Розділові знаки в складному реченні з різними видами зв’язку.

Про матеріал
Складні речення з різними видами зв'язку складаються з трьох і більше частин, які можуть бути поєднані різними видами зв'язку: сурядним і підрядним, сполучниковим і безсполучниковим. Такі речення називаються ще складними синтаксичними конструкціями. Розділові знаки між кожними двома частинами складних синтаксичних конструкцій ставляться так само, як і між будь-якими двома частинами складносурядних, складнопідрядних чи безсполучникових речень.
Перегляд файлу

image

Складні речення з різними видами зв'язку складаються з трьох і більше частин, які можуть бути поєднані різними видами зв'язку: сурядним і підрядним, сполучниковим і безсполучниковим.

Такі речення називаються ще складними синтаксичними конструкціями.

Розділові знаки між кожними двома частинами складних синтаксичних конструкцій ставляться так само, як і між будь-якими двома частинами складносурядних, складнопідрядних чи безсполучникових речень.

image

Складні речення із сурядним і підрядним зв’язком можуть мати різну будову:

1)Від одного з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, залежить одне або кілька підрядних (Ідуть од шахти шахтарі, А даль така широка та іскриста Там, де рум’яна стежка од зорі Біжить в село, що стало уже містом (В. Сосюра)).

2) Кожне з речень, з’єднаних сурядним зв’язком, має залежне підрядне речення (Розпухле вухо Тимка, на якому засохла кров, кинуло Орисю в жар, і їй хотілося торкнутися до нього пальцями, щоб зняти з нього біль, але вона не наважувалася цього зробити, щоб не спричинити ще більшого болю (Г. Тютюнник)).

3) Два чи кілька речень, з’єднаних сурядним зв’язком, мають спільне підрядне (Така там була температура, і так мене парою проймало, і стільки крові з мене вийшло, що я відчув себе здоровшим (Ю. Яновський)).

Між двома сурядними реченнями, з’єднаними сполучниками і (й), та (у значенні і), якщо вони мають спільне підрядне, кома не ставиться (Тільки що Марія розпалила в печі й приставила горщики, у вікнах замиготіла чорна смушева шапкайблиснули чорні брови (І. Нечуй-Левицький)).

image

Розділові знаки у складному реченні з різними видами зв'язку:

Ø  Між двома головними частинами складного речення, з’єднаними сполучником чи, або, та (= і ), і (й), кому не ставимо, якщо обидві частини мають спільну підрядну частину.

Ø  Якщо збігаються підряд сурядний і підрядний сполучники ( і коли, і де, і щоб, і якщо й под.), то кому між ними ставимо тільки тоді, коли підрядну частину, яка починається другим сполучником, можна вилучити без порушення граматичної цілісності всього речення (після цієї підрядної частини немає співвідносного з сполучником слова то).

Ø  Якщо ж вилучити підрядну частину не можна, то кому між двома сполучниками не ставимо (є слово то).

Ø  Якщо перший із двох сполучників протиставний (а, але, однак та ін.), то кому після нього ніколи не ставимо.

image

Тидо мене прийшлане ізказкичисну, і здалосямені, щострічаювесну (В.Симоненко). У цьому реченні перша частина поєднана сурядним зв'язком (сполучникі) зі складнопідрядним (друга й третя частини; сполучникщо). [ ], і [ ], (що ).

Мативірила: земля усе знає, щоговорить чидумаєчоловік(М.Стельмах).

У цьому реченні між першою та другою частинами наявний безсполучниковий зв'язок, а між другою й третьою - сполучниковий підрядний (сполучне словощо). [ ]: [ ], (що ).

imageМи не святі, у нас булигріхи, але боролись ми за правду сміло(Д.Луценко). У цьому прикладі маємо безсполучниковий зв'язок між першою та другою частинами й сполучниковий сурядний (сполучникале) між другою та третьою. [ ], [ ], але [ ].

А правду кажеприказкастара: тодіє щастя-втіха, коли своя у тебе стріха, а підчужою не шукайдобра (Б.Грінченко).

У цьому реченні між першою та другою частинами безсполучниковий зв'язок, між другою та третьою підрядний (сполучне словоколи), між третьою й четвертою сурядний (сполучника). [ ]: [ ], (коли), а [ ].

З поданих простих речень утворити складні синтаксичні конструкції, скласти схеми. Пояснити розділові знаки й визначити вид речень.

А в цей час наді мною твориться диво. Хтось невидимим смичком провів по синьому піднебессі, по білих хмарах. Вони забриніли, як скрипка.

imageНад вечір хуга втихла. Хмари на заході почервоніли. Сніг стужавів і гостро заблищав. Повітря стало прозорим. Було далеко видно голі дерева понад шляхом.

Серед поданих схем знайти ті, що відповідають записаним реченням.

1.Зліва співали струмки, що збігали з гір, і кожен з них мав свій голос.

2.Ми у грозах радісно зростали, щоб у дні ці сонячні прийти, де встають антени над містами і гримлять мостами поїзди.

3.І прийшла осінь, і згадав Олег коня свого, якого тримав здавна у стайні, вирішивши ніколи не сідати на нього.

1.[],(),() і ( ) . 2. [,(),]і[],(). З. [],(),і[]. 4. [], ( ) і (),(). 5. ( ) і (),[]. 6. [ ], і [,(),], []. 7. (), і [],(). 8.І [],і [],().

Дослідження-моделювання. Змоделювати й записати афоризми, поєднавши частини їх з правого й лівого стовпчиків. Довести, що вислови сформульовано у формі складних синтаксичних конструкцій. Визначити їх види.

Я зробив усе, що зміг;                                          …а хто стукає — відчинять йому.

Хто шукає — знаходить,                                     …якщо його втратиш, потім будеш ніщо.

Утрачаючи все, не забудь зберегти добре ім’я;   …хто може, хай зробить краще.

Ти не вважай, що з-під хвилі спокійної дно проглядає; …коли будеш в іншому місці, живи, як там живуть.

Поки щасливо живеш, то й рахунку не матимеш друзям, …а спохмурніє твій день — бути самотнім тобі.

Коли будеш у Римі, живи римським звичаєм;      …там, де спокійна вода, — може, найбільша глибінь

image

1.Доберіть приклад до кожного типу речення     Приклад

Тип речення А Не бійтесь заглядати у словник: це пишний яр, а не сумне провалля. 1 складнопідрядне       Б Старе поволі забувається, а нового не варто порушувати.

2   складносурядне        В Треба дати зрозуміти, що світ наш не замерзає і не згасає

3   складне безсполучникове Г У повітрі дощ, і гречка пахне тепло, немов розлився бурштиновий мед. 4 складне з різними видами зв'язку Д Осяяний сонцем, перед нами розкрився зовсім новий світ.

Речення(текст)

2.Доберіть приклад до кожного типу           А Якщо ви вагаєтеся, яку температуру виставити для прасування,

речення.       скористайтеся універсальною порадою: терморегулятор має бути на

Тип речення                                                  мінімальній позначці.

1 складносурядне        Б Більшість речей рекомендують прасувати з виворітного боку, щоб 2 складнопідрядне   тканина не набувала зайвого блиску.

image3 безсполучникове     В Великі речі: простирадла, підковдри – прасуйте, складаючи їх удвоє чи 4 складне з різними видами зв'язку    вчетверо та використовуючи режим потужного парового струменя. Г Речі з вишивкою спочатку прасуйте з лицьового боку, потім – з виворітного, при цьому не треба розтягувати оздоблену частину тканини. Д Уміння господарювати – ціла наука, а перетворення зім'ятих речей на акуратні та красиві – то справжнє мистецтво!


3.Доберіть приклад до кожного типу складного речення.

Тип речення

1    складносурядне

2   складнопідрядне

3   безсполучникове

4   складне з різними видами зв'язку

image

Речення

А Людина найбільше ризикує в житті, очікуючи сприяння інших власній безпеці та в усьому розраховуючи на когось. Б Ніхто не передбачить, на що спроможний кожен із нас і на яку висоту здатний злетіти, ти й сам не дізнаєшся, доки не розправиш крила.

4.З’ясуйте тип кожного речення.             Речення

В На життєвому шляху трапляється багато перешкод, але кожен знає про зустрічний вітер, здатний підняти в небо паперового змія. Г Озираючись на пройдений шлях, більшість передусім згадуватиме й цінуватиме те, чого досягнула з неабиякими труднощами. Д Музикант-віртуоз знає: визнанню й славі передують години, місяці й роки виснажливої праці.


Тип речення

А просте ускладнене

Б складносурядне

В складнопідрядне

Г складне безсполучникове

Д складне з різними видами зв’язку 1 До кожного лікарського засобу додано інструкцію; спочатку може здатися, що інформація в ній призначена лише для фахівців, але це не так.

2 Насамперед потрібно впевнитися, чи назва препарату на упакуванні збігається з назвою в інструкції, що містить надзвичайно важливі для пацієнта розділи. 3 У частині «Показання до застосування» має бути зазначено захворювання чи стан, проте в будь-якому разі треба з’ясувати в лікаря доцільність уживання цього засобу. 4 Ліки, як і продукти харчування, мають властивість псуватися: за неправильного зберігання їх ефективність істотно знизиться, застосування ж може завдати більше шкоди, ніж користі.

pdf
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
9801
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку