Роль онлайн - ресурсів під час підготовки до ЗНО з математики.

Про матеріал
В цій статті мова піде про онлайн ресурси, за допомогою яких можна організувати досить якісну підготовку студентів до ДПА в форматі ЗНО. Для підготовки до ДПА (ЗНО) корисним буде оганізація дистанційних підготовчих курсів.
Перегляд файлу

Роль онлайн - ресурсів під час підготовки до ЗНО з  математики.

Вступ.

У 2019 році випускники технікумів, коледжів та училищ складатимуть ЗНО вже з двох предметів: тестування з української мови і літератури та математика або історія України (на вибір). Такий порядок проведення зовнішнього оцінювання 2019 року регламентовано Наказом МОН № 931. В зв'язку з цим актуальним на сьогодні є питання швидкої та якісної підготовки студентів коледжів та технікумів до складання  ДПА з математики  у формі ЗНО.

Як підготуватися до ДПА у формі ЗНО в коледжі?

Найпоширеніші варіанти підготовки до ДПА/ЗНО в коледжі:

  •                               Курси з підготовки до складання ЗНО: вони бувають 9-місячні, 6-місячні та 3-місячні (очні курси та дистанційні).
  •                               Самостійна підготовка з використанням матеріалів до ЗНО в Інтернеті (мінус у тому, що студент сам не може оцінити якість запропонованих матеріалів і відсутній зворотний зв’язок для перевірки).
  •                               Допомога репетитора (відповідальний репетитор докладе максимум зусиль за короткий термін).

В цій статті мова піде про онлайн ресурси, за допомогою яких можна організувати досить якісну підготовку студентів до ДПА в форматі ЗНО. Для підготовки до ДПА (ЗНО) корисним буде оганізація дистанційних підготовчих курсів. Дистанцiйне навчання — це форма навчання з використанням комп’ютерних і телекомунiкацiйних технологiй, якi забезпечують iнтерактивну взаємодiю викладачiв та студентiв на рiзних етапах навчання i самостiйну роботу з матерiалами iнформацiйної мережi.

Як це працює?

У наш час Інтернет-технологій багато аспектів нашого життя переноситься в мережу, прискорюючи тим самим темпи розвитку інформаційного суспільства і долаючи географічні бар’єри. Не стає виключенням і освіта. Зараз вже не обов’язково знаходитись поруч з викладачем.

Дистанційне навчання – сукупність наступних заходів:

  •                               засоби надання учбового матеріалу студенту;
  •                               засоби контролю успішності студента;
  •                               засоби консультації студента програмою-викладачем;
  •                               засоби інтерактивної співпраці викладача і студента;
  •                               можливість швидкого доповнення курсу новою інформацією, коригування помилок.

Як організовано дистанційне навчання?

У системі дистанційного навчання виділені 4 типи суб'єкта:

  1.                           Студент - той, хто навчається.
  2.                           Тьютор - той, хто навчає.
  3.                           Організатор - той, хто планує навчальну діяльність, розробляє програми навчання, займається розподіленням студентів за групами і навчальним навантаженням на тьюторів, вирішує різні організаційні питання.
  4.                           Адміністратор - той, хто забезпечує стабільне функціонування системи, вирішує технічні питання, слідкує за статистикою роботи системи.

Дистанційні курси

Важливим елементом дистанційного навчання є дистанційний курс (ДК). Ще до початку навчання тьютори розробляють ДК за своїми предметами. В процесі навчання курси можуть змінюватися і доповнюватися. Кожний викладач має змогу сам вирішувати, як буде виглядати ДК і які мультимедійні елементи в ньому будуть застосовуватися. Міра і спосіб використання комп'ютерних технологій при підготовці ДК значно впливає на ефективність його засвоєння. Світовий досвід показує, що використання динамічних об'єктів для створення наочних моделей процесів, адаптивне моделювання студента в багатьох випадках значно підвищує навчальний ефект.

Курс розбивається на розділи, які потрібно проходити у визначений час. За матеріалом розділів тьютори створюють і призначують тести і завдання, які також потрібно вчасно проходити. Тьютор має можливість призначувати спеціальні перевірочні (граничні) тести за відповідними розділами курсу. Тьютор може призначувати завдання для підгруп студентів, тоді завдання вирішується колективно. Взаємодія між суб'єктами системи дистанційного навчання здійснюється за допомогою системи індивідуальних гостьових книг, форумів, чатів та електронної пошти.

Непогані безкоштовні масові онлайн-курси від найкращих викладачів України  пропонує «Prometheus» - громадський проект масових відкритих онлайн-курсів (https://prometheus.org.ua/zno/). Курс «Математика. Підготовка до ЗНО» покликаний закріпити знання з базового шкільного курсу математики. Завдяки послідовному викладанню тем, слухачі зможуть самостійно підготуватися до успішного складання ЗНО та ДПА. Особливо корисним він буде мешканцям тимчасово окупованої території Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Матеріали побудовані відповідно до державної програми ЗНО.

Також під час підготовки стануть у нагоді наступні онлайн-ресурси:

1.Тести ЗНО онлайн з математики (https://zno.osvita.ua/mathematics/).

У розділі розміщені тести ЗНО онлайн з математики, що були запропоновані для виконання абітурієнтам під час основних та додаткових сесій зовнішнього незалежного оцінювання, а також варіанти тестів, що пропонувались абітурієнтам під час пробного зовнішнього незалежного оцінювання. Під кожним завданням у тестах з математики ви знайдете посилання на опис правильного виконання завдання та схему його оцінювання. Спосіб виконання всіх завдань у запропонованих тестах ЗНО онлайн з математики максимально наближений до реального тесту, а форма відповіді відповідає виду, що пропонується абітурієнтам у бланку відповідей під час проходження реальних тестів ЗНО. Після виконання всіх тестів вам будуть надані правильні відповіді на всі завдання та розраховано ваш результат у тестових та рейтингових балах. Після завершення тесту буде зазначено час, який ви витратили на його виконання. Ви можете завершити тест достроково натиснувши відповідну кнопку поряд із кожним завданням. Також, за останнім посиланням у списку тестів на цій сторінці, ви можете відкрити повний список всіх тестових завдань зовнішнього незалежного оцінювання з математики. У цьому варіанті проходження ЗНО онлайн ви отримуєте правильну відповідь на кожне завдання відразу після його виконання.

2.Тренувальні тематичні тести з математики (https://www.iznotest.info/matematika-2/).

Сайт пропонує онлайн-тести з 34 тем курсу математики та контрольний тест у форматі ЗНО поглибленого рівня.

3.Сайт «Для всіх, хто хоче знати математику» (https://terletskyi.blogspot.com/).

Містить багато цікавої та важливої інформції. Тут знаходиться архів  завдань ЗНО з відповідями та розв'язками, ЗНО по всім темам від 2006 по 2018 роки, розділ онлайн підготовки до ЗНО та ДПА.

Для ефективної підготовки до ДПА (ЗНО) з математики корисними будуть також індивідуальні онлайн-консультації. Для їх проведення пропоную використання онлайн-дошок. Віртуальна інтерактивна дошка (онлайн-дошка, електронна дошка, стіна, whiteboard-проект) — це мережевий соціальний ресурс, призначений для організації спільної роботи зі створення й редагування зображень і документів, спілкування в реальному часі. Це принципово новий інструмент для навчання, завдяки якому можливе поєднання тексту, зображення, відео- й аудіоматеріалу на одному майданчику.

На сьогодні в мережі Інтернет створено значну кількість веб-ресурсів віртуальних інтерактивних дощок. Відповідно до особливостей користування в освітньому процесі, їх умовно можна розподілити на 4 групи:

дошки для створення інтерактивних плакатів, шкільних газет (до прикладу WikiWall (http://wikiwall.ru/),

дошки для малювання (до прикладу:  Flock Draw  (http://fleockdraw.com/). Scribblar (http://scribblar.com/),

дошки для зберігання нотаток (ця група веб-ресурсів призначена для збереження ідей, зображень, розсилок на різні категорії та авторів. Прикладами таких веб-ресурсів є Conceptboard http://scrumblr.ca/ та Scrumblrhttp://conceptboard.com/),

дошки для організації сумісної роботи із різноманітним контентом із можливістю спільного його редагування (ця група веб-ресурсів представлена такими сервісами: Educreations, Lino it, Padlet, Popplet, Realtimeboard, Rizzoma, Twiddla, IDroo, Groupboard).

Найкращі серед останньої групи у користуванні: Popplet, Lino it, Twiddla, IDroo, Groupboard. IDroo - це чудова віртуальна дошка як для індивідуальної роботи, так і роботи з групою онлайн. Ви отримуєте безкоштовну віртуальну дошку разом з набором корисних інструментів для малювання, а також можливість роботи з матемтичними формулами. Groupboard –це саме сучасне інтерактивне програмне забезпечення для інтерктивної дошки. Вона працює в любому браузері, включаючи iPhone, iPad и Android. Також є можливість креслити математичні фігури за допомогою вбудованих інструменів. Веб-сервіс Padlet це зручний, легкий у роботі сервіс для зберігання, організації та спільної роботи з різним контентом (документи, матеріали). Універсальний онлайн сервіс Ліно - це сервіс для роботи з нотатками, стікерами, фото, відео, організованими в один віртуальний стіл. Наявність інструментів малювання (лінії, стріли, криві Безьє). Велика бібліотека графічних об'єктів і можливість завантажити ваші картинки. CoSketch -це багатокористувальницька онлайн-дошка розроблена, щоб дати вам можливість швидко візуалізувати і поділитися своїми ідеями та образами. Ви отримуєте безкоштовну віртуальну дошку разом з набором корисних інструментів для малювання. Кожна дошка має унікальний URL, який може використовуватися спільно з іншими, щоб дозволити їм приєднатися до вас. Можна використовувати чат для спілкування один з одним під час роботи. 

Також рекомендую для підготовки до ДПА (ЗНО) використання мобільних додатків. А саме: додаток «Моє ЗНО» і додаток «Математичний асистент». До старту кампанії зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року компанія Infopulse за підтримки УЦОЯО розробили безкоштовний додаток «Моє ЗНО» для користувачів iOS-систем. Додаток «Моє ЗНО» надає змогу учасникам тестування отримати розклад обраних тестувань і результати ЗНО на власний мобільний пристрій. Серед основних функцій додатка:
• інформування про місце та час проведення тестувань ЗНО з обраних предметів;
• запис тестувань ЗНО до системного календаря мобільного пристрою;
• завчасні нагадування про наближення тестування;
• повідомлення про новини та зміни в проведенні ЗНО;
• повідомлення про наявність і відображення результатів тестування ЗНО;
• можливість завантажити необхідні документи на мобільний телефон у форматі PDF (запрошення-перепустка, бланки відповідей, картки результатів, інформаційна картка до сертифікату ЗНО). Додаток «Математичний асистент» дозволяє не лише вивчати шкільну програму, а й проходити тестування, закріплювати знання. Крім того,всередині ви знайдете всі необхідні алгебраїчні та геометричні формули.

 

Джерела:

1.  О визуализации информации.О.В.Пескова. [Режим доступа

http://peskova.ru/Papers/InfoViz_opeskova_2012.pdf]

2.  Библиотека оценивания Intel [Режим доступа

http://www.intel.ru/content/www/ru/ru/education/k12/assessing-projects.html]

3. https://sites.google.com/site/badanovweb2/

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рязанцев В'ячеслав Вікторович
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
24 жовтня 2019
Переглядів
1736
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку