Робочий зошит
на тему «Холодні страви та закуски» з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства».
Завдання, запропоновані учням в робочому зошиті, направлені на розвиток вміння планувати свою роботу, об’єктивно оцінювати свої знання, вміння і результати роботи, формувати в учнях якості, які необхідні для подальшої професійної діяльності. Запропоновані завдання у робочому зошиті складені на достатньому рівні для учнів, які допомагають проявити свою самостійність і показати свої знання.
Мета робочого зошиту є поглибити теоретичні знання учнів з предмету «Технологія приготування їжі з основами товарознавства», допомогти їм спланувати і грамотно виконувати завдання.
Тема: Значення закусок у харчуванні. Класифікація
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
Як мають бути оформлені холодні страви і закуски у сучасному стилі, назвіть нові тенденції.__________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________
Тема: Загальна характеристика і підготовка продуктів для приготування холодних страв і закусок.
_____________________________________________________
________________________________________________________________
________________________________________________________________
_____________________________________________________
_________________________________________________________________
_________________________________________________________________
_______________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
_______________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Риба і рибні продукти
Соління – це_______________________________________________________
__________________________________________________________________
Коптіння – це______________________________________________________
__________________________________________________________________
В’ялення – це______________________________________________________
__________________________________________________________________
Сушіння – це_______________________________________________________
__________________________________________________________________
Маринування – це__________________________________________________
__________________________________________________________________
Цікаво знати!
Ікра – цінний поживний продукт. Основною складовою частиною ікри є білки й жири. Ціниться ікра велика, світлих тонів. За калорійністю, як чорна, так і червона ікра перевершує м'ясо, молоко та інші продукти. Рибна ікра містить велику кількість цінних поживних речовин, це - жири, вітаміни і мінерали, білок, який легко засвоюється організмом. У 100 г чорної (зернистої або паюсной) ікри містять 280 калорій. А 100 г червоної ікри - 270 калорій.. Хоча ми звикли ділити рибну ікру на червону й чорну, насправді ікра з різних видів риб може мати чимало відтінків (перлиново-сірий, темно-сірий, коричневий, ніжно-рожевий та помаранчевий). До речі, не всі знають, що чорна (осетрова) чи червона (лососева) ікра це лише загальні назви продукту. На етикетці обов’язково має бути зазначено, з якої саме риби її добуто: кети, горбуші, нерки і таке інше.
Що треба зробити, щоб ікра паюсна, зерниста не підсохла?_______________
Чому не можна зберігати відкриті рибні консерви?_______________________
М’ясо і м’ясні продукти
_______________________________________________
Різновиди м’ясних консервів |
Вид м’яса, маса |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Поміркуй!
Якщо оболонку копченої ковбаси зняти важко, що треба зробити?__________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Сири сичужні
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
____________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Хліб
_______________________________________
______________________________________
_______________________________________
____________________________________
Тема: Технологія приготування бутербродів
Цікаво знати!
Бутерброд (від німецького Butterbrot – це хліб з маслом) – вид холодної закуски. Ця страва стала основою для приготування найпопулярнішої у всьому світі закуски.
Для приготування бутербродів використовують такі продукти, як________
________________________________________________________________
Бутерброди готують безпосередньо перед______________________ вони не
підлягають тривалому зберіганню. Строк реалізації бутербродів не більше
________ Під час тривалого зберігання погіршується__________________
____________________________________ Для того щоб швидко
приготувати бутерброди, слід заздалегідь підготувати потрібні продукти__
________________________________________________________________
________________________________________________________________
_______________________________________
______________________________________
______________________________________
___________________________
_________________________________
________________ ____________________
_________________ ______________
______________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Поміркуй!
Постав «Так» чи «Ні»
продукти?________________
Цікаво!
Фішбургер – вид гамбургеру, в якому м’ясна котлета заміняється смаженою рибою.
Чікенбургер – вид гамбургеру, який обов’язково включає курку.
Веджибургер, гарденбургер – вегетаріанський гамбургер, не містить м’яса.
Тема: Технологія приготування салатів із сирих та варених овочів.
Вимоги до якості. Оформлення.
___________________ ____________________ ____________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Салати, в яких продукти дрібно нарізані і заправлені майонезом, сметаною, подають___________________________________________________________
Салати – коктейлі подають___________________________________________,
інші салати і холодні закуски на_______________________________________
___________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
Тема: Страви і закуски з м’яса і м’ясних продуктів
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________
_____________________________________
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тема: Страви і закуски з риби і нерибних продуктів
1
2
3
4
5
Правильна відповідь________________
Поміркуйте!
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
Тема: Страви і закуски з овочів і грибів
________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Цікаво знати!
Кабачкова ікра вважається малокалорійною, смачною та корисною стравою. Вона легко засвоюється організмом. Її можна вживати влітку, а також консервувати, щоб насолоджуватися взимку. У кабачках міститься велика кількість корисних мікроелементів, таких як мідь тп залізо, фосфор та натрій, велика кількість органічних кислот та вітамінів В і С.
|
Тема: Закуски з сиру та яєць
а) не вище 12*С б) 30*С в) 45*С
а) рідкі б) в мішечок в) круто
а) просіюють б) промивають в) протирають г) натирають
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Тематичне оцінювання
І варіант І рівень
______ ______ ______
________ _________ __________
5-10*С_____ 12*С_____ 14-16*С_____
ІІ рівень
? Що треба зробити, якщо бринза довго лежала в розсолі_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
? Чому не можна зберігати холодець і заливні страви при мінусовій температурі_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ІІІ рівень
Тверді
Нарізні
М’які
Напівтверді
Розсільні
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
3.Вгадай, яка страва?
Зварені круто яйця обчищають, розрізують уздовж навпіл, видаляють жовтки, протирають їх. Для начинки вимочене чисте філе оселедця і ріпчасту цибулю пропускають через м’ясорубку, додають протертий жовток, половини норми майонезу і перемішують. Масою наповнюють половинки яєць, прикрашають майонезом, жовтками, зеленню.
__________________________________________________________________
ІІ варіант
І рівень
_______________ _______________
40-50______ 55-60______ 50-60______
Холодні страви і закуски подають в __________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
ІІ рівень
Сичужні сири це__________________________________________________
__________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Для заправлення закусок використовують_______________________________
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________
ІІІ рівень
Порційні шматочки риби панірують у ______________
_____________________смажать на ___________з обох боків до готовності, потім викладають на лист, зверху поливають __________________________, прогрівають у ________________________,
охолоджують. Перед подаванням рибу_______________________________
або _______________ і посипають __________________________________
Дайте характеристику сиру Моцарела, умови та термін зберігання
____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Поміркуй! Твердий сир під час тривалого зберігання на холоді втрачає вологу і стає сухим і занадто твердим, як освіжити? ___________________________
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Цікаві факти
Сир — це один з найдавніших продуктів, як свідчать археологічні дослідження його винайшли задовго до писемності, на ранніх етапах формування людської цивілізації. Він є частиною людського раціону щонайменше 7000 років і тому ми підготували для вас цікаві факти про сир.
1. Вважається, що процес утворення сиру випадково відкрили на Близькому Сході кочівники тюркських племен, вони використовували шлунки тварин як фляги для зберігання та зручності транспортування молока. Під час руху та під дією ферментів молоко розділялось на сир і сироватку.
2. В Польщі виявлені сита зі слідами молочних жирів, які вважають найбільш ранніми археологічними свідченнями виготовлення сиру. Вони датуються 5500 роком до нашої ери, але є припущення, що сир виготовляють з 8000 року до нашої ери, коли вперше були одомашнені вівці.
3. Свідчення виробництва сиру знайдені на розписах в єгипетських гробницях, яким понад чотири тисячі років. Ці сири, ймовірно, були дуже солоними, оскільки для збереження сиру в жаркому та засушливому кліматі було потрібно багато солі. Також сир виготовляли в Стародавньому Римі та Греції.
Батьківщина і час дозрівання різних сирів
4. Сир дуже любили в Київській Русі, але тоді його робили природним «сирим» способом і не піддавали тепловій обробці. Саме від слова «сирий» походить назва сиру. Класичними для України залишаються творог та бринза.
5. У світі існує понад 2000 різновидів сиру. Смак, текстура та навіть колір сиру залежать від багатьох факторів, включаючи тип молока, рецепт приготування, тривалості дозрівання та від додавання різноманітних приправ.
6. Сир виготовляють з використанням молока кіз, овець, корів та навіть з кінського та верблюжого молока, а до деяких різновидів сиру навіть додають їстівну плісняву, яка допомагає йому правильно дозріти і надає специфічний смак та аромат.
Яке молоко використовується для виготовлення різних сирів та їх жирність
quote Тип молока і жирність різних видів сиру
7. Хоч кожний вид сиру виготовляють по особливій технології, загальний принцип, як правило один: спочатку ферментується молоко, збирається сирна маса, проціджується, нагрівається, а далі відбувається його засолювання та дозрівання.
8. Кожного року у світі виробляється близько 20 мільйонів тонн сиру. Беззаперечним лідером є Сполучені Штати Америки з показником понад 25% світового виробництва, а це понад 5 мільйонів тонн сиру. До порівняння в Україні виготовляється лише близько 100 тисяч тонн сиру на рік.
9. Сир - це дуже поживний продукт оскільки засвоюється нашим організмом майже повністю. Крім того в ньому дуже багато кальцію, фосфору, цинку і вітамінів А, В2, В12. Для виготовлення одного кілограма сиру пармезан потрібно 16 літрів молока, а для створення одної головки понад 500 літрів.
10. Як не дивно, але хибним є твердження, що миші дуже люблять сир. Звісно голодна миш з радістю поласує сиром, але коли в неї буде вибір вона, як і більшість гризунів, надасть перевагу продуктам без яскраво вираженого запаху, таким як зерно чи фрукти.
Традиційні бутерброди різних країн
Венесуела, арепа: сендвіч з товстого кукурудзяного хліба, в який додається свинина, сир і авокадо.
Сінгапур, йа тост: бутерброд, заснований на суміші з кокоса і цукру, що є популярною в країнах Південно-Східної Азії, готується на товстому шматочку білого хліба. Іноді подається з додаванням яєць.
.
Китай, Жоу цзя мо ( "м`ясний бургер") готується на плоскому хлібі зі свининою (або, в залежності від регіону, бараниною або яловичиною), приправляється спеціями і перцем.