Узагальнення й систематизація знань з теми з теми " Звертання і вставні слова, соловосполучення"

Про матеріал
Презентація містить дидактичний матеріал для узагальнення й систематизації знань та вироблення умінь і навичок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ З ТЕМИ «РЕЧЕННЯ ЗІ ЗВЕРТАННЯМИ І ВСТАВНИМИ СЛОВАМИ»8 клас

Номер слайду 2

Повторимо!

Номер слайду 3

Експрес-опитування за запитаннями1. Що називається звертанням? З якою метою звертання використовуються в усному й писемному мовленні? Навести приклади.2. Схарактеризувати звертання за будовою. Навести приклади.3. Розказати про розділові знаки в реченнях із звертаннями.4. Які слова називаються вставними? Навести приклади.5. Яку роль у реченні відіграють вставні словосполучення і речення? Чим вони відрізняються від вставних слів?6. Навести приклади речень зі вставними реченнями. З’ясувати розділові знаки.

Номер слайду 4

конструювання

Номер слайду 5

Визначити межі речень . Записати, розставивши розділові знаки. У кожного з вас друзі є найпотаємніша найсвітліша мрія про майбутнє ким бути один напевно хоче стати льотчиком другий металургом третій комбайнером четвертий учителем адже безліч світлих доріг перед юними громадянами демократичної країни і в кожного з них безумовно є своє заповітне бажання.

Номер слайду 6

Записати речення, розставляючи потрібні розділові знаки. Аргументувати свою думку. Археологи знайшли на схилах Старокиївської гори фундаменти князівського палацу в якому цілком можливо жив сам Кий (П. Загребельний).2. Пісня здавалося бриніла вже в ньому (М. Коцюбинський). 3. Повна хата людей і видно якісь питання обмірковують (А. Головко).4. Нащо б бачте те згадувать що давно минуло (Т. Шевченко).5. Неси ж мене коню по чистому полю (І. Франко).6. Веселеє колись село чомусь тепер мені старому здавалось темним і німим (Т. Шевченко). 7. Мамо гляньте як видно надворі (І. Нечуй-Левицький).

Номер слайду 7

Записати речення, розставивши потрібні розділові знаки. Перебудувати їх так, щоб вони містили звертання і вставні слова1. Мова наша зброя якою ми служимо народові що нас породив вигодував і виховав (За М. Рильським).2. Коханий заграє мені в сопілку щоб вона все лихо зачарувала (За Лесею Українкою)

Номер слайду 8

записати в одну колонку звертання, а в другу—вставні слова, словосполучення, речення. Пояснити їх правопис. Сину, треба думати, сизокрилий, соромно сказати, Вітчизно моя, може, люди, дозвольте, Ніно Павлівно, тато його був у відрядженні, Україно, з іншого боку, червоні троянди, безумовно, брати, між іншим, дорогі мої однокласники, зрештою, мово рідна, мій друже, без сумніву, між нами кажучи, о земле, будь ласка, по-моєму, чудовий краю, на мою думку, по-перше, вітре, далі солов’їні, по-друге, до речі, щастя мені тоді настало, вечірнє сонце, безперечно.

pptx
Додано
7 березня 2023
Переглядів
929
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку