Розробка презентації для відеоуроку з української мови на тему "Вимова звуків, що позначаються літерами г і ґ"

Про матеріал
Розробка містить в собі вправи на повторення та закріплення вивченого матеріалу, детальне пояснення нової теми уроку, різноманітні завдання для практичного закріплення вивченої інформації, підсумки та домашнє завдання. Для кращого засвоєння навчального матеріалу використовуються інтерактивні вправи у програмі Leaning Apps.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська мова 5 клас Єфремова Оксана Олександрівна

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання учнів про звуковий склад української мови; навчитися правильно вимовляти звуки та розрізняти букви, що позначаються літерами г і ґ; розвивати фонематичний слух, збагатити словниковий запас.

Номер слайду 3

Губні приголосні не мають парних м’яких. В українській мові 12 м’яких звуків. Звук [й] завжди м’який. Звук [ф] парного дзвінкого не має. Лише буква Ь пом’якшує попередній приголосний. Приголосні звуки бувають дзвінкі, глухі, сонорні. Приголосні дзвінкі творяться лише за допомогою голосу. Приголосні глухі творяться лише за допомогою шуму.

Номер слайду 4

Так Ні Так Так Ні Так Ні Так

Номер слайду 5

https://learningapps.org/4240311

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Запропоновані слова в крапельці віднести до відповідної парасольки, обираючи потрібну літеру. г ґ Ґ(г)ава, ґ(г)айок, ґ(г)иґ(г)нути, ґ(г)алас, ґ(г)аньба, ґ(г)іркий, ґ(г)ирлиця, ґ(г)рунт, ґ(г)ість, ґ(г)едзь, ґ(г)енерал, ґ(г)одина, ґ(г)лей, ґ(г)атунок, ґ(г)лухий, ґ(г)андж, ґ(г)рецький, ґ(г)риміти.

Номер слайду 9

Гайок, галас, ганьба, гіркий, гість, генерал, година, глухий, грецький, гриміти Ґава, ґандж, ґиґнути, ґирлиця, ґрунт, ґедзь, ґлей, ґатунок г ґ

Номер слайду 10

Верхній шар земної кори, на якому розвиваються рослини. Вишневий клей. Сорт виробу за якісними ознаками. Прибудова з площадкою і східцями перед входом у будинку. Дитяча іграшка у вигляді кола або кулі на осі, яка при швидкому обертанні утримується у вертикальному положенні. Назвіть одним словом! Ґрунт, ґлей, ґатунок, ґанок, дзиґа

Номер слайду 11

Встав пропущені літери …ава …ава …аві …оворила: -Ти сьо…одні сир впустила. …ава …аву вмовила. …ава …аву запитала: -Ти на …анок не літала? -Не літала я на …анок Та й про…авила сніданок. Ґава ґава ґаві говорила: -Ти сьогодні сир впустила. ґава ґаву вмовила. ґава ґаву запитала: -Ти на ґанок не літала? -Не літала я на ґанок Та й проґавила сніданок.

Номер слайду 12

поглибили знання про звуковий склад української мови; навчилися правильно вимовляти звуки та розрізняти букви, що позначаються літерами г і ґ; закріпили практично вивчений теоретичний матеріал.

Номер слайду 13

1. Уважно переглянути відеоурок, виконати завдання. 2. Опрацювати параграф 26. 3. Записати 10 слів з літерою ґ та з трьома словами на вибір скласти речення. Домашнє завдання Дякую за увагу! До нових зустрічей!

ppt
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
289
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку