Робота за конспектом урока . Тема: Урок з презентацією «Останній дюйм». Образи Бена і Деві. Утвердження сімейних цінностей. Символічність назви оповідання

Про матеріал

Тип уроку: інтегрований

Методи та прийоми: Бесіда, ілюстрація, демонстрація,проблемно-пошукові методи

Обладнання: підручник зі світової літератури для 7 класу, маршрутні листи , цитати, картки для роботи в групах, висловлювання відомих людей, роздатковий матеріал, презентація.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто не зустрічав у житті труднощів, той ніколи не стане справжньою людиною. Африканське прислів’я  У житті не раз настають вирішальні хвилини і  залишаються вирішальні дюйми…                                                                                       Дж. Олдрідж

Номер слайду 2

Тема «Джеймс Олдрідж «Останній дюйм». Образи Бена і Деві. Утвердження сімейних цінностей. Символічність назви оповідання.»

Номер слайду 3

сім’я тепло щастя життя любов Взаємо порозу міння захист

Номер слайду 4

«Лови помилку». 1. Оповідання називається «Остання мить». 2. Бен – так звали хлопчика з оповідання. 3. Бен дедалі більше жалкував, що взяв сина з собою і сумовито поглядав на мертву пустелю Балтійського моря. 4. Маленький літак нещадно кидало в розпеченому повітрі. 5.Бен дедалі більше жалкував , що не придбав хлопцеві води. 6. Двоє льотчиків, які відкрили цю бухту, назвали її Акулячою. 7. «Тобі ,бідоласі, доведеться все робити самому – так сталося». 8. Здавалося, все було гаразд, але проте Бен таки втратив ліву ногу. 9.Матір Деві втратив , вона загинула ще два роки тому. 10. Сім’я хлопця була щаслива.

Номер слайду 5

0001011000

Номер слайду 6

Робота в групах Група 1. Складіть візитну картку сім’ї Аміно Група 4. Розкажіть про Деві до критичної ситуації, користуючись цитатами. Група 2. Розкажіть, добираючи цитати з тексту , що ми знаємо про матір хлопчика. Група 3. Користуючись цитатами, дайте характеристику Бену до нещастя, яке з ним скоїлося. Група 5 . Відповідаючи на питання , створіть схему «Символічне значення назви твору»

Номер слайду 7

Взаємини у сім`ї хлопчика Деві не склались. Батьки, втомлені життям, перестають розуміти одне одного, вони вже не почуваються рідними, однією сім'єю. Жоден з них не знаходить тут моральної підтримки. Але найбільше страждає десятирічний Деві. У власній сім'ї він почувається самотнім, зайвим, не потрібним своїм батькам.

Номер слайду 8

мати ненавидить місце проживання покинула сина і чоловіка Джоана – молода жінка, яка думає в першу чергу про власний комфорт, не хоче піклуватися про сім’ю, про сина. Найменше спогадів героїв і авторської уваги

Номер слайду 9

Батько,43 роки льотчик розлучений Бен – 43-річний льотчик, його цікавить тільки робота. Часу на сім’ю та сина у нього не вистачає. З сином занадто суворий, різкий. підводні зйомки акул

Номер слайду 10

син 10 років небажана дитина самотній вразливий, замкненинй Деві – десятитирічний хлопчик, розумний, спостережливий, самотній у сім’ї, переживає розлучення батьків, його проблемами ніхто не цікавиться.

Номер слайду 11

Кіномандрівка

Номер слайду 12

Обговорення частини «Політ в Акулячу бухту»

Номер слайду 13

- Чи безпечно було в Акулячій бухті? - Чи змінюються стосунки батька та сина в перші години перебування на острові? - Що вплинуло на зміну стосунків батька й сина? Чи можемо ми назвати таку ситуацію екстремальною? Чому ? Коли вперше ми розуміємо, що Бен любить сина ?

Номер слайду 14

Хто не зустрічав у житті труднощів, той ніколи не стане справжньою людиною. Африканське прислів’я

Номер слайду 15

Заповніть таблицю Маршрут «Акуляча бухта - Каїр» пояснюючи, що відчувають батько і син в цьому польоті   Син Страх Цитата .«Бен знав, що його справи погані. Але миттю зміркував, що треба щось робити: коли його не стане, хлопець залишиться сам, і про це страшно було навіть думати.» Батько Турбота. Почуття відповідальності

Номер слайду 16

Щоб зробити крок і подолати свій останній дюйм, треба спробувати зрозуміти , пробачити та побачити Людину. Переглянути свої погляди на життя, дещо змінити в собі. І саме це зробив батько.

Номер слайду 17

Необхідно знайти шлях до свідомості сина. Страх, що хлопець залишиться сам. Обдумувати кожне слово, щоб син не перелякався. Головне вижити і показати, як посадити літак. «Він впорається!»

Номер слайду 18

Домашнє завдання Написати твір-роздум «Чи зможе далі батько жити далеко від сина, як раніше? ». Повторити вивчений матеріал, підготуватися до письмової роботи.

Номер слайду 19

 У житті не раз настають вирішальні хвилини і  залишаються вирішальні дюйми…                                                                                       Дж. Олдрідж

Номер слайду 20

Символічна назва твору Дюйм – зовсім невеличка відстань, але іноді вона перетворюється на прірву, яку і впродовж усього життя люди не можуть здолати, бо їм заважає байдужість, слабкість, нерішучість, страх бути осміяним. Але справжня людина має бути сильною, має усвідомлювати важливість вибору й першою зробити крок назустріч для того, щоб урятувати світ – світ родинного тепла або світ людських взаємин.

Номер слайду 21

На плечі Деві лягає справа дорослої людини, яку він з честю виконав. Він зрозумів, що батько любить його.

Номер слайду 22

ppt
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
11 березня 2018
Переглядів
7369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку