Робота на конкурс «Юний природодослідник»

Про матеріал
Робота на конкурс «Юний природодослідник» Номінація: «Рослини навколо нас» ВИРОЩУВАННЯ РОСЛИН БЕЗ ҐРУНТУ Роботу виконав: Петришин Святослав, учень 2(6)-В класу Білоцерківської гімназії №2 вихованець гуртка «Юні квітникарі» Керівник: Артеменко Тетяна Миколаївна, учитель біології Білоцерківської гімназії №2 керівник гуртка «Вартові природи» Гідропоніка - досить давній спосіб вирощування рослин. Його суть полягає у тому, що корені рослин отримують необхідні поживні речовини не із землі, а з води. Звідси і назва методу від слова «гідро», що означає «вода». Цей метод знаходить все більшу популярність як у сільському господарстві, так серед звичайних людей, які хочуть цілий рік мати на своєму столі свіжу зелень, а може, навіть виростити екзотичні рослини.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України
Департамент освіти і науки Київської обласної державної адміністрації

Управління освіти і науки Білоцерківської міської ради

Станція юних натуралістів

 

 

 

Робота на конкурс «Юний природодослідник»

Номінація: «Рослини навколо нас»

ВИРОЩУВАННЯ РОСЛИН БЕЗ ҐРУНТУ


    F:\Петришин\P1010805.JPG         

 

 

                             

                                                

 

 

                                           Біла Церква

                                          2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Роботу виконав:

Петришин Святослав,

учень 2(6)-В класу

Білоцерківської гімназії №2

вихованець гуртка «Юні квітникарі»

 

Керівник:

Артеменко Тетяна Миколаївна,

учитель біології

Білоцерківської гімназії №2

керівник гуртка «Вартові природи»


ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………………………5

1.1. Гідропонна культура як метод вирощування рослин...............................6

        1.2.  Переваги та недоліки вирощування рослин без ґрунту.………………..7

РОЗДІЛ 2

УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ………………10

2.1. Субстрати....................................................................................................11

2.2. Використання і підбір живильних розчинів …………………………...11

2.3. Загальна агротехніка  рослин при гідропонній культурі ……………...12

РОЗДІЛ 3

        ВИРОЩУЄМО ГІДРОПОННІ КУЛЬТУРИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ….14

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………...16

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….........17

ДОДАТКИ…………………………………………………………………………..18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

         Гідропоніка - досить давній спосіб вирощування рослин. Його суть полягає у тому, що корені рослин отримують необхідні поживні речовини не із землі, а з води. Звідси і назва методу від слова «гідро», що означає «вода».           

        Ще у давнину гідропоніка використовувалася досить оригінально. У тих місцях, де придатного для вирощування овочів ґрунту було катастрофічно мало, люди спускали на воду плоти, вкриті мулом, у який і висаджували овочеві культури. Коріння паростків пробивалися крізь колоди і живилися розчиненими у воді поживними речовинами. Зрозуміло, що сьогодні гідропоніка значною мірою модернізована. (Додаток А)

        Актуальність дослідження:

        Цей метод знаходить все більшу популярність як у сільському господарстві, так серед звичайних людей, які хочуть цілий рік мати на своєму столі свіжу зелень, а може, навіть виростити екзотичні рослини.

        Об’єкт дослідження:  овочі, фрукти, зелень, кімнатні високо декоративні, екзотичні, тропічні рослини, що потребують особливих умов та догляду.

         Предмет дослідження: необхідні умови для комфортного росту та адаптації рослин.

        Мета роботи: дослідити умови, найбільш сприятливі для утримання та догляду гідропонних культур і дати практичні рекомендації.

        Завдання:

  1. Показати роль рослин у житті людини.
  2. Вказати на переваги та недоліки вирощування рослин без ґрунту.
  3. Дати рекомендації щодо вибору рослин та умов.
  4. Підкреслити важливість урахування екологічних, біологічних та декоративних властивостей рослин.

 Новизна:

        Гідропоніка - спосіб унікальний і дозволяє вирощувати практично всі культури. Вже ні для кого не в новинку вирощування зелені на гідропоніці (салат, кріп, цибуля, м'ята та інше). Завзяті квітникарі застосовують цей метод для вирощування розсади екзотичних рослин - як кімнатних, так і садових. Можна вирощувати плодові рослини.

       Практичне значення одержаних результатів:

        У процесі розвитку технології гідропоніки активно беруть участь різні країни світу. Свою зацікавленість цією системою проявляють такі держави, як Австралія і Нова Зеландія, країни Південної Африки, Італія й Іспанія, Ізраїль і Скандинавські країни. У Європі вже багато овочів і ягід вирощуються за системою гідропоніки. Наприклад, полуниця росте швидше і збір ягід істотно полегшується. Використання ультрасучасних поживних розчинів дає можливість помітно збільшувати врожайність культур, а також скорочувати площі під їх посів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ

         Гідропоніка - це технологія вирощування рослин без ґрунту, на штучних середовищах за допомогою живильних розчинів. При цьому рослина отримує з розчину всі необхідні поживні речовини в потрібних кількостях і точних пропорціях (що майже неможливо здійснити при ґрунтовому вирощуванні). В порівнянні з класичним вирощуванням рослин гідропоніка дозволяє забезпечити екологічну чистоту продукції, різко прискорити зростання рослин і збільшити їх врожайність, оскільки фізіологічні процеси протікають в даному випадку набагато швидше. Можливість використання замінників ґрунту пояснюється тим, що ґрунт поставляє рослинам лише 5 % мінеральних речовин, інші 95 % рослина сама синтезує із вуглекислого газу і води на світлі.[1,3].

        Відмінно росте на гідропоніці фізаліс, він довго і рясно плодоносить. Крім того, цей метод добре підходить для посадки полуниці і суниці. За допомогою гідропоніки можна вирощувати бобові культури, томати, огірки, зелень та багато іншого.

       Чудово ростуть і ліани, які можуть стати справжньою прикрасою інтер'єру . Ті, хто займається вирощуванням квітів на продаж, давно вже переконалися, що гідропоніка - найвигідніший спосіб виростити рослини під зрізання. Вони ростуть значно швидше, ніж у ґрунті. При використанні гідропоніки вирощування цибулі також дає чудові результати: вигонка відбувається дуже швидко. Те ж стосується і безлічі інших рослин. [3,4].

          Цей відмінний метод вирощування рослин має один недолік: з його допомогою неможливо виростити бульбові рослини - картоплю, буряки, моркву, редис. Справа в тому, що сам принцип методу припускає знаходження коренів у воді. І якщо звичайне коріння отримує з води поживні речовини і засвоює їх для росту рослини, то бульби не можуть перенести такої вологості, що призводить до гниття.[5]

          Для решти гідропоніка - відмінний метод, який дозволяє значною мірою прискорити ріст і розвиток рослин, заощадити корисну площу.

1.1. Гідропонна культура як метод вирощування рослин

      Набагато ефективніше вирощувати рослини на гідропоніці. 

У порівнянні з класичним вирощуванням рослин гідропонна технологія дозволяє різко прискорити зростання, збільшити їх урожайність, забезпечити екологічну чистоту і високу якість агропродукції.(Додаток Б).

        Всі існуючі способи застосування гідропонного методу вирощування рослин зводяться до різних варіантів подачі живильного розчину до коріння з якнайкращим дотриманням цих умов. Для цієї мети розроблені різні види спеціальних гідропонних установок і прості пристосування при вирощуванні рослин в різних ємностях.[3,4]

        При безземельній культурі рослин існують два основні способи: культура рослин в субстраті і культура рослин без субстрату.

        При культурі рослин в субстраті, який замінює землю, застосовують керамзит, гравій, торф, вермікуліт, грубозернистий пісок, мох. Із застосуванням цих субстратів виникла навіть відповідна термінологія: гравієва культура, керамзитна культура, піщана культура, торф'яна культура, мохова культура, і так далі. Субстрати легко піддаються дезінфекції, не вступають в хімічні зв’язки з розчиненими у воді мінеральними солями і добре пропускають повітря до коріння.[7]

         Подача живильних розчинів до коріння, що знаходиться в субстраті, проводиться наступними способами:

        1. Субіригаційна подача розчину в спеціально обладнані гідростелажі здійснюється підтопленням субстрату і кореневих систем знизу - через спеціальні дренажні труби. Напуск і злив розчину проводять через певні інтервали. У промисловому квітникарстві цей процес регулюється автоматичною установкою - реле часу.

      2. Зволоження субстрату з висадженими в нього рослинами проводиться або звичайним поливом зверху, або поливом за допомогою спеціальних простих установок, що забезпечують краплинне зволоження малими дозами.    

      3. Стаціонарне разове наповнення ємностей живильним розчином, в який через субстрат і повітряний прошарок проникає частина коріння. Знаходження 2/3 кореневої системи у вологій зоні повітряного прошарку забезпечує рослинам нормальне кисневе живлення.

           При культурі рослин без субстрату коренева система рослин висить в повітряному просторі у спеціальних ємкостях (Додаток В). У верхній частині ємкостей є знімні кришки, в яких рослини утримуються у вертикальному положенні (у спеціальних утримувачах, наприклад в сітках, планках, затискачах, капронових мішечках).

        Подача живильного розчину до кореневих систем проводиться наступними способами:

        1. Зволоження кореневої системи дрібно розпорошеним живильним розчином. Для цього в ящику встановлюють спеціальні розпилювачі, які  подають живильний розчин до коріння у вигляді найдрібніших крапель або туману. Такий спосіб подачі розчину надзвичайно простий, економічний, живильної  рідини витрачається небагато.

        2. Зволоження кореневої системи при вирощуванні рослин без субстрату може також проводитися періодичним її підтопленням знизу. Якщо ж живильний розчин знаходиться в нижній частині ємності стаціонарно, то в цьому випадку частина кореневої системи знаходиться у вологому повітрі (для забезпечення кисневого живлення рослин), а кінчики коріння - в розчині.[5,7]

 

1.2. Переваги та недоліки вирощування рослин без ґрунту

Рослини, як відомо, отримують живлення з ґрунту, всмоктуючи разом з вологою розчинені в ній мінеральні солі. Проте земельні суміші, що використовуються в квітникарстві, є не найідеальнішим середовищем для вирощування рослин, особливо якщо враховувати складність здійснення контролю за створенням оптимальних умов режиму живлення в земельних сумішах, можливість зараження рослин хворобами і пошкодження шкідниками.                      

В даний час науково обґрунтована і практично доведена висока ефективність безземельної культури декоративних рослин на водних розчинах мінеральних солей.

Живлення здійснюється шляхом зволоження субстрату спеціально приготованим розчином. Спостереження за зростанням і розвитком кімнатних рослин на живильних розчинах показали величезні переваги цього способу порівняно з культурою в земляних сумішах.[8,9]

 По-перше, з'являється можливість встановити якнайкращий режим живлення на всіх фазах розвитку рослини і керувати його розвитком - прискорити зростання, цвітіння, підвищити декоративні якості. (Додаток В).

По-друге, субстрат після обробки стає абсолютно стерильним, тому зменшується можливість появи шкідників і хвороб.

Для успішної культури рослин на водних розчинах кореневим системам необхідно створювати найбільш сприятливі умови їх життєдіяльності. До основних умов відносяться наступні:

       1) кореневій системі повинен бути забезпечений постійний доступ повітря, яке необхідне для кисневого живлення;

      2) коренева система весь час повинна знаходитися в просторі, насиченому частинками води, оскільки, маючи велику всмоктуючу поверхню з ніжними покривами, вона при нестачі вологи швидко висихає;

      3) необхідний хоч би простий контакт кореневої системи з живильним розчином, що забезпечує якнайкраще всмоктування води і розчинених в ній мінеральних солей.

Переваги гідропонного методу вирощування рослин

        При застосуванні цього способу істотно зростає урожайність плодових рослин. Інтенсивне цвітіння декоративних рослин також доводить позитивний вплив гідропоніки на їх зростання. Цей метод допомагає забезпечити рослину всіма необхідними їй корисними речовинами. Вона росте міцною і здоровою, до того ж, набагато швидше, ніж у ґрунті.[10]

        Рослина не накопичує шкідливих елементів, що містяться у ґрунті, які  шкідливі для людського організму. Як правило, це отруйні органічні сполуки, надлишок нітратів, радіонукліди, важкі метали та інше. Особливо це актуально для плодових рослин. Адже при використанні методу гідропоніки рослини отримують тільки корисні речовини.(Додаток И)

          Рослини не потребують щоденного поливу і витрату води при гідропоніці набагато простіше контролювати. Кожна рослина вимагає виключно індивідуального підходу. Залежно від системи вирощування та обсягу ємкості необхідно систематично доливати воду - одній рослині раз на три дні, іншій - раз на місяць.

        При ґрунтовому вирощуванні рослини нерідко страждають від пересихання та нестачі кисню у разі перезволоження. Із застосуванням способу гідропоніки це абсолютно виключено.

Процедура пересаджування багаторічних рослин при використанні технології гідропоніки істотно полегшується. Адже при пересадці їх у ґрунт коріння у будь-якому випадку травмуються тою чи іншою мірою.

        Завдяки гідропоніці можливо запобігти таких проблем, як шкідники та різноманітні види грибів і хвороб, що зустрічаються у рослин, які вирощуються в ґрунті.

     Відпадає необхідність застосування нового ґрунту, що значно зменшує витрати на процес вирощування кімнатних рослин.

       Із практичної точки зору за такими рослинами легше доглядати, немає бруду від землі, відсутні сторонні запахи, шкідники, які можуть завестися у ґрунті, а потім поширитися і в приміщенні.[11,12]

 Недоліки застосування технології гідропоніки  

         Стереотипи і громадська думка дають своє. Багато хто такий спосіб вирощування рослин асоціюють зі штучним методом із застосуванням хімічних добрив, тобто отрутохімікатами, які згубно впливають на здоров'я. Проте судження такого роду виникають виключно від незнання того, що таке гідропоніка.[13]

 

 

РОЗДІЛ 2

УМОВИ ТА МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕНЬ

       Хоча деякі квітникарі все ще досить скептично відносяться до методу гідропоніки, він давно вже широко застосовується в домашніх умовах. Ідея, що лежить в основі методу, досить проста: для того, щоб рослини могли рости і розвиватись, їм потрібні світло, повітря, вода, тепло і живильні речовини. Ґрунт не такий вже потрібний, адже коріння може отримувати необхідні для зростання рослини мінеральні речовини з живильного розчину.

      Рослину садять у спеціальний гідрогорщик. Він складається із зовнішньої та внутрішньої декоративної посудини. Внутрішня посудина зазвичай зроблена з пластмаси. Дно і стінки його забезпечені отворами, щоб коріння могло отримати достатньо кисню і мінеральних речовин. Внутрішню посудину заповнюють субстратом, у який висаджують рослину. Як субстрат  використовують керамзит розміром гранул від 2 до 16 мм. Він хімічно нейтральний і завдяки своїй пористій структурі забезпечує гарну водо- і повітропроникність. [13]

        Цей горщик поміщають у зовнішню посудину із живильним розчином. Зовнішня посудина має бути абсолютно водонепроникною, стійкою і зручною. Найбільш поширеними є пластмасові ємкості, але зустрічаються також керамічні та виготовлені з дерева (з пластмасовим чи плівковим покриттям).

        Найпростіший гідропонний посуд можна зробити за дві хвилини із звичайного пластмасового горщика і будь-якої зручної ємності більшого розміру (ця ємність повинна вміщати достатню кількість води, бути хімічно інертною і не пропускати світло). Хорошим прикладом є паперовий літровий пакет з-під соку чи молока тривалого зберігання, покладений на бік з точно прорізаним (з боку шва) отвором під горщик. Горщик з субстратом повинен бути занурений в розчин на 1-2 сантиметри.(Додаток Е)

        Важлива перевага методу гідропоніки полягає у тому, що відпадає необхідність у частому поливі. Адже рослина знаходиться у посудині з деяким запасом води, тому вологи їй потрібно менше, ніж при вирощуванні в ґрунті. 

 

 2.1. Субстрати

          Тверді субстрати, передусім, повинні мати високу водотривку здатність щоб забезпечувати  стійкий водний режим, оптимальний для рослин. Субстрат не повинен виділяти в поживний розчин шкідливі домішки. У минулому як твердий субстрат використовували гравій, гранітну щебінку, керамзит, вермикуліт, гідрогель. Нині використовується мінеральна вата. Технологія вирощування рослин на мінеральній ваті досить добре відпрацьована і дуже широко поширена в усьому світі. У гідропонному овочівництві 70 % рослин вирощують  на субстраті з мінеральної вати.(Додаток І).

       Перспективним способом є вирощування на мінеральній ваті із подачею живильного розчину системою крапельного поливу. Мінеральна вата - це волокна  з розплавлених мінералів,  нейтральний субстрат із гарними фізичними властивостями (пористість 97%, вологість 82%, повітряємкість 15%, рН водної витяжки близько семи). Мінеральна вата у порівнянні з іншими субстратами має такі переваги: вона пов'язує і звільняє потім живильні речовини, немає збудників хвороб, чудово тримає структуру, бо не розкладається, значно знижує витрати на обігрів теплиць. Проте необхідна особлива ретельність у складанні удобрювальної суміші, оскільки вата не має буферних властивостей. Після вегетації культури мінеральну вату дезінфікують паром. [12].

       Найбільш вигідно вирощувати на мінеральній ваті квіти, томати та огірки, а також швидкорослі листові культури.

 

2.2. Використання і підбір живильних розчинів

        Не менш важливим досягненням в області гідропоніки стала розробка збалансованого підживлення для рослин. І хоча дослідження у цій сфері все ще тривають, отримані розробки вже широко застосовуються.

      Звичайні добрива за своїм складом не підходять для гідрокультури. По-перше, вони часто містять занадто мало мікроелементів, і, по-друге, занадто велика була б небезпека передозування. Адже ґрунт в якійсь мірі служить амортизатором і може запобігти шкоді, яку завдав би рослині надлишок солей. У випадку ж із гідрокультурою рослина набагато швидше постраждає від занадто високого вмісту солей у живильному розчині.

     У спеціалізованих магазинах є великий вибір рідких або мінеральних гідродобрив, які за складом і дією спеціально призначені для гідрокультури. Важлива перевага цього виду добрив полягає у тому, що іони мінеральних речовин надходять у живильний розчин поступово і надлишку мінеральних речовин при правильному дозуванні практично не виникає.

         Зазвичай склад живильного розчину протягом вегетації рослин постійний, змінюється лише співвідношення між азотом і калієм в літні і зимові місяці (взимку калію додають більше, ніж влітку).

         Велику роль відіграє температура живильного розчину, особливо у нічний час, коли субстрат охолоджується сильніше, ніж ґрунтова суміш. Температуру розчину рекомендується підтримувати  на рівні 250С.

         Частота зрошувальних поливів теж має значення для рослин. Молоді рослини в похмуру погоду рано навесні поливають 2 рази, дорослі добре розвинені рослини, особливо у літню спеку 3-4 рази.[13]

 

2.3. Загальна агротехніка  рослин при гідропонній культурі

      При гідропонному способі забезпечуються оптимальне мінеральне живлення рослин, сприятлива концентрація та оптимальне співвідношення окремих елементів залежно від освітленості, температури, вмісту вуглекислого газу, кисню й інших чинників, створюються кращі  умови для фотосинтезу. Завдяки гідропоніці відпадають трудомісткі роботи із внесення добрив, поливом, підкормками, підсипанням ґрунту, дезінфекцією та ін.

        У домашніх умовах гідропонним способом можна вирощувати кімнатні квіти, зелень, а також отримувати відмінної якості розсаду томатів, огірків, перцю та інших овочів для подальшої висадки їх у відкритий ґрунт.

       Для рослин процес переходу з гідропоніки на землю дуже простий і практично на 100 % успішний.

      У разі пересадки дорослих рослин перевагу краще віддавати рослинам з грубими товстими коренями, які легко очистити від землі. Не рекомендується переводити на гідропоніку дорослі рослини з ніжною кореневою системою.

 Як пересаджувати рослини

 Замочіть коріння рослини разом із землею на кілька годин водою кімнатної температури (наприклад, у відрі). Після цього обережно відокремте землю під водою та промийте корені за допомогою легкого струменя води кімнатної температури. Після очищення коріння від залишків ґрунту, розправте їх донизу, і, притримуючи рослину, засипте коріння субстратом (не потрібно, щоб рослина доторкалася корінням безпосередньо водяного шару - по капілярах субстрату розчин підніметься вгору, досягаючи коріння; згодом воно само проросте на потрібну глибину). Після цього полийте субстрат зверху простою водою, залийте потрібний рівень води в посудину, і залиште рослину приблизно на тиждень. Тільки після цього воду можна замінити розчином.

 Де використовують гідропонні культури?

         Зелений корм отримують в необхідних обсягах при 8-денному циклі пророщування зерна. За цей період 1 кг. зерна дає 6 кг. зеленої маси. Це при дотриманні технології, так як, в природних умовах для цього потрібно не менше двох з половиною тижнів. Кількість протеїну в зеленому кормі в порівнянні з сухим зерном подвоюється, вміст кальцію збільшується в 5-8 разів, фосфору - в 2 рази. Крім того, корм збагачується каротином, вітаміном С, вітамінами групи В (B1, Е2, В3, В6, B12), вітаміном Е та ін. Зелений корм може використовуватися для вирощування ВРХ, птиці, свиней, овець, кролів, нутрій.                    Для дизайнів ландшафтів і приміщень.(Додаток Д)

В даному випадку політ фантазії. Декоративне озеленення. Вертикальний газон. Об'ємні фігури, вкриті живої травою (наприклад - ведмідь у натуральну величину). Пересувний альпінарій (квіткова гірка) з діючим водоспадом.[11,12]

 

РОЗДІЛ 3

ВИРОЩУЄМО ГІДРОПОННІ КУЛЬТУРИ В ДОМАШНІХ УМОВАХ

 

 Найпростіше на гідропоніці в домашніх умовах вирощувати зелень: кріп, петрушку, салат, фенхель. Порадує і швидка вигонка зеленої цибулі. Вирощування зеленого цибулі часто використовують із - за засолення субстрату, бо для живлення цибулі застосовують воду не додаючи добрив. Вода поступово розчиняє решту невикористаних попередньою культурою мінеральних солей. Для вигонки використовують ті самі сорти і агротехніку, що у ґрунтових теплицях. За 2-3 дні до жнив подачу води припиняють для обсушки коренів.(Додаток Є).                                                                                                                               У гідропонних теплицях проводять також вигонку селери і петрушки, дорощування селери  та цибулі - порею. При вигонці і дорощуванні цих культур обов'язковим є відмивання кореневої системи рослин перед посадкою в субстрат. Свіжі огірки, редиска, помідори - все це також можна отримувати круглий рік зі своєї крихітної «ділянки» на підвіконні. (Додаток Ґ)
          Вчені пророкують, що в майбутньому гідропоніка стане врівень за поширеністю з класичним землеробством, або навіть і витіснить його. Можливо, варто в числі перших оцінити всі достоїнства майбутнього «лідера» і спробувати виростити корисні рослини без ґрунту? (Додаток Г)                                                         Щоб провести дослідження, ми поклали на блюдце паперову серветку та змочили її водою. У моркви зрізали верхню частину і поклали верхівкою  на вологу серветку зрізом униз. Поставили блюдце на підвіконня та регулярно зволожували серветку. Через 6 днів ми побачили, що на верхівці моркви із залишків стебла з'явилися зелені паростки. Залишок кореня добре всмоктував необхідну воду, а замість ґрунту наш проросток використав поживні речовини, які були запасені в корені. Після того, як з'явилися зелені листочки, рослина маже самостійно одержувати необхідні речовини для росту з вуглекислого газу й води на світлі (процес фотосинтезу).(Додаток Ж).

Принцип цього досліду легко пояснити: протягом літа корінь деяких овочів (моркви, буряка, редьки, селери й інших) накопичує поживні речовини. Восени надземні органи рослини висихають і відмирають, а коренеплід зберігається. Він може довгий час зберігатися в холоді, не втрачаючи поживних речовин. Якщо корінь навесні посадити в ґрунт, то із залишків стебла можуть розвинутися нові надземні органи. Але можна виростити морквяне листя без ґрунту, використовуючи поживні речовини з коренеплоду, забезпечивши рослину водою, світлом і теплом. Цей дослід можна провести з редискою, буряком або редькою, оскільки в їхньому корінні також накопичуються поживні речовини. (Додаток З)                                                                                                                              Отже, гідропонний метод доцільно впроваджувати, передусім, там, де складно доставляти й готувати ґрунт. Дослідні дані і спостереження, отримані  нами показали величезні переваги гідропонного методу зростання і розвитку різних рослин на живильних розчинах перед культурою в земельних сумішах.              Догляд за рослинами при гідропонній культурі дуже простий. Він полягає в регулюванні живильного режиму в рамках їх біологічних особливостей. Догляд за надземною частиною рослин полягає в обрізанні, обприскуванні, пікіруванні, видаленні засохлих гілок і листя.                                                                                                  Я дізнався, як і без землі можна виростити й одержати добрий врожай овочів. Спробуйте і ви – вам сподобається!

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

 Рослини без землі - це ідеї природи, а не винаходи нашого часу. Організми, які абсолютно обходяться без ґрунту, проходять своє випробування на життєздатність вже багато мільйонів років. Субстратами для існування рослин були гірські породи, вулканічна лава і вода.                                                        Гідропоніка має великі переваги в порівнянні із звичайним (ґрунтовим) способом вирощування:                                                                                                                                            - оскільки рослина завжди отримує потрібні йому речовини в необхідних кількостях, вона росте міцною і здоровою, і набагато швидше, ніж у ґрунті. При цьому врожайність плодових і цвітіння декоративних рослин збільшується у декілька разів;                                                                                                                                                                        - коріння рослин ніколи не страждає від пересихання або нестачі кисню при перезволоженні, що неминуче відбувається при ґрунтовому вирощуванні;              - оскільки витрату води легко контролювати, немає необхідності щодня поливати рослини. Залежно від вибраної ємності і системи вирощування потрібно додавати воду набагато рідше – від одного разу на три дні до одного разу на місяць;                                                                                                                                                                        -   не виникає проблеми нестачі добрив або їх передозування;                                          - зникає багато проблем ґрунтових шкідників і хвороб (нематоди, капустянки, грибкові захворювання, гнилі та ін.), що позбавляє від застосування отрутохімікатів;                                                                                                                                 - значно полегшується процес пересадки багаторічних рослин - не треба звільняти коріння від старого ґрунту, що неминуче травмує їх.                                                         - немає необхідності купувати новий ґрунт для пересадки, що сильно здешевлює процес вирощування  рослин;                                                                                                                - оскільки рослина отримує тільки потрібні їй елементи, вона не накопичує шкідливих для здоров'я людини речовин, які можуть бути присутні в ґрунті (важкі метали, отруйні органічні сполуки, радіонукліди, надлишок нітратів);                                                                                                                                                                                      - немає необхідності возитися із землею: руки завжди чисті;  у будинку, на балконі або в теплиці чисто і охайно, немає сторонніх запахів і інших неприємних супутніх ґрунтовому вирощуванню чинників.

Список використаних джерел:

1. 1000 + 1 совет по уходу за комнатными растениями / Авт.-сост. Е. Манжос. – М.:АСТ; Мн.: Харвест, 2005.- 432 с.

2. Бедриківська Н.П. Гідропоніка кімнатних квітів - Видавництво . Наукова Думка, Київ-1972, 65с.

3. Вахмистров Д. « Растения без почв» - Детская литература, М.-1965 , 114с.

4. Зальцер Э. « Гидропоника для любителей», Колос, 1965, 158с.

5. Кочубей А.Т. «Цветы в твоем доме» - Волгоград, 1975 - 72с.

6. Тавлинова Г.К. «Цветоводство» - Ленинград: Лениздат, 1970 - 576с.

7. Чесноков В. А. и др. « Выращивание растений без почвы», Л.-1960, 170с.

8. Павлов  Г.А, Попов Г.Ф.  «Тепличне господарство» - Минск, 1998, 210с.

9. Ващенка С.Ф., Чекунова К.П., Савинова Н.Л, Гаврилов Н.І., Вендило Г.Г, «Овочівництво захищеного ґрунту» , Київ-1972, 65с

10.Шалагина Н.І., «Овочівництво» - Київ-1998,78с

11. www.avflower.com|

12. www.gidroponika.com/

13. www.ponics.ru/

 

 

 

 

 

 

 

Додаток А

 

 

 

 

 

alt

 

 

 

alt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Новітні технології вирощування рослин без ґрунту

 

 

 

 

 

 

Додаток Б

 

 

 

 

 

 

 

Вибираємо об’єкти досліджень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток В

 

 

 

 

D:\Игры\img_430a378eeab34fa9a6bd49c2de468e69_fa788045d0b910bd0a7521fe8b9b49ca.jpg

 

 

 

 

 

 

Гідропоніка в овочівництві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Г

 

 

 

F:\проект\IMG_6173.JPG

 

 

 

 

Матеріали для дослідження

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Ґ

 

 

 

 

Експериментування в домашніх умовах

 

 

F:\проект\дослід\IMG_6127.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Д

 

 

 

D:\Игры\0_a614f_c0a5c822_orig.jpg

 

 

 

 

Гідропоніка у дизайні будівель та приміщень

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Е

 

 

 

 

D:\Игры\huerta.jpg

 

 

 

 

Хитромудрі «винаходи» у гідропоніці

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Є

 

 

 

F:\Петришин\P1010791.JPG

 

 

 

Все геніальне – просте!

 

 

 

 

 

 

 

Додаток Ж

 

 

F:\Петришин\P1010795.JPG

 

 

 

 

Дотримання умов експерименту

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток З

 

 

 

F:\Петришин\P1010805.JPG

 

 

 

А ось і результат!

 

 

 

 

 

Додаток И

 

D:\Игры\Hydroponic-Strawberries.jpg

 

 

D:\Игры\i (2).jpg D:\Игры\65073312.jpg

 

 

Різні способи вирощування рослин без ґрунту

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток І

 

 

 

 

D:\Игры\germ3.jpg

 

 

 

Пророщування насіння на мінеральній ваті

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


D:\Игры\Hydroponic-Strawberries.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 D:\Игры\i (3).jpg D:\Игры\i (6).jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ккккк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
972
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку