Розробка позакласного заходу із зарубіжної літератури для 5-6 класів в межах проведення "Тижня зарубіжної літератури"

Про матеріал

Розробка позакласного заходу із зарубіжної літератури для 5-6 класів допоможе в ігровій формі повторити вивчений матеріал, а також сприятиме розвиткові інтересу учнів до навчальних предметів.

Перегляд файлу

План

позакласного заходу,

 проведеного в межах тижня зарубіжної літератури в школі

Учасники – учні 5 - 6 класів.

Форма проведення – гра.

Мета: формувати уміння застосовувати набуті знання та навички в нетрадиційних ситуаціях; зацікавити учнів предметом зарубіжна література; викликати інтерес до читання; у формі захопливої гри повторити вивчений матеріал.

Обладнання: папір, олівці різнокольорові, конверти з листами від героїв, пляшка з посланнями, предмети для конкурсів «Бюро знахідок» та «Таємнича валіза», папірці з частинами прислів’їв та загадок.

                                                         Хід заходу

І. Організаційний момент.

   Доброго дня, діти. Сьогодні ми зібралися разом, щоб розважитися і зрозуміти, який багаж знань із зарубіжної літератури ми вже маємо. Не хвилюйтеся, намагайтеся бути уважними. Пам'ятайте, головне не досягти перемоги, а отримати задоволення від спілкування один з одним. У заході будуть брати участь дві команди: команда 5 класу та команда 6 класу. Прошу членів команди зайняти свої місця. На столах у вас є все необхідне для роботи. Умови кожного конкурсу будуть оголошені безпосередньо перед його початком.

ІІ. Проведення конкурсів.

Конкурс 1 «Привітання»

     Протягом 3-х хвилин оберіть назву для своєї команди та невеликий девіз. Висловіть побажання команді – супернику.

Представлення команд.

Конкурс 2 «Символ твору»

     Намалюйте предмет, який би був символом літературного героя чи твору.

5 клас казка «Пані Метелиця».

6 клас міф «Нарцис».

Презентація робіт.

Конкурс 3 «Ланцюжок»

     Учні по черзі характеризують літературного героя. Кожен промовляє одне речення.

                                                    Музична пауза

Конкурс 4 «Бюро знахідок»

     Кожній команді пропонуються речі, які пов’язані з літературним героєм. Членам команди необхідно всі речі розподілити між героями прочитаних творів.

Команда 5 класу.

  Діжка з синьою фарбою (річ належить маляру з китайської народної казки «Пензлик Маляна»), хустина (річ належить Момотаро з японської народної казки «Момотаро, або Хлопчик – Персик»), пензлик (річ належить Маляну з китайської народної казки «Пензлик Маляна»), собака (належить Момотаро з японської народної казки «Момотаро, або Хлопчик – Персик»), нитки (річ належить падчерці з німецької народної казки «Пані Метелиця), зірка (річ належить Хлопчику – Зірці з казки О. Уайльда «Хлопчик – Зірка», монета (річ належить Хлопчику – Зірці з казки О. Уайльда «Хлопчик – Зірка», телеграма (річ належить оповідачу з оповідання Е. С. – Томпсона «Снап», ключ (річ належить Тому Сойєру з твору Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра», грудка крейди (річ належить Тому Сойєру з твору Марка Твена «Пригоди Тома Сойєра»).

Команда 6 класу.

     Люстерко (річ належить Оксані з повісті М, Гоголя «Ніч перед Різдвом»), сірники (річ належить герою оповідання Д, Лондона «Жага до життя»), решето (річ належить рудому городовому з оповідання А. Чехова «Хамелеон»), очеретина (річ належить Прометею з міфу «Прометей»), клуночок (річ належить поліцейському Очумєлову з оповідання Д. Лондона «Хамелеон»), монети (річ належить Скруджу з повісті Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі»), свічка (річ належить Скруджу з повісті Ч. Діккенса «Різдвяна пісня в прозі»), чорна мітка (річ належить пірату з роману Р. Л. Стівенсона «Острів скарбів»), мапа (річ належить капітану Флінту з роману Р. Л. Стівенсона «Острів скарбів»).

Конкурс 5 «Таємничий герой»

     Учням необхідно впізнати літературного героя за його особистою розповіддю.

Команда 5 класу.

     Доброго ранку. Я живу в містечку Ганнібал. Мені 12 років. У мене немає рідних, тому я живу сам. До школи я не ходив, аж доки мене не запросив мій товариш. В школі не дуже весело. Там потрібно виконувати вказівки вчителя, а я люблю сам розпоряджатися власним життям. З моїм товаришем ми потрапляли у різні пригоди. Одного разу навіть стали свідками вбивства. Але ми завжди підтримували один одного. Він замінив мені родину, тому я йому дуже вдячний. (Гекльберрі Фінн)

Команда 6 класу.

     Доброго ранку. Я дуже радий бачити вас при доброму здоров'ї. Вам, правда пощастило, бо нещодавно я не вмів радіти життєвим дрібницям. Мене більше цікавили гроші у будь – якому їх прояві. Але тепер я цілком змінився! Дякую за це моєму колишньому компаньйону, який нині покійний. Все погане в моєму житті залишилося за плечима, і я можу залюбки зустрічатися зі своїм племінником, радіти святам, а головне, легко витрачати гроші на подарунки. (Скрудж)

Конкурс 6 «Заплутаний лист»

     Діти, до наших рук потрапила пляшка із посланнями про допомогу. Але не все у цих листах зрозуміло. Ми не можемо допомогти героям, доки не з'ясуємо зміст листів. Я пропоную вам спробувати це зробити.

Команда 5 класу.

     Крам, подорожі, острів, руда вовна, вода, велетень, людські кістки, жах. (Мова йде про Синдбада – Мореплавця, арабського купця, який марив подорожами. Щоразу він потрапляв у небезпечну ситуацію, але завжди знаходив вихід. Цього разу він разом з іншими членами команди опинився на острові, де жили руді карлики, а потім карлики переправили їх на острів, де жив велетень. Врятуватися вдалося лише Синдбаду).

Команда 6 класу.

     Ніч, туман, ключ, молоток, сяйво, ланцюг, обличчя, страх. (Мова йде про скнару Скруджа, який не любив свята, людей та й себе теж. Одного разу він прийшов увечері додому і замість молотка на дверях побачив привид свого колишнього компаньйона Марлі. Марлі прийшов попередити героя про небезпеку, яка йому загрожує, якщо той не зміниться).

Домашнє завдання (інсценізація уривків з улюблених творів)

Конкурс 7 «Таємнича валіза»

     Діти, хтось з героїв забув валізу з речами. Чи не підкажете, хто саме її забув?

     Вчитель називає по одній речі з валізи, а діти намагаються якомога швидше вгадати, кому вона належить.

Валіза для команди 5 класу.

     Лист, угода про збут колючого дроту, бінокль. (Валіза належить герою оповідання «Снап» Е. С. - Томпсона).

Валіза для команди 6 класу.

     Ноти, смичок, бас - гитара . (Валіза належить членам квартету з байки І. А. Крилова «Квартет»).

Конкурс 8 «Гордіїв вузол»

     Діти, папірці, які я вам готувала з прислів’ями, загадками раптом переплуталися. Допоможете їх відновити?

Команда 5 класу.

Хто має ноги…, йде,…, не все коту…, …та не має рук, …масляна, ложка дьогтю…, …але з місця не зрушить,…в бочці меду, або пан…, …або пропав.

Команда 6 класу.

Не буди лихо,…без рук, …завтра, завтра,…поки воно тихе, …без голови,…не сьогодні,…на одній нозі…, …так говорять ліниві люди,…але в капелюсі, …така й нагорода, яка праця…

ІІІ. Підведення підсумків гри.

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
2329
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку