Розробка інтерактивної лекції на тему: "Товарне виробництво і гроші "

Про матеріал
Розробка теми у формі інтерактивного конспекту , де учні заповнюють пропущені рядки, доповнюють визначення, класифікації.Також містяться вправи на логіку, цікаві факти та тестові завдання
Перегляд файлу

Тема . Товарне виробництво і гроші

Гроші повинні бути засобом існування, а не метою!

Нажити багато грошей – хоробрість, зберегти їх – мудрість, а вміло витрачати – мистецтво.

Б.Авербах

План

  1. Товарне виробництво. Умови виникнення, розвиток і форми.
  2. Товар і його властивості. Величина вартості товару. Теорії вартості.
  3. Виникнення, суть і функції грошей.
  4. Еволюція грошей. Товарні, металеві, паперові та банківські гроші.
  5. Грошова система. Конвертованість грошей.
  6. Грошовий обіг та його закони.

Питання винесені на самостійне вивчення:

  1. Сучасна грошова система.
  2. Грошова реформа в Україні.
  3. Альтернативні теорії грошей.

 

Основні терміни і поняття:  товар, гроші, грошова система, грошовий обіг, споживча вартість, конвертованість, натуральне виробництво, мінова вартість, валютний курс, монометалізм, паперові гроші, кредитні гроші.

 

Література:

  1. Ажнюк М.О. Основи економічної теорії . Навч.посібник. – Київ, ЦУЛ, 2018 с. 77-82.
  2. Білецька Л. В., Білецький О. В., Савич В. І. Економічна теорія (Політекономія. Мікроекономіка. Макроекономіка).Навч. пос. 2-ге вид. перероб. та доп. — К.: Центр учбової літератури, 2015. — с. 62-84.
  3. Економічна теорія: Політекономія: Підручник / за ред. Базилевича В.Д.- К.: Знання-Прес, 2014, с. 152-189.
  4. Економічна теорія / під ред.Предборського В.А. – К.: Кондор, 2015, с. 69-94.
  5. Чепінога В.Г. Основи економічної теорії . Навч.посібник. – Київ, Юрінком Інтер, 2018с.

 

http://www.volynnews.com/files/messages/182/182-1b.jpg

 

 

1. Першою формою господарства, яка існувала протягом віків, було натуральне виробництво. Продукти праці в ньому призначалися для __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ Для натурального господарства характерні:

  • нерозвинутість суспільного поділу праці,
  • замкнутість,
  • відсутність зовнішніх зв'язків,
  • примітивна техніка і технологія,
  •  загальна патріархальність виробництва.

Остаточний розклад натурального виробництва як основної форми господарювання відбувається в епоху пізнього середньовіччя — епоху зародження та розвитку капіталізму.

Розвиток суспільного поділу праці приводить до того, що обмін стає все частішим і натуральні господарства поступово перетворюються в товарні. Продукт праці в товарному господарстві призначається не для власного споживання, а для продажу на ринку, бо господарства спеціалізуються на виробництві окремих видів продукції. Вони виробляють її значно більше, ніж потрібно для задоволення власних потреб і в той же час не виробляють достатньо іншого продукту. Тому потрібен обмін.

Товарне виробництво     _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Виробники тут спеціалізуються на виготовленні певної продукції, що зумовлює необхідність обміну у формі купівлі-продажу на ринку. При цьому продукти праці, якими вони обмінюються, стають товарами.

Перетворення натурального виробництва в товарне зумовлене розвитком поділу праці. Але поділ праці лише тоді стає основою формування товарного виробництва й обміну продуктів через ринок, коли відбувається відокремлення виробників як самостійних власників засобів виробництва.

Отже, причинами виникнення товарного виробництва були:

1) _________________________

2) _________________________

3) __________________________

 

Розрізняють просте й розвинуте товарне виробництво.

Просте товарне виробництво базується на _______________________________________. Воно дрібне за своїми розмірами. У формі товару тут виступають лише речові фактори виробництва та готовий продукт. Прагнення простого товаровиробника виробляти більше продукції для продажу на ринку прискорювало процес розшарування виробників, що призводило до збагачення одних і зубожіння інших. І ніякі сили не могли зупинити цей закономірний процес.

 

 

                                          

 

Таким чином у процесі розвитку суспільного поділу праці натуральне виробництво поступово перетворюється в _________________________, а просте — _____________________________________________________________________________.

Воно є основою ринкової економіки. Ринкова економіка — це геніальне досягнення людства, якому нема альтернативи в оглядовій перспективі.

 

Сучасне товарне виробництво характеризується:

1) поглибленням суспільного поділу праці, розвитком колективного виробництва і колективних форм власності;

2) розширенням форм економічних зв'язків (контракти, замовлення, кооперація праці);

3) державним регулюванням виробництва. Держава регулює грошову систему, фінанси і кредитні відносини;

4) посиленням взаємозалежності товаровиробників;

5) значним розширенням державного виробництва товарів і послуг.

 

 

2. Однією з основних категорій ринкового господарства є товар.

Товар — це будь-який об'єкт, призначений не для власного споживання, а для продажу. Форму товару можуть приймати будь-які об'єкти. Але більшість товарів — це продукти праці.

Тому багатьма економістами товар визначається як _________________________________.

Згідно з трудовою теорією вартості в товарі виділяють дві властивості: споживну вартість і мінову вартість.

 

Споживча вартість — _______________________________________________________

___________________________________________________________________________

Мінова вартість — _________________________________________________________

___________________________________________________________________________

Кожен товар може обмінюватись на безліч інших у певних кількісних пропорціях. Кількісні пропорції, на основі яких товари обмінюються, свідчать про те, що в них є щось спільне, на основі чого вони прирівнюються й обмінюються.

Спільним для обмінюваних товарів є вартість. Вартість — це втілена в товарі абстрактна суспільна праця. Вартість товару проявляється тільки в обміні.

У період становлення й розвитку капіталізму класики англійської політичної економії В. Петті, А. Сміт і Д. Рікардо створили трудову теорію вартості. Вони вважали, що в основі ціни товару лежить вартість, яка визначається _______________________________.

Але А. Сміт вважав, що джерелом вартості в простому товарному виробництві є праця, а в капіталістичному він розглядав вартість як суму трьох видів доходу — зарплати, прибутку і ренти.

Трудову теорію вартості розробляв і К. Маркс. Згідно з теорією К. Маркса джерелом вартості є тільки один з факторів виробництва — ______________________________________.

Так, у першій половині XIX ст. французькі економісти Ж.-Б. Сей і Ф. Бастіа створили теорію трьох факторів виробництва.

Вони вважали, що вартість створюється у виробництві як результат взаємодії трьох основних факторів — праці, капіталу і землі.

В останній третині XIX ст. набула поширення теорія граничної корисності. її створили представники австрійської школи У. Джевонс, Ф. Візер, К. Менгер, Е.Бем-Баверк, Д. Кларк та інші. На їхню думку, вартість (цінність) визначається мірою корисності блага. Вони розглядали її як суб'єктивну категорію, як ____________________________________.

У кінці XIX — на початку XX ст. англійський економіст А. Маршал створив неокласичну теорію вартості. Відкинувши принцип єдиного джерела вартості, він поєднав теорію витрат виробництва з теоріями граничної корисності та попиту і пропозиції. А. Маршал виходив із того, що формування ринкових цін відбувається в результаті взаємодії попиту і пропозиції, та пов'язував зміну попиту з категорією граничної корисності, а пропозиції — з вирішальним впливом витрат виробництва.

У 80-х роках XX ст. набули поширення теорії постіндустріального й інформаційного суспільства, де важливу роль у виробництві відіграє інформація та комп'ютеризація.

Сучасні західні економісти поділяють точку зору, згідно з якою в основі вартості лежить не один, а декілька виробничих факторів — праця, капітал, природний фактор (земля), підприємницькі здібності та інформація.

На підставі цього вважається, що всі ці фактори створюють відповідні доходи: заробітну плату, прибуток, ренту, підприємницький дохід.

За способом споживання або використання споживні вартості (товари) поділяються на два основні види: споживчі товари і товари виробничого призначення.

До споживчих товарів відносяться продукти, які _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Товари виробничого призначення — це речі, які __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Послуга — це __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

3. На стадії виникнення товарного виробництва обмін був рідкісним і випадковим. Досить рідко общини обмінювали свої вироби на інші. Але з розвитком поділу праці, підвищенням її ефективності кількість продукції збільшувалась і обмін ставав частішим, а згодом і регулярним. Він набував характеру ділових господарських стосунків. І коли в обмін стали систематично надходити у великих кількостях продукти праці, виникли певні труднощі, бо потреби обох учасників цього процесу збігалися рідко.

Такі труднощі обумовили стихійне виділення одного товару, на який обмінювались інші товари. У науці він отримав назву загального еквівалента,

Чи відомо вам що виконувало роль грошей у різних країнах світу?

  • В Росії в  XVII століття- хутро .
  • Нігерія, Ефіопія, XVII століття: Сіль (у кубиках)
  • Ісландія: Сушена риба.
  • Африка: Морські черепашки "зімбо", "каурі", "оліветте"; бавовняна тканина, її ділили на шматки.
  •  Тропічні острови: Величезні кам'яні колеса з діркою посередині - феї. Вага - 250 кілограмів. За ці гроші купували землю або жінку.
  •  У давніх людей: Шкіри, роги бізонів; зуби акули, пір'я рідкісного птаха
  •  Віргінія, 1642 р.: тютюн - майже 200 років.
  •  Німеччина: Цигарки
  •  Китай: Мідь, золото, олово у зливках.
    http://cikavo.com/images2/2009/10/12/img_1301531338.gif 

Але коли обмін ставав масовим, такий еквівалент не вирішував проблеми. Бо товари, які служили засобом обміну, повинні були весь час перебувати в обігу і обслуговувати акти купівлі-продажу.

Отже, гроші виникли в  ________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Цікаво знати!

У Київській Русі в ХІ ст.. гроші почали позначати словом „нупи”, а грошові одиниці – словами „біла, „лобни”, ”мортки”,  „вушка”, „спора”, „зуби”... 

 Усі ці найменування траплялися у стародавніх писемних пам’ятках.

Слова „купа” означало „куниці”, а слово „спора” – шкура, „біла” – білка.

 

Грошовий обмін — це така форма обміну, коли люди спочатку обмінюють свої товари на гроші, а потім за гроші купують інші товари. Гроші тут виступають у формі посередника, проміжної ланки обмінних операцій. Товар обмінюється через посередника — гроші.

Гроші виконують певні функції:

1. Засіб обігу товарів. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2. Міра цінності (вартості) товару. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Засіб збереження цінності або нагромадження. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Засіб платежу. ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Світові гроші. _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Товар стане грошима тоді, коли буде відповідати трьом властивостям:

а. __________________    легко носити, ділити на частини, зберігати, розміщувати; довготривалі у використанні.
б. __________________:  не у кожного є.
в. __________________:  всі визнають і приймають за гроші.
 

 

4. Гроші — це загальновизнаний засіб обміну товарів і оплати різних платежів. Вони полегшують обмін, роблять його ефективним. Роль грошей може виконувати товар, який визнається всіма продавцями і покупцями як засіб обміну. У ролі грошей у процесі розвитку обміну використовувалось багато товарів.

На ранніх стадіях розвитку товарного виробництва існував простий товарний обмін товару на товар. На зміну товарному обміну прийшла епоха товарних грошей, у ролі яких використовувались хутро, слонова кістка, худоба, зерно та інші речі .

На зміну товарним грошам прийшли металеві гроші, спочатку в зливках, а потім у монетах. їх поява сприяла розвиткові обміну. Вважають, що вперше монети з'явились у Китаї і на Близькому Сході у VIII—VI ст. до н.е. у формі золотих і срібних кружечків.

 

Рис. 1. Еволюція грошей

 

На території У країни-Pyci візантійські монети були в обігу в VI ст. В кінці X ст. Київська Русь почала карбувати власні монети. Гроші з коштовних металів — золота, срібла — мали значні переваги в порівнянні з іншими грішми. Вони добре зберігалися, мали привабливий вигляд, були компактними і вигідними. Але перебуваючи в обігу тривалий час, золоті і срібні монети поступово стиралися, втрачали частину своєї вартості і перетворювались у титул вартості. Крім того, з розвитком обміну стало не вистачати золота для карбування монет. На цій основі у XVIII ст. в Європі починають поширюватися паперові гроші. У Китаї вони з'явилися ще у VIII ст.

У 1978 р. вступила в дію Ямайська угода Міжнародного валютного фонду, яка скасувала офіційний золотий вміст долара і золото стало самостійним товаром, тобто відбулася демонетизація золота.

У сучасній економіці поряд із готівкою — паперовими грішми і розмінною монетою — використовуються так звані банківські гроші. Це безготівкові гроші, якими володіють підприємства. Вони записуються на спеціальних рахунках підприємств у комерційних банках.

 Види кредитних грошей:

  • вексель;
  • _______________
  • _______________
  • _______________
  • _______________
  • _______________

Технологія банківських розрахунків, їх форми постійно змінюються. Тут активно використовуються досягнення НТП. Сьогодні не тільки в країнах з високо розвинутою економікою, а й у нас широко розповсюджені електронні гроші, які мають вигляд магнітних карток і дають змогу здійснювати широке коло платежів як безпосередньо в магазинах, установах, банках, так і не виходячи з дому, через комп'ютерну мережу.

Грошові засоби, які не мають внутрішньої товарної вартості, називаються кредитними грішми .

Готівкові гроші — це розмінна монета, паперові гроші і банкноти.

Грошова маса в розвинутих країнах формується сьогодні на основі кредиту. Це означає, що банки відкриваючи кредит підприємствам, організаціям, окремим особам, тим самим випускають у грошовий обіг додаткову кількість загальних купівельних засобів, збільшуючи грошову масу. Сучасні гроші поділяють на готівкові і безготівкові

Валютний   курс — _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

За допомогою валютного курсу:

1) долається національна обмеженість грошової одиниці;

 2) зіставляються продуктивність праці, витрати виробництва, заробітна плата, темпи економічного зростання валового національного продукту і національного доходу;

3) зіставляються національні ціни і національні умови виробництва;

4) через механізм валютних курсів відбувається перерозподіл національного продукту між країнами, які мають зовнішньоекономічні зв'язки.

 

ПОДУМАЙ!

http://gdb.rferl.org/7ABE831F-D87B-4E69-8AEA-17E7A46CC607_mw1024_n_s.jpg

1.    Де карбуються українські монети?___________________________________________________________________________________________________________________________________________________
2.    Скільки видів монет перебуває сьогодні в обігу?_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5. Гроші в умовах ринкової економіки опосередковують усі економічні відносини людей з приводу купівлі-продажу товарів та послуг. Вони перебувають у безперервному обігу. Грошовий обіг — це рух грошей, який опосередковує реалізацію товарів і послуг.

Рух грошей відбувається в межах грошової системи.

Грошова  система -_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Вона включає:

1) масштаб цін національної грошової одиниці (грошова одиниця та розмінна монета — гривня і копійки);

2) певний порядок карбування національних монет;

3) порядок емісії державних грошових знаків і порядок їх обігу (забезпечення, випуск, вилучення);

4) організацію і регламентацію безготівкового обороту (депозити, інші безготівкові розрахунки);

5) організаційні центри грошового обігу (міністерство фінансів, казначейство, центральний емісійний банк).

Історія знає два основні типи грошових систем: металеву і паперово-кредитну.

 

За біметалевої системи роль загального еквівалента законодавчо закріплюється _____________________________________________________________________________. За монометалевої системи роль загального еквівалента була закріплена за _____________________________________________________________________________

 

 Для золотого монометалізму характерні:

1) вільний обіг золотих грошей;

2) виконання золотом усіх функцій грошей;

3) вільне карбування золотих монет;

4) вільний обмін знаків вартості (паперових грошей і банкнот) на золоті монети за їхньою номінальною вартістю;

5) вільний рух золота між країнами.

Обіг грошей не можна обмежити лише внутрішнім ринком. Кожна держава має економічні відносини з багатьма країнами. Тому потрібен обмін грошової одиниці однієї країни на грошові одиниці інших країн.

Здатність грошової одиниці однієї країни обмінюватись у певних пропорціях на грошові одиниці інших країн називається _________________________________________  .

 

 

6. Грошовий обіг повинен регулюватися. Його регулювання здійснюється на основі законів грошового обігу.

Рівновага товарної і грошової маси залежить від таких факторів:

  • ______________________
  • ______________________
  • ______________________
  • ______________________

 Усі ці фактори залежать від стану й рівня виробництва та використання суспільного поділу праці. Закономірності тут такі:

1) чим розвинутіший суспільний поділ праці, тим більше продається товарів;

2) чим вищий рівень продуктивності праці, тим нижчі вартість і ціни товарів.

За сучасних умов потрібна кількість грошей для реалізації товарів підтримується автоматично. Це означає, що при зменшенні товарної маси частина грошей виходить з обігу й осідає як скарб. І навпаки, зі збільшенням товарів у сфері обігу гроші повертаються в необхідній кількості й продовжують обслуговувати обіг товарів.

В умовах розвинутого товарного виробництва кількість грошей, необхідних для обігу, залежить:

1)  від суми цін товарів — Сц;

2)  від суми цін, на яку товари продано в кредит — К;

3)  від суми платежів, строк яким настав — П;

4)  від суми платежів, що взаємно погашаються (бартерних угод) — ВП;

5) від числа оборотів однойменної грошової одиниці — О. Вона визначається за формулою:

 

КГ= Сц – К + П – ВП / О

 Підтримувати товарно-грошову рівновагу в нашій країні повинен Національний банк. Якщо рівновага порушується, то за допомогою відповідних фінансово-економічних заходів необхідно відповідні показники коригувати — збільшити виробництво товарів чи зменшити імпорт, відрегулювати швидкість обороту грошей, зменшити грошову масу, або, нарешті, підвищити чи знизити ціни. Звичайно найкращий спосіб підтримування збалансованості — швидке збільшення обсягу якісних товарів, але це не завжди можливо.

Унаслідок порушення рівноваги між кількістю товарів та грошовою масою гроші знецінюються.

Знецінення грошей називається ________________________________    Вона проявляється в зростанні цін.

Для стабілізації грошової системи проводяться девальвація, ревальвація і нуліфікація.

  • Девальвація   _________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Ревальвація  _________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________
  • Нуліфікація — __________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Після проголошення незалежності в Україні постала потреба запровадження власної грошової одиниці — гривні. Ця назва бере свій початок із часів Київської Русі. Гривня як грошова одиниця використовувалась також в Українській Народній Республіці. У 1996 р. вона закріплена Конституцією України як національна валюта.

У 1991 р. у грошовий обіг України було введено тимчасову грошову одиницю — купоно-карбованець. Він швидко знецінювався. Причиною цього були помилкові дії уряду України. Не було вжито заходів для скорочення дефіциту державного бюджету, переходу в розрахунках з країнами СНД на світові ціни і для виходу з "рублевого простору". Пасивне наслідування економічних дій уряду Росії зумовило небачене підвищення цін і бурхливий сплеск інфляції.

25 серпня 1996 р. указом Президента України було проголошено проведення грошової реформи.

Головними завданнями грошової реформи є:

1) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2) ___________________________________________________________________________

3) __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Грошову реформу було проведено з 2 по 16 вересня 1996 р. на цивілізованих неконфіскаційних засадах з оптимальними зручностями для населення за встановленим курсом (одна гривня обмінювалася на 100 тисяч карбованців). Було перераховано в гривні ціни, тарифи, оклади заробітної плати, стипендії, пенсії, кошти на рахунках підприємств та організацій, а також вклади громадян.

У період проведення грошової реформи в обігу перебували карбованці і гривні протягом 15 днів. Після 16 вересня 1996 р. обіг купоно-карбованця було припинено. Єдиним законним засобом платежу стала гривня.

 

 

Завдання для закріплення знань:

 

1.   Як називалися гроші в Київській русі в ХІ ст.?

А) гривні;

Б) злоті;

В) куни;

Г) євро.

2.   Коли почали карбувати монети київські князі?

А) VII ст.;

Б) Х ст.;

В) ХІ ст.;

Г) ХІІ ст.

3.     Яка країна вважається батьківщиною паперових грошей?

А) Англія;

Б) Греція;

В) Китай;

Г) Франція.

4. Першими монетами в Стародавній Русі були:

А) гривні;

Б) злотники;

В) карбованці;

Г) копійки.

 

 

Вправа на логіку:

 

Франкські племена в обміні використовували такі пропорції:

2 мішки зерна = 1 сокира;

4 сокири = 1 кожух;

1 кожух = 4 мішки зерна.

Який з товарів був «найдорожчим» і найвигіднішим під час обміну, за який можна було купити найбільше інших товарів?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Abikh Оlena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
1812
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку