Урок. Поява і розселення людей на Землі

Про матеріал

Презентацію розроблено відповідно до змісту підручника для 5 класу закладів загальної середньої освіти «Вступ до історії України та громадянської освіти» /

І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І.О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 4: РОЗВИТОК ЛЮДСТВА УПРОДОВЖ ІСТОРІЇ. Тема уроку: Поява і розселення людини на землі. Вступ до історії України та громадянської освіти5 клас.

Номер слайду 2

Пригадайте, що вивчає історична наука. (виберіть правильне твердження) Коли розпочався історичний час? (поміркуйте)наука, яка займається вивченням минулого людстванаука, яка виникла для практичних потреб людини рахувати, обчислювати, вимірюватинаука, що вивчає життя в усіх його проявах

Номер слайду 3

01.03.2023 р. СьогодніПлан уроку1. Історія світу і України на лінії часу.2. Походження людини.3. Поява предків людини.4. Поява первісних людей на теренах України.

Номер слайду 4

Розповідь учителя. Від появи людини минули мільйони років, протягом яких життя людей зазнало істотних змін. Усе завдяки неймовірній працелюбності людини і прагненню більше дізнатися про довколишній світ. Історія України є невід’ємною частиною історії людства. Ви зможете в цьому переконатися, здійснивши мандрівку в історичному часі. У тривалій і насиченій подіями історії людства історики виокремлюють кілька етапів — історичних періодів.

Номер слайду 5

Періодизація історії людства - це умовний поділ історії на хронологічні періоди, що здійснюється істориками. Кожен період має власну назву та характерні особливості.

Номер слайду 6

Перший ступінь у розвитку людського суспільства історики назвали первісністю. Первісна доба, охоплює період від появи першої людиноподібної істоти приблизно 4 млн років тому до виникнення писемності 5,5 тис. років тому. Первісна доба поділяється на кам’яний вік та добу металів. 2. Другий - це період Стародавнього світу, який закінчився після  падіння Західної Римської імперії. Також до історії Стародавнього світу зараховують період Античності, або Античної історії, до якого належать історії Давніх Греції та Риму. Епоха Стародавнього світу є  найбільш тривалою в  історії людства. 3. Третій – це період Середньовіччя, який в сучасній періодизації всесвітньої історії охоплює період від краху Західної Римської імперії в V ст. до епохи Великих географічних відкриттів на рубежі XV ст. 4. Ранній новий час – це період всесвітньої історії, який розпочався після середньовіччя. За традиційною європейською історіографією, період Нової історії починається у XV-XVI століттях. Головними подіями, які розпочинають Нову історію, стало відкриття Христофором Колумбом Америки у 1492 році. 5. Новий час або Модерна доба – охоплює період кінець XVIII - початок XX ст. Це період становлення сучасної європейської цивілізації.6. Новітній час -сучасний період всесвітньої історії, який охоплює ХХ – поч. ХХІ ст.

Номер слайду 7

Поміркуємо! Чому людину завжди цікавило питання її походження? Які ви знаєте ідеї щодо походження людини? Походження людини є таємницею, як і виникнення життя на нашій планеті. Тривалий час, до XIX ст., людину, як і саму Землю та все живе на ній, вважали творінням Бога. Наприклад, давні жителі Месопотамії вірили в те, що боги виліпили людей зі своєї крові та глини. А згідно зі священною книгою християн Біблією на шостий день після створення світу Бог за Своїм образом і подобою створив перших людей — Адама і Єву. Їхні нащадки продовжили людський рід і розселилися по всій Землі. Так розпочалася історія людства, на думку християн. Це релігійна теорія походження людства.

Номер слайду 8

Проте єдиною прийнятою в науці теорією походження життя на Землі є еволюційна теорія, яка стверджує про земне і природне походження людства. Наукове осмислення цієї проблеми пов’язане з ім’ям видатного англійського вченого-природознавця Чарльза Дарвіна. Порівнюючи викопні рештки тварин і рослин, він доводив, що життя на Землі розвивалося від простих форм до складних поступово еволюційним шляхом. Вчені‑антропологи стверджують, що людина в давні часи вийшла з тваринного світу і мала спільних давніх предків із сучасними людиноподібними мавпами. А це означає, що і зовнішній вигляд наших імовірних далеких пращурів, і поведінка не завжди були такими, як тепер, а змінювались. Таке вчення називається еволюційним. Наукове походження людини

Номер слайду 9

Поміркуємо!Чому питання походження людини до сьогодні залишається предметом дискусій учених? Як ви думаєте, чому сьогодні ані спростовано, ані підтверджено жодної з теорій походження людини?

Номер слайду 10

Епоха первісного суспільства — найдовша в історії людства. Один з найдавніших пращурів людини — Homo habilis («гомо габіліс», що означає «людина вміла») — з’явився в Східній Африці. Сучасна людина – вчені називають її «людина розумна» (по-латині «homo sapiens») – з’явилась у Африці близько 200 тисяч років тому. Хто був її безпосереднім предком, ще остаточно не встановлено – це одна з загадок історії. Згодом сучасна людина розселилась по інших континентах, окрім Антарктиди. У Європі сучасна людина з’явилась близько 40–35 тисяч років тому. Вчені назвали її кроманьйонець, оскільки вперше на сліди цієї людини натрапили в печері Кро-Маньйон (Франція).

Номер слайду 11

Практичне завдання. Поміркуйте, якими були заняття людей ?

Номер слайду 12

РОЗПОВІДЬ УЧИТЕЛЯПраця створила «людину розумну». В колективній праці (полювання, рибальство, облаштування житла, опанування вогню), у процесі спілкування в людини поступово вироблялося мовлення. Все необхідне для життя тодішні люди виготовляли з природних матеріалів: каменю, дерева, кісток, шкіри. Під час постійного вирішення завдань — як виготовити гостру палицю-спис, як зробити з каменю ножеподібну пластину, як вичинити шкіру для накидки — розвивався мозок людини.

Номер слайду 13

Діємо: практичні завдання1. Уважно розгляньте карту. На якому континенті з’явилися ймовірні осередки перших людей? Коли це відбулося? Які чинники впливали на появу людей у цих регіонах?2. Покажіть на карті напрямки розселення давньої людини?

Номер слайду 14

Первісна людина на території України з’явилась майже 1 млн років тому. Залишки діяльності найдавніших первісних людей на території України були знайдені на одній із гір, над річкою Тисою біля с. Королеве Виноградівського району на Закарпатті. Знахідки в Королевому — найдавніші свідчення про життя та побут первісних людей не тільки в Україні, а й у всій Східній Європі. ПОЯВА ПЕРВІСНИХ ЛЮДЕЙ НА ТЕРЕНАХ УКРАЇНИ

Номер слайду 15

Діємо: практичні завдання. Уважно розгляньте карту, знайдіть і покажіть на карті стоянки первісних людей на території України.2. За допомогою легенди карти укладіть хронологічну послідовність появи стоянок первісних людей.3. На вашу думку, які пам’ятки з цих стоянок могли зберегтися до нашого часу?

Номер слайду 16

Одним із найдавніших поселень кроманьйонців у Європі є Мізинська стоянка на Чернігівщині (на думку науковців, існувала 15–16 тисяч років тому). Це була доба максимального похолоданням в усій Європі. Щоб захистися від холоду, первісні люди споруджували спеціальні житла. Зокрема, на Мізинській стоянці археологи відкопали рештки п’яти круглих жител з кісток мамонта, ями-сховища, залишки вогнищ, різноманітні знаряддя праці – крем’яні різці та скребки, ножі, вістря, проколки, різноманітні вироби з кістки та рогу тощо. Утім, найбільшу цінність для археологів становить тогочасний унікальний набір прикрас і витворів мистецтва з кістки та бивня мамонта

Номер слайду 17

! Поміркуймо!З якою метою, на вашу думку, на сучасних українських грошах зображають події далекого минулого нашої країни? Уявіть себе дослідниками історичних джерел: складіть запитання, за допомогою яких можна розповісти про браслет з ікла мамонта з Мізинської стоянки. Браслет з ікла мамонта з Мізинської стоянки. Монета номіналом 20 гривень «Палеоліт»

Номер слайду 18

Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Поява і розселення людини на Землі» — поєднайте кожне з питань для самоконтролю із відповідним смайликом успіху. Усно дайте відповіді на поставлені запитання.

Номер слайду 19

Домашнє завдання 1. Опрацювати - § 22 підручника, виконайте ( на вибір – завдання 2 або 3)2. Уявіть, що вам вдалося побувати на стоянці первісної людини на території України. Що ви там би побачили?Що вразило найбільше ?3. Дізнайтеся з додаткових джерел, чи існують у наш час на Землі спільноти, які живуть способом життя первісних людей. Висловіть припущення, яку допоміжну історичну дисципліну варто було б долучити до їх вивчення.

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку