Розробка уроку для 5 класу "Пам`ятки і пам`ятники"

Про матеріал

Розробка уроку для 5 класу. Урок по будовано за допомогою інтерактивних методів та прийомів для якісного засвоєння учнями начального матеріалу.Для уроку підібраний яскраий ілюстративний матеріал, для підвищення мотивації на уроках історії.

Перегляд файлу

1

 

Тема. Пам’ятки історії як джерело історико-культурної інформації. Пам’ятник як витвір мистецтва для увічнення пам’яті про подію або особу.

Мета. Ознайомитися з поняттями «історична пам’ять», «пам’ятка історії», «пам’ятник», охарактеризувати найвідоміші  історичні пам’ятки і пам’ятники, розвивати вміння описувати пам’ятку історії, працювати з ілюстративним матеріалом, основні предметні компетентності; виховувати на прикладі відомих пам`яток  пошану до історичного минулого нашої держави.

Очікувані результати/ Після цього уроку учні зможуть:

  •             Оперувати поняттями «історична пам’ять», «пам’ятка історії», «пам’ятник»
  •             розпізнати історичні пам’ятки і пам’ятники;
  •             описати пам’ятку історії;
  •             показати на карті місцевість, де розташовані вказані вчителем пам’ятки історії України; визначити епоху, в яку вони виникли.

Обладнання. Підручник Власов В. С.Вступ до історії : підруч. для 5-го кл. закл. заг. серед. освіти / В. С. Власов. - Київ : Генеза, 2018. - 208 с., роздатковий матеріал, презентація

Тип уроку. Урок засвоєння нових знань

 

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань

 

Вчитель пропонує дітям відкрити пазли, відповівши на запитання, а за ними ховається підказка, яка допоможе визначити тему уроку.

 

Запитання

  1.         Що таке історичні джерела?
  2.         Дайте визначення поняттю «археологія»
  3.         Які види історичних джерел вам відомі?
  4.         Де зберігаються знайдені історичні джерела?
  5.         До  якого виду історичного джерела відноситься пісня?
  6.         Книга – це який вид історичного джерела?

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності

Після відкриття всіх пазлів на екрані зображений пам`ятник і учні визначають тему та мету уроку.

     IV. Вивчення нового матеріалу

      Робота з поняттями. Прийом «Ребус»

Учитель пропонує розгадати подані на екрані ребуси та записати поняття, які ховають ребуси.

 

Історична пам'ять – сукупність знань людей про спільне минуле

Пам`яткапредмет духовної або матеріальної культури минулого, унікальний об'єкт природи, який становить наукову та історичну цінність.

Пам`ятник скульптурна споруда, призначена для вшанування пам'яті людей, подій, об'єктів, іноді тварин.

 

Прийом «Портретна галерея»

Вчитель об’єднує учнів в групи і дає їм завдання розповісти про найвідоміші пам’ятки і пам’ятники нашої держави і визначити, де саме в Потретній галереї розміщений саме той пам’ятник або памятка, про яку вони розповідали.

 

Група 1.

Пам’ятник князю Володимиру, хрестителю Русі, розташований у парку на Володимирській гірці. Над крутим схилом Дніпра височіє постать святого Володимира. У правій руці князь тримає хрест, у лівій — княжу шапку. Оформлення постаменту доповнене зображеннями зірок та хрестів — символів хрещення вогнем і мечем, архангела Михаїла, який є заступником Києва .Величезний хрест, який тримав Володимир, був обладнаний газовими світильниками, для того, щоб фігура була видна вночі. Пізніше газові ріжки замінили електричними лампами.

 

Софіївський собор. Софійський собор у Києві є однією з найголовніших визначних пам'яток столиці. Крізь століття він несе свою історію і велично підноситься поруч з однойменною площею, грає золотим світлом куполів під українським небом.

Софійський собор у Києві є найдавнішим уцілілим пам'ятником з часів Русі. Досі ведуться дискусії з приводу дійсного віку Софії, але на офіційному рівні затверджено: вона була створена князем Володимиром у 1011 році, а значить, цьогоріч їй виповнилося вже понад 1000 років!

 

Група 2.

Пам`ятник князю Данилу.

Пам'ятник засновнику міста Львова, сину князя Романа Мстиславовича, відомому політичному діячу і полководцю князю Данилу Романовичу Галицькому, розташований в самому центрі міста Львів на старовинній площі Галицькій. Пам'ятник був зведений в 2001 році на честь 800-річчя з дня народження Данила Галицького На спорудження пам'ятника було витрачено 60 тонн граніту і 9 тонн бронзи. Сам пам'ятник являє собою бронзову фігуру Данила Галицького на коні, що підноситься на гранітному постаменті. Висота пам'ятника 10 метрів.

 

Резиденція Б. Хсельницького

Історико-архітектурний комплекс був побудований на місці, де кількасот років тому перебувала реальна резиденція видатного полководця і гетьмана Богдана Хмельницького. Він був створений за подобою збережених хуторів і споруд козацької доби. Справжня резиденція Хмельницького була знищена турками в 1678 році. Завдяки архівним даним і збереженим будівлям XVII століття вдалося відтворити її історичний вигляд. Весь комплекс обнесений оборонними стінами з захисними баштами та бійницями. Усередині знаходяться будівлі військової канцелярії, казначейства, курені гетьманської охорони, господарські будівлі, кузня і звичайно будинок самого Хмельницького. У резиденції зберігається величезна кількість реліквій і музейних експонатів. Тут можна побачити колекцію козацької зброї, одягу і амуніції; познайомитися з побутом і традиціями того часу. З кожним роком "Резиденція Богдана Хмельницького" росте і розширюється, тим самим залучаючи нових туристів.

 

Група 3.

Пам'ятник Михайлу Грушевському

Пам'ятник Михайлу Грушевському в Києві розташовано на розі вулиці Володимирської та бульвару Тараса Шевченка, біля Будинку вчителя. Таке місце для монумента було обрано невипадково. У будівлі нинішнього Будинку вчителя раніше розташовувалася Центральна Рада, яку й очолював Грушевський. Саме Центральна Рада 29 квітня 1918 року обрала Михайла Сергійовича Грушевського першим президентом Української Народної Республіки (УНР). За  задумом архітектора Грушевський задумливо сидить на лаві.

 

Монумент «Батьківщина-мати»

Один з головних символів столиці України. Статую було збудовано в 1981 році на території музейного комплексу, присвяченого історії України у Другій світовій війні. Спочатку планувалося, що монумент, виготовлений із запорізької нержавіючої сталі, покриють золотом. Однак пізніше від цієї ідеї відмовилися. Скульптуру встановлено на дніпровських схилах, тому постать Батьківщини-матері видно навіть з найвіддаленіших точок Києва. Цікавий той факт, що висота монумента перевищує висоту статуї Свободи в Америці. Скульптура Батьківщина-мати від п'єдесталу до кінчика меча сягає 62 м, а загальна висота разом із постаментом складає 102 м. В одній руці у неї 16-метровий, 9-тонний меч, в іншій - щит розміром 13 м й вагою 13 тон.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Прийом «Доповни розповідь»

Вчитель пропонує учням по черзі сказати одне речення, що стосується вивченого матеріалу на уроці, кожен учень по черзі дповнює розповідь попереднього.

VI. Домашнє завдання

  1. Опрацювати параграф 13
  2. Виконати письмово завдання 4. С. 97

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
8 січня 2019
Переглядів
6067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку