Робоче місце слюсаря та необхідне обладнання

Про матеріал
Надані основні вимоги до робочого місця слюсаря, розглянуті основні терміни, ручний інструмент
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ СЛЮСАРЯТема: Робоче місце слюсаря та необхідне обладнання. Укладач: Ірина Костенко

Номер слайду 2

Слюсарні роботи відносяться до процесів холодної обробки металів різанням. Слюсарні роботи – це обробка металів, що зазвичай, доповнює станочну механічну обробку або завершує виготовлення металевих виробів з'єднанням деталей, збіркою машин та механізмів

Номер слайду 3

Слюсарні роботи відносяться до процесів холодної обробки металів різанням. Здійснюються вони і вручну, і за допомогою механізованого інструменту. Мета слюсарних робіт – надати оброблюваній деталі задані кресленням форми, розміри і чистоту поверхні. Якість виконуваних слюсарних робіт залежить від уміння і навиків слюсаря, вжитого інструменту і оброблювального матеріалу.

Номер слайду 4

Продуктивність праці та якість виготовлених виробів багато в чому залежить від правильної організації робочого місця слюсаря і його технічного обладнання. Робочим місцем називається певна ділянка виробничої площі цеху, майстерні, закріплена за даним робітником чи бригадою робочих. Призначена для виконання певної роботи і впорядкована відповідно до її характеру обладнанням, пристроями, інструментом та матеріалами.

Номер слайду 5

Робоче місце. Робоче місце слюсаря повинно бути оснащене пристроями (верстаком, стільцем, шафою або стелажем), необхідними для високопродуктивної роботи.

Номер слайду 6

Основні вимоги до дотримання певного порядку на робочих місцях: Усе необхідне для роботи має знаходитися під рукою, щоб можна було одразу знайти потрібний предмет.Інструменти та матеріали, якими під час роботи користуються частіше, розміщують ближче до себе, а ніж ті, що застосовуються рідше; всі предмети розташовують приблизно на висоті пояса.Інструменти та пристрої розташовуються так, щоб їх зручно було брати відповідною рукою. Не можна класти один предмет на інший або на оброблену поверхню. Документацію тримають у зручному для користування та гарантованому від забруднення місці. Заготовки й готові деталі зберігають так, щоб вони не загромаджували проходи і щоб робітнику не доводилось часто нагинатися, якщо треба взяти ту чи іншу заготовку або виріб; легкі предмети кладуть вище, а важкі нижче.

Номер слайду 7

Основні вимоги до дотримання певного порядку на робочих місцях: Ручний інструмент мусить відповідати особливостям анатомічної форми руки людини. В протилежному разі під час роботи травмуватимуться міжпальцеві горбики, що мають тонкі нервові кінцівки, і ямки долонь – найменша м'язова частина. На міжпальцевих горбиках можуть з'явитися потертості, нариви, мозолі. Тому рукоятки слюсарних інструментів мають бути такої форми, щоб м'язи великого пальця і горбики мізинця добре охоплювали рукоятку. Ці виступи на долоні мають не лише сильні м'язи, а й пружну жирову тканину, що пом'якшує вібрації та удари. При розміщенні на робочому місці інструментів, пристроїв враховують кут миттєвого зору, кут ефективності видимості та кут оглядовості. Поворот голови розширює зону оглядовості на відповідний кут. Розмір допустимого повороту становить 45 у горизонтальній площині і 30 у вертикальній.

Номер слайду 8

Обладнання слюсарної майстерніУ слюсарних майстернях розміщене обладнання індивідуального та загального користування. До обладнання індивідуального користування належать: верстаки з лещатами; верстати загального користування – свердлильні, заточувальні (заточувальношліфувальні) та обпилювально-зачисні; перевірні розмічувальні плити; винтовий прес; пилкові верстати; важільні ножиці; плити для виправлення.

Номер слайду 9

Обладнання слюсарної майстерніУ слюсарних майстернях розміщене обладнання індивідуального та загального користування. Для розміщення заготовок і деталей, пристроїв та інструментів, допоміжних матеріалів є групові інструментальні шафи, стелажі, тара для заготовок і стружки.

Номер слайду 10

Оснащення слюсарного верстака. Слюсарний одномісний верстак з поворотними лещатами

Номер слайду 11

Слюсарний верстак. Слюсарний верстак – основне обладнання робочого місця для виконання робіт. Це спеціальний стіл, на якому виконують слюсарні роботи. Каркас верстака – зварена конструкція з чавунних чи стальних труб. Кришка виготовляється з дощок товщиною 50…60 мм, її покривають листовим металом товщиною 1…2 мм. Під кришкою (стільницею) є висувні ящики.

Номер слайду 12

Слюсарний верстак. Слюсарні лещата – це затискний пристрій для утримання оброблювальної деталі в потрібному положенні. Залежно від характеру роботи застосовують стільцеві, з паралельними губками і ручні лещата.

Номер слайду 13

Стільцеві лещата. Стільцеві лещата дістали свою назву від способу кріплення їх на дерев'яній основі у вигляді стільця. Поворотні лещата можуть повертатися на кут 60 . 1 - болт;2 - рукоятка3 – основа4 – поворотна частина5 – важель6 – стопорна планка7 – рухома губка8 – пластина9 – нерухомі губки10 – гайка11 - затискний гвинт. Корпус паралельних слюсарних лещат виготовляють з сірого чавуну.

Номер слайду 14

Нерухомі лещата1 – важель2 – рухомі губки3 – призматична пластина4 – нерухомі губки5 – затискний гвинт6 – основа7 – гайка8 – стопорна пластина. Для збільшення терміну служби робочі частини губок 4 і 2 виготовляють змінними у вигляді призматичних пластинок. Ширина губок неповоротних лещат 80, 140 мм з найбільшим розкриттям губок 95, 180 мм.

Номер слайду 15

Лещата з додатковими губками для труб Лещата з додатковими губками для труб – крім загального призначення, можуть використовуватися для закріплення труб, завдяки додатковому призматичному вирізу. Найбільші діаметри труб, що затискаються: 60, 70, 140 мм. Не дивлячись на перевагу паралельних лещат, що полягає в міцному кріпленні до верстака, вони мають недолік: мала міцність губок. Тому для важких робіт ці лещата непридатні.

Номер слайду 16

Пневматичні лещата. Пневматичні лещата забезпечують (без застосування фізичної сили) швидке та надійне затискання деталей з постійним зусиллям. Час затискання 2…3 с..

Номер слайду 17

Лещата з регульованою висотою підйому. Лещата з регульованою висотою підйому У верстак вмонтована товстостінна труба 2, міцно закріплена в каркасі 3; циліндричний хвостовик лещат 1 вільно встановлюється на необхідній висоті і міцно закріплюється гвинтом 4. У ряді слюсарних майстерень застосовуються одномісні верстаки, які обладнанні вмонтованими в ніжки верстака гвинтами, за допомогою яких регулюється висота установки верстака і лещат по зросту працюючого.

Номер слайду 18

Ручні лещата. Ручні лещата (їх часто називають тісочки) застосовуються для закріплення дрібних деталей, що вимагають частого провертання в процесі обпилювання, або при свердлінні, коли розмір деталі дуже малий і її незручно тримати в руці. Ручні лещата виготовляють двох типів: з пружиною і шарнірним з'єднанням з шириною губок 36, 40 і 45 мм і для дрібних робіт з шириною губок 6, 10 і 15 мм.

Номер слайду 19

Ручний інструмент. Типовий набор ручного інструменту

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Альохін Віктор
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 вересня 2021
Переглядів
9470
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку