Розмноження рослин різними способами, на прикладі сенполій

Про матеріал
Розмноження сенполій – це цікава і потрібна тема. Адже є речі, які жодну людину не залишають байдужою, які називають коротким і простим словом – квіти. Такі способи розмноження дають нам просто і дешево прикрасити свою оселю і приміщення де працюємо, навчаємось і радувати себе красою.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Розмноження рослин різними способами, на прикладі сенполій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП……………………………………………………………………………...3-5

РОЗДІЛ 1……………………………………………………………………………5

  Сенполія і догляд за нею…………………………………………………….6-9

РОЗДІЛ 2……………………………………………………………………………10

  Досліди з вегетативного розмноження сенполії та їх результати…….....10-13

1.1 Розмноження сенполій (фіалок) живцями…………………………………..10-11

1.2 Розмноження сенполій (фіалок) поділом куща…………………………….11-12

1.3 Розмноження сенполій (фіалок) насінням та квітконосами………………12-13

ВИСНОВКИ………………………………………………………………………..14

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………...15

ДОДАТКИ……………………………………………………………………….16-24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВСТУП

Людина завжди прагнула жити серед краси. Тому вона старалась прикрасити місце, де вона живе або працює. Серед найпоширеніших прикрас, які можна побачити в кожному домі перше місце посідають шедеври створені природою – квіти.

Перші горщики на підвіконні були зайняті так званими «корисними рослинами». Спочатку це були лимони, алое, каланхое, які позбавляли від багатьох хвороб. Пізніше людям захотілося прикрасити своє житло красивим і ароматним.

У багатьох розвинених країнах люди, любителі кімнатних квітів, в основному лише піклуються за рослинами, які вони купують, замовляють. Так основна маса українців – люди з середнім рівнем достатку, та стараються «завести» обрану квітку самостійно, тобто виростити з живця листочка, частинки листочка або навіть з насіння.

Для своїх дослідів ми обрали сенполію . Ці рослини розмножуються декількома способами, що значно розширює експеримент і робить роботу обємнішою .

Питання розведення кімнатних квітів – актуальним було, є і буде завжди. Адже:

  • кімнатні рослини – це дуже красиво;
  • вони покращують санітарно-гігієнічні умови приміщення;
  • гарний матеріал для колекціонування;
  • можна виростити своїми руками;
  • це може стати предметом одержання прибутку, професією.

А здобуті теоретичні знання і практичні уміння по розмноженню і догляду за кімнатними рослинами знадобляться у житті кожного любителя рослин.

Обираючи тему «Розмноження сенполій» ми поставили перед собою мету:

  1. Опрацювати доступну літературу, де описується хоч якась інформація про кімнатну рослину – сенполію.
  2. Ознайомитись із походженням сенполії, різноманітністю видів цих квітів, особливістю догляду за ними.
  3. Особливу увагу звернути на способи розмноження сенполії.
  4. Навчитися розмножувати сенполії різними способами,показати їх.

Cхема проведення дослідження

Розмноження сенполій (фіалок) живцями

1

Вибрали дорослий, зелений листок сенполії

Зрізали листок навкосу

Налили у непрозору посудину води кімнатної температури

Поставили листок у воду так, щоб листкова пластинка була над водою

Дочекались появи корінця

Висадили в горщик

2

Вибрали дорослий, зелений листок сенполії

Зрізали листок навкосу вмочили в активоване вугілля

Підготовали внизу дренаже

Висадили в стаканчик з підготованим внизу дренажем

Зробити тепличку

Пересадили в горщик

Розмноження сенполій  поділом куща

 

Вибрали маленький кущик

 

Висадили в стаканчик з підготованим внизу дренажем

 

Пересадили в більший горщик

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І

Сенполія і догляд за нею

Сенполія (Фіалка) – одна з найпопулярніших квітучих кімнатних рослин. Рід нараховує близько 20 видів дикої сенполії, розповсюджених у Центральній і Південній Африці, по схилам Узамбарских гір і більше 2000 гібридів і сортів, виведених селекціонерами. Сенполія фіалкова (сімейство геснерієвих) – це мініатюрне ніжне створіння природи скоряє рясним тривалим цвітінням, майже протягом всього року. Дуже широка колірна гама: від білого до червоного і від блакитного до фіолетового відтінку (крім жовтого). Різноманітна форма квіток і ступінь махровості. Листя також мають різні форми і забарвлення (від світлого до темно-зеленого кольору).

Більше 100 років тому ця рослина була знайдена ботаніком Сент-Поль Іллером у гірських районах Східної тропічної Африки. У цей час у результаті селекційної роботи створена величезне розмаїття гібридів і сортів. Квітки багатьох гібридних фіалок досягають 8 см у діаметрі, на одній рослині буває 70-100 квіток.

Завдяки своєму пишному цвітінню і ніжності пелюстків фіалка стала королевою в нашому зеленому куточку, створивши в домі атмосферу затишку і гармонії. Надзвичайна краса цієї чудової рослини знайшла популярність ще з незапам'ятних часів. Древні греки любили прикрашати себе, свої житла і статуї богів вінками і букетами з фіалок. Римляни вживали її як цілющу траву, а також додавали у вино, яке отримало назву весняного напою. На монетах міста Генна в Сіцілії змальована фіалка. У всі часи ця рослина була наділена магічним впливом , символізувала родинне щастя і благополуччя.

Догляд за фіалками в домашніх умовах не доставить вам особливого клопоту. Мною було проведено ряд досліджень. В ході досліджень було з’я совано, що у період активного росту молоді розетки потребують збалансованого грунту і хороше освітлення. Грунт повинен бути не надто важким і жирним, але досить поживним. Грунт треба регулярно зволожувати , але надмірна волога не повинна застоюватися в корінні. При поливі необхідно стежити потім , щоб вода не потрапляла на листя Щоб розетка формувалася рівномірно і симетрично, її слід повертати на 45 ° кожні три-чотири дні. Якщо живці та листочки у розетки сильно підняті вгору, то це означає, що рослині не вистачає світла.

Я спробував садити фіалки в різні види горщиків керамічних та пластикових,  але надав перевагу пластиковим горщикам, так як вони зручніші і дешевші. Щоб вода в горщику не застоювалася, в ньому необхідно зробити дренаж, в якості якого можна використовувати мох-сфагнум, керамзит або шматочки пінопласту. Дренаж повинен заповнювати не менше третини горщика.
Старе листя часто втрачають забарвлення і починають псувати загальний вигляд рослини, тому їх необхідно видаляти. Можна навіть видалити весь нижній ряд, а саму розетку обкласти знизу мохом або досипати в горщик грунту. Дорослі розетки потрібно пересаджувати кожні дев'ять-дванадцять місяців. При цьому діаметр горщика слід підбирати правильно – у співвідношенні 1:3 з діаметром розетки.

Щоб сенполія виглядала завжди красивою і не страждала від пилу, її листя слід іноді мити. Я провів експеримент і переконався, що найкраще це робити один-два рази на місяць в холодну пору року, і щотижня – в тепле. Після цього рослину ставлять підсушити в тепле місце. Якщо його поставити після миття в прохолодне місце, то листя можуть покритися світлими плямами.
Якщо розетка зупинилася в рості, то треба перевірити грунт – чи не ущільнився він. Якщо грунт дуже щільний, то фіалки слід пересадити в пухкий, легкий землю. Якщо ж з грунтом все нормально, то, можливо, фіалку не вистачає поживних речовин. Ще одна можлива причина зупинки росту розетки та її в'янення – це поганий розвиток кореневої системи або взагалі її загнивання. Якщо листя у фіалки дрібні, мляві, тьмяні, то потрібно зрізати розетку біля основи, видалити загнили частини, а потім переукоренити її у воді.

 Якщо квітконоси стали короткими, квітки почали дрібніти, а листя у фіалок стали коричневими, то рослина страждає від надлишку світла, і його потрібно притінити. Тоді знову з'являються листя з часом придбають нормальну забарвлення. Коричневі листя поступово можна видалити, тому вони не відновлять свій колір.

Квітучі розетки краще не пересаджувати. Якщо ж немає іншого виходу, то розетку в більш просторий горщик перевалюють, а не пересаджують. Після цього слід по краях додати землі і обірвати квітконоси, щоб рослина не виснажувалась.

Ці чудові рослини дуже люблять досить освітлені місця, але ні в кому разі не прямі сонячні промені. Для вирощування цих неймовірно красивих квітів ідеально підходять вікна, що виходять на східну або західну сторони, а якщо ваші вікна виходять на південну сторону, необхідно притінити рослину. Оптимальною температурою для утримання фіалок це температура від +20 до +24 градусів С. Якщо у вас велика колекція цих дивовижних квіток, то рекомендую обладнати стелаж з підсвіткою - це дозволить розмістити багато рослин на невеликій площі, а також цим ви забезпечите їм оптимальні умови освітленості .

Ще один важливий момент у тому як доглядати за домашньої сенпоглією, щоб вона завжди радувала око охайним виглядом. Для цього треба видаляти квітконоси після цвітіння. Їх своєчасне видалення стимулює подальший цикл рясного цвітіння. Також треба видаляти старіючі листя в нижньому ряду. Зазвичай листок функціонує 10-12 місяців

Провівши дослід, ми врахували ,що для поливу краще використовувати воду кімнатної температури, або ще на кілька градусів теплішу. Можна лити воду в піддон або зверху на землю, але вода не повинна потрапляти на точку росту і на листя, а через 10-15 хвилин необхідно злити залишки води з піддона. Земля в горщику повинна бути достатньо вологою, але не мокрою. При переливі, через загнивання кореневої системи, рослина може загинути. Як правило, полив проводитися 1-2 рази в тиждень. Поливати фіалки потрібно регулярно в один і той же час. У весняно-літній період фіалки слід поливати вранці, а в осінньо-зимовий період - вдень. Норма поливу повинна підбиратися індивідуально. Поливати потрібно водою, відстояною 2-3 дня у відкритому посуді для вивітрювання хлору.

Існують різні методи поливу, я спробував усі тому рекомендую поливати зверху, але при цьому треба поливати тонкою цівкою по краю горщика. Поливати знизу простіше, але треба пам'ятати, що налити треба стільки води, скільки може увібрати грунт. Зайву воду через півгодини виливають. При надмірному поливі можливо бродіння грунту. При цьому на листі можуть виникати водянисті плями, самі листочки можуть опускатися, корінці стають темними і відмирають від нестачі кисню. Тут виникає необхідність спеціального догляду за кімнатними квітами - фіалки краще обробити слабким розчином марганцівки або замінити грунт.

Через нестачу поживних речовин сенполія починає гірше рости і перестає цвісти, тому її слід підгодовувати.Для підгодівлі використовують як рідкі, так і гранульовані добрива. Купуючи добрива, обов'язково вивчайте інструкцію. Якщо на етикетці склад не зазначений, то таке добриво краще не купувати. Якщо ви купуєте не спеціалізоване добриво для фіалки, то його варто розбавити в два рази. Підгодівлі можна проводити один раз на три-чотири тижні.Для цього підійдуть добрива «Фіалочки» і «Фосфатна».Надлишок поживних речовин може принести менше користі, ніж шкоди. Тому фіалку не слід перегодовувати добривами. Потрібно обов'язково з'ясувати перед підгодівлею, чим викликаний нездоровий вигляд фіалки. Якщо він став наслідком порушення агротехніки або його причиною стало небудь захворювання, то підгодівля може тільки нашкодити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розділ ІІ

Досліди з вегетативного розмноження сенполії та їх результати

  1. Розмноження сенполій  живцями

Весняно-літній період вважається найкращим часом для розмноження , що пов'язано з простотою підтримки температурного режиму і природною тривалістю світлового дня. За наявності апаратури автоматичного регулювання температури і штучного освітлення розмножувати сенполії можна в будь-який період, навіть взимку (!). Важлива умова: живці слід брати з добре розвинених і не пошкоджених захворюваннями рослин.

За добу до передбачуваного знімання живців рослини необхідно полити, в іншому випадку зрізані листя доведеться помістити на 2 - 3 години на теплу (22 - 25 ° C) воду, щоб клітини наїлися вологою.

Укорінення листових живців сенполій у воді - найпростіший спосіб, тим не менше, їм не гребують навіть досвідчені квітникарі, так як в цьому випадку є можливість візуального контролю над процесом.

Для збільшення площі контакту необхідно зробити зріз живця, відступивши від аркуша на 3 см. Зріз доцільно робити максимальної довжини, практично по прямій, щоб не усікати черешок.(додаток А)

Підготовлений держак необхідно помістити у воду (скажімо, аптечний пляшечку з темного скла) таким чином, щоб він не торкався стінок посудини. Найбільш просто - помістити в петельку з мідного дроту («вусики» повинні упиратися в краю судини). .(додаток Б)

 Воду бажано використовувати дощову або «талу», так як її структура найбільш підходить за складом до клітинної рідини. Дощова вода, на відміну від «талої», насичена великою кількістю бактеріальної мікрофлори, тому, щоб уникнути занесення інфекції, покладіть в посудину пару таблеток активованого вугілля. Процес коренеутворення триває від 14 днів і більше (до 3-х місяців; залежить від сорти фіалок). По досягненні корінцями довжини в 2 см, держак необхідно пересадити в земляну суміш. Після появи «діток», рослина виймають з грунту і відокремлюють молоді саджанці.(додаток В)

Укорінення у воді має один недолік - витрати за часом. Крім того, не всі види фіалок добре вкорінюються у воді, але все відмінно проростають у земляному субстраті. Технологія заготівлі живців для вкорінення в субстраті аналогічно наведеній вище. Вирощування в грунті має свої переваги в плані ефективності: держак можна розрізати поздовжньо (не робити зріз), і при висадці розділені частини розвести в сторони. Так збільшується площа контакту, отже, можна отримати більше «діток».

В якості посадкової ємності можна використовувати пластикові стаканчики або квіткові вазони. Дренаж - обов'язкова умова! Шар дренажу має становити близько 1/3 від обсягу контейнера. В якості матеріалу для дренажу підійде невеликий керамзит, бита черепиця, гравій. шматочки пенопласта ін. .(додаток Г)

Череночнік необхідно забезпечити укриттям з світлопрозорого матеріалу (для створення мікроклімату). .(додаток Д)

Після проростання «діток», їх розділяють і пересаджують в окремі ємності. .(додаток Е)

 

 

1.2 Розмноження сенполій поділом куща

Дорослі сенполії, розростаючись, дають нові кущики. Ці розетки іноді навіть заважають основному кущу, займаючи простір. Тому їх можна, а іноді і потрібно, відокремлювати.

Розетку акуратно відкопуємо коротким гострим ножем, намагаючись максимально не поранити материнську рослину. Бажано, щоб на молодому кущику було кілька коренів. Якщо листочків багато, а корінців мало – зріжте частину листя.

Висаджувати новий кущик потрібно в менший за обсягом горщик. Грунт можна брати точно такий же, як під материнською рослиною. Полив здійснювати помірно, не заливаючи квітку. Оберігати від сонячних променів. У приміщенні повинно бути тепло, так що краще за все ділити кущик влітку. Тоді й материнська фіалка, з якою ви взяли дитинку, швидше відновиться. (додаток Є, Ж)

В цей спосіб розмножують, щоб зберегти сортові якості сенполії. Але не всякий знайомий квітникар погодитися дати вам частину кущика, хіба що він ваш родич. (додаток З)

 

1.3 Розмноження сенполій насінням та квітконосами

Найскладніший спосіб розведення фіалок в домашніх умовах – це розмноження насінням. Для початку вам належить підібрати підходящу батьківську пару, орієнтуючись на результат, який хотілося б отримати. Рослини вибирайте здорові, з рясним цвітінням і симетричною розеткою.

Зберіть тверду пилок з розпустилися квіток і запилюючи нею маточки, коли на них з’являться вологі виділення. Краще опиліть відразу кілька квіток на одному квітконосі, щоб підвищити ймовірність дозрівання насіннєвих коробочок. З’являться насіннєві коробочки через місяць, після чого вони повинні ще просушитися, як мінімум, чотири місяці. Коли коробочки просохнуть і затвердіють, зберіть їх і на кілька днів покладіть в сухе тепле місце.

Посів насіння фіалки: наповніть ємність для посіву перлитом; змішайте маленькі насіння з піском і рівномірно посійте в грунт; закладати землею і поливати насіння не можна, достатньо окропити їх небагато з пульверизатора; накрийте ємність склом і забезпечте підсвічування люмінесцентними лампами; щодня знімайте скло, протирайте конденсат і провітрюйте посіви; не допускайте пересихання субстрату; коли сіянці досягнуть у діаметрі 0,5 см, акуратно пікірують їх за допомогою зубочисток в окремі стаканчики з землею і продовжуйте вирощувати, як будь-яку іншу розсаду.

Спосіб розмноження фіалок квітконосами використовують для розмноження гібридних сортових фіалок, які мають незвичайне забарвлення квітки і форму листя. Адже при пророщуванні листка сортові якості не передаються.

Отже, вкорінюємо пасинок або квітконос. Для цього відділяємо найкрасивіший і здоровий квітконос, схожий на маленьке деревце (не шкодуйте, скоро виросте новий). Зрізаємо його нижню частину навскоси (45˚). Відстань від зрізу до прилистків (маленьких листочків) повинно бути 1-2см.

Квіточки і бутони відщипуємо. Потім квітконос висаджуємо в сфагнум в маленький стаканчик (4-6 см). Поливаємо відстояною теплою водою. Влаштовуємо тепличку, яку іноді відкриваємо, щоб провітрити рослину.

Маленькі листочки з'являються, як правило, через 1,5-2 місяці. Коли вони досягнуть величини 2-3 см, пересаджуємо фіалку в постійний горщик.

Звичайно, якщо раніше вам не доводилося розмножувати рослини, почніть з укорінення живців, а вже потім, коли наберетеся достатньо досвіду, навіть розмноження фіалки насінням буде вам по плечу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Український народ любить квіти здавна. А ще більш красива і дорога квітка взимку, у холодну пору, коли за вікном зима. У такий період очі тягнуться до зелені. Яка звеселяє зір, душу і серце. А цю «зелену радість» дають кімнатні квіти.

Протягом півроку ми спостерігали за сенполіями, вчилися розмножувати їх. Опрацювали літературу, дізнавались про види розмноження цих квітів. Освоїли розмноження сенполій живцями і поділом куща. І одержали деякі результати.

Провівши деякі досліди, ми повідомляємо, що найшвидший і найпростіший спосіб розмноження сенполій живцям та поділом куща. Тут потрібно чітко дотримуватися технологій описаних в основній частині роботи. В подальшому я планую освоїти розмноження сенполій  насінням та квітконосами. Найцікавіше виявилося розмножувати сенполії за допомогою листкового живця.

Дивовижний світ кімнатних рослин є не тільки окрасою вашої оселі , вони є складовою частиною природи , і відіграють велику роль у нашому житті. Фіалки прості і невибагливі. Вони стабільно цвітуть, можуть витримувати короткочасні підтоплення та посуху, ростуть як на сонячному місці, так і в півтіні. Досліди показали , що доглядати за вашою кімнатною сенполією не складно. Але потрібно строго дотримуватися правил догляду за ними . Потрібно вчасно поливати їх , не переливаючи . Придивлятися до стану листячка , приглядати за освітленням .Додержуючись цих рекомендацій , сенполія неодмінно буде рости здоровою , та радувати ваше око.

Отже, розмноження сенполій – це цікава і потрібна тема. Адже є речі, які жодну людину не залишають байдужою, які називають коротким і простим словом – квіти. Такі способи розмноження дають нам просто і дешево прикрасити свою оселю і приміщення де працюємо, навчаємось і радувати себе красою.

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Андрєєва Н.Ф. Узамбарські фіалки. - М.: «Фитон +», 2006. - 144 с.
  2. Макуна Б.М., Клевенський Т.М. Сенполії. М.: Астрель АСТ. - 2000. - 111 с.
  3. Ширяєва М.М. Сенполії, глоксинії та інші геснерієвиє. - М.: «Фитон +», 2002. - 160 с.
  4. ІНТЕРНЕТ РЕСУРСИ

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B2%D1%96%D1%82%D0%BA%D0%B0

http://fialki.su/node/4030

http://homelifes.ru/page/dogljad-za-kimnatnimi-kvitami-fialki

http://zernyatko.te.ua/publ/79-1-0-501

http://fitoterapevt.pp.ua/likarski-roslini/fialka-trikolirna-zastosuvann...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\давид\DSCN0190.JPGДОДАТОК А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\давид\DSCN0195.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Б

G:\давид\DSCN0197.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\давид\DSCN0199.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК В

G:\давид\DSCN0222.JPG 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0208.jpg 

 

 

 

 

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0209.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0216.jpgДОДАТОК Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G:\давид\DSCN0219.JPG

ДОДАТОК Е

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0215.jpg

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0212.jpgДОДАТОК Є

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0213.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК Ж

 

 

C:\Users\amg\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Word\DSCN0211.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК З

 

G:\давид\DSCN0227.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК И

 

 

 

 

G:\давид\DSCN0240.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сторожук Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
5 вересня 2019
Переглядів
3444
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку