Розробка інформаційної години для учнів 7-9 класів "Віртуальна подорож країнами Європи"

Про матеріал

Розробка (сценарій) інформаційної години у вигляді віртуальної подорожі, мета якої - поглиблення знань учнів 7-9 класів про країни Євросоюзу, а також культуру й звичаї народів Європи

Перегляд файлу

 Віртуальна подорож країнами Європи

Інформаційна година для учнів 7-9 класів

Мета: поглибити знання учнів про країни Євросоюзу, культуру та звичаї його народів.

Обладнання: атрибути для виступу, мультимедійна презентація, проектор.

Хід заходу:

Епіграф: «Моя любов до Вітчизни не примушує мене заплющувати очі

на досягнення іноземців. Навпаки, чим більш намагаюся збагатити

мою країну скарбами, здобутими не з її надр». (Вольтер)

Учень.


             Земля у Всесвіті  - краплина.

   На ній  вода  й  материки

   І неповторні  всі  її  частини,

   Що розвиваються віки.

             Єднає нас, людей, планета,                                 

    Яка у Всесвіті одна,

    І той, хто близько чи далеко,

    Тобі мов брат або сестра.


Учень. Нам разом на землі цій жити,

    Любить і мріять, будувать, творить,

    Щоб зберегти її, ми мусим щось робити,

    Ми мусим діяти – не тільки говорить.

              Що можу я? Один – мізерно мало,

    Так разом – сила чимала.

    Від кожного залежить, щоб не стала

    Вже завтра іншою земля.

Учень. Куточків різних на землі багато

   Європа серед них – найкраща від усіх.

             Красива, мудра і багата,

   Європа — наш великий спільний дім.

Учень. Сухі рядки в енциклопедії повідомляють нам про площу Європи, населення, місце розташування…

Учень.   Що ти! Європа – це багаторічна історія, досвід, політичні, духовні традиції європейських народів.

Вчитель. У ці травневі дні все європейське співтовариство відзначає День Європи. Цей день став символом нового початку, вільного та успішного шляху, мирної співпраці між суверенними націями, що ґрунтується на спільних цінностях та спільних інтересах, миру, солідарності, демократії, добробуту людей та верховенства права. Прагнення до європейського рівня життя, європейських цінностей і стандартів визначило європейський вибір нашої країни. Це свято в черговий раз нагадує нам, що Європа починається не за кордоном України, вона починається у серці кожного українця. І ми - члени європейського співтовариства.

Учень. Отож, вітаємо вас, земляки — українці.

Учень. Вітаємо вас, шановні європейці.

Учитель. Ми, українці  живемо  в  самому   серці  Європи  і  відчуваємо себе  її частинкою. Ми  повинні   добре пізнати  ту  частинку  нашої  планети, де  з вами  мешкаємо, більше   дізнатися  про  країни Європи, їх  досягнення і  традиції,  культуру  та  мистецтво.

Учень. От би познайомитися, а ще краще побувати  десь.

Учень. Так у чому справа?! Ми ж  на  фестивалі  Європейських країн!

Європа. Я дуже рада, що запросили мене на свято.


Хочете знати, як мене звати?

Європа  мене величати.

Коли народилася?

О, на карті я давно з'явилася,

А от День Європи  в  травні  відзначають,

Про це усі у світі знають.

Чи велика у мене родина?

Так, у мене не одна дитина.

Об'єднала у Євросоюз 28 країн,

Усім комфортно в нім.

Розумію, вам кортить про ЄС запитати?

Ну що я мушу сказати...

Це — така організація,

Де кожна нація

Має рівні права і свободи,

Живуть у злагоді усі народи,

Куди вам звертатися,

Щоб приєднатися?

Брюссель — моє місце проживання.

Отож, без вагання

Поспішайте, любі друзі,

На вас чекають у Євросоюзі!

А зараз познайомтеся з моєю родиною,

Кожною європейською країною. 


Бібліотекар. Що ж цікавого відомо про історію  та  життя Європи.

– Європа — це частина світу, площа якої становить понад 10 мільйонів квадратних кілометрів. На її території проживає близько 740 мільйонів осіб, що становить 10% загального населення планети Земля. Ці загальні дані вчать ще в школі. А чи знаєте ви, що…

– Давні греки вважали Європу окремим материком.

– До цих пір вчені сперечаються про те, звідки в Європу прийшла людина. Згідно генетичним дослідженням, людство з’явилося тут з Індії. Більш поширена версія пов’язує зародження людського роду в Європі з вихідцями з Африки. Ясно одне: не в цій частині світу людство зародилося взагалі. 35 тисяч років тому на території Європи з’явилася людина сучасного типу.

 1/4 частину Європи займають острови.

– Найменша держава на території Європи — це Ватикан. Він же є і містом з безліччю культурних та історичних пам’яток.

– Вулкан Етна, який знаходиться на острові Сицилія — найбільший європейський вулкан і один з найактивніших у всьому світі. Згадки про виверження Етни є в найдавніших джерелах ще до нашої ери.

– Між Африкою та Мадагаскаром є острів, який називається Європа. Він був названий на честь однойменного корабля з Британії.

 Європа — так називається один із супутників Юпітера (на честь персонажа грецької античної міфології).

 У Європі немає пустель. Зате клімат в різних країнах теж різний. Взимку може бути дуже холодно, а влітку — жарко. У Великобританії, наприклад, часто йдуть дощі. Через постійні тумани цей регіон ще називають «туманний Альбіон».

 Найбільш відвідуваний пам’ятник у світі — Ейфелева вежа у Франції, Париж. Її висота становить 320 метрів.

 Цікаві факти про Європу можуть багато чого сказати про кулінарні пристрасті європейців. Так, відомий у всьому світі майонез придумали французи, морозиво й піцу — в Італії.

 Греки мають більше 150 варіантів національного гімну.

 В Італії знаходиться вулкан Везувій, який зруйнував римське місто Помпеї. У наш час він все ще чинний. Останній раз цей вулкан вивергався в 1944 році.

– У минулому Середземне море часто висихало.

– Європа вважається світовою батьківщиною різноманітних фестивалів. Наприклад, щорічно в Німеччині проходить фестиваль пива Октоберфест, а у Франції — Каннський фестиваль кіно, в Іспанії — Томатина. Лише у травні традиційно на території європейських країн відбувається 33 свята й фестивалі. Всім відомі Канський кінофестиваль та Євробачення, а чи знаєте ви назви інших святкових подій у Європі? Це – Міжнародний спортивно-музичний пляжний фестиваль у Палермо (Італія), пивний фестиваль у Празі , фестиваль привидів (Бойницький замок, Словаччина), фестиваль татуювань у Празі, фестивалі джазу (Дюссельдорф), джазу і блюзу (Дрезден), фестиваль готичної музики і культури (Лейпціг), фестиваль сажотрусів у Рочестері (Великобританія), свято котів (Бельгія), фестивалі квітів – ірисів у Флоренції, троянд у Грассі (Франція), та фестиваль у Ното (Сицилія, Італія) – створення скульптур і живописних полотен із живих квітів та багато ін. Хочеться розповісти про два із них. Гран-прі «Формули-1» в Монако – так називається головна гонка автоспорту, яка щорічно проводиться в Монако.  Місце проведення гонки — міська траса в Монте-Карло.

         Унікальність цієї гонки полягає в тому, що під час її проведення автомобільна траса проходить по міських вулицях. Це єдина міська траса серед всіх етапів гонки. Траса, довжина якої 260 кілометрів, проходить по тонких і закручених вуличках князівства, що робить гонку особливо захоплюючою і цікавою. Квитки на всі змагання здобуваються тільки через Автомобільний Клуб Монако, проте багато туристів економлять і спостерігають заїзди з балконів місцевих жителів, які залюбки продають місця біля своїх вікон. Grand Prix de Monaco 2018 — це вже не просто спортивне змагання. Ця подія має величезне світське значення і супроводжується безліччю заходів, вельми далеких від спорту. Величезна кількість туристів стікаються в Монако для того, щоб взяти участь у заходах, які будуть проводитися в дні перегонів, а саме: виставки, благодійні бали, марафони, концерти, театралізовані виступи.

Свято Катаклізмос, Кіпр. Не дивно, що на Кіпрі багато свят і заходів пов'язаних з водою. Фестиваль Катаклізмос теж з їх числа. В першу чергу, це, звичайно ж, духовне очищення і тільки в другу — розваги, обливання, купання і веселощі. В цей день з ранку всі масово вирушають до церкви, щоб послухати молитви на богослужінні. Тільки після цього можна йти на пляж, щоб покупатися або пообливатися морською водою.

    Також існує цікава традиція в Ларнаці — після духовної частини священик на човні виїжджає у відкрите море і кидає хрест у воду. Найсміливіші хлопці вирушають на пошуки святині на дно. Хто знайде хрест, той вважається королем свята Катаклізмос на Кіпрі з відповідними привілеями. Після цього всі біжать купатися, а тих, хто відмовляється насильно занурюють або обливають морською водою на березі.

Після традиційної частини і оголошення короля починаються масштабні змагання з різних водних видів спорту: серфінг, регати на яхтах і різні запливи. Катаклізмос на Кіпрі в 2018 році буде не менш насиченим і яскравим, тому радимо спланувати поїздку так, щоб потрапити на захід.

Вчитель. Хто з нас не мріє побувати в Європі? Хто не хотів би власними очима побачити її історичні  і сучасні визначні пам’ятки! Гадаю, таких немає. Пропонуємо разом з нами відправитися в цікаву та пізнавальну віртуальну подорож по деяких країнах та містах Європи! І перша країна, до якої ми завітаємо, буде Угорщина.

Учень. До цієї країни дуже просто дістатись


Бо об’єднує нас спільний кордон

вона є найближче до нас

  «Ікарус», салямі, токайські вина

  2/3 країни займають рівнини.


Учень. Є на світі країна       


         Живописна, музична,

        Там Кальман Імре, Ференц Ліст

         і Барток Бела,  – композитор,

         Міхай Мункачі- художник,

         Картес Імре – літератор.

         Це – Угорщина, країна,

         Де людей таких багато.

         Там столиця – Будапешт,

         Де музеї та палаци,

         Де краса не знає меж.


Учень. Офіційна назва держави — Угорська Респуб­ліка. Природа щедро обдарувала цю країну відрогами Карпат і передгір'ями Альп, чудовими озерами і термальними джерелами.

Учень. Угорщина – індустріально-аграрна країна. Основні галузі промисловос­ті: гірнича, металургія, конструкційних матеріалів, харчова, текстильна, хімічна (особливо фармацевтична)

Учень.  Угорщину сміливо можна назвати справжнім бальнеологічним курортом. Озеро Балатон є знаменитим лікувальним курортом і прекрасним міс­цем для відпочинку. Все це в поєднанні з великою кількістю історичних визначних пам'яток робить Угорщину однією з найбільш відвідуваних туристами країн Європи.

Учень. Будапешт, "перлину Дунаю", відносять до числа найкрасивіших міст світу. Панорама центральної частини міста з видом на Дунай занесена ЮНЕСКО до Списку Всесвітньої спадщини. З архітектурних пам'яток особливо цікаві будівля Парламенту, замок Буда, церква Матяша, Риба­цький Бастіон, ланцюговий міст, який є найстарішим в Будапешті та ін.

Учень. Багато відомих людей жили і творили в Угорщині. Це поети Петефі Шан­дор, Аді Ендре, Арань Янош, відомий художник Міхай Мункачі, всесвітньо- відомі композитори Ференц Ліст, Барток Бела, Калман Імре.

Учень. Хунгарікум - це свого роду символ Угорщини, предмет особливої гордості угорського народу. Це і знамениті м’ясні страви перкельт, папрікаш і гуляш, торт «До- бош», токайські вина, у народних промислах — це угорська вишивка «мотьо», надудварська чорна кераміка. Ну, й, звичайно ж, угорський чардаш.

(відео «10 цікавих фактів про Угорщину» (https://www.youtube.com/watch?v =oDoT4njwFJI))

Вчитель. Друга країна, до якої ми завітаємо, буде Чехія. Безмежні лани з жовтою люцерною, зайці біля обочини і тремтливі косулі повз доріг – все це чеська природа. Учень.  Хочу розповісти  вам про дещо цікаве про столицю країни. Прага – це місто сотень шпилів і стількох же легенд, у давнину – столиця європейських алхіміків та астрологів. Місцеві жителі впевнені, що місто будували за законами магії. Двори, вулички, дахи, сади і парки, велична річка. Романтичне і  надзвичайне місто. Описати всі пам’ятки неможливо, але на одній я зупинюсь. …Наприкінці кожної  години увесь народ починає сходитися до Старомістської ратуші, вірніше, до годинників Орлой на цій ратуші, щоб побачити маленьку виставу в традиціях середньовічного лялькового театру. Годинник Орлой був створений у 1410 році і вважається найстарішим годинником Європи. Великий циферблат має 24 розподілення : 12 для денного часу (справа) і 12 – для нічного (зліва). У центрі циферблату розташована Земля, навколо якої обертається Сонце. Знаками зодіаку позначені місяці. Годинник показує роки, місяці, дні та години, час сходу і заходу Сонця, час сходу і заходу Місяця, а також положення знаків зодіаку.

(відео «Годинник Орлой»(https://www.youtube.com/watch?v=Q64o-hgYOSw))

Вчитель. Давайте ще кудись перемістимось. Тільки ось куди? Давайте на давньогрецькі олімпійські ігри.

Учень. Вас вітає сонячна Греція. Країна, у якій «є все». Країна з багатою історичною спадщиною з виключно природною красою. Столиця цієї держави названа на честь грецької богині Афіни. Загадкові гори, прекрасні острови, золотий пісок, чисте, блакитне море та найдавніші пам’ятки цивілізації роблять цю країну ідеальним місцем для подорожей, відпочинку та розваг. Скуштуйте грецькі сири, вина, дари моря. Спробуйте разом з нами пожити по-грецьки: багато спати, їсти, пити каву, милуючись морем. Відвідайте наші історичні пам’ятки.

(відео з церемонії запалення олімпійського вогню (https://www.youtube.com/watch?v= PIHiCRAM85M))

Вчитель.   Покидаючи Грецію, цю дивовижну країну, вирушаємо в дорогу. На нас чекають нові враження. (Звучить весела музика)  Ми – в Італії…

Представник Італії. На світі є країн багато,

Та хочемо ми розказати

Вам про Італію – країну,

Лише у цій країні, в Римі,

Є папа для усіх народів.

Тут проживають сеньйорити і сеньйори.

Південний чобіток Європи,

Там Аппенинські гори,

Середземне, Іонічне море.

Сардинія, Сицилія – острови,

Річки там – Тибр, Арно і По – чудової краси.

При красі такій природи

Живе чудовий там народ.

Красивий, сильний і співучий,

Талановитий незвичайно.

Великі Страдиварі і Гварнері –

Їх скрипки виконані у дивній манері.

Відомі всім Джордано Бруно

І суд над Галілео Галілеєм,

І досліди із тиском Торрічеллі,

Дивують світ картини Рафаеля, Ботічеллі.

Мікеланджело, Да Вінчі, Амматі і Челіні,

Гра Софі Лорен і фільми Федеріко Феліні.


Лоретті голос золотий…

Здається, це земля впливає

Так благодатно на людей.

А як вони будують  добре:

Колізей і Тріумфальна арка,

В Мілані – опера Ла-Скала,

У Пізі – падаюча башта,

У Римі – Пантеон.

Усе в Італії прекрасно,

Вона – країна-чемпіон!


Учень. А чим ще славетна Італія? Так своїми визначними стравами, це макарони і звісно піца. Кожен з вас куштував її і має свою, особливо улюблену. А чи хотіли б ви навчитись готувати її так само майстерно, як італійці.

(майстер-клас із виготовлення піци (https://www.youtube.com/watch?v=3 amamm00pgI))

Вчитель. А тепер я пропоную помандрувати до країни світової моди..

Учень. О, Франція! Європи серце! Ти матінка краси й вина!


І завдяки твоїм старанням

Любов у серці ожива…

Тебе обіймають Середземне море

І Атлантичний океан,

А Альпи й Піренейські гори

Навколо тебе створюють паркан.

Річки твої: Лаура, Сена, Рона,

Життя несуть на Єлисейські поля,

Ла-Манш протока й Па-Де-Кале

Єднають Францію й Британські береги.

Налічує історія твоя чимало років –

Від мушкетерів, королів та світських дам,

Що залишили нам у спадок Лувр,

Версаль, Пале-рояль і Нотр-Дам.

Сини твої прославили країну:

Ампер, Декард, Вієт і П’єр Ферма.

Подарували світу щастя не одну хвилину

Бальзак, Гюго, Мольєр і Олександр Дюма.

Твої традиції підтримали нащадки :

За тебе воював Наполеон,

Зідан у спорті, Джо Дасен – в естраді,

В кіно прославився Ален Делон.

Перлиною твоєю ж завжди буде

Те місто, що Парижем зветься і здавна,

Де тріумфальна Арка, Ейфелева вежа

Кохання, моди і краси сповна…

Республіка свободна , сильна, вільна –

Багато в ній талантів та ідей,

У світі Франція єдина

У неповторності своїй.  


Учень. Яка ж вона... багатолика... Єдина і багатоземельна: Нормандія — друга Батьківщина вікінгів, житниця країни. Бургундія — край лицарів і замків. Прованс — сонячний південь, майже Італія. Лотарингія — затишок давньої імперії, яблуко розбрату двох сусідів. Іль де Франс — серце Франції, спадщина королів. Тулуза — столиця Аквітанії, південний суперник Парижа. Марсель — ворота на південь, дарунок греків, Ліон — левове місто, столиця шовку. Грає — колиска парфумерії світу.

Учень.   Елегантна і вічно молода Франція вабить мандрівників своїм чарівним шармом, культурою різних історичних епох і сміли­вою сучасністю. Ейфелева вежа та Єлисейські Поля, Фонтенбло і Вер­саль, Лувр і замки Луари, Собор Нотр-Дам і "Гран Опера" зачаровують туристів з усіх країн світу. Сентиментальна і мудра Франція збагатила світову культуру шедеврами мистецтва та літератури. Столиця світової моди, законо­давець стилю та форми, Франція диктує світу канони краси і естетич­ність, сформульовані Коко Шанель і продовжені новими поколіннями модельєрів. Не меншу славу Франції принесли і золоті голоси Едіт Піаф, Мірей Матьє, Шарля Азнавура, Джо Дасена, що піднесли французьку мо­ву в ранг мови любові. Франція може похвалитися як Блакитним берегом, самим аристократичним місцем пляжного відпочинку, так і фешенебель­ними гірськолижні курорти, де зазвичай проводять відпустку представники королівської крові. Тому не дивно, що все людство мріє побувати у Франції, пройтися по вулицях Пісаро і перейнятися атмосферою п’янкої свободи і пишноти.

(відео «Франція прекрасна…» (https://www.youtube.com/watch?v=nRkJwo6-2l0))

Вчитель. Пригадаємо  протоку Ла-Манш! Тут  підводні потяги!  Краса. Давайте і ми проїдемося?  А знаєте куди нас ця протока приведе? До Великої Британії.

Учень. Вівсянка, пудинг, ланч і чай, футбол, Шекспір, Ньютон, «Бітли», Леді Ді – це все про країну непорушних традицій і сучасних поглядів на життя. Англія відрізняється неймовірною терпимістю до всього нового та трепетним відношенням до всього раніше завойованого. Можна багато говорити про всі переваги, але кожний знайде для себе те, до чого лежить душа… Адже Англія – це держава яка може зацікавити та полонити будь-кого.

Учень.  Англійські традиції... Уже слово­сполучення цих двох слів стало звичним. І дійсно, ми не уявляємо Великобританию без її традицій, які супроводжують кожного англійця протягом усього життя. Урочистий виїзд королеви, її тронна промова, караул почесної гвардії. Навіть ворони, які живуть у Лондонському Тауері на повному державному утриманні... А чай? Англійський чай. Хто його не п’є? Кого він не ба­дьорить?.. Між ін­шим, Англія — це батьківщина   футболу.

Учень. Романтики із задоволенням відвідають середньовічні фортеці, замки та палаци, любителі таїнств і загадок можуть доторкнутися до найвищої споруди на землі та підзарядитися космічною енергією, географи гідно оцінять природні багатства країни, ну а історики будуть раді знайомству з місциною, де відбувалася промислова революція. Лондон, Манчестер, Лідс, Бірмінгем, Темза, Британський музей, Свято квітів, Букингемський палац – це все Англія.

Учень. Історичні області королівст­ва: Англія, Уельс, Шотландія і Північна Ірландія - фактично є чотирма різни­ми країнами зі своїми особливостями.

        Шотландія - це гори, озера, вересові пустки, звуки волинки і традиційний віскі.

(відео про Шотландію ( https://www.youtube.com/watch?v=SXK-pRivCbI)).

      Уельс вражає різноманітністю ландшафту та чудовими замками. При­близно п'ята його частина має статус національного парку.

(відео «Замки Уельсу» (https://www.youtube.com/watch?v=3st6xQl_YXI))

       Північна Ірландія небагата культурними пам'ятками, зате тут можна подивитися на унікальний природний пам'ятник - стежку Гігантів, занесений до Списку Всесвітньої іс­торичної спадщини.

(відео «Долина Гігантів»(https://www.youtube.com/watch?v=52stkhy_WxU))

Учень. Кожна область Великобританії прекрасна, але найкрасивіша з них Шот­ландія. Шотландця завжди можна впізнати по національному костюму, який називається кілт. Його головною частиною є картата в складку спідниця, при чому, по узору можна взнати, до якого шотландською роду належить її власник. Багато відомих людей народилися в Шотландії, один із найбільш відомих — Роберт Бернс.

(відео про традиційний чоловічий одяг шотландців – кілт (https://www.youtube. com/watch?v=O5U_RgJFT3k))

Вчитель. Що ж, прогулянка  країнами Європи наближається до кінця. До українського кордону подати вже рукою. Залишаючи позаду європейські дороги, мегаполіси і хмарочоси, рівень життя з культурою та побутом європейців, згадаємо приказку: «Всюди добре, а вдома – краще». Сьогодні ми з вами мали змогу ознайомитися лише з деякими країнами Європи, з їхньою культурою, визначними місцями і відомими людьми.


Учень. Є на світі різні країни,

Чудові й прекрасні вони.

Та серцю нашому мила Вкраїна,

Бо тут народилися й виросли ми.


Учень. І створив Бог небо голубе,

Родючу землю і зелені трави,

Дніпрові води й жито золоте,

І райських птиць, що звуться солов’ями.

Людей чудових тут він оселив,

І дав їм мову, що в душі співає,

І вільний дух в серця їм поселив,

І рай назвав цей – Українським краєм!


Учень. Ми українцями йдемо у світ і раді з того, що маємо свою державу, свою

мову. Ми — серце Європи! Стань же окрасою цілого світу, наша Україно!


Учень. А-йейр – кажуть швейцарці.

Го-дей – Кажуть датчани.

Гуд бай – кажуть англійці.

Онтсьєн – ви почуєте в Нідерландах.

Аревуар – вам скажуть в Люксембурзі.

Оревуар вам скажуть французи

Арівідерчи кажуть італійці

Асталавіста кажуть іспанці.


Вчитель. А ми кажемо «До побачення!». До нових зустрічей в Європі!

 

Список використаних джерел:

  1. Василянська С.М. «Подорож країнами Європи»: виховний захід / С.М. Василянська [електронний ресурс]: назва з екрана. -  https://naurok.com.ua/?from=library/podoroz-krainami-evropi-9295.html
  2. Віртуальна подорож країнами та містами Європи: проект [електронний ресурс]: назва з екрана. -  https://docs.google.com/.../d/1cVIRb66CFj29P71UoEhVDVjFZ45zQg6F5m_-fdTRk1k/
  3. Січ В.М. Зоряне сяйво країн Європи / В.М. Січ [електронний ресурс]: назва з екрана. -   https://naurok.com.ua/scenariy-zoryane-syayvo-kra-n-vropi-2875.html
  4. Сценарій проведення заходу, приуроченого до Дня Європи [електронний ресурс]: назва з екрана. - http://ethicscom.in.ua/archives/445

 

docx
Додано
11 жовтня 2018
Переглядів
1615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку