Роль хімії у розв’язанні продовольчої проблеми. Виконала учениця 10 класу Святецька Софія
Номер слайду 2
Продовольча проблема і хімія 1 Населення нашої планети зростає. Це означає,що сьогодні слід за-мислитись над тим ,як забезпечити населення Землі харчуванням в майбутньому. Розрахунки вчених приводять до висновку, що проблему можна вирішити ,якщо за найближчі 40-50 років світова продукція зросте в 3-4 рази.2 Збільшення обсягу виробництва їжі природного походження , на дум-ку фахівців , буде досягатись за рахунок створення сприятливихумов розмноження і росту рослин і тварин
Номер слайду 3
Грунти , на яких вирощують сільськогосподарські культури поступово збіднюються на елементи , потрібні рослинам. Вода вииває із грунту розчинні сполуки N,P,KВтрати компенсують внесенням добрив. МІНЕРАЛЬНІ(хімічні)ОРГАНІЧНІБАКТЕРІАЛЬНІ(штучне внесення мікроорганізмів)Добрива
Номер слайду 4
Мінеральні добрива1 Добуті з надр чи промислово отримані хім.сполуки2 Містять основні елемнти живлення : Нітроген, Фосфор, Калій3 Важливі для життєдіяльності мікроелементи: Купрум , Бор, Манган. ПРОСТІКОМПЛЕКСНІМістять тільки один з основних елементів живлення. Містять не меншедвох основних елементів живлення
Номер слайду 5
1 В індивідуальних господарствах здебільшого послуговуються органічним добривом – перегноєм, у колективних - неорганічними2 Найчастіше добрива вносять в грунт під час оранки , хоча практикують і прикорневе підживлення в період активної вегетації
Номер слайду 6
Органічні добрива. Перегній. Суміш твердих і рідких виділень у тварин. Пташиний послід. Швидкодіюче добриво ,речовини якого добре засвоюються рослинами. Компост. Зелене добриво. Зелена маса рослин-сидератів,що заорюється в грунт для збагачення поживними реч. Сапропель. Відкладена в прісноводних водоймах суміш землі з напіврозкладеними рослинними і тваринними залишками. Торф
Номер слайду 7
Виробництво добрив в Україні1 У нашій країні найбільше виробляють азотних добрив2 Виробництво азотних добрив зосереджено на Донбасі й Придніпров’ї. Сировиною для виробництва калійних добрив є природні калієві солі ві-тчизняних родовищ3 Промислове виробництво калійних добрив сконцентроване в Західній. Україні , оскільки там найбільші родовища калійних солей: Калусько-Глинсь-ке, Стебницьке ,Бориславське. Видобувають калійні солі на Донбасі , поблизу. Слов’янська та Артемівська
Номер слайду 8
Великі втрати врожаю повязані з шкідниками і хворобами сільськогосподарських рослин. Гине приблизно одна третина врожаю. Якщо відмовитись від використання хімічних засобів захисту рослин, ця частка подвоїться. Для 3 тис.видів культурних рослин відомі близько 30 тис. збудників хвороб. Через захворювання рослин люди втрачають 10-15% врожаю ще до того ,як його буде зібрано
Номер слайду 9
ПЕСТИЦИДИ - хімічні речовини,що застосовуються у народному господарстві з метою боротьби з різноманітними шкідниками сільськогосподарських культур та продуктів ,а також підвищення врожайності сільськогосподарських культур Перше завдання хіміків – розробка методів контролю вмісту пестицидів в їжі. Друге-вдосконалення пестицидів , які вимивались би з полів у річки та інші навколишні природні екосистеми і взагалі б не завдавали шкоди навколишньому середовищу Крім комах значну роль врожаю знищують чи псують бактерії, віруси, гриби. Робота зі створення сучасних хімічних засобів захисту від них ще лише розгортається
Номер слайду 10
У тваринництві все більшої ваги набувають штучні , виготовлені на спеціальних заводах , корми. Шлях забезпечення сільськогосподарських тварин повноцінними білками грунтується на його мікробіологічному синтезі з допомогою дріждів і бактерій. Одержання біомаси шляхом мікробіологічного синтезу – це основа індустріального виробництва їжі у майбутньому . Сировиною можуть бути різноманітні речовини , зокрема рослинні відходи. Оскільки мікробіологічний синтез відбувається на заводах , виробництво білка у такий спосіб не вимагає ні великих орних площ ,ні сприятливих погодних умов. Воно йде ріномірно і безупинно, піддається механізації і автоматизації.
Номер слайду 11
Хімія відіграє важливу,якщо не головну роль у виробництві сировини для Харчової промисловості. Це і виробництво питної соди (Na. HCO3), ароматизаторів , кремів , емульсій ,цукрової пудри та харчових добавок для кондитерських виробів
Номер слайду 12
Основні причини широкого. Використання харчових добавок. Широке використання харчових добавок почалося з 19 століття . Це зумовлено наступними факторами : 1 розвиток торгівлі , що призвело до необхідності перевезення продуктів харчування на великі відстані2 постійне підвищення вимог споживачів до якості та асортименту продуктів харчування 3 створення нових видів їжі, що відповідають сучасним вимогам науки та харчування4 покращення технологій отримання традиційних і нових продуктів
Номер слайду 13
Зростання чисельності населення на планеті потребує збільшення виробництва харчових продуктів . Однак багато країн , переважно малорозвинутих , відчувають їх нестачу. Заходи спрямовані на розв’язання продовольчої проблеми :: Збільшення виробництва рослинної та тваринної їжі природного походження (застосування добрив і стимуляторів зростання) Підвищення енергоозброєнності сільського господарства , використання високоврожайних сортів сільськогосподарських рослин та продуктивних порід тварин Інтенсивний шлях розв’язання продовольчої проблеми передбачає механізацію та хімізацію. ВИСНОВОК
Номер слайду 14
ВІД ВАШОГО СТАВЛЕННЯ ДО НАВКОЛИШНЬГО СЕРИДОВИЩА ЗАЛЕЖИТЬ ДОЛЯ НАШОЇДЕРЖАВИ