Робоча навчальна програма з навчальної дисципліни «Сольний спів»

Про матеріал
Україна має давні традиції музичної співацької освіти, тому зберегти і розвинути їх – завдання сьогоднішніх педагогів-вокалістів. В природі дитячого голосу вже є закладений потенціал його вокальних можливостей та індивідуальних особливостей. Досвідчене вухо педагога повинно чути дитячий голос і розумітися в тонкощах його звучання. Із досвіду своєї педагогічної практики мушу зазначити, що першою і основною методичною умовою в навчанні дитини сольного співу повинна переважати максимальна простота прийомів і пояснень викладача-вокаліста. Дитина здатна дуже легко сприймати і виконувати вимоги педагога, якщо вони сформульовані виразно і доступно, простою, зрозумілою для дитини, мовою
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

КПСМНЗ «ДМШ 14»

Робоча навчальна програма

з навчальної дисципліни «Сольний спів»

початковий рівень музичної освіти

елементарного підрівня

початкової мистецької освіти

з музичного мистецтва

Укладач: викладач Перцева Г.Ф.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Харків 2021

План

  1.     Від укладача.
  2.     Пояснювальна записка.
  3.     Мета та основні завдання навчального предмета «Сольний спів».
  4.     Особливості організації навчально-виховного процесу.
  5.     Рекомендації щодо проведення контрольних заходів та обліку успішності навчальних досягнень учнів.
  6.     Методичні рекомендації.
  7.     Орієнтовні річні вимоги 1 – 6 класи.
  8.     Таблиця занять.
  9.     Бібліографія.

 


Від укладача

Україна має давні традиції музичної співацької освіти, тому зберегти і розвинути їх – завдання сьогоднішніх педагогів-вокалістів. В природі дитячого голосу вже є закладений потенціал його вокальних можливостей та індивідуальних особливостей. Досвідчене вухо педагога повинно чути дитячий голос і розумітися в тонкощах його звучання. Із досвіду своєї педагогічної практики мушу зазначити, що першою і основною методичною умовою в навчанні дитини сольного співу повинна переважати максимальна простота прийомів і пояснень викладача-вокаліста. Дитина здатна дуже легко сприймати і виконувати вимоги педагога, якщо вони сформульовані виразно і доступно, простою, зрозумілою для дитини, мовою.

Розглядаючи ширше поняття «вміти співати» доречно буде процитувати Фому Аквінського, який ще у 13 столітті сказав: “Не вміти співати так само соромно, як не вміти читати”.

Тому викладач вокалу найперше мусить враховувати особливості дитячого голосу. Здобуття відповідних знань та якостей, якими повинен володіти педагог вокалу, знання властивостей голосу учня, вміння методично-вірно спланувати режим роботи та відпочинку, спонукання учня до дотримання гігієни голосу - це найважливіші моменти у впливі викладача на формування юного вокаліста на початковому етапі роботи над його голосом.

Голосовий апарат - це «живий» і надзвичайно чутливий музичний інструмент, який вимагає до себе великої уваги і дбайливого догляду.

Дуже важливими є вимоги щодо того, яким повинен бути викладач вокалу.

Педагогом вокалу має бути виконавець-співак, який володіє тонким вокальним слухом і педагогічними здібностями. На мою думку, він повинен: любити свою роботу і свій предмет, мати харизматичну вдачу, володіти великою терпеливістю і мати багато енергії, любити дітей, як добра мама, що може багато в чому відмовити собі, аби більше дати дітям.

Для того, щоб співак зміг якнайдовше зберегти співочий голос, його чистоту та свіжість, необхідно не тільки суворо дотримуватися режиму праці і відпочинку протягом всього життя, а й вміти правильно, легко та вільно співати - мати правильну вокальну постановку голосу.

Для правильної постановки голосу учня викладач повинен працювати над:

а) правильним звукоутворенням - звук на опорі, правильно атакований, без вібрації, з ефективним резонуванням (вокальний звук, здатний звучати у великих приміщеннях як forte, так і piano);

б) виробленням однорідного тембру на всьому діапазоні;

в) над викоріненням зі співу недоліків (горлових, носових та інших призвуків);

г) над розширенням діапазону, який у професійного співака повинен охоплювати не менше двох октав;

д) над вихованням в учня уміння розкривати художньо-музичний образ.

У спогадах про метод навчання С. Крушельницької: “Це був метод слуховий, з голосу (емпіричний). Застосовувався найперше у вокальній педагогіці італійської школи співу. Сповідуючи цей метод, Cоломія Крушельницька не любила використовувати теоретичних пояснень, а тільки голосом давала живий приклад того, як треба співати. Для виявлення помилок спершу показувала правильно, а потім імітувала неправильний спів. І цей метод був найбільш переконливим, бо, зазвичай, молоді вокалісти не вміють себе слухати самокритично. Вони прагнуть гарно співати, і їм здається, що це вже вдалося”. Безперечно, досконале володіння голосом великої співачки могло бути еталоном звучання, тим ідеалом, до якого слід прямувати у роботі над плеканням свого власного голосу.

Основним же завданням педагога є – допомогти початковому вокалістові навчитися себе слухати, критикувати і відразу поправляти, якщо не вдасться, окремий тон чи відрізок вокального матеріалу. І саме для того, щоб уміти вчасно поправитися, тобто, зуміти теоретично пояснити те, що відчуваємо під час творення тону.

У роботі над репертуаром потрібно відокремити аналіз твору. Завдання аналізу, змісту, форми, стилю, вивчення динамічної лінії, кульмінаційного розвитку – мають надзвичайно велике значення і педагог повинен до них ставитись з особливою увагою та відповідальністю, а також - привчати учнів до їх самостійної роботи над аналізом твору.

Репертуар кожного співака має бути багатим на українські народні пісні, так як їх протяжний чи жартівливий характер і всі мелодичні звороти - це справжній скарб для вокаліста з академічною манерою співу.

Для найкращого результату розвитку голосових даних молодого вокаліста, викладач повинен сприяти поліпшенню та вдосконаленню природних даних, сприяти натуральному використанню вокально-акустичних законів і можливостей голосового апарату свого учня.

Відпрацьовуючи найтонші деталі вокальної постановки, дихання та розкриттям художнього образу, найважливіше завдання педагога на заняттях вокалу - створювати для учня атмосферу спокою, утверджувати впевненість співака у своїх силах, підтримувати творчий настрій під час кожного заняття співом. Тільки у творчому спокої виконавець зможе максимально включити всі свої творчі сили і можливості.

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Сучасний етап розвитку суспільства характеризується актуалізацією ролі мистецтва у процесі становлення гармонійно розвиненої особистості. Орієнтація на духовні цінності, відродження культурних традицій, формування творчої особистості на зразках національної культурної спадщини – завдання педагога та учня у початковому спеціалізованому мистецькому навчальному закладі.

Предмет «Сольний спів» є частиною музично-виховного циклу дисциплін у школах естетичного виховання. При опануванні сольним співом формується музична культура учнів за допомогою практичних навичок та знань, набутих на уроках сольфеджіо, музичної літератури та спеціалізованого інструменту. У процесі сольного співу відбувається знайомство учнів на конкретних художніх творах з музикою різних епох і стилів: від старовинної та народної – до сучасної. Знання, навички та уміння, набуті учнями в класі предмета сольний спів, будуть корисними для колективного музичення (хоровий клас, ансамблі) та занять з навчального предмета «Музичний інструмент».

Запропонована програма окреслює сучасні вимоги щодо організації навчального процесу з сольного співу (шестирічний строк навчання).

Навчальна програма має наступну структуру:

  •       мета та основні завдання навчального предмета;
  •       особливості організації навчально-виховного процесу;
  •       рекомендації проведення контрольних заходів;
  •       методичні рекомендації;
  •       бібліографія.

Для кожного класу запропоновано орієнтовні річні вимоги.

Орієнтовний репертуар містить перелік творів, з якими учням бажано ознайомитись під час навчального процесу. Наведено загальний перелік нотної та спеціальної методичної літератури (розділи «Бібліографія, Рекомендована методична література»).

Мета та основні завдання навчального предмета
«Сольний спів»

Мета предмета сольний спів - виховати музично освічену, духовно багату особистість, яка володіє необхідними для її подальшого творчого розвитку вокальними навичками та уміннями.

Відповідно до мети визначено завдання предмета сольний спів:

  •       розвиток музичного художньо-естетичного смаку;
  •       набуття навичок звукоутворення та звуковедення, якісного тембрального забарвлення голосу;
  •       розвиток співацького дихання;
  •       розвиток вокального слуху;
  •       розвиток музичного мислення;
  •       формування відчуття взаємодії вокальної партії та супроводу у створенні художнього образу;
  •       набуття навичок публічних виступів;
  •       розвиток уміння аналізувати музичний твір за стильовою належністю до українського, західноєвропейського, російського професійного музичного мистецтва.

Предмет сольний спів надає можливість дітям опанувати загальні закономірності музичного мистецтва, а саме: досягнення форми, мелодичної виразності, фразування, агогіки, поліфонічних та гомофонно-гармонічних зв’язків у музичних творах. Оволодіння музичним досвідом, розвиток музичної сприйнятливості учня, засвоєння музичних знань, навичок, умінь відбуваються комплексно і послідовно впродовж усього терміну навчання.

Таке бачення курсу відповідає призначенню початкового спеціалізованого мистецького навчального закладу (школи естетичного виховання) як позашкільного закладу освіти, в якому має здійснюватись загальний естетичний розвиток особистості дитини та виявлення найбільш обдарованих учнів з подальшою підготовкою їх до вибору мистецької професії.

 

Особливості організації навчально-виховного процесу

Навчання з предмета сольний спів у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах проводиться в обсязі, передбаченому Типовими навчальними планами, затвердженими наказом Міністерства культури і туризму України від 18.07.2006 року No570/0/16-06.

На вирішення навчальних завдань з предмета сольний спів відводиться дві академічні години на тиждень, основною формою навчально-виховної роботи є урок (індивідуальне заняття педагога з учнем, та з концертмейстером).

Різний рівень музичної підготовки та різний вік учнів, які починають відвідувати предмет сольний спів – все це є специфікою та особливістю його. На навчання приходять учні з першого класу і ті, що провчились у музичній школі певний термін на будь-якому музичному інструменті. Тому слід враховувати, що у дітей з 12 років починається мутація, з’являється детонація, глухість голосу, а з 15 років співацький апарат фізіологічно вже майже сформований. За таких умов особливої уваги потребує методика навчання та вибір репертуару: програма має включати твори, які були б цікавими для учнів різного віку і, водночас, корисні для набуття певних вокальних навичок. Для тих дітей, що вже навчаються, або навчалися раніше, у відповідності до різних вокальних даних та віку, твори можуть бути складнішими. Визначна роль у виборі навчального репертуару належить викладачу, який підбере необхідні твори для кожного окремого випадку.

У роботі над музичними творами, рекомендованими для вивчення протягом року, учень може досягти різних ступенів закінченості виконання: «сценічно-концертного» – для публічних виступів, для роботи в класі, для ознайомлення і читання з листа.

Щорічно на початку І та II семестрів викладач з предмета сольний спів укладає робочі плани на кожного учня. План затверджується завідувачем відділу (відділення).

 

Рекомендації щодо проведення контрольних заходів та обліку успішності навчальних досягнень учнів

Основною формою обліку успішності учнів є семестрові оцінки, визначені викладачем. Наприкінці навчального року викладач виставляє підсумкову оцінку на підставі поточної успішності учня протягом І та II семестрів з урахуванням оцінок за контрольні заходи.

У зв’язку з різним рівнем музичних здібностей та фізичних можливостей дітей пропонуємо коригувати вимоги до контрольних заходів (кількість, рівень складності творів) на засіданнях відділу.

Успішність учнів рекомендуємо перевіряти двічі на рік:

  •       І семестр – у вигляді відкритого академічного концерту для 1-го та інших класів (без оцінки), або у вигляді закритого підсумкового академічного концерту для 2- 6 класів (з оцінкою). Підставою для зарахування виступу на відкритому академічному концерті (цей контрольний захід проходить без оцінювання) можуть бути інші форми концертних виступів: для батьків, участь у шкільних концертах, фестивалях, конкурсах.
  •       ІІ семестр – у вигляді закритого підсумкового академічного концерту 1-6 класи (з оцінкою).

Оцінювання навчальних досягнень учнів відбувається за 12-бальною шкалою згідно з наказом Міністерства культури і туризму України від 27.08.2001р. №554. Визначаються 4 рівні навчальних досягнень:

  •       початковий (1 – 3 бали);
  •       середній (4 – 6 балів);
  •       достатній (7 – 9 балів);
  •       високий (10 – 12 балів).

 

Методичні рекомендації

У розділі «Методичні рекомендації» предмета сольний спів визначено певний обсяг практичних навичок та умінь, які необхідно засвоїти учню протягом усього періоду навчання.

У роботі над постановкою голосу важливе місце належить розспівкам, вокальним вправам, вокалізам, в яких педагоги повинні приділяти першочергову увагу вокальному диханню. Учень має навчитися відчувати як наповнюються повітрям легені, розподіляти видих на всю фразу та стежити за якістю звукоутворення. Важливе значення має уміння раціонально користуватися «опорним» диханням. Механізм опори дає можливість контролювати видих при низькому положенні гортані, створювати найбільш сприятливі умови для роботи артикуляційного апарату. Дихальна опора та заощадження повітря під час видиху дозволить забезпечити широту, плавність і рівномірність звучання.

Важливим чинником у підборі репертуару є дотримання принципу послідовності. Технічна вокальна перенасиченість неодмінно призводить до перевантаженості голосу учня, що негативно впливає на формування правильної позиції у подачі звуку. Не слід штучно прискорювати розвиток голосового діапазону учня, оскільки «рівність» звучання та повноцінне темброве забарвлення у кожному регістрі – це одне із основних завдань педагога.

У процесі роботи викладачу необхідно планомірно і системно скеровувати набуття учнями практичних і теоретичних знань, необхідних для розвитку вокального слуху та подальшої самостійної творчої діяльності, розвивати в них співацьку культуру.

У 1-му класі спеціальні вправи є основним видом тренування дихального апарата, оскільки в них найбільш природно розвивається сила, гнучкість і координація м’язів. Постановку голосу варто починати з примарних тонів діапазону, поступово рухаючись вгору та вниз, формуючи «сферичний» звук.

Великої уваги викладача вимагає дикція, співацька вимова слова, тому корисно застосовувати вправи-скоромовки. Водночас слід пояснювати роль голосних і приголосних звуків у процесі звукоутворення.

Важливо з самого початку працювати над інтонацією, яка залежить від рівня розвиненості музичного слуху та координації між слухом і голосом. Доцільно виконувати твори без супроводу, а перші поспівки, дитячі примовки та пісні варто розучувати з голосу викладача.

У 2-му класі необхідно продовжувати роботу над правильним вокальним звукоутворенням, опануванням орфоепічної та артикуляційної техніки, формуванням високої співацької позиції. Особливу увагу слід приділяти збереженню інтонаційної чистоти. Для розвитку дихання найкраще вибирати вправи і твори із широкою мелодикою та повільними темпами, які сприяють опануванню кантиленою, «еластичним» диханням.

Кожна розпівка має бути емоційно забарвлена. Емоційне виконання для створення певного характеру твору впливає на тембр голосу.

У 3-му класі ведеться робота над розширенням співацького діапазону учнів. З особливою увагою слід віднестися до його «вирівнювання», працюючи над «перехідними» звуками.

Варто застосовувати вправи на опанування різними ритмічними рисунками, технічними прийомами виконання, продовжувати роботу над кантиленою, стаккато, засобами музичної виразності.

Потрібно залучати учнів до самостійного опанування нескладними творами, наприклад, з репертуару І-ІІ класів, до співу в ансамблі.

У 4-му класі слід працювати над рухливістю голосу. Учень повинен поступово оволодіти мелізмами, трелями, виконувати вправи у швидкому темпі, гамоподібні пасажі вгору та вниз, хроматичні гами. Важливим є осмислене застосування отриманих навичок у процесі виконання вокального твору для створення художньо-виразного образу.

У 5-му класі викладачу необхідно працювати з учнями над проблемами музично-виконавської культури, виховувати відчуття стилю. Учні старших класів при виконанні вокалізів мають демонструвати не тільки технічні навички, а й уміння створити виразні музичні образи. Слід продовжувати розвиток навичок читання вокального твору з листа.

6-ий клас є підсумковим роком навчання, в якому проходить закріплення навичок, набутих учнями у 1-5 класах, удосконалення виконавської культури, художнього смаку, навичок самостійної інтерпретації музичних творів, співу «a capella», ансамблевого виконання.

1 – 2 клас.

Орієнтовні річні вимоги

Формування основних навичок та первинних умінь:

  •       формування правильної співацької постави;
  •       організація дихання;
  •       формування м’якої атаки звука;
  •       формування виконавської навички сполучення голосних з приголосними;
  •       застосовування активної артикуляції;
  •       первинні уявлення про виразні можливості сили звука (forte – piano);
  •       формування уявлення про чистоту інтонації;
  •       формування початкових навичок співу без супроводу.

Рекомендовано вивчити від 7 до 10 творів.

 

Рекомендований навчальний репертуар

Обробки українських народних пісень:

Лисенко М. «Ой ходила дівчина бережком»;

Ревуцький Л. «Вийди, вийди сонечко», «Диби, диби», «Галя по садочку ходила», «Ой єсть в лісі калина», «Ой дзвони дзвонять», «Я коза ярая».

Українські народні пісні без супроводу:

«Їхав козак за Дунай», «І шумить і гуде»,

«Дівка в сінях стояла», «Ой лопнув обруч»,

«Ішов козак потайком».

Твори українських композиторів-класиків:

Вериківський М. Пісні для дітей Лисенко М. фрагменти з оп. «Коза-Дереза».

Твори сучасних українських композиторів:

Батюк П. «Тихо над річкою»;

Білик І. «Дрімко», «Дощик»;

Бровко В. «Мій веселий дім»;

Демянишин В. «Біла віхола»;

Довженко В. Пісні для дітей;

Кос-Анатольський А. «Сніжок-пушок»;

Май Н. «Мама і тато», «Пісня про гномика»;

Мережин П. «Незвичайний подарунок»;

Мігай А. «Дощик», «Сім нот»;

Степаненко М. «Веселочка»;

Філіпенко А. «Зацвіла в долині»;

Штогаренко А. «Струмок».

Обробки пісень народів світу:

Польська народна пісня «Вісла»;

Російська народна пісня «Со вьюном я хожу».

Твори зарубіжних композиторів-класиків:

Абелян Л. «Ховрашок»  «Пісня про бабусю» «Я умію малювати»;

 Ветлугіна Н. «Колискова», «8 Березня»;

Калнинь А. «Музика»;

Чайковський П. «Колыбельная в бурю», «Мой садик»;

Шуман Р. «Маленьке совеня».

Твори сучасних зарубіжних композиторів:

Дунаєвський І. «Капитан, усміхніться»;

Львов-Компанієць Д. «Добре, що є канікули»;

Островський А. «Спят усталые игрушки»;

Ансамблі:

Бровко В. «Шли куда попало» (дует);

Польська народна пісня «Зозуля» (канон-дует);

Італійська народна пісня «Тиритомба» (дует);

Мігай А. «Журавка» (дует);

Пілявський М. «Молитва до музики» (дует);

Російська народна пісня «Сад» (дует);

Шаїнський В. «Весела фуга» з м/ф «Катерок» (тріо);

3 - 4 клас.

Удосконалення основних навичок та умінь:

  •       формування правильної співацької постави;
  •       вирівнювання звучності по всьому діапазону;
  •       володіння штрихами (legato, staccato, portamento);
  •       володіння технічними прийомами (форшлаги, морденти);
  •       опанування різними ритмічними рисунками (пунктирний
  •       ритм, дуолі, триолі, синкопи);
  •       виконання твору без музичного супроводу;
  •       виконання твору з гармонічним та поліфонічним супроводом.

 

Вокалізи

О.Воронін, Р.Вороніна Вокалізи

Н.Татарінова Вокалізи

Ф.Абт Вокалізи

Авторські твори

Музика І.Соневицького “Під Твою милість прибігаєм”

Музика і слова Н.Багмут “Молитва за Україну”

Музика Я.Степового, слова народні “Щебетала пташечка”

Музика М.Преображенського, укр.текст М.Пригари “По сонечку”

Музика С.Людкевича, слова Д.Млаки “Сонце ся сховало”

Музика М.Опришка, слова Т.Шевченка ”По діброві вітер виє”

Музика А.Філіпенка, слова Т.Шевченка “Зацвіла в долині”

Музика Б.Фільц, слова М.Сингаївського “Любимо землю свою”

Музика А.Філіпенка, слова М.Сингаївського “Тополина земля”

Музика С.Петросяна, слова В.Соломіної “Мамині казки”

Музика В.Верменича, слова М.Сингаївського “Чорнобривці”

Музика Г.Гладкого, слова Т.Шевченка “Зоре моя вечірняя”

Музика Я.Степового, слова Т.Шевченка “Вітер в гаї не гуляє”

Українські народні пісні

Укр.нар.пісня “Ой місяцю-місяченьку”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Дощик”

Укр.нар.пісня в обр. М.Лисенка “Ой ходила дівчина

бережком”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Ой вийду я на вулицю”

Укр.нар.пісня в обр. Л.Ревуцького “Прилетіла перепілонька”

Укр.нар.пісня в обр. Б.Фільц “Маринонька”

Укр.нар.пісня в обр. Н Ватаманюк “Полюбила Петруся”

Укр.нар.пісня в обр. Н.Ватаманюк “Ой не сама”

Укр.нар.пісня в обр. А.Домінка “Тихо над річкою”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Взяв би я бандуру”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Ой не цвіти буйним цвітом”

Укр.нар. пісня в обробці М.Колесси “Люляй же ми, люляй”

Укр.нар.пісня в обробці М.Приходько “Котику сіренький”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Хлопці-риболовці”

Укр.нар.пісня в обр.Г.Хоткевича “Сонце низенько”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Добривечір, дівчино”

Укр.нар.пісня в обр. М.Слонова “Віє вітер”

Укр.нар.пісня в обр. Б.Лятошинського “Ой маю я чорні брови”

Укр.нар.пісня в обр. К.Скорохода “В кінці греблі шумлять верби”

Укр.нар.пісня в обр. Б.Турка “Сива зозуленька”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Тече річка невеличка”

Укр.нар.пісня в обр.М.Лисенка “Ой піду я до млина”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Од села до села”

Пісня вояків УПА “Там, під Львівським замком”

Колядки - “а сареlla” та у супроводі ф-но.

 

5 - 6 клас.

Удосконалення основних навичок та умінь:

  •       формування почуття довжини фрази, розуміння
  •       смислових наголосів;
  •       оволодіння різними типами атаки звуку;
  •       вирівнювання звучності по всьому діапазону голосу;
  •       розвиток внутрішнього слуху;
  •       правильне застосування технічних прийомів (філірування звуку);
  •       розвиток самостійного визначення та подолання вокально-технічних труднощів у творах;
  •       оволодіння виразним вокальним звуком для створення художнього образу;
  •       розвиток співацького мислення;
  •       опанування навичками артистичного виконання твору;
  •       вміння оцінювати якість власної фонації та вміння її змінювати;
  •       виховання виконавської волі.

Вокалізи

О.Воронін, Р.Вороніна Вокалізи

Н.Татарінова Вокалізи

Ф.Абт Вокалізи

Авторські твори

Музика Б.Фільц, слова М.Сингаївського “Любимо землю свою”

Музика А.Філіпенка, слова М.Сингаївського “Тополина земля”

Музика С.Петросяна, слова В.Соломіної “Мамині казки”

Музика В.Верменича, слова М.Сингаївського “Чорнобривці”

Музика Г.Гладкого, слова Т.Шевченка “Зоре моя вечірняя”

Музика Я.Степового, слова Т.Шевченка “Вітер в гаї не гуляє”

Українські народні пісні

Укр.нар. пісня в обробці М.Колесси “Люляй же ми, люляй”

Укр.нар.пісня в обробці М.Приходько “Котику сіренький”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Хлопці-риболовці”

Укр.нар.пісня в обр.Г.Хоткевича “Сонце низенько”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Добривечір, дівчино”

Укр.нар.пісня в обр. М.Слонова “Віє вітер”

Укр.нар.пісня в обр. Б.Лятошинського “Ой маю я чорні брови”

Укр.нар.пісня в обр. К.Скорохода “В кінці греблі шумлять верби”

Укр.нар.пісня в обр. Б.Турка “Сива зозуленька”

Укр.нар.пісня в обр.В.Войта “Тече річка невеличка”

Укр.нар.пісня в обр.М.Лисенка “Ой піду я до млина”

Укр.нар.пісня в обр. В.Войта “Од села до села”

Пісня вояків УПА “Там, під Львівським замком”

Колядки - “а сареlla” та у супроводі ф-но.

Твори українських композиторів-класиків:

Аркас М. Арія Катерини з оп. «Катерина»;

Гулак-Артемовський С. Аріозо Оксани «Прилинь, прилинь» з оп. «Запорожець за Дунаєм»;

Косенко В. «Колискова», «Коли б то ти могла»;

Лисенко М. Пісня Цвіркунки з оп. «Чорноморці»;

пісня Возного з оп. «Наталка-Полтавка», «Черевички мої»;

Лятошинський Б. Романси Надененко Ф. «Квіти останні»;

Степовий Я. Романси Стеценко К. «Вечірня пісня», «Стояла я і слухала весну».

Твори сучасних українських композиторів:

Батюк Н. «Сміються, плачуть солов’ї»;

Білаш О. «Явір і Яворина», «Цвітуть осінні тихі небеса», «Дзвенить у зорях небо чисте», «Журавка»;

Верменич В. «Чорнобривці»;

Довженко В. «Тополі синій шум»;

Івасюк В. «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас»;

Кос-Анатольський А. «Коли заснули сині гори», «Ой ти,дівчино, з горіха зерня»;

Майборода Г. «Запливай же, роженько весела»;

Морозов О. «На Україну повернусь», «Рідна хата»;

Рожавська Ю. «Летять, ніби чайки»;

Толмачов В. «Квітка Ромена»;

Цегляр Я. Фрагменти з оперет Шаповаленко В. «Пісня про мрію»;

Штогаренко А. «Як би мені черевики»;

Янушкевич О. «Почуй мене».

Обробки пісень народів світу:

Грузинська народна пісня «Сонце в дім увійди»;

Норвезька народна пісня «Сутінки».

Твори зарубіжних композиторів-класиків:

Аренський А. «Не зажигай огня», «Она была твоя», «Послушай, быть может»;

Бізе Ж. Фрагменти з оп. «Кармен»;

Булахов П. «Молчали листья, звезды рдели», «И нет в мире очей», «Нет, не люблю я вас»;

Варламов О. «На заре ты ее не буди»;

Власов О. «Фонтану Бахчисарайського палацу»

Гендель Г.Ф. Арія Альміри з оп. «Рінальдо», арія Аріадни з оп. «Юстиніан»;

Глієр Р. «Сладко пел душа соловушка», «О, если б грусть моя»;

Глінка М. «Не искушай», «До Моллі»;

Даргомижський О. «Мне грустно», «Я все ще його люблю», «Титулярний радник»;

Кальман І. Фрагменти з оперет «Фіалка Монмартру», «Маріца»;

Козін В. «Осінь»;

Лакалле Й. «Амапола»;

Гріг Е. «Пісня Сольвейг»;

Моцарт В. А. Каватина Графині, арія Керубіно з оп. «Весілля Фігаро»;

Мураделі В. «Не сумуй»;

Пуленк Ф. «Дороги кохання»;

Рахманінов С. «Сон», «Полюбила я на печаль свою»;

Римський-Корсаков М. «Колискова Волхови» з оп. «Садко», «Соловей і троянда», арія Лебідь-птахи з оп. «Казка про царя Салтана», фрагменти з оп. «Снігуронька»;

Рубінштейн А. «Ніч»;

Сен-Санс К. «Гітари та мандоліни»;

Флотов Ф. Романс Ліонеля з оп. «Марта»;

Форе Г. «Метелик і фіалка»;

Фрадкін М. «Случайный вальс»;

Чайковський П. Аріозо Іоланти з оп. «Іоланта» «Отчего», «День ли царит», «Колыбельная», «Забыть так скоро»;

Шуберт Ф. «Серенада»;

Твори сучасних зарубіжних композиторів:

Альфано Ф. Арія Катюші з оп. «Воскресіння»;

Азаров І. «Карусель»;

Бабаджанян А. «Верни мне музыку»;

Блантер М. «В городском саду»;

Бродський О. «Записка»;

Дунаєвський І. «Заздравна» з к/ф «Весна»;

Колмановський Е. «Вальс про вальс», «Тайна»;

Крилатов Є. «Серёжка ольховая»;

Мінков М. «Ты на свете есть», «Не отрекаются любя»;

Островський А. «Песня остаётся с человеком»;

Паулс Р. «Подберу музыку к тебе», «Любовь настала»;

Пахмутова О. «Нежность», «Как молоды мы были»;

Петерсбурський Є. «Синий платочек»;

Тухманов Д. «Вечная весна», «Напрасные слова», «В доме моем»;

Уебер Л. Фрагменти з оп. «Ісус Христос – суперзірка»;

Фельцман О. «Балада про фарби», «Повернення романсу»;

Фрадкін М. «Но как на свете без любви прожить»;

 

Ансамблі:

Білаш О. «Сонячні бульвари» (дует);

Глінка М. «Сомнение», «Не искушай»;

Дунаєвський І. «Летите голуби» (квартет);

Жербін М. «Тане сніг в полях» (дует);

Карабиць І. «Дніпровська вода» (дует);

Майборода Г. «Гаї шумлять» (дует, тріо);

Массне Ж. «Севільяна» (дует);

Моцарт В. А «Аve verum » (квартет);

Лисенко М. «Коли розлучаються двоє»;

(дует), «Пливе човен» (дует);

Офенбах Ж. «Баркарола» з оп. «Казки Гофмана» (дует);

Пахмутова О. «Хорошие девчата» (тріо) з к/ф «Дівчата»;

Поклад Д. «Дикі гуси» (тріо);

Россіни Дж. «Дві кішечки» (дует);

Рубінштейн А. «Горные вершины» (дует);

Російська народна пісня «Дома ль воробей» (дует, обр. А. Юрлова);

Надененко Ф. «Червона калино, чого в лузі гнешся» (квартет);

Чайковський П. Дует Тетяни та Ольги з оп. «Євгеній Онєгін»;

Шамо І. «Червоні маки» (тріо).

 

Заняття включають у себе наступні види праці

No п/п

Ступені навчання

Основні

1

Зміст та види роботи

1 – 2 клас

3 – 4 клас

5 – 6 клас

2

Фонопедичні вправи, розпівки

5

5

10

3

Співоча установка та організація праці

5

5

5

4

Робота над диханням

5

5

5

5

Робота над звуком

10

10

5

Продовження таблиці

6

Робота з дикцієй

10

5

5

6

Робота з твором

10

15

15

 

 

БІБЛІОГРАФІЯ

Вокалізи та вправи

1. Абт Ф. Школа пения: для средних и низких голосов. – М. :Музыка, 1965.

2. Виардо П. Упражнения для женского голоса в сопровождении фортепиано. – М.: Музыка, 1967.

3. Вилинская И. Вокализы для начинающего певца. – К. : Музычна Украина, 1971.

4. Вилинская И. Вокализы для среднего голоса. – К. : Музычна Украина, 1989.

5. Глинка М. Упражнения для усовершенствования голоса, методические к ним пояснения и вокализы-сольфеджио [Текст]: для среднего голоса – М. : Кифара, 1997.

6. Егорычева М. Упражнения для развития вокальной техники. – К. : Музична Україна, 1980.

7. Зейдлер Г. Искусство пения. 40 мелодий расположенных по возрастанию сложности. – Л. : Композитор, 1987.

8. Раков Н. Десять вокализов для сопрано [под. ред. Е. К. Катульской]. – М. : Государственное музыкальное издательство, 1952.

Збірники вокальних творів

1. Андрієвська Н. Вокальні твори. – К. : Музична Україна, 1983.

2. Антологія лемківської пісні [упоряд. М. Байко]. – Львів, Видавнича фірма «Афіша», 2005.

3. Білик І. Дядько вечір : пісні для дітей. – Ужгород: Ліра, 2003.

4. Богачьова Н., Дудар П. Воскресеніє твоє поєм: добірка нар. пісень. – Вінниця, 2012. – Кн. 1.

5. Верховинець В. Весняночка. – К.: Музична Україна, 1979.

6. Вокальні ансамблі [ упоряд. О. Чеботарьова ]. – К.: Музична Україна, 1981. – Вип. 2.

7. Вокальні ансамблі. [упоряд. З. Глаголєва]. – К. : Державне вид-во образотворчого мистецтва і музичної літератури, 1962.

8. Вокальні ансамблі українських композиторів [упоряд. Ф. Надененко]. – К.: Мистецтво, 1955.

9. Горова Л. Відчинилося життя : Зб. пісень для дітей. 2 вид. – Тернопіль. : Джура, 2007.

10. Грицюк С., Демянишин В.. Жайворова пісня : пісенник для дошкільнят, учнів молодших та середніх класів. – К.: Котигорошко, 2000.

11. Дем’янчук В. Я уже школярик : зб. пісень для учнів 1-3 класів. – К.: «Сеста» Тернопіль: Мальва ОСО, 1998.

12. Довженко В. Вокальні твори : романси на слова В. Сосюри. – К. : Музична Україна, 1986.

13. Заспіваймо пісню веселеньку. – К. : Музична Україна. 1979.

14. Івасюк В. Пісні. – К. : Музична Україна. 1983.

15. Кириліна І. Веселі пісні. – К. : Музична Україна, 1986.

16. Косенко В. Вибрані романси та пісні: для голосу і фортепіано. – К. : Музфонд УРСР, 1948.

17. Кренців Я. Сольний спів. Сопрано : Вокально-педагогічний репертуар. – К.: Музична Україна, 2005.

18. Лисенко М. Зібрання творів в 20 томах. [ред. колегія:

М. І. Вериківський та ін.]. – К.: Мистецтво, 1954.

19. Луценко Д. Дарую людям пісню : [Збірка пісень українських композиторів на вірші Д. Луценка : голос з фп.] – К. : Музична Україна, 2011.

20. Лятошинський Б. М. Романси. – К. : Музична Україна, 1968.

21. Май Н. Мамина сорочка : зб. пісень для дітей та молоді. – П.: ПП «Дачник», 2007.

22. Майборода Г. Романси. – К. : Музична Україна, 1981.

23. Майборода П. Я прийду до тебе з піснею : вибрані вокальні твори – К. : Музична Україна, 2008.

24. Мережин П. Країна світлих мрій : дитячі пісні. – К. : 2011.

25. Мігай А. Подарунок : пісні для дітей. – К. : АртЕК, 2005.

26. Музична орбіта [упоряд. В. Симоненко] – К. : Музична Україна, 1969. – Вип. 10.

27. Надененко Ф. Вибрані твори. – К. : Советский композитор, 1960.

28. Ніщинський П. Вечорниці: Музика до драми «Назар Стодоля» Т. Шевченка. – К. : Мистецтво, 1954.

29. Пісні для учнів 1-3 класів. – К. : Музична Україна, 1982.

30. Пісні з дитячих кінофільмів [упоряд. П Мережин]. – К.: Музична Україна, 1987. – Вип. 1-7.

31. Перлини української народної пісні [упоряд. М. Гордійчук]. – Київ: Музична Україна, 1991.

32. Поклад І. Пісня не загубиться. – К.: Мистецтво, 1965.

33. Прохорова Л. Українська естрадна вокальна школа : навч. посіб. для студентів вищих навчальних закладів культури і мистецтв ІІІ-ІV рівня акредитації. Видання 2-е. – Вінниця: НОВА КНИГА, 2006.

34. Солоспіви для дітей та юнацтва [упоряд. I. Зеленецька]. – Кам’янець-Подільський «Абетка», 2010..

Соневицький І. Солоспіви: для голосу в супроводі фп. – К.: Муз. Україна, 1993.

36. Сонечко. Українські народні пісні для дітей в обробці Л. Ревуцького – К. :1975.

37. Сто улюблених пісень [упоряд. І. Осташ] – К. : Музична Україна, 1992.

38. Українські народні думи та пісні. – К. : Музична Україна, 1990.

39. Українські народні пісні. – К. : Музична Україна, 1976.

40. Українські популярні пісні-романси : Зб.: [упоряд. і муз. ред. Р. Стефанко]. – Львів : Сполом, 2002.

41. Улюблені пісні. [упоряд. Г. Ніколаєва] – К.: Музична Україна, 1988.

42. Хрестоматія українських народних пісень для шкільних хорів. – К.: Музична Україна,1972.

43. Хоровий клас ДМШ. Молодша група : репертуарний зб. [упоряд. И. М. Павловський]. – К. : Музична Україна, 1990.

44. Цегляр Я. Вокальні твори. Пісні, арії і дуети з оперет. – К. : Музична Україна, 1987.

45. Чембержі М. Мрії веселкові: Цикл пісень для дітей. – К., ПТО «Мета – Арт», 1999. – 56с.

46. Шамо І. Крилата пісня. – К. : Музична Україна, 1985.

47. Янушкевич О. Дзеркало душі : альбом романсів (для голосу і фортепіано). – Вінниця, Нова книга, 2006.

48. Ярошенко Т. Співає «Світанок» : пісні для дитячого хору. – Вінниця : Нова книга, 2005.

49. Абелян Л. Песни, танцы, игры, шутки для моей малютки. – М.: Советский композитор, 1990.

50. Арии и дуэты [сост. М. Миркин]. – М.: Музыка, 1960, 1961.

51. Белой акации гроздья душистые : рус. романсы [сост. К. В. Голышев]. – М. : Профиздат, 2004.

52. Бровко В. Песни на стихи С. Маршака. – СПб.: Композитор, 2009.

53. Булахов П. Романсы и песни : для голоса в сопровожд. фп. – М.: Музыка, 1983.

54. Варламов А. Полная школа пения: учебное пособие. – М. : Музгиз, 1953.

55. Ветлугина Н. Музыкальный букварь. – М.: Музыка, 1986.

56. Глинка М. Избранные романсы. – К. : Музична Україна,

2000.

57. Глиэр Р. Избранные романсы и песни для голоса в сопровожд. фп. – М: Музыка, 1986.

58. Даргомыжский А. Избранные романсы и песни: для голоса в сопровожд. фп. – М.: Музыка, 1981.

59. Дубравин Я. Песни и хоры для детей. – СПб : Композитор, 2000.

60. Дунаевский И. Избранное. – М.: Музыка, 2000.

61. Избранное для голоса и фортепиано [сост. М. Миркин]. – М.: Музыка, 1966.

62. Избранные романсы русских композиторов : для среднего голоса в сопровожд. фп. [ред. Е. Стемпневская]. – М.: Музыка, 1981.

63. Крылатов Е. Прекрасное далеко. – М.: Музыка, 1989.

64. Любимые песни военных лет: песни, рассказы, фотодокументы, ноты для голоса в сопровожд. фп. – М. : Советский композитор, 1987.

65. Музыка в школе : песни и хоры для учащихся средних классов. [сост. Л. И. Уколова и М. С. Осеннева]. – М. : Музыка, 2005. – Вып. 2.

66. Народные песни разных стран. [ред. З. Левина] – М.: Музыка, 1964.

67. Островский А. Песни. – М. : Музыка, 1989.

68. Пахмутова А. Избранные песни для голоса (хора) в сопровожд. фп. [ред. Ю. Гурьев]. – М. :Советский композитор, 1989.

69. Пение в школе: пособие для учителя [сост.Т. Бейдер, Л. Левандовская]. – М.: Музыка, 1973. – Вып. ІІ, 4-5 кл.

71. Песни бардов. [сост. В. Модель]. – Ленинград. : Советский

композитор, 1989. – Вып. 1.

72. Песни Булата Окуджавы. – М. Музыка, 1989.

73. Песни и хоровые произведения. Пособие для педагогических училищ [сост.В. Дронов]. – М. :УЧПЕДГИЗ-МУЗГИЗ, 1949.

74. Песни радио, кино и телевидения (альманах). – М. :Музыка, 1963-1994.

75. Рахманинов С. Избранные романсы : для высокого голоса в сопровожд. фп. [ред. Р. Рустимов]. – М. : Музыка, 1980.

76. Романсы русских композиторов : для среднего голоса в сопровожд. фп. – М.: Музыка, 1979.

77. Русский романс. – М.: Музыка, 1987.

78. Старинные вальсы : для голоса в сопровожд. фп. [сост. И. Назаренко]. – М. : Музыка, 1980.

79. Чайковский П. Избранные романсы : для низкого голоса в сопровожд. фп. [ред. В. Жаров]. – М. : Музыка, 1977.

80. Что услышал композитор. – Л. : Композитор, 1979 -1990.

81. Школа хорового пения. [сост. Попов В., Соколов С.]. – М. : Музыка, 1987.

82. Вивальди А. Арии из опер: для сопрано в сопровожд. фп. – М. : Музыка, 1986.

83. Вокальные произведения испанских композиторов [сост. А. Орфенов]. – М.: Музыка, 1964.

84. Вокальные произведения современных итальянских композиторов [сост. А. Орфенов]. – М.: Музыка, 1966.

85. Вокальные произведения французских композиторов [сост. А. Орфенов]. – М.: Музыка, 1960.

86. Григ Э. Романсы и песни : для голоса в сопровожд. фп. В трех томах. – М. : Музыка, 1981.

87. Мастера зарубежной эстрады. [ред. С. Данилов]. – М.: Музыка, 1983-1990.

88. Паулс Р. Песни для голоса в сопровожд. фп. – М. : Советский композитор, 1985.

89. Песни любви : итальянские песни : для голоса в сопровождении фортепиано. [сост. Н. Богданова]. – М. : Музыка, 2006. – Вып.1.

90. Романсы зарубежных композиторов ХХ века. [сост. Г. Преображенская]. – М. : Музыка, 1988.

91. Старые мастера Бельканто: арии и канцонетты XVII- XVIII в.в. : для средних и низких голосов в сопровождении фортепиано. [сост. Б. А. Сергеев]. – СПб. : Союз художников, 2003. – Ч.1.

92. Старые мастера Бельканто: арии и канцонетты композиторов неаполитанской оперной школы XVII-XVIII вв.: для среднего голоса в сопровождении фортепиано. [сост. Б. А. Сергеев]. – СПб. : Союз художников, 2007. – Вып. 2. Ч.3.

 

Рекомендована методична література

1. Аникеева З. И. Нарушения и восстановительное лечение голоса у вокалистов – Кишинёв: Штиинца, 1985.

2. Апраксина O. A. Методика развития детского голоса: учебное пособие – М.: МПГИ им. В. И. Ленина, 1983.

3. Емельянов В. В: Развитие голоса. Координация и

тренинг – СПб.: Лань, 2000.

Середня оцінка розробки
Структурованість
3.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
3.0
Загальна:
3.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Ольга Вікторівна
    Загальна:
    3.0
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    3.0
docx
Додав(-ла)
Перцева Ганна
Додано
13 грудня 2021
Переглядів
10638
Оцінка розробки
3.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку