Російська революція 1905–1907 рр. на території України.

Про матеріал
Після цього уроку учні зможуть: характеризувати події революції 1905—1907 рр., що відбулися в січні—грудні 1905 р.; визначати особливості селянського руху в Наддніпрянщині в роки революції 1905—1907 рр.; аналізувати діяльність українських політичних партій у цей період; пояснювати, як розгортався в роки революції український культурно-освітній рух; характеризувати діяльність української громади в І та II Державних думах; пояснювати поняття й терміни: ради робітничих депутатів, чорносотенці.
Перегляд файлу

Предмет:  історія України

Клас: 9

Урок №

Тема: Російська революція 1905–1907 рр. на території України.

Мета уроку: створити умови для розвитку історичної компетентності учнів; розвитку інтересу до вивчення історії України, логічного мислення, історичної грамотної мови, самоконтролю; виховання ключових історичних   компетентності.  

Очікувані результати: Після цього уроку учні зможуть: характеризувати події революції 1905—1907 рр., що відбулися в січні—грудні 1905 р.; визначати особливості селянського руху в Наддніпрянщині в роки революції 1905—1907 рр.; аналізувати діяльність українських політичних партій у цей період; пояснювати, як розгортався в роки революції український культурно-освітній рух; характеризувати діяльність української громади в І та II Державних думах; пояснювати поняття й терміни: ради робітничих депутатів, чорносотенці.

Основні дати та події: 1905—1907 рр. — перша російська революція; 1905 р. — відкриття в Одесі першої в Наддніпрянщині «Просвіти»; 1906 р. — вихід друком першої україномовної газети «Хлібороб».

Обладнання уроку: підручник.                                                                                                                                       Тип уроку: розвиток історичних компетентностей

Перебіг уроку

1. Організаційний етап. Мотивація навчальної діяльності учнів.

2. Актуалізація опорних знань: Бесіда з класом:

1. Назвіть основні причини, які заважали розвиткові капітаістичних відносин на селі.

2. Які з них, на вашу думку, найбільше гнітили селян на початку XX ст.? Спрогнозуйте дії селян.

3. Вивчення нового матеріалу:

3. 1. Російська революція 1905–1907 рр. на території України.

Період

Подія

Січень-березень 1905 р.

Страйки робітників (117 страйків, 170 тисяч учасників)

14-25 червня 1905 р.

Повстання на панцернику «Потьомкін»

Жовтень 1905 р.

Загальний політичний страйк (120 тисяч учасників); створення Ради робітничих депутатів у 13 містах України

17 жовтня 1905 р.

Микола II видав Маніфест «Про дарування демократичних прав і свобод»

Листопад 1905 р.

Повстання матросів крейсера «Очаків» у Севастополі на чолі з лейтенантом Шмідтом.Повстання саперів у Києві на чолі з поручиком Б. Жаданівським

Грудень 1905 р.

Збройне повстання робітників (Донбас, Харків, Катеринослав тощо)

Чорносотенці — збірна назва для низки російських монархічних і ультранаціоналістичних організацій, що виникли в Російській імперії під час революції 1905 року. Виступали за збереження самодержавства на основі уваровської формули «Православіе. Самодєржавіе. Народность». Період найбільшої активності чорносотенців припав на 1905-1914 рр.

3.2.  Українські політичні партії.

У виборах до Третьої Думи УДРП зробила акцент на співробітництві з кадетами. Своїх членів партія провести не зуміла, проте мала вплив на гурток українських депутатів, який склався в Думі. У березні 1908 р. ці депутати внесли законопроект про дозвіл викладання «в початкових школах місцевостей з малоруським населенням» рідною українською мовою. Але законопроект було відкинуто. Про необхідність викладання у початкових школах і здійснення судочинства українською мовою говорив у своїх виступах в Думі кадет з українськими симпатіями Іван Лучицький, відомий київський історик. Загалом же Третя Дума виявилася найбільш мовчазною в українському питанні.

У Четвертій Державній думі українське питання стояло гостріше. Не в останню чергу це було наслідком угоди між кадетами і ТУПу, за якою поступовці закликали українців підтримувати кадетських кандидатів на виборах, а ті в Думі висунули низку українських вимог. Вони обмежувались суто культурними питаннями. 1908 р. — утворення Товариства українських поступовців (ТУП) на чолі з М. Грушевським.

Робота з історичним джерелом: Із декларації ТУП «Наша позиція»:«...Державу ми розуміємо як вільну спілку рівноправних та рівноцінних націй, серед яких не повинно бути ні гнобителів, ні гноблених.

Адже боролися ми й боротимемося за демократичну автономію України, гарантовану таку ж федерацію рівноправних народів, за цілковите забезпечення культурно-національних вартостей і політичних прав українського народу».

4.Рефлексія:

 1. Визначте причини російської революції 1905-1907 рр.

2. Яке значення діяльності «Просвіт» в українському національному русі?

3. Визначте основні завдання, які ставило перед собою Товариство українських поступовців?

5. Підсумок уроку.            6. Домашнє завдання: опрацювати §

docx
Додано
18 жовтня 2022
Переглядів
1246
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку