Розбір слова за будовою

Про матеріал
Основа слова (корінь, суфікс, префікс) і закінчення — значущі частини слова (повторення й поглиблення відомостей). Незмінні й змінні слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розбір слова за будовою (морфемний розбір)

Номер слайду 2

Морфема — це найменша неподільна значуща частина. Вона виражає певне лексичне або граматичне значення і регулярно відтворюється зі своїм значенням у мовленні.

Номер слайду 3

Основа слова – це частина слова без закінчення. Основа слова може складатися лише з одного кореня (ліс, пора), із кореня і суфікса гір-ськ(ий), із кореня та префікса при-клад, префікса, кореня і суфікса за-земл-ен(ий). Усі слова діляться на слова з непохідними основами (від них утворюються інші слова) і слова з похідними основами. Непохідні основи мають у своєму складі лише корінь, тому збігаються з ними і не розчленовуються на частини чорн(ий). Похідні основи, які мають у своєму складі, крім кореня, ще одну чи більше значущих частин (суфікс, префікс, постфікс), розчленовується на частини сад-ів-ник.

Номер слайду 4

Корінь слова – це головна частина слова, спільна для всіх споріднених слів сад - садок - садівник. Звуковий склад кореня, як правило, однаковий, але іноді внаслідок чергування звуків він частково змінюється воля - вільний, ход - вихід. Корінь є носієм речового значення слова, що відображає щось в об'єктивній реальності. Він обов'язково присутній у кожному слові. У споріднених словах корінь об'єднує їх понятійним змістом, хоч вони можуть належати до різних частин мови. Значення кореня в гнізді споріднених слів уточнюється і конкретизується за допомогою  суфіксів і префіксів, які без кореня вживатися не можуть.

Номер слайду 5

Суфікс – це частина слова, що стоїть після кореня і служить для утворення нових слів чи інших граматичних форммудрий + -ість = мудрість,гора + -ськ = гірський. Постфікс – частина слова, що стоїть у кінці слова після закінчення і служить для утворення нових слів чи нових форм скажи - скажи-но, бити - битися.Інтерфікс — це сполучний голосний звук, що об’єднує двi основи в складних словах лiс-о-степ.

Номер слайду 6

Префікс – це частина слова, що стоїть перед коренем і служить для утворення нових слів чи інших граматичних форм. Словотворчі префікси змінюють лексичне значення слова друкувати - надрукувати. Формотворчі префікси можуть використовуватись для утворення нових форм слів: видатний - найвидатніший (найвищий ступінь порівняння прикметників).

Номер слайду 7

Закінчення – це змінна частина слова, яка стоїть в кінці слова, вказуючи на відношення з іншими словами у словосполученні, реченні: далекий, кохання. Закінчення змінює лише форму слова, не змінюючи його лексичного значення: земля, землі, землею, на землі, земле. Закінчення може бути нульовим, тобто не виражене звуком.!!! Не мають закінчення слова !!!незмінювані іменники: журі, кенгуру, пюреприслівники: вгору, поночі, весело інфінітив: їхати, ловити, молотитидієприслівники: прийшовши, співаючибезособові дієслова: світає, прошито

Номер слайду 8

Порядок розбору слова за будовою:1. Зясувати, до якоï частини мови належить аналiзоване слово та змiнюване воно чи незмiнюване.2. У змiнюваному словi визначити закiнчення.3. Вказати, яке закiнчення — фонетично виражене чи нульове.4. Видiлити умовними позначками кожну морфему (основу, корiнь, суфiкс, префiкс i закiнчення).

Номер слайду 9

Вправа. Розберіть за будовою слова. Хатинонька, прибережний, дружити, дзвонить, кенгуру, молодість, уголос, змито, хлопчисько, мавпеня, далеко, брехати, польовий, лото, дружок, миєшся, швидко, колібрі, Побужжя, несучи.

pptx
Додано
16 лютого 2021
Переглядів
25163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку