Робота МАН за темою "Соняшник – красива шкіра, міцні суглоби й відмінна пам’ять"

Про матеріал
Метою дослідження є перевірка відповідності технічних норм по заготівлі смаженого насіння соняшника, а також визначення корисності його споживання.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

Назва роботи «Соняшник – красива шкіра, міцні суглоби й відмінна пам’ять»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

1. Вступ…………………………………………………………………………….3

2. Методи та технологія дослідження…………………………………………...5

3.  Результати дослідження, їх обробка……………………………………...…..7

4. Висновки та рекомендації щодо товару…………………………..…………10

5. Список використаних джерел ……………………………………………….12

6. Додатки………………………………………………………………………...13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Насіння соняшнику - улюблений українським народом продукт. Погризти насіння - це ціла філософія, спосіб життя, зрозумілий не всім.

Користь насіння соняшника очевидна.  Вміст у цьому насінні поживних речовин, виключно цінних мікроелементів, незаперечний. Наприклад, вітаміну D міститься в соняшниковому насінні навіть в більшій кількості в порівнянні з печінкою тріски. Загальновідомо, що цей вітамін відіграє вирішальну роль у нормалізації стану шкіри, слизових оболонок, сприяє росту, особливо в дитячому віці. Вітаміни А і Е мають антиоксидантні властивості, захищають організм людини від атеросклерозу, впливають на зір, сприяють красі волосся, нігтів. Дубильні речовини і каротиноїди, що входять до насіння соняшника, ефективно захищають організм людини від різних інфекцій, паразитів. Мінерали, такі як фосфор, калій, магній, марганець, кремній, натрій абсолютно необхідні для нормальної життєдіяльності людського організму.

Лікарі авторитетно вважають, що вживання соняшникового насіння служить профілактикою цілого ряду хвороб. До таких хвороб відносяться інфаркт, шкірні хвороби, важкі інфекційні захворювання, переломи.

Вживання соняшникового насіння в їжу - чудова психотерапія. З'їдаючи вечорами півсклянки насіння, ви заспокоїтеся після нервового трудового дня, чудово заснете.

Я живу в селі. Як і всі сільські люди, моя сім’я має свій двір і город при нім. Звичайно ж, на городі ми вирощуємо різні сільсьгосподарські культури для власного вжитку та на продаж. Але чомусь ще з дитячих років найбільше мені запам’яталися поля, засіяні соняшником.

Мій батько працював у колгоспі трактористом-комбайнером і часто брав мене з собою на роботу. Пам’ятаю ці безкраї горизонти жовтих рослин. Вони нагадували мені велетнів у жовтих капелюхах. Мені дуже подобалося милуватися цією красою, а восени завжди цікаво було піти на поле й  подивитися як батько збирає вже готовий врожай соняшника.

Вечорами, відпочиваючи, ми часто сиділи перед телевізором і лускали насіння соняшника, яке перед цим сушили на сковорідці. Мама часто говорила про його користь для здоров’я дітей та дорослих.

Я виріс, але нічого не змінилося – я так само люблю лускати це насіннячко, бо воно, на мою думку, насправді дуже корисне. Просто зараз ми вже не смажимо насіння соняшника вдома, а просто купуємо  готове в магазинах. Згадавши дитячі роки, мені спало на думку перевірити якість саме цього улюбленого продукту. Чи справді те, що ми купуємо, відповідає всім вимогам Державного стандарту України.

Часто, коли їсиш насіння з пачки, купленої в магазині, до рота потрапляють не дуже, я б так сказав, якісні зернятка. Іноді в пачці можна прогледіти пріле, горіле, бите або лущене насіннячко, якесь незрозуміле сміттячко. Так неприємно, коли те, що ти любиш, виявляється поганої якості. Тому я і вирішив протестувати смажене насіння соняшника саме з боку технічних вимог до його заготівлі, а також переконатися в його корисності споживання, адже про це мені завжди говорила мама та й сам багато про це чув.

Метою мого дослідження є перевірка відповідності технічних норм по заготівлі смаженого насіння соняшника, а також визначення корисності його споживання.

Для досягнення поставленої мети я ставлю перед собою такі завдання:

1. Перевірити смажене насіння соняшника на відповідність технічних норм по заготівлі.

2. Визначити корисність споживання смаженого насіння соняшника за інформацією, наданою виробником на упакуванні товару.

 

 

МЕТОДИ ТА ТЕХНОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Для того, щоб провести дослідження для досягнення мною поставленої мети в роботі, я звернувся за допомогою до лаборантів лабораторії Шевченківського КХП. Вони надали мені консультації, прилади для роботи та необхідну документацію для того, щоб я мав уявлення про те, як правильно провести дослідження. До таких документів відносять Державний стандарт України, а саме ГОСТ 22391-89: Соняшник. Вимоги при заготівлях і поставках.

Ознайомившись з даним документом, я вирішив протестувати смажене насіння соняшника на сміттєві та олійні домішки, запах, колір і розмір насінини та на наявність горілого насіння в пачці. Також хочу проаналізувати інформацію, надану виробником на упакування товару, на основі якої зробити висновки щодо корисності споживання смаженого насіння соняшника.

Для проведення дослідження мною було обрано три зразки смаженого насіння соняшника відомих виробників: «Привіт із колгоспу» - ФОП Немушенко В.В., «Sмакота» - ПП «Укрбізнестрейд» і «Лакомка» - ФЛП Марченко Ю.В.

Для полегшення проведення дослідів, я насіння «Привіт із колгоспу» зазначив як зразок №1, «Sмакота» - зразок №2, «Лакомка» - зразок №3.

Для отримання детальної інформації про даний товар я спочатку вирішив вивчити упаковку кожного із зразків, розглянувши лицеву та зворотну сторони упаковок.

Наступне дослідження – на наявність в товарі сміттєвих і олійних домішок я проводив згідно Державного стандарту України, а  саме ГОСТ  22391-89: Соняшник. Вимоги при заготівлях і поставках. Лише такі показники, як запах, колір, розмір  та наявність горілого  насіння я досліджував способом використання власних зорових і нюхових рецепторів. Саме для цих показників я визначив свої власні критерії якості: насінина мала бути жовтуватого кольору, приблизно 10-18 мм в довжину та 7-8 мм в ширину, приємно пахнути жареним, а не горілим.

Для проведення цього дослідження я використовував такі прилади, як: терези лабораторні, дошка лабораторна, скальпель, шпатель, совочок, лінійка.

Для визначення розміру насіння соняшника я відкрив пачки зразків №1, №2 і №3, висипав вміст кожного пакета по черзі на лабораторні дошки та за допомогою зорового рецептора та лінійки визначив їх розмір. Потім за допомогою нюхового рецептора визначив запах насіння кожного із зразків. Для продовження дослідження на наявність у товарі сміттєвих та олійних домішок я на лабораторних терезах зважив по 50 гр соняшникового насіння кожного із зразків, виклав його на лабораторні дошки, відібрав мінеральні сміттєві домішки (сміття), пусте насіння – без ядра, бите та давлене, недозріле  та обрушене. Далі по черзі зважив на терезах лабораторних всі сміттєві та олійні домішки, які були знайдені в кожному із зразків. Для того, щоб визначити колір насіння та наявність горілого й цвілого, я обрушив насіння соняшника кожного із зразків, виклав його на лабораторні дошки. Зоровим рецептором визначив колір насіння та наявність горілого й цвілого. Знову на лабораторних терезах зважив окремо по черзі цвіле та горіле насіння кожного із зразків.

Для підтвердження корисності споживання смаженого соняшникового насіння я розглянув енергетичну та харчову цінність товару кожного із зразків. Ці дані я знайшов на упакуванні товару.

 

 

 

 

 

 

 

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕННЯ, ЇХ ОБРОБКА

Вивчення упаковки зразка №1 показало: насіння упаковано в спеціальну герметичну упаковку. Оформлення яскраве, малюнок логічно відповідає назві товару. Всі написи зроблено  на двох мовах – українській і російській. На зворотній стороні упаковки міститься детальна інформація щодо складу товару, його харчової та енергетичної цінності, терміну та умов зберігання, дати виготовлення, маси. Є інформація щодо виробника, штрих-код товару, маркування, що товар не містить ГМО, стоїть дата виготовлення.

В упакуванні мені сподобалось розміщення інформації про товар на зворотній стороні упаковки.

Недоліком, на мою думку, є відсутність на зворотній стороні упаковки назви держави, де виробляється товар.

Вивчення упаковки зразка №2 показало: насіння упаковано в спеціальну герметичну упаковку. Оформлення упаковки  яскраве – жовтого кольору з малюнком насіння соняшника. Всі написи зроблено  українською мовою. На зворотній стороні упаковки міститься детальна інформація на українській і російській мовах щодо виробника, маси, складу товару, його поживної та енергетичної цінності, терміну придатності та умов зберігання, дати та місця виготовлення. Стоїть дата виготовлення, є маркування, що товар не містить ГМО та штрих-код товару. Також міститься інформація щодо корисності споживання даного товару.

В упакуванні мені сподобалось те, що виробником надано інформацію щодо корисності споживання даного продукту на зворотній стороні упаковки.

Недоліком, на мою думку, є те, що на зворотній стороні упаковки вся інформація по товару розміщена дуже незручно, а тому погано читається, а також погано видно дату виготовлення.

Вивчення упаковки зразка №3 показало: насіння упаковано в спеціальну герметичну упаковку. Оформлення упаковки  яскраве – жовтого кольору з малюнком квітки соняшника. Всі написи зроблено  українською мовою. На зворотній стороні упаковки міститься детальна інформація на українській, російській і англійській мовах щодо виробника, енергетичної та харчової цінності товару, умов та термінів його зберігання, дати виготовлення та маси. Стоїть дата виготовлення, є маркування, що товар не містить ГМО, попередження щодо кримінальної відповідальності за поширення підробки та штрих-код товару. Також міститься інформація щодо корисності споживання даного товару.

В упакуванні мені сподобалось те, що на зворотній стороні упаковки є попередження про кримінальну відповідальність при поширенні підробки.

Недоліком, на мою думку, є відсутність на зворотній стороні упаковки назви держави, де виробляється товар; вся інформація по товару розміщена дуже незручно, а тому погано читається; енергетичну цінність не вказано в кДж.

Перевірка  зразків на наявність сміттєвих та олійних домішок, горілого насіння, запах, колір і розмір показала: у зразку №1 було знайдено 1г (8 шт) битих насінин, 0,1 г (1 шт) обрушеного насіння, 0,2 г (1 шт) цвілого насіння. Довжина 1 насінини становить 13 мм, а ширина – 8 мм, колір насіння – світло-жовтий, насіння приємно пахне жареним. У зразку №2 знайдено:             0,05 г (1 шт) пустого насіння – без ядра, 0,3 г (3 шт) битих насінин, 0,1 г               (1 шт) обрушеного насіння,  0,3 г (2 шт) цвілого насіння. Довжина 1 насінини становить 11 мм, а ширина – 7 мм, колір насіння – світло-жовтий, насіння приємно пахне жареним. У зразку №3 знайдено: 0,3 г мінеральних сміттєвих домішок, 2 г (14 шт) битих насінин, 0,1 г (1 шт) обрушеного насіння, 0,4 г           (3 шт) цвілого насіння. Довжина 1 насінини становить 17 мм, а ширина –              8 мм, колір насіння – жовтий, насіння приємно пахне жареним.

Визначимо наявність сміттєвих домішок за формулою:

Х = m1 * 100/m, де m1 – маса сміттєвих домішок (г),  m – маса проби (г).

Зразок №1: Х = 0*100/50 = 0 %

Зразок №2: Х = 0,05*100/50 = 0,1 %

Зразок №3: Х = 0,3*100/50 = 0,6 %

Визначимо наявність олійних домішок за формулою:

Х1 = m2 * 100/m, де m2 – маса олійних домішок (г),  m – маса проби (г).

Зразок №1: Х1 = (1+0,1+0,2)*100/50 = 1,3*100/50 =  2,6 %

Зразок №2: Х1 = (0,3+0,1+0,3)*100/50 = 0,7*100/50 = 1,4 %

Зразок №3: Х1 = (2+0,1+0,4)*100/50 = 2,5*100/50 = 5 %

Ознайомлення з інформацією щодо енергетичної та харчової цінності товару кожного із зразків показало: зразок №1 має енергетичну цінність 100гр продукту – 547 ккал (2288 кДж), зразок №2 – 598 ккал (2498 кДж), зразок №3 – 578 ккал. Зразок №1 має таку харчову цінність 100 гр продукту: білки – 19,8 г, жири – 48,5 г, вуглеводи – 7,8 г, зразок №2 має таку харчову цінність 100 гр продукту: білки – 20,7 г, жири – 52,9 г, вуглеводи – 3,4 г, зразок №3 має таку харчову цінність 100 гр продукту: білки – 20,7 г, жири – 52,9 г, вуглеводи – 3,4 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ ТА РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ТОВАРУ

На основі проведених досліджень можна зробити такі висновки.

Проведення дослідження на виявлення наявності в товарі сміттєвих домішок показало, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України, зразок №2 відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України, зразок №3 відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України.

Проведення дослідження на виявлення наявності в товарі олійних домішок показало, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України, зразок №2 відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України, зразок №3 не відповідає стандартам і показникам, які встановлені Державним стандартом України.

Проведення дослідження на виявлення наявності в товарі горілого насіння показало, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №2 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №3 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною.

Дослідження на визначення кольору насіння показали, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №2 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №3 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною.

Дослідження на визначенні запаху насіння показали, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №2 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №3 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною.

Дослідження на визначенні розміру насіння показали, що зразок №1 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №2  відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною, зразок №3 відповідає стандартам і показникам, які  були встановлені мною.

Ознайомлення з інформацією щодо енергетичної та харчової цінності товару кожного із зразків довело корисність вживання смаженого соняшникового насіння.  Але треба пам’ятати, що користь насіння соняшника полягає виключно в корисному складі для організму людини, а шкода для організму - в кількості його вживання. Соняшникове насіння настільки смачне, що неможливо від нього відірватися. У той же час воно має велику поживну цінність і калорійність, що може призвести до набору зайвих кілограмів, а це вкрай небажано.

Розглянувши користь і шкоду насіння соняшника, можна відзначити багатогранність цього продукту. При правильному його вживанні користь буде очевидною, а шкода мінімальною.

На основі всіх вище проведених досліджень можу порекомендувати для вживання зразок №2 – «Sмакота».

Та все ж хочеться дати деякі рекомендації виробникам щодо покращення якості їх продукції.

Виробнику зразка №1 необхідно на зворотній стороні упаковки вказати  назву держави, де виробляється товар; зменшити кількість олійних домішок.

Виробнику зразка №2 необхідно на зворотній стороні упаковки розмістити зручніше всю інформацію по товару, а також більш чітко друкувати дату виготовлення; зменшити кількість олійних домішок.

Виробнику зразка №3 необхідно на зворотній стороні упаковки вказати  назву держави, де виробляється товар; розмістити зручніше всю інформацію по товару; вказати енергетичну цінність в кДж; зменшити кількість сміттєвих та олійних домішок.

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Зерновые, зернобобовые и масличные культуры. Часть 2. Т.И. Васи-ленко и др. – М.: Издательство стандартов, 1990. – 320 с.

2. http://gerwoman.ru/page/korist-i-shkoda-nasinnja-sonjashniku-dlja-zdorovja.

3. http://www.ukragroconsult.com/content/view/1886/34.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

 

Рис. 1 Зразки смаженого насіння соняшника

 

 

Рис. 2 Зразки смаженого насіння соняшника

 

 

Рис. 3 Лабораторія Шевченківського КХП

 

 

 

Рис. 4 Прилади, необхідні для визначення наявності сміттєвих та олійних домішок

 

 

Рис. 5 Зважування проби

 

 

 

Рис. 6 Відбирання сміттєвих та олійних домішок

 

 

Рис. 7 Відбирання  олійних домішок

 

 

 

Рис. 8 Вимірювання розміру насінини

 

 

Рис. 9 Визначення запаху насіння

 

 

 

Рис. 10 Зважування  домішок

 

 

Рис. 11 Рекомендований до споживання зразок

 

1

 

doc
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
24 березня 2020
Переглядів
765
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку