Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 22

Про матеріал
Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності. Підготовка до ЗНО з історії України. Тема 22
Зміст слайдів
Номер слайду 1

22. Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення державності

Номер слайду 2

Тести103. З'ясуйте рік створення цитованого документа.1. «Обидві договірні сторони... визнають незалежність України і Білорусії, а також погоджуються і постановляють... кордон між Росією, Білоруссю та Україною, з одного боку, та Польщею, з другого, становить лінія... вздовж річки Збруч, до впадання її в річку Дністер...»2. «Однині воєдино зливаються століттям одірвані одна від одної частини єдиної України - Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Україна) і Наддніпрянська велика Україна...»3. «Польські та українські війська діють як війська союзні... Від початку спільних дій проти більшовиків Український уряд зобов'язується постачати продукти польській армії... Командування польськими військами зобов'язується постачати українським військам зброю та амуніцію...»4. «Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від усієї Росії, не розриваючи з державою Російською, хай народ український на своїй землі має право сам порядкувати своїм життям...»А. 1917 р. Б. 1918 р. В. 1919 р. Г. 1920 р. Д. 1921 р.

Номер слайду 3

1918. 29.ІV - Центральна Рада прийняла Конституцію УНР і обрала Президентом України М. Грушевського.1918. 29.ІV - загін німецьких військ зайняв приміщення, де засідала Центральна Рада розігнав її.1918. 29.ІV - Гетьманом України було обрано почесного отамана Вільного козацтва генерала Павла Скоропадського.

Номер слайду 4

Гетьманський уряд ставив завдання відновлення «єдиної і неподільної Росії». Земля була повернута великим землевласникам. Формувалася власна банківська система. Була введена національна грошова одиниця – гривня. Фабрикантам і заводчикам влада повертала підприємства.1918.28.ІV – проголошення Української Держави гетьмана Скоропадського

Номер слайду 5

У складі австро-німецьких військ в Україні перебував легіон УСС. Він входив до військової групи полковника Вільгельма Габсбурга (Василя Вишиваного).1918. VІІІ - Є. Коновалець отримав від Скоропадського дозвіл на відродження січового стрілецтва із розміщенням у Білій Церкві.

Номер слайду 6

Територія на яку поширювалася влада УЦР та гетьмана П. Скоропадського за умовами Брестського миру.

Номер слайду 7

ПРОТИ ГЕТЬМАНСЬКОГО РЕЖИМУ БОРОТЬБУ ВЕЛИПОВСТАНЦІНа Катеринославщині й у Північній Таврії повстанський рух очолив сільський учитель Нестор Махно. На півдні України повстанців очолив отаман Григор’єв. Був вбитий особисто Н.І. Махно влітку 1919 року. Холодноярська Республіка (1919–1922) — самопроголошене державне утворення на землях Української Народної Республіки (УНР). У 1919 році командиром полку було обрано Василя Чучупака

Номер слайду 8

Німеччина та Австро – Угорщина зазнали поразку в Першій світовій війни.13-14. ХІ – УТВОРЕННЯ ДИРЕКТОРІЇ УНРдо складу якої ввійшли В. Винниченко, С. Петлюра, Ф. Швець, А. Макаренко, П. Андрієвський. Директорія УНР була утворена для керівництва збройною боротьбою з гетьманом утворення.

Номер слайду 9

14. ХІІ - СКОРОПАДСЬКИЙ ЗРІКСЯ ВЛАДИ.1918. 18. ХІІ - Директорія УНР вступила до Києва. ПОЛІТИКА ДИРЕКТОРІЇ:1. Звільнено всіх призначених при гетьмані чиновників.2. Було оголошено про намір ліквідувати нетрудові господарства в селі, монастирське, церковне і казенне землеволодіння.3. Було оголошено про вилучення землі у поміщиків без викупу.4. Уряд мав намір позбавити промислову й аграрну буржуазію виборчих прав та планував установити в Україні національний варіант радянської влади.

Номер слайду 10

1918. ХІ - більшовицька армія розгорнула наступ на Україну з нейтральної зони.

Номер слайду 11

В. Винниченко, оголосивши про відставку, виїхав за кордон. Його заступив С. Петлюра. Емігрували також М. Грушевський, М. Шаповал і В. Чехівський.5.ІІ - більшовики вступили до Києва.1919 - Кам’янецька доба Директорії УНР1919.3. VІ - частини Армії УНР під командуванням полковника Олександра Удовиченка розбили більшовицькі частини під Кам’янцем і захопили місто. У червні розпочинається Кам’янецька доба Директорії УНР (до листопада 1919 р.).

Номер слайду 12

1918. 31. Х – 1. ХІ – ПРОГОЛОШЕННЯ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ1918. Х-ХІ – Австро – Угорська імперія зазнала поразку в Першій світовій війні.1918. ІХ - утворення Центрального Військового комітету, як штаб з підготовки повстання. Очолив роботу сотник Українського січового стрілецтва Дмитро Вітовський. У ніч на 1 листопада збройні загони Національної Ради зайняли Львів, а потім – усю Східну Галичину.

Номер слайду 13

10. ХІ - уряд - Тимчасовий Державний Секретаріат склав присягу. Головою уряду - та Секретарем фінансів став Кость Левицький.10. ХІ - прийнято назву нової держави - Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР). Президентом ЗУНР став голова Української Національної Ради Євген Петрушевич.

Номер слайду 14

1919. 22.І - ЗЛУКА УНР І ЗУНР

Номер слайду 15

1918. ХІ – Румунія окупувала Північну Буковину. Поч. 1919 – Чехословаччина зайняла Закарпаття.

Номер слайду 16

1918 – 1919. ПОЛЬСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА1. ХІ - початок збройних сутичок між українськими і польськими військами у Львові. Генерал М. Омелянович – Павленко і полковник С. Мишковський очолювали регулярне військо ЗУНР - Українську Галицьку армію. У Львові діяла Польська організація-військова (ПОВ), очолювана Юзефом Пілсудським. ПОВ виступала за відновлення незалежної Польської держави до якої повинні були увійти і Західноукраїнські землі.

Номер слайду 17

1919. 25 VІ - представники Антанти на Паризькій конференції визнали право Польщі на окупацію Східної Галичини.1919. VІ - Українська Національна Рада передала всю виконавчу, законодавчу і контрольну владу в руки диктатору - Євгену Петрушевичу.7. VІ - 28. VІ - Чортковська офензива25 тисяч українських солдатів і офіцерів примусили відступити по всій лінії фронту більш ніж 100-тисячну польську армію, добре озброєну і оснащену французами.

Номер слайду 18

1919.3. VІІ - Денікін підписав «Московську директиву» - наказ про наступ на Москву під час якого було захоплено територію України."Київська катастрофа"30. VІІІ - частини Червоної армії залишили Київ. До міста ввійшли білогвардійці, якими командував генерал Бредов, та українські війська на чолі з генералом Кревсом. Кревс підписав угоду про відступ з Києва до лінії Василькова. Через деякий час між білогвардійцями і українськими військами розгорнулися воєнні дії.

Номер слайду 19

«ТРИКУТНИК СМЕРТІ»Українські армії опинились у «трикутнику смерті» і змушені були вести бої з трьома силами (Польща, більшовики, Деникін). Поляки поступово окупували Західну Волинь і Поділля.5. ХІ війська УГА перейшли на бік А. Денікіна.Є. Петрушевич виїхав до Відня. Директорія розпалася.1919.11. Х - радянські війська розпочали контрнаступ.1919. 6. ХІІ — початок Зимового походу військ УНРПід час наступу більшовицької армії генерал М. Омелянович-Павленко і частина військ УНР вирушили в рейд по тилах денікінської і Червоної армій. Навесні 1920 р. війська перейшли у зайняті поляками райони. С. Петлюра з найближчим оточенням у грудні 1919 р. виїхав до Варшави, де розпочав переговори з польським керівництвом про визнання УНР і про спільні дії у боротьбі з Радянською Росією.

Номер слайду 20

ПОЛІТИКА РАДЯНСЬКОЇ ВЛАДИ В УКРАЇНІПолітика «Воєнного комунізму»

Номер слайду 21

1920 - РАДЯНСЬКО-ПОЛЬСЬКА ВІЙНА21, 24. ІV - представники УНР і Польщі підписали Варшавський договір, за яким:1. Польська держава визнавала право УНР на незалежне існування,2. Директорія та Головний отаман С. Петлюра визнавалися найвищою владою в Україні.3. Польща одержувала території Східної Галичини, Західної Волині, Холмщини, Підляшшя, Полісся, на яких мешкало загалом 5,2 млн. чол.1920. 25.ІV – початок війни. Польська армія і частини Директорії прорвали фронт і стали розвивати наступ у напрямку Києва і Одеси.6. V - польська армія і частини УНР вступили до Києва.

Номер слайду 22

26. V розгорнули наступ радянські війська Південно-Західного фронту.1920. 15. VІІ Галревком видав Декларацію якою проголошувалася Галицька соціалістична радянська республіка.

Номер слайду 23

1920.17. VІІІ - поляки з району Дембліна завдали удару у фланг Західного фронту, почався загальний відступ Західного та Південно-Західного фронтів.

Номер слайду 24

1921. 18.ІІІ - Польща та Радянська Росія підписали Ризький договір. Польща визнавала існування Української Соціалістичної Радянської Республіки. До Польщі відійшли Холмщина, Підляшшя, Західна Волинь і Західне Полісся. Східна Галичина залишалася за Польщею.

Номер слайду 25

1921. ХІ - Другий Зимовий похід або Листопадовий рейд. З бійців УНР у польських таборах була сформована Українська повстанська армія. У листопаді 1921 р. вона розгорнула наступ в Україну. Біля містечка Базар на Житомирщині учасники рейду були оточені й розбиті. Лише невелика частина на чолі з генерал-хорунжим Ю. Тютюнником вирвалася з оточення.

Номер слайду 26

1920. 6. VІ – з Криму розпочався наступ врангелівців1920. 2. VІІІ - організовано Південний фронт, який очолив М. В. Фрунзе

Номер слайду 27

1920. 2. Х – 17. ХІ - наступ Червоної армії

Номер слайду 28

КУЛЬТУРА УКРАЇНИ 1917 -1920 рр.1918.1. VІІІ. - за часи П. Скоропадського прийнято Закон «Про обов’язкове навчання української мови і літератури, а також історії та географії України по всіх середніх школах».1919.1.І - Директорія УНР затвердила ухвалений Радою народних міністрів закон про державну мову в УНР.

Номер слайду 29

1917 - після Лютневої революції поширювалася мережа «Просвіт».1921 р. - більшовики знищили «Просвіти».1918. 17.ІІ Народний секретаріат освіти України (більшовиків) видав розпорядження місцевим радам «Про введення контролю над діяльністю кінематографів і театрів»1919 - утворено Народний комісаріат агітації і пропаганди, який спочатку очолював Артем (Ф. Сергєєв), а пізніше - О. Коллонтай. Більшовики створювали — агітпоїзди, агітмайданчики, агітпароплави, колективи яких організовували лекції, концерти, мітинги, друкували та розповсюджували брошури, листівки, газети, політичні плакати.

Номер слайду 30

Школа. За часи Центральної Ради було засновано 53 українські гімназії, укладено навчальні програми для шкіл, розроблено план українізації школи. Більшовики переслідували вчителів українознавчих дисциплін.1917 – поч. 1918 - Народний секретаріат освіти очолював В. Затонський.Історію, літературу, інші гуманітарні дисципліни пропонувалося викладати на засадах ідей соціалізму. Скасовувалося викладання Закону Божого.1918 - у період гетьманату тривала українізація шкільної справи.

Номер слайду 31

1920. VІІІ - утворена Республіканська комісія по боротьбі з неписьменністю, яку очолив голова ВУЦВК Г. Петровський. У 1920 р. в Україні діяло близько 7 тис. таких шкіл і гуртків, де навчалося понад 200 тис. чоловік.

Номер слайду 32

Вища школа1918.6. Х відкрився перший державний український університет у Києві,22. Х - другий український університет у Кам'янці-Подільському.1919. ІІІ - уряд УСРР видав декрет про нові правила прийому до вузів. Оголошувалося, що в першу чергу прийматимуться представники робітничого класу і трудового селянства. Вводилася посада комісара вузу, що призначався наркомом освіти.1920 - було відкрито робітничі факультети (робітфаки).

Номер слайду 33

1918. 24. ХІ - відкриття Української академії наук.

Номер слайду 34

ЛІТЕРАТУРАВ. Сосюра від листопада 1918 р. до лютого 1920 р. служив в армії УНР. Після поразки Директорії став червоногвардійцем, а у травні 1920 р. вступив до більшовицької партії.

Номер слайду 35

ТЕАТРЗа часів гетьмана П. Скоропадського був заснований Український театр драми та опери. Новаторський театр Леся Курбаса став одним з найпомітніших явищ у радянській Україні. У 1920 р. Курбас створив виставу за поемою Т. Шевченка «Гайдамаки».

Номер слайду 36

1917. 5. ХІІ – УТВОРЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВРектором Української академії мистецтв став М. Бойчук. Г. Нарбут - видатний графік.1918. Х - відкриття в Ромнах на Сумщині першого в Україні пам'ятнику Т. Шевченку. Монумент спорудив молодий скульптор І. Кавалерідзе. На замовлення Центральної Ради, а пізніше гетьманського уряду він виконував проекти грошових знаків, поштових марок, державного герба і печатки.

Номер слайду 37

1921 - СТВОРЕННЯ УАПЦ (УКРАЇНСЬКОЇ АВТОКЕФАЛЬНОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ)Радянський уряд проводив політику на знищення церкви.

Номер слайду 38

Дати для розпізнавання

Номер слайду 39

29 квітня 1918 р. Державний переворот і прихід до влади П. Скоропадського;

Номер слайду 40

13 листопада 1918 р. Проголошення Західноукраїнської Народної Республіки;Є. Петрушевич

Номер слайду 41

листопад 1918 р. Заснування Української академії наук;В. Вернадський

Номер слайду 42

14 листопада 1918 р. Утворення Директорії;В. Винниченко

Номер слайду 43

22 січня 1919 р. Проголошення Акта Злуки УНР та ЗУНР;

Номер слайду 44

грудень 1919 - травень 1920 рр. Перший «Зимовий похід» Армії УНР;

Номер слайду 45

квітень 1920 р. Варшавська угода;Польський генерал А. Листовський, С. Петлюра

Номер слайду 46

березень 1921 р. Ризький мирний договір;

Номер слайду 47

листопад 1921 р. Другий «Зимовий похід» Армії УНР;

Номер слайду 48

Утворення Української автокефальної православної церкви (УАПЦ);1921 р. В. Липківський

Номер слайду 49

Персоналії для розпізнавання

Номер слайду 50

Павло Скоропадський

Номер слайду 51

Державний секретар військових справ ЗУНР. Дмитро Вітовський

Номер слайду 52

Євген Петрушевич. Президент ЗУНР

Номер слайду 53

Симон Петлюра. Українська Народна Республіка

Номер слайду 54

Нестор Махно

Номер слайду 55

Перший митрополит Київський і всієї України відродженої 1921 року Української Автокефальної Православної Церкви. У 1919–1927 роках останній настоятель та доглядач Софії Київської. Василь Липківський

Номер слайду 56

«Еней та його військо». 1919. Григорій Нарбут

Номер слайду 57

За часів гетьмана П. Скоропадського очолив Комісію з організації Академії наук і Української Національної бібліотеки, а також комісію з питань вищої школи. У 1918 р. його обрано першим президентом Української Академії наук. Володимир Вернадський

Номер слайду 58

історично-культурні пам'ятки

Номер слайду 59

Пам’ятник Тарасові Шевченку в Ромнах. 1918. Скульптор І. Кавалерідзе.

Номер слайду 60

«Еней та його військо». 1919. Г. Нарбут.

Номер слайду 61

ЗАГАЛЬНА ТАБЛИЦЯ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скорик Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Курильчук Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
4275
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку