Урок. Що вивчає наука «Історія»

Про матеріал

Презентацію розроблено відповідно до змісту підручника для 5 класу закладів загальної середньої освіти «Вступ до історії України та громадянської освіти» /

І. Я. Щупак, О. В. Бурлака, І.О. Піскарьова, А. С. Посунько. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. — 256 с. : іл.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігор Щупак, Олена Бурлака, Ірина Піскарьова, Андрій Посунько. Вступ до ІСТОРІЇ УКРАЇНИ та ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ5 клас. ВСТУП

Номер слайду 2

ВСТУП § 1. Що вивчає наука «Історія»

Номер слайду 3

1. Уважно розгляньте колаж !2. Які події минулого він ілюструє?3. Які події вам невідомі? 4. Які події хотіли б додати? Аргументуйте свій вибір.

Номер слайду 4

Що таке історія і чому історія важлива?З давніх-давен слово «історія» означає звістку, розповідь про минуле людини, родини, народу. Людство завжди цікавилося минулим. Відтоді, коли люди оволоділи мовою, вони почали передавати перекази про минуле з вуст в уста.Іноді оповідачі фантазували у своїх розповідях, і тоді народжувалися легенди й міфи. Дехто намагався передати свої відчуття щодо подій минулого в ритмічній формі — і тоді з’являлися вірші й пісні.

Номер слайду 5

1. Пригадайте/дізнайтеся, чим відрізняються міфи і легенди.2. Яке зображення є міфічним?3. Яке зображення ілюструє найдавнішу історію людства?4. На якій ілюстрації зображено події ХХІ ст.? Усно обґрунтуйтесвою відповідь. Розгляньте ілюстрації та дайте відповіді на запитання.

Номер слайду 6

Прочитайте текст. Як ви вважаєте: цей текст є легендою, міфом чи переказом про дійсне історичне минуле? Аргументуйте свою думку. Робота з підручником ! Сторінки 8-9. Текст Дніпро і Десна

Номер слайду 7

Предмет шкільної історії. Засоби пізнання історіїРозгляньте ілюстрації із життя ваших однолітків і продовжте оповідки, започатковані в діалогах героїв. У ході розповідей вживайте слово «історія». Чи в однаковому значенні у ваших оповідках було вжито слово «історія»? Обґрунтуйте свою думку.

Номер слайду 8

Дехто з вас вже встиг прочитати оповідання, подивитися фільми, відвідати пам’ятки на історичну тематику. Але все це були лише окремі свідчення історії. А тепер ви починаєте вивчення історичної науки.Історія — навчальний предмет, який ми з вами починаємо вивчати. Водночас треба розуміти, що історія як наука та історія як шкільний навчальний предмет істотно відрізняються.

Номер слайду 9

Що, де й коли відбулося — головні запитання, з яких починають вивчати історію. Проте відповідей на ці запитання недостатньо. Важливо з’ясувати, чому сталася подія та які наслідки вона мала. Вивчення історії допомагає нам знайти пояснення, чому відбуваються ті чи інші події в нашому житті. Наука «історія» ретельно досліджує, установлює достовірність історичних фактів, описує історичний процес, намагається пояснити зв’язок між тими чи іншими подіями і явищами.

Номер слайду 10

Історія людства різноманітна. Однак часто-густо навіть одну й ту саму подію описують по-різному. Це пов’язано з тим, що історію пишуть люди, які мають власні переконання й уявлення про те, що таке добре і погано; що важливо, а що — ні. Історії можуть оповідати різні люди, а от встановлювати дійсні історичні факти і події — завдання вчених істориків.Історія — це наука про життя людей в минулому, про їхні заняття, думки та дії

Номер слайду 11

Розгляньте хмаринку слів та спробуйте скласти визначення терміну «Історія». Запишіть це визначення.

Номер слайду 12

За допомогою колажу визначте, якими засобами можна скористатися для пізнання історії. З якими із засобів ви вже працювали раніше? Які джерела історичних знань пропонуєте додати до колажу? Як ви думаєте, чи відрізняються засоби пізнання науки «Історія» і шкільного предмету «Історія»?ПОМІРКУЙ!

Номер слайду 13

А зараз зіграємо у гру «Засоби пізнання історії»Дружно переходимо за покликанням. Або скануємо QR-код

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Складаємо сенкан1. Іменник (тема).2. Два прикметники (яке воно?).3. Три дієслова (що воно робить?).4. Фраза-висновок із чотирьох слів.5. Іменник-синонім до теми, або ж слово-асоціація до теми.

Номер слайду 16

Дякую за увагу !Слава Україні

pptx
Додано
3 березня
Переглядів
26
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку