Розробка урокк. Правознавство 9 клас. Державний устрій.

Про матеріал
Тема. Державний устрій. Мета: Вивчити основні форми державного устрою та їх характеристики. Розкрити роль і функції влади в державі. Виховувати почуття гордості за свою країну та її державний устрій. Розвивати патріотичне ставлення до законів та конституційних норм. Розвивати критичне мислення та здатність робити висновки на основі навченого матеріалу. Тип уроку: комбінований.
Перегляд файлу

Тема.  Державний устрій.

Мета: 

Вивчити основні форми державного устрою та їх характеристики.

Розкрити роль і функції влади в державі.

Виховувати почуття гордості за свою країну та її державний устрій.

Розвивати патріотичне ставлення до законів та конституційних норм.

Розвивати критичне мислення та здатність робити висновки на основі навченого матеріалу.

Тип уроку: комбінований.

 

                                                    Хід уроку

 І. Організаційний момент.

Вітаю всіх на уроці! Сьогодні ми розпочинаємо новий розділ "Державний устрій", і це дуже цікава та важлива тема. Вона допоможе нам краще розібратися в тому, як будується наше суспільство, які інституції і структури визначають наші права та обов'язки. Ми будемо досліджувати, як впливає державний устрій на наше повсякденне життя, чому він важливий для забезпечення порядку та розвитку країни.

На цьому уроці ми не тільки здобудемо нові знання про державний устрій, але й зрозуміємо, як ця тема пов'язана з нашими особистими правами та свободами. Ми розглянемо різні форми державного устрою, їхні особливості та переваги. Дізнаємося, як державні органи працюють на користь громадян і як ми можемо впливати на державу для досягнення покращень.

Сподіваюся, що цей урок стане цікавим та пізнавальним для кожного з вас. Давайте разом зануримося в світ державного устрою, але перед цим дайте мені знати, чи готові ви активно працювати та дізнаватися багато нового.

 

 ІІ. Актуалізація знань учнів

Хто з вас може назвати основні елементи будь-якої держави? Давайте разом проведемо коротку актуалізацію знань.

  1. Яка держава вважається вашою батьківщиною?
  2. Які права і обов'язки має кожен громадянин цієї держави?
  3. Що означає поняття "конституція" і яку роль вона відіграє в житті країни?
  4. Чи знаєте ви, як обираються представники в органи влади вашої держави?

 ІІІ. Вивчення нового матеріалу

1. Запитання:

  1. Яке спільне в антидемократичних режимах?
  2. Яка різниця між демократичним та антидемократичним режимами?
    1. Дискусія: "Який політичний режим панує в нашій школі?"

 

3. Державний устрій є системою відносин, що виникають на основі норм, закріплених у конституції та конституційних законах, а також діяльності органів, які формуються в процесі створення держави та місцевого самоврядування.

Організація державного устрою базується на принципах поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову, а також розподілу компетенції між центральною владою, місцевими радами та іншими органами самоврядування з урахуванням верховенства Конституції та законів України.

Форма держави визначається як спосіб організації та реалізації державної влади. Вона може бути:

  1. монархічною або республіканською в залежності від форми правління;
  2. унітарною, федеративною або конфедеративною в залежності від форми державного устрою;
  3. демократичною, ліберальною, авторитарною, деспотичною або тоталітарною в залежності від форми державного режиму.

 

4. Мозковий штурм: Які характеристики ви бачите в демократичному управлінні, на вашу думку?

 

5. Державний устрій України.

Україна є незалежною та суверенною державою, демократичною, соціальною і правовою. Суверенітет України поширюється на всю її територію. Україна має унітарний характер, і в її складі відсутні територіальні утворення з ознаками державності. Систему адміністративно-територіального устрою складають Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. До складу України входять Автономна Республіка Крим, 24 області, а також міста Київ та Севастополь. Україна є республікою. Суверенітет та джерело влади в Україні належать народу, який здійснює свою владу безпосередньо та через органи державної та місцевої влади. Державна влада в Україні функціонує на принципах поділу на законодавчу, виконавчу та судову гілки.

 

6. Утворення органів влади та місцевого самоврядування. Одиничним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України. Склад Верховної Ради України становить 450 народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і таємного голосування строком на п'ять років. Громадянин України може бути обраний народним депутатом, якщо він досяг двадцяти одного року, має право голосу і мешкає на території України не менше п'яти років. Громадянин, засуджений за вчинення умисного злочину, не може бути обраний до Верховної Ради, якщо його судимість не погашена чи не знята законом. Повноваження народних депутатів визначаються Конституцією та законами України. Регулярні вибори до Верховної Ради проводяться в останню неділю жовтня п'ятого року повноважень. Позачергові вибори можуть бути призначені Президентом України та проводяться протягом 60 днів з дня припинення повноважень Верховної Ради. Порядок виборів визначається законом "Про вибори народних депутатів України". Повноваження народних депутатів починаються з моменту складання присяги. Робота Верховної Ради відбувається у сесійному режимі. Верховна Рада має повноваження за умови обрання не менше як двох третин її складу. Повноваження Верховної Ради включають:

  1. внесення змін до Конституції України;
  2. оголошення всеукраїнського референдуму;
  3. прийняття законів;
  4. затвердження Державного бюджету України та його зміни;
  5. оголошення стану війни і миру за поданням Президента України;
  6. призначення Прем'єр-міністра, Міністра оборони, Міністра закордонних справ, Голови Національного банку за поданням Президента.

 

  7.  Уряд.


Кабінет Міністрів України є найвищим органом виконавчої влади. Кабінет Міністрів України відповідальний перед Президентом України та Верховною Радою України, підзвітний Верховній Раді України. У своїй діяльності Кабінет Міністрів України керується Конституцією та законами України, зокрема Законом "Про Кабінет Міністрів України", а також указами Президента України та постановами Верховної Ради України. Склад Кабінету Міністрів України включає Прем'єр-міністра України, Першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністрів та міністрів. Прем'єр-міністра України призначає Верховна Рада України за поданням Президента України. Кандидатуру на посаду Прем'єр-міністра України висуває Президент України за пропозицією коаліції депутатських фракцій Верховної Ради. Міністр оборони України, Міністр закордонних справ України призначаються Верховною Радою України за поданням Президента України, інші члени Кабінету Міністрів призначаються Верховною Радою України за поданням Прем'єр-міністра України. Прем'єр-міністр України керує діяльністю Кабінету Міністрів. Кабінет Міністрів України:

  1. здійснює внутрішню та зовнішню політику держави;
  2. гарантує права та свободи людини та громадянина;
  3. управляє державною власністю згідно із законом;
  4. розробляє проект Державного бюджету України та забезпечує його виконання при затвердженні Верховною Радою України;
  5. координує роботу міністерств та інших органів виконавчої влади;
  6. видавати розпорядження та постанови, які є обов'язковими для виконання, в межах своєї компетенції. Акти Кабінету Міністрів підписує Прем'єр-міністр України. Нормативно-правові акти Кабінету Міністрів та міністерств підлягають реєстрації. Кабінет Міністрів України завершує свої повноваження перед новообраною Верховною Радою України.

8.     Органи місцевого самоврядування.

Місцеві органи самоврядування виконують важливі функції на рівні областей, районів, міст Києва та Севастополя. Виконавчу владу на рівні областей, районів та міст здійснюють місцеві державні адміністрації. Голови місцевих державних адміністрацій призначаються і звільняються з посади Президентом України за рекомендацією Кабінету Міністрів України. Склад сільських, селищних, міських, районних та обласних рад включає депутатів, які обираються на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Тривалість повноважень депутатів становить п'ять років. Правовий режим місцевих виборів регулюється Законом України "Про місцеві вибори". Територіальні громади вибирають сільського, селищного та міського голову на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування. Обраний голова очолює виконавчий орган ради і проводить її засідання. Тривалість його повноважень також становить п'ять років.

9. Президент України, його обрання.

Президент України (ПУ) виступає як гарант державного суверенітету, територіальної цілісності країни, виконання Конституції України, а також прав та свобод громадян. Обрання Президента відбувається громадянами України на підставі загального, рівного та прямого виборчого права через таємне голосування на п'ять років. Для кандидатури на посаду Президента України встановлені такі вимоги: вік не менше тридцяти п'яти років, право голосу, проживання на території України протягом десяти років перед днем виборів та володіння державною мовою. Одна і та ж особа не може обіймати посаду Президента більше двох строк поспіль. Президент не має права на зайняття посад у державних органах влади, підприємницьку або оплачувану діяльність, участь у керівних органах підприємств з прибутковою метою. Передача влади новообраному Президенту відбувається не пізніше ніж через тридцять днів після офіційного оголошення результатів виборів. Процедура присяги перед народом відбувається на урочистому засіданні Верховної Ради України та проводиться Головою Конституційного Суду України.

 

V. Закріплення вивченого матеріалу

Дискусія на тему "Який режим кращий: демократичний чи авторитарний?". Розділено клас на дві групи кожна з яких має можливість висловити свої аргументи.

 

VІ. Рефлексія

Чи була цікавою тема уроку?

Яке завдання вам найбільше сподобалось?

Яке – найменше?

Що б ви змінили в сьогоднішньому уроці?

 

 VІІ. Домашнє завдання

Проведіть дослідження про політичну систему однієї з країн світу. Зробіть аналогії та порівняйте її з політичною системою України. Презентуйте свої висновки у вигляді есе або звіту.

 

docx
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
499
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку