Родинне свято. "Родина – душі криниця"

Про матеріал
Мета заходу - вчити дітей шанувати своїх батьків, членів родини, пізнавати почуття єдності в сім'ї, розширювати знання про життя своїх найдорожчих людей, про сімейні традиції; формувати бажання продовжувати добрі справи свого роду, робити висновки, що Україна - це єдність всіх родин; привчати дітей до спільної праці, до відповідальності.
Перегляд файлу

Родинне свято. Родина – душі криниця.

Мета: вчити дітей шанувати своїх батьків, членів родини, пізнавати почуття єдності в сім'ї, розширювати знання про життя своїх найдорожчих людей, про сімейні традиції; формувати бажання продовжувати добрі справи свого роду, робити висновки, що Україна - це єдність всіх родин; привчати дітей до спільної праці, до відповідальності.

Наочне оформлення: на дошці плакат із назвою свята, вислови про родину, сім'ю «Шануй батька й неньку, буде тобі скрізь гладенько», «Без сім'ї нема щастя на землі», «У дитини заболить пальчик, а в матері серце»,  «Яке дерево – такі й квіточки, які батьки – такі й діточки»,  «Найдорожчий вклад, як в родині лад», «Є три біди у людини: старість, смерть і погані діти», дитячі фотографії.

Хід свята

Вчитель.    Майже три з половиною тисячі років тому на кам’яних таблицях, які отримав пророк Мойсей від Бога на горі Синай, були висічені слова: «Шануй батька твого і матір твою, щоб добре тобі було та щоб довголітнім ти був на землі». Мета нашої зустрічі — зачерпнути водиці із джерела роду нашого, звернутися до народної мудрості, вчитися по ній шанувати батьків своїх, що життя нам подарували, і рідну землю, до якої приросли корінням, а також з любов’ю і повною віддачою дбати про своїх дітей.

Учень 1. Що найцінніше є в людини?

Це дар життя, який батьки дали.

Бо саме з них і починається родина -

Сімейний вогник любові й доброти.

Учень 2. Людина в світ так просто не приходить.

                                        Вона несе Богом даровану мету.

                                                І кожен своє місце у житті знаходить,

                              Щоб виконати місію свою!

Учень 3. Культура поведінки йде з сім’ї,

Традиції усі й культура слова.

Все закладається у витоках її…

І дуже добре, як сім’я чудова.

                Учень 4. Тоді дитина доброю стає,

                                                 Привітною і сонце в ній іскриться.

                                 В душі її любов і ласка є,

                                               Та й труднощів дитина не боїться.

Учень 5. Погане й добре — все з сім’ї іде:

Брутальна лайка і чарівне слово.

Від цього нам не дітися ніде,

Усі це знають, це для всіх не ново…

Учень 6. Але чомусь не думають про те,

Ким виросте і піде у світ дитина.

                                                              А це завдання досить не просте

 Й батьки над цим задуматись повинні.

Учень 7. Вже з перших днів, як в світ маля прийшло.

Його потрібно ласкою зігріти:

З його життя забрати грубість, зло,

А з сонечком в душі навчити жити.

Класний керівник. Батько і мати – найрідніші і найближчі люди. Від них ми одержуємо життя. Саме вони навчили нас слухати, думати, розмовляти, відчувати, любити….

Сценка « Мати і дочка».

- Мамо, чому так багато зірок на небі?

- Це коли людина приходить на світ, Бог засвічує свічку і горить та свічка, поки людина на помре. А коли людина помирає, свічка гасне, зірочка падає. Бачила?

- Бачила, мамо. А чому одні зірочки ясні, великі, а інші – ледь видно?

- Бо коли людина зла, скупа, то її зірка ледь – ледь тліє. А коли людина добра, любить людей, робить добро іншим, тоді зірочка такої людини горить ясно і світло це далеко видно.

- Матусю, я буду доброю. Я хочу, щоб моя свічечка світила найяскравіше.

- Старайся, донечко.

Молитва за маму.

Діти виходять із свічками в руках.                                                                      Учні.

Є у мене найкраща в світі матуся,

За неї до тебе, Пречиста, молюся.

Благаю у тебе дрібними словами

Опіки та ласки для рідної мами.

            Батько розуму навчає,

           Мати приголубить.

           Ніхто мене так на світі

           Як вони не любить.

                                           Цілую бабусині втомлені руки,

                                           Що знали в житті і радість й розлуки.

                                           Що вміють так смачно завжди готувати

                                            І нам, онучатам, себе віддавати!

  Сценка " Старий батько і син"

Старий чоловік сидів вдома зі своїм дорослим сином. Раптом на вікно сіла ворона. Батько спитав сина:" Що це?"

- Це ворона, - відповів син.

Батько: " Що це?"

Син: " Я щойно сказав, що це ворона!"

Батько спитав втретє: " Що це?"

Син дратівливо відповів : " Ворона, тату, ворона!"

Батько спитав четвертий раз: " Що це?"

Син закричав: " Я тобі сто раз повторив : ВОРОНА. Хіба ти не чуєш?!"

Батько вийшов і повернувся з записником в руках. Він сказав: " Прочитай вголос..."

Син: " Сьогодні мій трирічний син сидів зі мною в парку. Ворона зупинилась перед нами . Мій син спитав мене двадцять один раз що це, і я відповів двадцять один раз : ворона. Я обіймав його кожен раз , коли відповідав на те саме запитання з великою любов’ю".

Вихователь. Якщо ваші батьки дожили до старості, не відштовхуйте їх і не дивіться на них зверхньо. Говоріть їм лише хороші і добрі слова, як би вони себе не поводили.

Пісня « Родина»

Класний керівник. Так склалося, що школа для  ваших дітей стала другим домом. Адже  більшу частину свого часу, вони проводять в стінах нашого закладу.  І кожен з нас мріє, щоб у цьому домі дітям було тепло і затишно, надійно і спокійно. Цей затишок для дітей намагаємося створити ми – вчителі, вихователі, кухарі, няні, керівництво. А вам, батьки пропонуємо пройтися разом з нами сторінками  шкільного життя. Тут ми шкільна сім’я, яка є частинкою великої родини НРЦ.

Перегляд презентації «Життя шкільної родини»

Класний керівник. Сімейні традиції - це саме те, чого так не вистачає сучасним дітям, що часто не знають «ні роду, ні племені». У перекладі з латинської «традиція» означає процес передачі спадщини від одного покоління до іншого. Бути  впевненим у житті може тільки той, хто пам’ятає і шанує своїх пращурів та їхні традиції. До сімейних традицій можна віднести сповідування певної релігії, здоровий спосіб життя, суворе дотримання норм моралі. І все-таки «справжня» сімейна традиція — це щось унікальне, особливе, «ексклюзивне», притаманне лише конкретній сім’ї. Це можуть бути геть прості й майже невловимі речі: ритм життя, особливості побуту, розпорядок дня….Чи якісь прості, звичні дії, прості зворушливі знаки уваги, милі дрібнички, які повторюються з дня у день і зберігаються роками. Поцілунок у щоку перед виходом та по поверненні, прощальний жест у вікні, прогулянка перед сном, вечірня казка, сімейні читання, спільні прибирання чи суботня зустріч із друзями — все це регламентує життя, створює саме той сімейний затишок, якого всі так прагнуть і до якого мріють повертатися після розлуки.

Перелік того, що можна віднести до сімейних традицій, може бути нескінченним.

 Вихователь. Сімейна рада - це величезна підтримка для всієї родини і місце для діалогу. Тут можливе обговорення  різних питань і нестадартних рішень. Потрібно лише бути позитивно налаштованими і йти назустріч один одному.

 Кл. керівник. Спільні подорожі. Якщо дозволяють обставини, багато хто проводить відпустку всі разом, по можливості вирушаючи на море або в інше місто. А є ті, які вважають за краще щорічні виїзди на дачу влітку, де відпочинок на природі поєднується з трудовими обов'язками. Будь-яка така поїздка приносить багато позитиву кожному її учаснику, вона зміцнює відносини домочадців.

Вихователь. Сімейна фотосесія є відображенням вічних сімейних цінностей: домашнього затишку, безмірного сімейного щастя, теплих взаємин рідних людей. Практично в будь-якій сім'ї на поличці шафи зберігаються фотоальбоми з сімейними знімками, на яких відображені найбільш важливі й зворушливі моменти життя. Фотоальбоми із задоволенням розглядають гості, родичі і друзі, та й кожен з членів сім'ї, включаючи старших дітей, із задоволенням час від часу гортає сторінки, згадуючи кращі пережиті моменти. Нерідко сімейні фотографії в красивих рамках прикрашають стіни будинку, їх використовують в якості заставки для робочого столу комп'ютера.

Кл. керівник. Спільні ігри. У вік комп'ютерів, телевізорів і нескінченного числа розваг, зайняти дитину дуже просто. Однак найтеплішими спогадами з дитинства будуть саме ті, коли діти грають разом з батьками. Це можуть бути настільні ігри або активний відпочинок на природі, головне, щоб у грі брали участь усі близькі.

Вихователь. Поцілунки і обійми. Психологи стверджують - щоб відчувати себе щасливим потрібно мінімум вісім обіймів в день. А дітям потрібно ще більше. Так що обіймайте дітей з будь-якого приводу. А поцілунок на ніч, на дорогу стане своєрідним оберегом і для дитини, і для батьків.

Кл. керівник. Сімейний вихід у світ. Проста, але дуже приємна сімейна традиція - раз на місяць (а краще - у вихідні) вибиратися в кінотеатр на багатообіцяючу новинку, в Макдональдс на «свято живота», за місто - на водну, кінну або пішу прогулянку. Не має особливого значення - чи ви будете збирати червоні листя в парку або знімати «красоти» з колеса огляду, головне - провести час у сімейному колі і зарядитися свіжими враженнями і позитивом.

Вихователь. Спільний шопінг. Сімейні подорожі по супермаркетах та інших магазинам міста - відмінний спосіб підняти собі настрій та навчити  дітлахів науці економії, рахунку, правильному вибору речей і корисних продуктів.

Кл. керівник. Сімейні традиції слугують своєрідним оберегом, допомагають виживати, особливо в періоди потрясінь, катаклізмів, економічних криз, вимушених переїздів… Навіть видозмінюючись, можливо, стаючи трохи скромнішими і раціональнішими, вони все одно захищають сімейний човен від штормів та негоди.

Вихователь. Коли сьогодення складне, а майбутнє непевне, традиції сприяють сімейному порозумінню, впевненості, що в найскрутнішу хвилину рідні будуть поруч. Спільні традиції об’єднують родину в одну непереможну спільноту, яка здатна захистити кожного її члена від будь-яких негараздів…

Учень. У кожній країні є свої національні свята та традиції.

У Японії дуже своєрідно проходить "День дівчаток". У кожній сім'ї ставиться

спеціальна гірка, на яку поміщають всіх ляльок. Деякі ляльки зберігаються в

сім'ях десятки років. В „День дівчаток“ садять ляльок-дівчаток, а в „День

хлопчиків“ садять ляльок-хлопчиків. Цей ритуал дуже красивий і має дуже

велике значення, тому що виховує дбайливе ставлення до іграшок, вчить

ставитися до них як до членів сім'ї. Через це свято здійснюється зв'язок

поколінь, адже до ляльок торкалися руки ще прабабусі.

 

Учень. У Данії є дуже цікаве свято ліхтариків. Діти самі виготовляють ліхтарики і з настанням темряви обходять із запаленими ліхтариками навколо будинку. При цьому вони співають обрядові пісні і потім отримують спеціальні тістечка, подарунки.

Учень. Багато цікавих ритуалів у країнах Африки, в Китаї, Індії. Через участь у цих святкуваннях людина долучається до духовної культури народу, відчуває свою причетність до даної цивілізації. Світ доброти, краси, гармонії відкривається перед людиною через свята.

Учень У кожного свята – свої традиції. Наприклад Новий рік особливо багатий на усілякі звичаї та ритуали. Приміром, у домівці неодмінно має бути прикрашена ялинка або сосна, на столі – шампанське, а під бій курантів заведено загадувати найзаповітніші бажання.

Кл. керівник. Такі звичаї об’єднують домочадців, дарують відчуття магії та неповторності.

Я пропоную вам, батьки розповісти про свої сімейні традиції.

Розповіді батьків.

Кл. керівник. Не   турбуйтесь, якщо у вашій родині ще мало традицій. Чудово те, що ви можете започаткувати їх у будь-який час, у будь-якому місці, і ваші набуті традиції будуть мати позитивний вплив на членів сім'ї, незалежно від того, скільки їм років.

Я хочу поділитися з вами ще однією традицією, яка вже не одне покоління є в моїй родині. Це спільна праця. Адже  ніщо не об’єднує сім’ю більше, ніж спільна праця і в цьому я переконалася на власному досвіді.

Сьогодні я хочу запропонувати вам виготовити спільно з дітьми ляльку мотанку «Травниця». Чому саме ляльку? Бо лялька здавна відома в усіх традиційних культурах не лише як дитяча іграшка, але й як могутній магічний талісман та оберіг родини .

Головним призначенням ляльки у давні часи було берегти душу свого власника від зла, хвороби і нечистих помислів, а лялечку-оберіг часом передавали з покоління в покоління впродовж років і віків, і були ляльки, про які складалися легенди, і потім передавалися від матері до дочки як священний переказ. Однією з найдавніших ляльок-мотанок була «Травниця». Це лялька, яка наповнена запашними лікарськими травами, оберіг на здоров'я та гарний сон.

А так як ваші діти далеко від дому, ви кожного вечора, перед сном, візьмете до рук цю ляльку, вдихнете її аромат, помолитеся за щасливу долю своїх діточок, і подумки побажаєте їм доброї ночі. А вони, ваші діти це обов’язково відчують і згадають про вас!

Учні спільно з батьками виготовляють ляльку - мотанку «Травниця»(Додаток)

Учні по черзі. Сім'я — це щастя, любов і удача,

Сім'я — це влітку поїздки на дачу.

Сім'я — це свято, сімейні дати,

Подарунки, покупки, приємні витрати.

Народження діток, перший крок, перший лепет,

Віра в найкраще, хвилювання і трепет.

Сім'я — дружна праця і вічні турботи,

Сім'я — це багато вдома роботи.

Сім'я — це складно.

Сім'я — це важливо.

Сім'я — це коли все на світі можливо!

Класний керівник. Найбільше щастя у житті — це діти!

І щоб вони не заблукали у житті,

Побільше їм уваги приділяйте

І не шкодуйте ласки й теплоти.

Цілуйте їх, любіть і пригортайте,

Щоб доля їхня доброю була завжди.

Вихователь. Нехай у кожній родині панує щастя, любов, розуміння, злагода, сімейне тепло та затишок!

 

       

 

Завантаження...
docx
Пов’язані теми
Батьківські збори, 8 клас, Сценарії
Інкл
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
643
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку