РМ №2. Робота над складанням складного плану до твору (практично). Написання твору

Про матеріал
Метою уроку є розвивати вміння складати складний план власного висловлювання, створювати власні висловлювання, враховуючи мовленнєву ситуацію, підбирати мовні засоби відповідно до стилю
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складний план тексту

Номер слайду 2

Складний план має три частини. Вступ — передісторія розповіді, що розвивається в основній частині. Вступ має підготувати до сприймання викладу. Тут доцільно розповісти про історичні події зображуваних в основній частині подій; життєву основу конфлікту, що буде розв’язаний; факти з біографії письменника, які глибоко розкривають перипетії твору тощо. Основна частина — сформульована у вигляді заголовка теза, яку треба довести. Вона розчленовується на кілька пунктів, які, у свою чергу, можуть поділятися на підпункти, що деталізують думку. Висновок — підсумок написаного, що випливає з основної частини. Тут доречно наголосити на значенні художнього твору чи образу, висловити своє ставлення до зображуваних подій.

Номер слайду 3

Пам’ятка для добору й систематизації матеріалу до твору. Вдумайтесь у зміст теми, зрозумійте її сутність і мету. Доберіть тексти тематично співзвучних художніх творів. Виділіть і перечитайте окремі місця дібраних джерел. Оформіть тезаурус: афористичні вислови, цікаві думки, описи тощо. Виберіть із тезаурусу ті думки, які справді таки підтверджуватимуть (розвиватимуть, уточнюватимуть чи пояснюватимуть) висловлену думку.

Номер слайду 4

Мікротема. Абзац. Тема тексту — те, про що у ньому мовиться. Основна думка — те, що автор хоче нам сказати, порадити, до чого закликає.

Номер слайду 5

Текст складається з мікротем — частин загальної теми. Мікротема розкривається в кількох реченнях, одне з яких є тематичним. Тематичним називається речення, що містить найважливішу інформацію. У мікротемах є слова, що мають істотне смислове навантаження, допомагають розкрити тему, — це ключові слова. На письмі мікротему здебільшого оформлюємо як абзац, який записуємо з нового рядка. Абзац – це частина тексту, об'єднана однією мікротемою.

Номер слайду 6

Для виділення найголовнішого та послідовного викладу тексту складають план. План — це короткий послідовний перелік основних тем і питань тексту.

Номер слайду 7

Структура складного плану така: I. Вступ. II. Основна частина1. 2. : а); б).3. III. Висновки.

Номер слайду 8

Складний план до поезій. I. І. Франко, Т. Шевченко – видатні майстри українського слова. II. Збагачення української поезії митцями. 1. «Зів’яле листя» І. Франка: а) лірична драма; б) твір про красу і безсмертя. 2. «Думи мої, думи мої…»: а) милозвучність та ліризм поезії; б) рядки поезії потрапляють прямо в серце і душу.. III. Вражаюче звучання українського слова в поезіях по-справжньому великих людей.

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Скласти складний план до написання твору на тему : «Іван Франко, Тарас Шевченко - видатні майстри українського слова». Дібрати матеріал з твору «Захар Беркут» І. Франка та віршів Т. Шевченка, вивчених у 7-му класі, для написання твору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Волошкова Алла Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Волошкова Алла Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
620
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку