий плід дикої груші.

Номер слайду 21

І. До чого ж гарно і весело було в нашому горóді! 1. Сад весною. 2. Город серед літа. ІІ. Дорога на косовицю. 1. Мене везуть у царство трав… 2. Запахи і звуки, які переслідують дорогою. 3. На березі Десни під дубом. ІІІ. Фамільна ворона – ворожка. VІ. Далекі спогади про рідну річку, що зосталася нетлінною. 1. Свята, чиста ріка моїх дитячих незабутніх літ і мрій. 2. Нема тепер уже таких річок. 3. Благословенна будь, моя незаймана дівице Десно…Орієнтовний план

Номер слайду 22

ПАМ'ЯТКА«Поради до редагування тексту переказу» Якщо, на твою думку, переказ готовий у чернетковому варіанті, ще раз перевір текст переказу:■ чи немає відхилень від теми, ідеї тексту;■ чи витриманий стиль тексту;■ чи немає логічних відхилень, помилок;■ чи правильно визначені частини твору, чи дотримано абзаців;■ чи збережені лексичні та синтаксичні особливості тексту;■ чи немає орфографічних, пунктуаційних помилок;■ чи достатній обсяг роботи. Якщо все добре, роботу можна переписувати в чистовик.

Номер слайду 23

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ:ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ: -URL: http://images.google.uа -URL: https://www.google.com/search?q-URL: https://naurok.com.ua/urok-kontrolniy-stisliy-perekaz-tekstu-rozpovidnogo-harakteru-z-elementami-opisu-miscevosti-a-hudozhnomu-stili-230941.html-URL: https://uk.wikipedia.org/wiki/Верста

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Карчевська Світлана Тарасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. денисюк олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
6 березня 2023
Переглядів
13577
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку