Розробка лінійки до тижня фізики в школі "Фізика майбутнього"

Про матеріал

Фундаментальна фізика — найважливіша інвестиція людства, яка визначила прогрес.

Без неї не працював би жоден гаджет. Комп'ютери, засоби зв'язку, медицина, діагностика — все пов'язано з тим чи іншим розділом фізики.

Перегляд файлу

Фундаментальна фізика — найважливіша

інвестиція людства, яка визначила прогрес.

Без неї не працював би жоден гаджет.

Комп’ютери, засоби зв’язку, медицина,

діагностика — все пов’язано з тим

чи іншим розділом фізики.

  1. Сьогодні ми більше не живемо в темні віки науки, коли спалахи блискавки й епідемії хвороб вва­жалися діянням богів. У нас є велика перевага, якої не мали Жуль Верн з Леонардо да Вінчі: чітке розуміння законів природи.
  2. Безліч сторіч ми пасивно спостерігали за танцем природи. Ми тільки з німим подивом дивилися на комети, блискавки, виверження вулканів та епідемії хвороб, припускаючи, що все це перебуває поза межами нашого розуміння. Для давніх людей сили природи були вічною загадкою, якої бояли­ся і якій поклонялися, і тому давні люди вигадали міфічних богів, аби якось пояснити світ довкола себе.
  3. Наші предки сподівалися, що якщо вони молитимуться цим богам, ті будуть милосердними і здійснять їхні найбільші бажання. Сьогодні людство стало хореографами танцю природи й навчилося «підкориговувати» закони природи то тут, то там.
  4. Цей тиждень ми присвячуємо фізиці ― одній з найдавніших наук, без якої немислимий подальший розвиток людства, науці цікавій, захоплюючій, могутній. Значення фізичних знань у нашому житті дійсно важко оцінити.
  5. В науці сила і в науці слава,

Світ без науки не такий яскравий,

То лиш здається, що без неї краще жити,

Бо лиш вона все здатна пояснити!

  1. Українці славляться революційними винаходами, які перевернули уявлення про світ та значно полегшили життя людству.
  2. Саме в Україні придумали перший вертоліт, трамвай, штучний супутник Землі, рентгенівський знімок, гіпсову пов’язку та багато інших корисних речей, без яких зараз не може обійтися ціла планета.
  3. За часів незалежної України список таких революційних винаходів наших співвітчизників стрімко поповнюється з кожним роком. Та, на жаль, ці відкриття чомусь часто не відомі або не цінуються на Батьківщині у той час, коли на них є величезний попит за кордоном. Ми вам пропонуємо добірку найвизначніших винаходів і пристроїв українців за останні роки.
  4. Екзоскелет

22-річний українець Антон Головаченко створив унікальний пристрій для людей із проблемами руху. Винахід називається UniExo - це роботизований екзоскелет, за допомогою якого можна реабілітуватися після переломів і паралічу кінцівок. Нещодавно UniExo виграв у конкурсі Silicon Valley Robotics у Каліфорнії.

  1. Спочатку Антон створив екзоскелет для своєї бабусі, у якої паралізувало руку, щоб не тільки рухати рукою, але й реабілітувати її. Для розробки ідеї та її реалізації Антону знадобилося 10 місяців. Натхнення черпав із фільму «Залізна людина».
  2. Екзоскелетом управляють за допомогою нейрошлема або нейробраслетів. Програма, розроблена Головаченком, підлаштовується під потреби людини і допомагає їй рухатися. У перспективі екзоскелет може замінити стаціонарне медичне обладнання для засобів пересування.
  3. Особливість екзоскелета в тому, що він працює за допомогою мобільного додатка і дорогі деталі на ньому видруковані на 3D принтері. Через це він в кілька разів дешевше, ніж інші світові аналоги.
  4. Глухі можуть чути музику

Віталій Потапчук створив безкоштовний додаток BeWarned для глухих та людей зі слабким слухом. Додаток розпізнає музику, небезпечні звуки і допомагає спілкуватися. Платформа BeWarned об'єднала 4 технічних асистента для глухих: Sound Monitor, Connect, Emergency Call і Dance.

  1. Sound Monitor вирішує проблему безпеки: визначає загрозливі звуки (крик, звук сигналу автомобіля, гавкіт собаки, сирена). У разі небезпеки додаток попереджає користувача вібрацією і спалахом.
  2. Connect дозволяє людям з проблемами слуху спілкуватися: конвертує текст в мову і навпаки. Також можна підготувати і зберегти текст заздалегідь, що може стати в нагоді для походу до лікаря або магазин.
  3. Emergency Call дозволяє користувачеві викликати на допомогу, коли він знаходиться в небезпечній ситуації: додаток визначить місцезнаходження людини без доступу до інтернету. Dance допомагає відчути музику, завдяки конвертації її у вібрацію, світлові сигнали і пульсацію візуального еквалайзера.
  4. «Розумні» кросівки

18-річний студент Роман Лановий із Вінниці став автором вітчизняних "розумних" кросівок. Він приладнав масажер, підігрів і навігатор до звичайних кросівок. Крім того, вони самі зашнуровуються. Хлопець надихнувся фільмом «Назад у майбутнє», де головний герой мав аналогічні кросівки. Над своїм винаходом Роман працював три роки.

  1. Лановий вмонтував у взуття електродвигуни, які можуть робити масаж, датчики температури й нагрівальні елементи. Біля шнурків вшиті повітряні камери й компресор. Вони фіксують ногу у взутті. Усі пристрої — на літієвих акумуляторах, розташованих у підошві. Кросівки підзаряджаються під час ходьби. Коли підошва торкається землі, штовхається маленький важіль. Чим більше людина рухається, тим краще працює взуття.
  2. Також керувати кросівками можна зі свого телефону: спеціальна програма відображує екрані телефону температуру у взутті. Її можна змінити або задати діапазон комфортної. Так само затягують шнурки та запускають вібромасажер.
  3. Крім того, кросівки можуть самі "довести" свого господаря до потрібного місця - хлопець обладнав взуття навігаційною системою й датчиком перешкод. Для цього потрібно надиктувати на телефон адресу, і кросівки "доведуть" до пункту призначення.
  4. «Розумне» яйце

Українські розробники створили гаджет для кухні — HelloEgg.

Це кухонний асистент на голосовому управлінні. Він може допомогти людям готувати здорову їжу, економити на ресторанах, допомагати вирішувати побутові проблеми та просто розважати, поки людина стоїть біля плити. У нього вбудовано безліч таймерів, які застрахують кулінарів-початківців від пригорілих страв.

  1. Пристрій виглядає як яйце з дисплеєм на маківці, на який транслюються покрокові відео з приготування різних страв. А ще він уміє підтримувати бесіду завдяки вбудованому штучному інтелекту та підморгує єдиним електронним оком. При бажанні з HelloEgg можна поговорити про будь-які теми чи транслювати музику зі Spotify та інших музичних сервісів, а також новини, прогноз погоди тощо.
  2. Кіберрукавичка

  Розробку можна застосовувати і для сфери медицини чи освіти. У повсякденності її можна використовувати для управління побутовими приладами. Припускають її застосування в діагностиці та реабілітації травм, відновлення рухливості кінцівок.

  1. Вона розпізнає дрібні рухи кінцівок, синтезує механічні реакції головного мозку. Система дозволяє буквально помацати і відчути реальність предметів, фактуру, обсяг. У проект розробники інвестували $30 тис., і її прототип завершений майже на 80%. Вирішується питання з патентом.
  2. Знати природу, вміти в ній жити,

щоб стало в світі світліше,

Фізика зможе всіх нас навчити,

Фізика найцікавіша!   

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Сценарії
Додано
4 березня 2018
Переглядів
1300
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку