Розробка гурткової роботи "Бізнес - план"

Про матеріал
Гурткова індивідуальна робота зі здобувачами освіти. Методична розробка. Приклад завдання складений бізнес-план на тему: "Ремонт автомобілів та мобільний шиномонтаж".
Перегляд файлу

Гурткова робота.

Методична розробка  творчого  завдання «Бізнес – план»

Керівник проекту:  викладач Солякова Т.В.

                                                     Здобувач освіти: ЛуценкоБогдан 

Бізнес – план

Приватного підприємства «Богдан»

«Ремонт автомобілів та  мобільний шиномонтаж»

                                    

 

Виконав:

 Здобувач освіти I курсу

 Головинського ВПУНТ

 Навчається за професією:

 слюсар з ремонту автомобілів, стропальник,  машиніст крана автомобільного  

 Луценко Богдан

 

                                                 Зміст

 

  1. Резюме------------------------------------------------------- 2 ст
  2. Суть проекту та його характеристика----------- 5 ст
  3. План маркетингу----------------------------------------- 6 ст
  4. Ціноутворення -------------------------------------------- 8 ст
  5. Виробничий план.----------------------------------------- 9ст
  6. Фінансовий план ------------------------------------------ 10ст
  7. Організаційний план і оцінка ризиків. --------------- 11 ст
  8. Додатки ----------------------------------------------------- 12 ст


Резюме

Даний бізнес – план розроблений з метою визначення перспективи розвитку власного бізнесу, а саме надання послуг по ремонту автомобілів, та мобільному шиномонтажу,  а також з метою визначення прибутковості  та самоокупності даної діяльності.

Відкриття станції технічного обслуговування – прекрасний варіант приватного бізнесу, особливо в нашій місцевості, адже схожі види послуг, професійно, в Черняхівському районі  надають лише двоє підприємців, а мобільним шиномонтажем не займається ніхто, що робить цей вид діяльності унікальним і не схожим на бізнес конкурентів.

Ще однією особливістю підприємства «Богдан» є вигідне місце розташування за 15 кілометрів від районного центру Черняхів, що  дасть змогу залучити більше клієнтів, тому, що тут проходить розв’язка автошляхів Коростень – Черняхів - Київ,   де відбувається рух великої кількості автотранспорту.

Для організації бізнесу придбано приміщення під авто майстерню, грузовий мікроавтобус, що буде переобладнаний в мобільну пересувну станцію шиномонтажу.

Мобільний автосервіс,  має дуже багато переваг,  це і швидкість обслуговування, і висока якість, зручність для клієнта, і можливість отримати ремонт шин прямо на місці пригоди без  переміщення пошкодженого автотранспорту.

Найбільш продуктивно мобільний шиномонтаж працює  на початку весни, та восени, коли клієнти готові змінювати гумові покриття з літнього варіанту на зимовий, і навпаки. Та в будь - яку пору року водії не застраховані від  проколу  шини, тому  їм буде необхідна наша послуга.  Унікальність її в тому, що ремонт шин, або заміна колеса  відбувається без транспортування автомобіля до станції технічного обслуговування, а  здійснюється на місці пригоди, за викликом по телефону нашої сервісної служби обслуговування. Завдяки тому, що створене підприємство «Богдан» є сімейним бізнесом, без залучення додаткових найманих працівників, ця послуга може надаватись цілодобово, це стане унікальною пропозицією, що буде відрізняти наш бізнес  від  бізнесу конкурентів.

Окрім заміни, або ремонту шин можемо надавати додаткові послуги, що не потребують використання обладнання а саме:  заміна гальмівних колодок, долив масла, прочистка свічок, буксирування автомобіля до СТО.

Запорукою ефективності новоствореної справи – є  висока кваліфікованість персоналу, вигідне розміщення підприємства, наявність нового та сучасного обладнання, якісна реклама.

На підприємстві планується використовувати працю членів сім’ї,  кожен з яких має відповідну кваліфікацію, що будуть виконувати певні функції:

- керівник підприємства

- слюсар з ремонту автомобілів

- працівник шиномонтажу

- бухгалтер- маркетолог.

Для ефективності і приваблення клієнтів підприємство «Богдан» планує  розповсюджувати візитівки в районному центрі в центральних магазинах, в маршрутних таксі, на зупинках автотранспорту, розмістити рекламне оголошення на своєму грузовому мікроавтобусі, що буде здійснювати виїзди за викликом, виготовити рекламний щит, організувати  поширення інформації  через своїх клієнтів.

Ціноутворення, теж важливий етап в діяльності підприємства, адже саме від цінової політики залежить подальша доля бізнесу, тому розроблено цілий ряд заходів: .

  • Встановлення ціни на послуги буде залежати  прямо пропорційно від цін на  затрачені матеріали і  від затрат часу на надання послуги та  її складності.
  • Постійним клієнтам  пропонується система знижок за послуги.
  • Клієнти  мають проводити оплату послуг готівкою, лише у окремих випадках - через кредит.

Підприємство «Богдан» створюється для надання послуг не лише фізичним, але і юридичним особам.

Певним ризиком даної бізнес – ідеї є те, що в країні формуються ринкові відносини, і можливі коливання цін на запасні частини - це можна врегулювати договором з поставщиками, які можуть пропонувати їх зі своїх складів за старими цінами, або з незначними надбавками. Також може зрости ціна  на паливно – мастильні матеріали, - тоді відразу різниця буде включена у вартість послуги.

 Загальна вартість  данного проекту становить 50 тисяч гривень.  Для його реалізації будуть використовуватись як власні, так і залучені кошти.  Частина коштів вже затрачена на обладнання, а брак коштів у сумі 10 тисяч гривень планується взятии в кредит під невеликий відсоток. 

Основою будь – якого бізнесу- є прибутковість, і підприємство «Богдан» не є виключенням, адже за попередніми підрахунками самоокупність проекту  становить лише  1 рік.

 


Суть проекту та його характеристика

Сьогодення диктує свої умови праці. Сьогодні  вже не можливо уявити своє  життя  без власної справи.  Бізнес – є основною складовою економіки України. Він наповнює державний бюджет, і зменшує рівень безробіття, забезпечує  доходами значну  кількість громадян.

В нашому регіоні ми спробували зайняти  вільну нішу в бізнесі.

Створення станції технічного обслуговування та надання послуг по мобільному шиномонтажу планується  організувати в смт Головине. Саме вигідне місце розташування, а  це  за 15 кілометрів  від районного центру Черняхів, дасть змогу залучити більше клієнтів, тому, що тут проходить розв’яка автошляхів Коростень – Черняхів - Київ,   де відбувається рух великої кількості автотранспорту.

Приміщення для СТО  підібране дуже вдало, розташоване воно за межами населенного пункту і фактично не потребує реконструкції , тому, що це  будівля ангарного типу в минулому приміщення  автогаражу, що знаходиться у власності моєї родини.

Також для створення бізнесу вже придбаний грузовий мікроавтобус, що буде використовуватись як автомобіль з вмонтованим обладнанням, та шиномонтажні і балансирувальні станки, пневмотичний домкрат на 2,5т, вулканізатор шин (термопрес), генератор  і компресор.

Відмінною рисою підприємства від конкурентів буде якість і оперативність в наданні послуг. завдяки тому, що створене підприємство «Богдан» є сімейним бізнесом, без залучення додаткових найманих працівників,  послуга мобільного шиномонтажу може надаватись цілодобово, це стане унікальною пропозицією.

Окрім заміни, або ремонту шин можемо надавати додаткові послуги, що не потребують використання обладнання а саме:  заміна гальмівних колодок, долив масла, прочистка свічок, буксирування автомобіля до СТО.

 

 

План маркетингу

Професійна реклама – запорука успіху будь – якого бізнесу.

Дослідивши ринок ми дійшли висновку, що ремонтом автомобілів  в Черняхівському районі  займаються тільки 2 підприємці, а послуга мобільного шиномонтажу – взагалі стане нашою візитною карткою.

В зв’язку з тим, що автомобільні дороги  в регіоні знаходяться в критичному стані,  та   за  умов незначної конкуренції , - є  великі перспективи на розвиток бізнесу пов’язаного з авто ремонтом.

Для ефективного просування нашої послуги на ринок  ми плануємо використовувати ряд певних заходів:

  1.     Розповсюдження візитівок в районному центрі в центральних магазинах, в маршрутних таксі, на зупинках автотранспорту. На початковому етапі розвитку підприємства пред’явникам візиток можна надавати знижку до 5 %.
  2.     Розміщення рекламного оголошення на своєму грузовому мікроавтобусі, що буде здійснювати виїзди за викликом.
  3.     Гарантія строку ремонту автомобіля  не більше 2 тижнів
  4.     Виготовлення рекламного щита, та розміщення його в смт.Черняхів .
  5.     Організація прямої пропозиції послуг через своїх клієнтів, які поширюють інформацію про фірму.
  6.     Використання оголошень в періодичних пресових виданнях.
  7.     Організація реклами поштою, шляхом безкоштовного розповсюдження через громадян своїх рекламних буклетів.
  8.     Організація  реклами  по телефону.

 Ми розробили вартісний план маркетингу . Див. додаток 1.


Додаток 1

Табл. 1

Вартісний план маркетингу

 

Вид реклами

Загальна вартість

послуги  (грн)

Виготовлення та розповсюдження візитівок, їх оформлення

 

100

 

Розміщення рекламного оголошення на своєму грузовому  мікроавтобусі

 

200

Виготовлення рекламного щита, та розміщення його в смт.Черняхів .

 

300

Використання оголошень в періодичних пресових виданнях.

 

300

Організація реклами поштою

 

100

Організація  реклами  по телефону

 

200

Всього

 

1200

 


 Ціноутворення

На ринку надання послуг функціонують переважно вільні ціни, на їх формування впливають передусім пропозиція і попит.

1. Ціни за послуги підприємство встановлює відповідно до цін на  затрачені матеріали і  відповідно до затрат часу на надання послуги та  її складності.

2. Плата за послуги проводиться готівкою, лише у виняткових випадках - через кредит.

3. Підприємство  пропонує систему знижок за послуги:

 - інвалідам  ІІ-ІІІ групи - 10% вартості послуги;

 - постійним клієнтам (залежно від виду послуг) - до 20% вартості   послуги.

4. Ціни  за послуги підприємства  розраховані на клієнтів із різним рівнем доходів.

5.Сприйняття цін клієнтом буде позитивним, оскільки вони відповідають якості обслуговування.

6. Безперечно, ціни за послуги  є конкурентоспроможними, доступними.

 


Виробничий план.

Створення СТО та шиномонтаж  -  перспективний бізнес, що передбачає чималі прибутки.

На першому етапі   створення бізнесу необхідно розраховувати переважно на свої сили, та допомогу сім’ї.

 Відповідальність за  мобільний  шиномонтаж  (виїзди за замовленням, заміна коліс, шиомонтаж)  може взяти на себе мій тато, який має кваліфікацію слюсар з ремонту автомобілів.  Документацією  на підприємстві та рекламою буде займатись мама – вона за освітою економіст з 15 річним стажем, тому цей відрізок роботи   в надійних руках. Я  з  братом візьмемо на себе обов’язки по ремонту автомобілів, адже маємо відповідну кваліфікацію, а брат ще й величезний досвід роботи в цій сфері.

Для створення власної справи вже придбаний грузовий мікроавтобус Iveco, що буде використовуватись як автомобіль з вмонтованим обладнанням, та шиномонтажні і балансирувальні станки Variant servise, вулканізатор шин (термопрес),  пневмотичний домкрат на 2,5т,  бензиновий генератор (дизельний гірше заводиться в зимніх умовах),  і компресор Remza.

 Придбане приміщення для СТО - це  будівля ангарного типу в минулому приміщення  автогаражу, що знаходиться у власності моєї родини,  і  має дуже зручне розташування, та під’їзд.

 Будівля розділена на кілька блоків, що дасть змогу без особлтвої реконструкції  розмістити там слюсарний, кузовний, малярний цехи.  Передбачено  площу під склад запасних частин, є місце де можна обладнати офісну кімнату. Перед будівлею є асфальтована  стоянка для автомобілів.


Фінансовий план

Розрахунок затрат на старті:

Реєстрація приватного підприємця 

300 грн.

Реєстрація найманих працівників та сплата

до пенсійного фонду 

300 грн

Купівля оргтехніки для офісу

5000 грн.

Створення візитівок,  оголошення в пресі,

рекламного щита, буклетів

800грн.

Реклама на  мікроавтобусі 

200 грн

Податкові платежі

200 грн

Встановлення обладнання на автомобіль

1000 грн.

Купівля стенду розвал – схождениє та необхідного обладнання

20000 грн

Разом :

26800грн.

Витрати на бензин будуть включатись в ціну виклику машини, якщо це в межах 10 км, виклик буде коштувати 50 грн, якщо відстань більша, то за кожен слідуючий кілометер клієнт доплачує по 2 грн.

 Встановлення обладнання на  мобільний автомобіль  займе 2 дні, і коштуватиме  1тисячу гривень.

Щомісячний дохід  мобільного шиномонтажу складе до 3х тисяч гривень з врахуванням витрат, при умові  4 викликів автомобіля в тиждень,  і при середній вартості замовлення 100 грн. Надання  додаткових  послуг  додасть в середньому – 500 грн. 

Прорахувати дохід від ремонту астомобілів складно, тому, що цей процесс залежить від складності виконаних робіт, від  ціни на запасні частини, що будуть замінені. Та вже зараз можна сказати, що при заміні зношеної запасної частини на нову буде робитись торгова націнка в розмірі 10%  від її ринкової вартості вартості, також буде враховуватись робота і її складність.

Організаційний план і оцінка ризиків.

Даний бізнес – проект передбачається реалізовувати у вигляді зареєстрованого приватного підприємства під назвою «Богдано»

Оскільки  ініціатором  справи  є  я,  то  право керувати  процессом розвитку бізнесу  беру на себе.    Щодо необхідної кількості персоналу то працюватимемо сімейним підрядом в складі  4 осіб.  Праця  персоналу,  можливо не одразу,  але  обов’язково  буде заохочуватись по мірі розвитку справи.

 Певним ризиком даної бізнес – ідеї є те, що в країні формуються ринкові відносини, і можливі коливання цін на запасні частини - це можна врегулювати договором з  поставщиками, які можуть пропонувати їх зі своїх складів за старими цінами, або з незначними надбавками.

Також може зрости ціна  на паливно – мастильні матеріали, - тоді відразу різниця буде включена у вартість послуги.

При розробці бізнес – проекту проаналізована ймовірність винекнення критичних ситуацій, які можуть негативно вплинути на підприємство:

  1.                   Ризик невиконання зобов’язань
  2.                   Ризик втрати майна
  3.                   Ризик некоректної  конкуренції.

Для виключення ризиків передбачено придбання страхового полісу.

 

 

 

1

 

docx
Додано
10 січня
Переглядів
138
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку