ПРЕЗЕНТАЦІЯ З ДИСЦИПЛІНИ "ОСНОВИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ"

Про матеріал
Матеріал призначений для вивчення теми: "Зміст підприємництва". Розкриті такі питання: 1. Історичний розвиток поняття «підприємництво». 2. Підприємливість, підприємець, підприємництво: взаємо­зв'язок і взаємообумовленість понять. 3. Сучасне розуміння підприємництва. 4. Ознаки, функції, принципи, мета підприємницької діяльності. 5. Роль підприємницької діяль­ності у розвитку економіки. 6. Економіко-теоретичні знання і підприємництво.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 1. Зміст підприємництва. Зміст1. Історичний розвиток поняття «підприємництво». 2. Підприємливість, підприємець, підприємництво: взаємо­зв'язок і взаємообумовленість понять. 3. Сучасне розуміння підприємництва. 4. Ознаки, функції, принципи, мета підприємницької діяльності. 5. Роль підприємницької діяль­ності у розвитку економіки.6. Економіко-теоретичні знання і підприємництво.

Номер слайду 2

День, у який ви не дізналися для себе нічого нового, минув даремно. Н. Станіславський

Номер слайду 3

1. Історичний розвиток поняття «підприємництво»

Номер слайду 4

Первісне поняття «підприємець» (фр. еnterpreneur) до наукового обігу ввів англійський економіст Річард Кантільон, який зробив систематизований аналіз підприємництва. Він визначав підприємця як людину, яка за певну ціну купує засоби виробництва, аби виробити продукцію і продати її з метою одержання доходів, і яка, беручи на себе зобов'язання з витрат, не знає, за якими цінами може бути здійснена реалізація. До підприємців він зараховував людей з нефіксованими прибутками (ремісників, купців, селян та ін.), тобто тих, хто був зайнятий економічною діяльністю в умовах нестабільності та непередбаченості цін. Тому головною рисою підприємця Кантільон і вважав готовність до ризику.

Номер слайду 5

Річард Кантільйон (англ. Richard Cantillon; 1680-ті — травень 1734) — ірландський економіст, автор Essai sur la Nature du Commerce en Général (Есеї про природу торгівлі взагалі), книжки, яку британський економіст кінця XIX ст. Вільям Стенлі Джевонс вважав «початком політичної економії». Хоча небагато відомостей збереглось про життя Кантільйона, відомо, що ще молодим він досяг успіху в торгівлі та банківській справі. Кантільйон досяг успіху значною мірою завдяки зв'язкам серед бізнесменів та політиків, які він отримав через свою родину та одного з перших роботодавців, Джеймса Бриджеса. Наприкінці 1710-х та на початку 1720-х, Кантільйон спекулював, а згодом допоміг Джону Ло організувати ажіотаж із акціями Компанії Міссісіпі, завдяки якому розбагатів. Однак, це багатство було отримано за рахунок людей, які, позичивши у Кантільйона гроші для придбання акцій, залишилися перед ним у боргу після краху компанії. Розорені боржники переслідували Кантільйона позовами до суду і, навіть, замахами на вбивство, аж до його смерті в 1734 році.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Адам Сміт багато говорив про роботодавців, майстрів купців і підприємців, але не приділяв уваги бізнесменам, які відігравали, на диво, незначну роль у його аналізі економічних процесів, до того ж складається враження, що Сміт вважав ці процеси такими, що самоініціюються та самопідтримуються. Адам Сміт відрізнявся схильністю до переоцінки значення праці і недооцінки бізнесу, в межах якого здійснювалася праця. Він намагався поставити знак рівності між власниками капіталу та бізнесменами і був твердо переконаний, що за наявності капіталу, праці й сировини бізнес виникає спонтанно. Підприємець, за висловом Адама Сміта, є власником, який іде на економічний ризик заради реалізації певної комерційної ідеї та отримання прибутку. Підприємець планує та організовує виробництво і розпоряджається його результатами.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

У XVIII ст. подальше осмислення поняття підприємництва здійснював французький економіст Жан-Батіст Сей. Він пов'язував підприємництво з організацією людей у межах виробничої одиниці. Учений мав власний досвід у сфері бізнесу. Він ставив підприємця у центр процесу виробництва і теорії розподілу, що вплинуло на багатьох теоретиків-економістів. Зокрема, Ж.-Б. Сей вважав, що підприємець - це економічний агент, який комбінує фактори виробництва (землю, капітал, працю).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

У XIX ст. дослідженням проблем підприємництва займався англійський економіст Альфред Маршалл. Він ототожнював підприємництво з менеджментом, тобто з управлінням. У своїй фундаментальній праці «Принципи економікс» (1890 р.) А. Маршалл особливо наголосив на інноваційному моменті та активній ролі самого підприємця в застосуванні нових машин і технологічних процесів.

Номер слайду 12

Йозеф Алоїз Шумпетер (нім. Joseph Alois Schumpeter); (нар. 8 лютого 1883 — пом. 8 січня 1950) — австрійський і американський економіст, соціолог та історик економічної думки. Популяризував термін «Креативне руйнування» в економіці.

Номер слайду 13

Йозеф Шумпетер. Його концепція підприємництва грунтується на трьох головних засадах:1) функція підприємництва полягає, головним чином, у революціонізації та реформуванні виробництва шляхом використання різноманітних можливостей для випуску нових чи старих товарів новими методами, відкриття нових джерел сировини, ринків, реорганізації виробництва. Отже, змістом підприємництва є «здійснення нових комбінацій» факторів виробництва або різні нововведення;2) підприємництво є універсальною загальноекономічною функцією будь-якої економічної системи й поєднується із виконанням інших видів діяльності (управлінням, науковими розробками, маркетингом і т. ін.) і тому «розсіюється» серед різних спеціалістів. Статус власника не виступає в Шумпетера визначальною рисою підприємця;3) підприємництво є функцією господарсько-політичного середовища, яке визначає його можливості, типи, мотивації. У центр своєї теорії економічного розвитку Й. Шумпетер поставив підприємця, в якому втілені принципово нові підприємницькі якості, що стали рушієм економічного науково-технічного прогресу XX ст. Підприємницьку функцію він ототожнював із функцією економічного лідерства і новаторства. Шумпетер зазначав, що інновація - дітище підприємництва, а підприємець - творець інновації.

Номер слайду 14

На думку шумпетера, квінтесенція підприємницької діяльності полягає в тому, щоб ефективно здійснювати п'ять типів «нових комбінацій»:1. Виробництво нових благ та поліпшення якості існуючих благ.2. Впровадження нових способів виробництва.3. Відкриття й освоєння нових ринків збуту.4. Використання нових джерел отримання сировини чи напівфабрикатів.5. Проведення реорганізації в галузі чи створення промислових організацій нового типу.

Номер слайду 15

Висн. ОВКИТермін «підприємнцтво» вперше вжито. Річардом Кантільйоном (1680-1734) – «підприємець – це людина, яка на свій страх та ризик спрямована до ринкового обміну з метою отримання прибутку»;Адам сміт – трактує підприємця як людину, яка йде на ризик, компенсацією якого є підприємницький прибуток;Жан батіст сей – дав оригінальне тлумачення: підприємець – це економічний агент, який перетягує ресурси зі сфери з низькою продуктивністю й прибутковістю в галузі, де вони можуть дати найбільший результат;Йозеф шумпетер – «підприємець – це активний суб'єкт пошуку і реалізації нових можливостей у генеруванні та освоєнні новаторських ідей, розробленні нових продуктів і технологій».

Номер слайду 16

2. Підприємливість, підприємець, підприємництво: взаємо­зв'язок і взаємообумовленість понять

Номер слайду 17

Розгляньте та проаналізуйте ілюстрацію та дайте відповідь на запитання. Ким працює людина, яка зображена на ілюстрації?Що можна сказати про її особисті якості?

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Підприємливість — в широкому значенні практична кмітливість, здатність активно діяти, ініціативність. У вузько економічному це здібності людини до отримання прибутку з найменшими витратами.

Номер слайду 21

Підприємець, також діловик — особа, яка професійно займається підприємницькою діяльністю — приватним виробництвом, торгівлею, посередництвом, наданням послуг

Номер слайду 22

Підприємець - це людина, яка здійснює самостійну, систематичну, ініціативну, ризикову діяльність, що спрямована на виробництво товарів та надання послуг з метою одержання прибутку або особистого доходу і передбачає здійснення нововведень;Це людина, яка займається власним бізнесом, має свою справу з метою отримання прибутку або іншої вигоди

Номер слайду 23

В Україні підприємцем (господарюючим суб'єктом) можуть бути:фізичні особи;юридичні особи.

Номер слайду 24

Підприє́мництво, підприє́мницька дія́льність — самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність із метою досягнення економічних та соціальних результатів та одержання прибутку. Підприємці — це люди, які займаються підприємництвом.

Номер слайду 25

3. Сучасне розуміння підприємництва

Номер слайду 26

Підприємництво — самостійна організаційно-господарська новаторська діяльність на основі використання наявних можливостей для випуску нових товарів або послуг, відкриття нових дже­рел сировини, ринків збуту тощо з метою отримання прибутку та самореалізації власної мети.

Номер слайду 27

підприємець, якому мають бути притаманні певні риси, пов’язані з його відповідними функціями, має:вбачати в людині основне джерело підвищення ефективності діяльності підприємства, нових ідей, сприяти формуванню лідерів і новаторів, стимулювати у них виправданий ступінь ризику; фор­мувати економічне мислення, постійно здійснювати пошук нових можливостей, бути ініціативним тощо;вміти об’єднати людей для досягнення спільної мети; нади­хати співробітників, приділяти значну увагу їх прагненням і ду­ховним якостям; добиватися того, щоб цінності фірми були в центрі уваги працівників, уміти переконувати їх; бути професійно підготовленим для пошуку оптимальних варіантів розвитку підприємництва, підвищення його ефективно­сті; постійно орієнтуватися на ефективність і якість, здійснювати систематичне планування; прагнути до всебічної інформованості, йти на розумний ризик; впроваджувати форми і системи заробіт­ної плати, які сприяють економії ресурсів (сировини, електроенер­гії, палива, зменшення ручної праці); надавати підрозділам пев­ної автономії, прагнути до простоти управління; вміло поєднувати автономію з жорстким централізмом тощо;постійно орієнтуватися на потреби споживачів, на підвищен­ня якості продукції та послуг, які надаються згідно з чинним за­конодавством; сплачувати податки; не забруднювати довкілля; оптимально поєднувати індивідуальні, колективні і суспільні ін­тереси; відповідати за свої вчинки;діяти цілеспрямовано, енергійно, вірити в успіх справи, бути наполегливим і гнучким, розвивати свої творчі та організаторські здібності тощо.

Номер слайду 28

Основними завданнями, які необхідно вирішувати на початку підприємницької діяльності, є:а) вибір місця розташування підприємства, фірми;б) вибір форм підприємницької діяльності та назви фірми;в) фінансування та інвестування.

Номер слайду 29

4. Ознаки, функції, принципи, мета підприємницької діяльності.

Номер слайду 30

Основними ознаками підприємництва є: самостійність, відповідальність за прийняття рішень, їх наслідки, ризик, ініціативність, активний пошук нових, оригінальних рішень, орієнтація на досягнення комерційного успіху, прагнення до збільшення прибутків тощо

Номер слайду 31

Сучасна західна література поділяє підприємницьку діяльність на три функції:ресурсну (мобілізація капіталу, трудових, матеріальних і інформаційних ресурсів);організаційну (організація виробництва, збуту, маркетингу, реклама);творчу (новаторство, генерація і використання ініціативи, вміння ризикувати).

Номер слайду 32

Підприємництво здійснюється на основі певних принципів. Основними є:вільний вибір видів діяльності;залучення на добровільних засадах до здійснення підприємницької діяльності майна та коштів юридичних осіб і громадян;самостійне формування програм діяльності та вибір постачальників і споживачів виробленої продукції, встановлення цін відповідно до законодавства;вільний найм працівників;залучення матеріально-технічних, фінансових, трудових, природних та інших ресурсів, використання яких не заборонено або не обмежено законодавством;вільне розпорядження прибутком, що залишається після внесення платежів, встановлених законодавством;самостійне здійснення підприємцем-юридичною особою зовнішньоекономічної діяльності, використання будь-яким підприємцем частки валютної виручки, що йому належить, на власний розсуд.

Номер слайду 33

Метою підприємницької діяльності є одержання прибутку.

Номер слайду 34

5. Роль підприємницької діяль­ності у розвитку економіки

Номер слайду 35

Роль і значення підприємництва в економічному розвитку полягає у тому, що:– підприємництво є важелем для зміни структури економіки. Для підприємців основний спонукальний мотив – можливість одержання прибутку. Вони майже завжди концентрують свої дії на розвитку перспективних напрямків господарської діяльності, віддача від яких може перевершити середні показники.– розвиток підприємництва створює «поживне середовище» для конкуренції. Забезпечуючи освоєння перспективних виробництв, підприємці сприяють швидшому оновленню техніко-технологічної бази і номенклатури продукції фірми. Вони стимулюють господарську активність, підтримуючи конкуренцію й існуючий ринок.– підприємництво можна вважати каталізатором економічного розвитку. Цей своєрідний прискорювач істотно впливає на структурну перебудову в економіці; збільшення обсягів виробництва і надання послуг; стимулювання інвестиційної діяльності; підвищення рівня попиту і пропозиції; прискорення темпів економічного розвитку національної економіки в цілому.– підприємництво сприяє економії і раціональному використанню всіх ресурсів. Діяльність підприємця нерозривно зв'язана з господарським ризиком. Саме ця обставина є потужним стимулом економії ресурсів, вимагає від підприємця детального аналізу рентабельності проектів, відповідального ставлення до інвестицій, раціонального витрачання ресурсу, найму робочої сили.– підприємництво забезпечує сильнодіючі стимули до високоефективної праці. У більшості випадків особистості, котрі мають власний бізнес і завдяки цьому сильніші спонукальні мотиви, більше заінтересовані в якісній і продуктивній праці, ніж наймані працівники. Такий психологічний феномен вільної праці для одержання власного зиску забезпечує ще більший виграш для економіки в цілому.

Номер слайду 36

6. Економіко-теоретичні знання і підприємництво

Номер слайду 37

Найвідоміші підприємці

Номер слайду 38

(1921-1999)

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

1955 р.н.

Номер слайду 42

Пол джобс

Номер слайду 43

Ролик про Біл Гейтсаhttps://www.youtube.com/watch?reload=9&v=et. TYu. Ex7jhw

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Ілон Рів Маск (англ. Elon Reeve Musk; нар. 28 червня 1971, Преторія, ПАР) — інженер, підприємець, винахідник, інвестор, мільярдер. Засновник компаній Space. X, Pay. Pal Neuralink і The Boring Company, головний дизайнер (Chief Product Architect), генеральний директор і голова ради директорів Tesla Inc., що керує заводом Tesla. Входить до ради директорів компанії Solar. City, заснованої його двоюрідними братами. У списку 100 найбагатших IT-мільярдерів 2017 року за версією «Forbes» посів 12-те місце, а із січня по листопад 2020 року завдяки зростанню ціни на акції «Tesla Inc.» він заробив $100,3 млрд і стрімко піднявся із 35-го на 2-ге місце у рейтингу «Bloomberg», володіючи $127,9 млрд.6 січня 2021 року став найбагатшим чоловіком на Землі, обігнавши Безоса. У цей день статки Маска склали 188,5 млрд доларів — це на 1,5 мільярда доларів більше, ніж у Безоса, який очолював топ багатіїв із 2017 року.

Номер слайду 46

Відео про ілон маскаhttps://www.youtube.com/watch?v=v92ozg7 XH28&feature=youtu.be

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

ЕЛІзабет арден (1884-1966) – канадька підприємниця, косметолог, засновниця косметичної імперії у сша

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Українські жінки-підприємці

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Номер слайду 57

Ольга гуцал - генеральний директор ооо «камион-оил», власниця ювелірного салону «абрикос». Бізнес-принцип: не звертати увагу на конкурентів

Номер слайду 58

Вена бєлєва – генеральний директор ЗАТ «вента» (мережа кафе-кондитерських «Реприза»)бізнес-принцип: вислуховувати клієнта до кінця

Номер слайду 59

ІІрина Миколаївна Мірошник - голова правління ПАТ «Укрпластик», президент IMMER Group, член правління Європейської ротогравюрної Асоціації (ERA) , член Комітету стійкого розвитку EAFA/FPE, президент Асоціації гнучкої упаковки України і офіційний представник в Україні ініціативи ООН «SAVE FOOD», член Президії Асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Входить до списку 100 Бізнес-амбасадорів України, 100 найвпливовіших жінок України. та до 100 найуспішніших жінок України, Заслужений працівник промисловості України. Журнал Форбс включив її в топ 100 найбагатших людей України зі статком 51 млн.$

Номер слайду 60

Марина Яковлєва – генеральний директор тов «єврокар»бізнес-принцип: вивчати питання досконально

Номер слайду 61

Оксана сердюк – співзасновниця мережі ресторанів Mafia, casta sushi & pan Asia, та ін.

Номер слайду 62

Успішні підприємці

Номер слайду 63

Марк Цу́керберг (англ. Mark Zuckerberg; нар. 14 травня 1984, Вайт-Плейнс (англ. White Plains), Нью-Йорк, США) — американський програміст та підприємець, розробник і засновник соціальної мережі Facebook. Наймолодший у світі мільярдер. Мешкає в Пало-Альто, Каліфорнія.

Номер слайду 64

Цукерберг став багатим завдяки природній потребі людей до спілкування та їхньому прагненню до популярності. У лютому 2004року він створив соціальну мережу Facebook, в якій користувачам пропонувалося розміщувати фотографії та будь-яку інформацію про себе: від наукових і творчих інтересів до гастрономічних і любовних переваг. Протягом чотирьох років звичайний соціальний портал університету став улюбленою Інтернет-адресою для мільйонів зареєстрованих користувачів. Facebook став популярним серед студентів в основному через зручності самоорганізації по групах, курсах і тусовках, які вже існують у вузах в офлайні. Станом на кінець грудня 2008 року на сайті було зареєстровано понад 80 мільйонів активних учасників, в листопаді 2009 року їх вже було 350 мільйонів[12], і кількість користувачів постійно зростає. У більшості англомовних країн це найпопулярніша соціальна мережа. Задуманий як сайт для спілкування студентів Гарварду, Facebook перетворився на першу у світі соціальну мережу. Сьогодні журнал «Forbes» оцінює річні продажі сайту в $ 150 млн. У щорічному списку мільярдерів Америки журналу «Forbes», Марк Цукерберг посів 29-е місце зі статком у $ 6,9 млрд,журнал «Forbes» визнав його наймолодшим мільярдером в своєму списку зі статком $4 млрд. У рейтингу найбагатших людей США, опублікованому журналом «Forbes» Цукерберг посів 14-е місце зі статком в 17,5 млрд доларів США.

Номер слайду 65

Фаррах грей у віці 10 років сформував клуб, в який залучив інвестиції у розмірі 15000 $ на своє фінансування. У 12 років він відкрив компанію з венчурних інвестицій і залучив 1 млн. $ від інвесторів, щоб допомогти підліткам розпочати свій власний бізнес. Не досягнувши 16-ти річчя, він розпочав бізнес із продажу телефонних карток. Далі став продюсером комедійного шоу і власником продовольчої компанії, замовлення якої перевищували 1,5 млн. $

Номер слайду 66

Джейсон О’ніл, учень восьмого класу, у свої 14 років успішно використовує свої творчі здібності та ділові навички для ведення бізнесу. У 9 років він почав робити кольорові олівці. Він також знаходить все нові і нові можливості, щоб бути максимально корисною суспільству. Він придумав вітальні листівки із зображенням ‘Pencil Bugs’. Він і його мама розробили дизайн листівок на всі випадки життя’, плюс спеціальний варіант на Різдво з Санта-Клаусом у вигляді жучка. Крім цього, з’явилися запрошення на День народження і листівки з вираженням подяки – все в дусі ‘Pencil Bugs’. Джейсон вважає себе щасливою людиною, тому що ніколи не страждав від серйозних захворювань, якими хворіють інші діти, яких підліток знає сам особисто. У 2008-му він відкрив благодійну програму в лікарні Rady Hospital в Сан-Дієго (San Diego). Кожен квартал О’ніл збирає гроші, щоб купити хворим дітям те, що може зробити їх хоч трішки щасливішими, включаючи олівці, зошити, книги і всілякі ігри.

Номер слайду 67

Фрейзер доерті почав виготовляти джеми у віці 14 років у шотландії. У 16 років він залишив школу щоб працювати над своїми джемовим бізнесом. Сьогодні компанія продає близько 500 тис. банок на рік, що становить близько 10% ринку джему великобританії

Номер слайду 68

Фред де люк у віці 17 років вирішив стати підприємцем. Він розпочав ресторанний бізнес, щоб заробити гроші на коледж. Сьогодні це мережа ресторанів швидкого обслуговування, нараховує близько 33455 закладів по всьому світу

Номер слайду 69

Топ 10 країн з найбільшою кількістю мільярдерівперше місце посіли США, де 480 осіб мають загальний статок в 2,05 трлн. дол. Незважаючи на економічні труднощі, за останній рік в США кількість мільярдерів збільшилась на 25 осіб, або на 5,5%, а сукупний статок збільшився на 8%. На другому місці Китай, де проживають 147 мільярдерів, які ділять між собою 380 млрд. дол. У середньому кожен китайський мільярдер володіє 2,6 млрд. дол. Третя – Великобританія, проживають 140 мільярдерів, які володіють 430 млрд. дол. У Сполученому Королівстві найбільша кількість мільярдерів у Європі, країна випереджає за показником Німеччину на три особи, але відстає від Німеччини з точки зору загального добробуту групи на 120 млрд. дол. Четверта, Німеччина, є єдиною країною зони євро, що увійшла до списку країн з найбільшою кількістю мільярдерів, враховуючи тенденцію зниження добробуту в більшості країн блоку. Кількість мільярдерів в цій країні становить 137 осіб, які ділять між собою статок у 550 млрд. дол. На 5 місці – Індія зі 109 мільярдерами із загальним статком усього в 190 млрд. дол.6 місце у рейтингу займає Росія. Там живуть 97 мільярдерів із сумарним капіталом в 380 млрд. дол. За останній рік кількість мільярдерів зросла на 17 осіб, однак загальний статок скоротилося на 29%. На 7-му місці влаштувався Гонконг. У цьому регіоні, формально залежному від континентального Китаю, проживають 64 мільярдери із загальним статком у 190 млрд. дол.  Слід зазначити, що Гонконг вважається одним з головних фінансових центрів Азії.8 у списку Швейцарія. Батьківщина банків і одна з найстабільніших до останнього часу економік світу розмістила у себе 57 мільярдерів, які поділили між собою 125 млрд. дол. У середньому кожен мільярдер має 2,2 млрд. дол. На 9-му місці - Бразилія, яка стала домівкою для 49 мільярдерів із статком в 300 млрд. дол. Бразилія стала єдиною державою Латинської Америки, якій вдалося увійти в десятку.10-е місце в рейтингу займає Канада. Там число офіційно зареєстрованих мільярдерів досягає 40 осіб, які ділять між собою 105 млрд. дол.

Номер слайду 70

Відомі українські підприємці

Номер слайду 71

Почав заробляти ще в 11 років, а в 21 запустив свій бізнес. Влад Івченко, 24 роки. Interactive Mind. Місто Харків. Сфера діяльності: маркетинг. Влад Івченко почав заробляти ще в 11 років. Він співав і грав на гітарі на концертах. Після цього хлопець зав'язав з виступами. Паралельно з навчанням в університеті вирішив знайти собі "серйозну роботу". За 4 роки він пройшов шлях від smm-фахівця фрілансера до керівника напрямку одного з найбільших на той момент агентств в СНД Up. Sale. Хлопець встиг спробувати себе в різному: створив освітній проект Brainches (20 років), кулінарну школу Fon Due School і виробництво кухонних аксесуарів Fon Due Store (19 років). в один момент весь накопичений в рекламі досвід допоміг перейти на новий рівень. Разом з партнером вони створили агентство інтернет-маркетингу Interactive Mind. Молодому підприємцю був тоді 21 рік.

Номер слайду 72

У 20 років продав стартап за 8 мільйонів доларів. Владислав Уразов, 20 років. Teleport Future Technologies. Місто: Одеса - Москва. Сфера діяльності: технологіїЗовсім недавно 20-річний одесит став доларовим мільйонером. Разом з партнерами він продав стартап Teleport за $ 8 млн американській Snap. Ще будучи школярем він заробляв тисячі доларів на арбітражі трафіку - перенаправляючи відвідувачів одного сайту на інший. Після закінчення школи Уразов переїхав до Москви. Він створив соцмережу Spersy, конкурента Instagram, яка досить швидко злетіла. Вона рахувалася за російською компанією ТОВ «Уразіто». Зараз доступу до неї немає. Наступний проект Уразова - додаток Teleport. Він фарбував волосся в різні кольори, змінював фон на фото і моментально розлетівся в мережі. 19-річний Уразов зібрав команду на 30 осіб з різних країн, які працювали над технологією сегментації образів. І привернув до проекту $ 1 млн інвестицій.

Номер слайду 73

Придумала українські Apple Watch, що вимірюють рівень стресу. Ліза Воронкова, 25 років. Emotion Labs. Місто: Дніпро - Київ. Сфера діяльності: гаджети. Працюючи в Інституті НАН України, 19-річна Ліза Воронкова захопилася дослідженнями в області стресу і біосигналів, і створила стартап Force Emotion. Спочатку її команда працювала з пристроями для літніх людей. Для одного такого проекту вона зібрала $ 30 000 на Kickstarter. У 2017 році Force Emotion вдалося пройти до престижного американського бізнес-інкубатору "Алхімік". Стартап почав співпрацювати з такими гігантами в США, як Philip Morris, Analog Devices, RGAx і мережею будинків престарілих. Пізніше підприємці вирішили створити гаджет, який допомагав би справлятися зі стресом. Вони вирішили робити ставку на корпоративних клієнтів, зацікавлених в щасті співробітників. Так з'явився годинник, які може показувати рівень стресу користувача на підставі 20-і різних параметрів: якість сну, кількість активності, показники серцевої активності і т.д. У 2018 році стартап продав 2500 пристроїв в роздріб і уклав контракт з декількома японськими компаніями. Зараз компанія називається Emotion Labs. Вона працює над новим продуктом, який буде заточений тільки під В2 В. Всі пристрої збираються в Україні - під Києвом.

Номер слайду 74

Заснував ІТ-компанію в Нью-Йорку, не знаючи мови. Володимир Назаренко, 24 роки. KAI Software. Місто: Кривий Ріг - Нью-Йорк. Сфера діяльності: технологіїВолодимир Назаренко родом з Кривого Рогу. У 20 років він поїхав в Нью-Йорк, не знаючи мови, і заснував аутсорсингову IT-компанію KAI Software. Ще в 9-му класі Назаренко захопився програмуванням і почав підробляти, роблячи сайти на замовлення. Так він зібрав близько 40 000 долл - приблизно $ 5000 на той час. На ці гроші юний підприємець орендував офіс у рідному місті і найняв кілька людей. Вони робили ІТ-замовлення для київських компаній, інтернет-магазини і виконували підряди по великих проектах для московської контори. У 2014 році російські клієнти відвалилися, курс долара виріс в 4 рази, київські компанії урізали бюджети, а команда Назаренко протрималася ще рік. У жовтні 2015-го 20-річний хлопець поїхав в Нью-Йорк, не знаючи англійської мови. "Перші два місяці я замовляв в Starbucks латте, а мені чомусь продавали воду", - розповідав підприємець в інтерв'ю LIGA.net. Вже на третій день перебування в новій країні Назаренко оформив компанію KAI Software. А до кінця жовтня разом з партнеркою він почав шукати клієнтів.

Номер слайду 75

Посперечався з партнером, а потім – перевершив його. Денис Охріменко – колишній співвласник бренду дерев’яних конструкторів Ugears. Каже, що сам же цей конструктор і винайшов. Але коли між співвласниками виникла суперечка, він продав свою частку в компанії. А після сновидіння про золотий нарізаний батон подумав: це воно, конструктори ж можна робити і залізними. Сьогодні його новий проект Time 4 Machine зібрав на Кікстартері 433 тисячі доларів. Ще під його патронатом запустили Pagl – екологічний конструктор, таке собі паперове “лего”.

Номер слайду 76

Тест на здатність до ведення підприємницької діяльності1.    Чи поводитесь Ви наодинці так, як тоді, коли за Вами спостерігають?2.    Чи вважаєте Ви себе здатним стати головою сім`ї?3.    Чи вважаєте Ви хитрість хорошою і корисною рисою?4.    Чи можете Ви розпочати розмову на вулиці з незнайомою людиною?5.    Чи знаєте Ви, який колір сьогодні в моді?6.    Чи їдете в транспорті без квитка, якщо забули вдома проїзний?7.    Чи заздрите успіху Ваших знайомих?8.    Чи звертаєтесь на «Ви» до Ваших старших за віком родичів?9.    Чи здатні Ви усно швидко обчислити скільки буде 3% від 3%?10.    Чи приходите вчасно у кіно?11.    Чи приходите вчасно на побачення?12.    Чи вважаєте за потрібне давати «чайові»?13.    Переживаєте, якщо Вас обрахували на 1 грн?14.    Чи пам’ятаєте дату народження свого вчителя?15.    Чи сідаєте у міському транспорті на будь – яке вільне місце?16.    Чи сідаєте в таксі тільки на заднє сидіння?17.    Чи любите робити записи у книгу скарг?18.    Чи вважаєте, що завжди достатньо лише одного попередження?19.    Чи знаєте, які грошові одиниці існували в Стародавньому Римі?20.    Чи зможете залишити валізу на вокзалі під наглядом зовсім незнайомої людини? 

Номер слайду 77

Повністю позитивна відповідь на кожне запитання дає 10 балів, повністю негативна – 0 балів. Проміжні відповіді оцінюються «на око» між 0 і 10 балами. Наприклад, якщо Ви з 10 своїх вчителів пам’ятаєте дату народження лише одного, відповідь – 1 бал. Якщо відповідь на яке – небудь питання для Вас є складною – 5 балів. Склавши всі Ваші бали, Ви звертаєтесь до ключа тесту.   

Номер слайду 78

Ключ до тесту      120 – 200 балів – Ви вроджений бізнесмен. Якщо ви отримали ці бали в результаті підглядування у відповіді, вирахуйте 80 балів і орієнтуйтесь на новий результат.110 – 119 балів – Ви володієте не всіма потрібними якостями бізнесмена, але у Вас є реальні шанси досягти успіху в бізнесі; деяку допомогу при цьому вам нададуть роздуми про причини втрати балів.50 – 90 балів – видно, в бізнесмени Вам не вибитись, але судячи з усього, Ви правдива, порядна людина, у вас непоганий характер, так що не все втрачено в житті.

Номер слайду 79

Тест на фінансову грамотність Пропонуємо вам пройти невеликий і простий тест, який допоможе оцінити наскільки вас можна вважати фінансово грамотною людиною. 1. НА ВАШОМУ РАХУНКУ Є 10 000 ГРИВЕНЬ. ВИ КОРИСТУЄТЕСЯ ПРОГРАМОЮ З КАПІТАЛІЗАЦІЄЮ, ЯКА ДАЄ ВАМ 10% В РІК. СКІЛЬКИ БУДЕ ЛЕЖАТИ НА ВАШОМУ РАХУНКУ ВЖЕ ЧЕРЕЗ 5 РОКІВ, ЯКЩО ВИ НЕ БУДЕТЕ ЗНІМАТИ З НЬОГО ГРОШІ, А ОТРИМАНІ ВІДСОТКИ БУДУТЬ ПРИЄДНУВАТИСЯ ЩОРОКУ ДО СУМИ РАХУНКУ: А) БІЛЬШЕ НІЖ 15 000 ГРИВЕНЬ;Б) ВСЬОГО 15 000 ГРИВЕНЬ;В) МЕНШЕ НІЖ 15 000 ГРИВЕНЬ;Г) БЕЗ ПОНЯТТЯ;Д) НЕ МОЖУ ПІДРАХУВАТИ.

Номер слайду 80

Тест на фінансову грамотність2. Ставка по вашій інвестиційній програмі становить 10% річних. Рівень інфляції в країні дорівнює 12% протягом року. Чи зміниться купівельна здатність інвестованих в програму грошей через 12 місяців?А) збільшитися;Б) залишиться на тому ж рівні;В) зменшитися;Г) без поняття;Д) не можу підрахувати.

Номер слайду 81

Тест на фінансову грамотність3. Середня дохідність вашого портфеля інвестицій становить 10% річних. Якою має бути загальна сума вашого капіталу, щоб щомісяця отримувати у вигляді пасивного доходу 5 000 гривень, а сума капіталу при цьому не зменшувалася?А) 50 000 гривень;Б) 500 000 гривень;В) 600000 гривень;Г) без поняття;Д) не можу підрахувати.

Номер слайду 82

Ключ до тесту. Якщо ви відповіли 1-А; 2-В; 3-В, то, як мінімум, базовими поняттями ви володієте. Якщо ви відповіли неправильно, то вам варто серйозно зайнятися питанням підвищення рівня фінансової грамотності. Інакше завжди знайдуться ті, які захочуть зловжити вашою неписьменністю і таких прикладів, на жаль, дуже багато. З іншого боку, не володіючи основними фінансовими навичками, ви можете взагалі забути про такі поняття як «активи, що приносять пасивний дохід», «фінансова стабільність вашої родини», «впевненість у завтрашньому дні».

Номер слайду 83

Золоті правила фінансової грамотностіНавчіть себе завжди заробляти більше, а витрачати менше. Коли ви станете спокійно ставитися до цього правила і зрозумієте всю його доцільність, можна говорити про те, що ви зможете стати фінансово незалежною людиною. При цьому важливо починати дотримуватися цього правила якомога раніше;Погасіть борги і відмовтеся взагалі від споживчих кредитів. Навіть не думайте брати в борг для того, щоб відкрити депозит або інвестувати ці кошти. Протягом усього періоду, поки ваші гроші будуть «працювати», ви самі будете працювати на борги. І в кінцевому підсумку вийде, що ви взагалі нічого не заробили, а ваш пасивний дохід в кращому випадку просто перекрив відсотки по боргах;Обов'язково ставте перед собою реальні цілі, по конкретно встановленим сумам грошових коштів, строкам виконання свого бажання. Таке планування набагато ефективніше сумбурних дій і кроків, коли ви намагаєтеся втілити в життя ідею, яка щойно прийшла на розум;

Номер слайду 84

Золоті правила фінансової грамотностіСтворюйте фінансові резерви і «подушки безпеки» і тоді ви ніколи не скотитеся за межу бідності. Люди, які один раз пройшли цей шлях від злиднів до багатства, занадто добре знають ціну і ту кількість років, які вони витратили на те, чого в кінцевому підсумку домоглися;При створенні капіталу завжди намагайтеся вкладати ті вільні кошти, які не шкода втратити, особливо в тому випадку, якщо ви пробуєте себе в агресивних інвестиціях;Для створення накопичень, джерел доходу як активного, так і пасивного, завжди створюйте окремі напрямки і диверсифікуйте ризики — так, навіть при несприятливій економічній ситуації в країні, ви не втратите все;Завжди ретельно контролюйте те, як ви виконуєте свій фінансовий план, корегуйте його, перенаправляйте свої фінансові потоки і зменшуйте витрати;Користуйтеся усіма наданими сьогодні інструментами накопичень та управління фінансами — тільки комплексний підхід і сукупність всіх методів, допоможуть швидше перейти до пасивного доходу та фінансової незалежності.

Номер слайду 85

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Віта Володимирівна
    Дякую за якісний матеріал
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
9 березня 2021
Переглядів
8336
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку