Розробка уроку "Генетичний код"

Про матеріал

Розробко відкритого уроку по темі "Генетичний код;" 9 клас. Інтегроване заняття біологія + українська мова. Тип уроку: засвоєння нових знань Міжпредметні зв'язки: українська мова, хімія, генетика

Мета:

Освітня:

- учні повинні засвоїти і розуміти сутність і механізм реалізації спадкової інформації; сутність генетичного коду; характеристики властивостей генетичного коду.

- вміти застосовувати теоретичний матеріал теми для вирішення цитологічних завдань.

- розуміти практичну значимість матеріалу, що вивчається.

Перегляд файлу

Тема: Генетичний код

Мета:

Освітня:

  - учні повинні засвоїти і розуміти сутність і механізм реалізації спадкової інформації; сутність генетичного коду; характеристики властивостей генетичного коду.

 - вміти застосовувати теоретичний матеріал теми для вирішення цитологічних завдань.

 - розуміти практичну значимість матеріалу, що вивчається.

Розвиваюча:

- розвиток компетентних здібностей учнів: регулятивних (постановка цілей, планування діяльності); інформаційних (робота з текстом); комунікативних (монологічне і діалогічне мовлення); навчально-пізнавальних (аналіз, порівняння, виділення головного, узагальнення, встановлення причинно-наслідкових зв'язків, застосування знань у новій ситуації).

Виховна:

- розвиток пізнавального інтересу до предмета.

Тип уроку: засвоєння нових знань

Міжпредметні зв’язки: українська мова, хімія, генетика

Обладнання: таблиця «Генетичний код, презентація «Генетичний код» .

Основні поняття та терміни: генетичний код, триплет, надмірність, виродженість, універсальність генетичного коду, старт-  і стоп-кодони.

Основна ідея уроку: Структура білкових молекул записана в ДНК у вигляді послідовності нуклеотидів. Перехід з мови ДНК на мову білка відбувається у відповідності з універсальним правилом, яке називається генетичним кодом.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Фронтальна бесіда

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

Тема уроку Генетичний код.

Коли ми чуємо слово Код одразу виникають асоціації з шпигунами або якоюсь пригодницькою літературою. Але на справді кожна  людина на планеті займається перекодуванням інформації. Наприклад наше писемність це також код  в якому певні символи _ букви відповідають певним звукам.. В українській мові 32 символа кодують  звуки які ми називаємо  ці символи ми називаємо алфавітом. Також повідомлення можна закодувати у вигляді ребуса.Давайте спробуємо розшифрувати повідомлення на українську мову.( розв’язують ребуси)

Отже  можна зробити висновки що Код – це правило згідно з яким символи однієї системи однозначно співвідносяться із символами іншої системи.

     

IV. Вивчення нового матеріалу

      Всі властивості організму визначаються його білковим складом. Причому структура кожного білка визначається послідовністю амінокислотних залишків. Отже, в результаті спадкова інформація, яка передається з покоління в покоління, має містити відомості про первинну структуру білків.

     Генетична інформація – це інформація про будову всіх білків організму укладена в молекулах ДНК (запис терміна в зошит).

      Генетичний код — набір правил розташування нуклеотидів в молекулах нуклеїнових кислот (ДНК і РНК), що надає всім живим організмам можливість кодування амінокислотної послідовності білків за допомогою послідовності нуклеотидів.

     У ДНК використовується чотири нуклеотиди — аденін (А), гуанін (G), цитозин (С) і тімін (T), які в україномовній літературі також часто позначаються буквами А, Г, Ц і Т відповідно. Ці букви складають «алфавіт» генетичного коду. У РНК використовуються ті ж нуклеотиди, за винятком тіміну, який замінений схожим нуклеотидом, — урацилом, який позначається буквою U (або У в україномовній літературі). У молекулах ДНК і РНК нуклеотиди складають ланцюжки і, таким чином, інформація закодована у вигляді послідовності генетичних «букв».

      Нуклеотиди можуть розміщуватись в довільній послідовності, утворюючи генетичні ланцюги. Кожен такий ланцюг може кодувати ряд амінокислот.

      Послідовність із трьох букв у генетичній послідовності називається триплетом. Один триплет може кодувати лише одну амінокислоту. Всього в організмі людини їх 20.

 

     Властивості генетичного коду:

1. Код триплетний.

Кожній АК відповідає ділянка ланцюга ДНК, і відповідно, і-РНК з трьох стоять поруч нуклеотидів (розглянути приклад у підручнику). Нині генетичний код повністю розшифрований і складена карта, тобто відомо, які триплети відповідають тій чи іншій амінокислоти з 20, що входять до складу білків.

2. Код однозначний. Кожен кодон шифрує тільки одну АК.

3. Код надлишковий (специфічний). Це означає, що кожна АК шифрується більш ніж одним кодоном (за винятком метіоніну і триптофану). ДНК складається з 4 різних видів нуклеотидів, а найменшою структурною одиницею гена є триплет нуклеотидів. Тому число можливих комбінацій одно 43 = 64. Різних амінокислот лише 20. Таким чином, різних триплетів нуклеотидів з надлишком вистачає для кодування всіх амінокислот.

4. Код не перекривається. Будь-який нуклеотид може входити до складу лише одного триплету.

5. Між генами є "знаки пунктуації". З 64 триплетів –У-А-А, У-А-Р, Р-А не кодують АК (розглянути в підручнику таблиці генетичного коду). Ці триплети – сигнали закінчення синтезу поліпептидного ланцюга. Необхідність у наявності даних триплетів пояснюється тим, що в ряді випадків на і-РНК здійснюється синтез декількох поліпептидних ланцюгів, і для відділення їх один від одного використовуються ці триплети.

6. Код універсальний. Генетичний код єдиний для всіх, що живуть на Землі живих організмів.

 

Терпер я хочу повернутися до слів які ми розкодували  на початку уроку.

Вчені провели експеримент як впливає звучання українських слів символоів на українця який розмовляє українською мовою, українця який розмовляє російською мовою і на росіянина. Давайте подивимося я відео фрагмент.

 

 

V. Узагальнення й систематизація знань

1.  Ділимось на групи.

Закодуйте  амінокислоти  нуклеотидами.

Лей-Сер-Гіс-Ала-Вал-Про

Чому  у Вас вийшли різні результати.

Про яку властивість  генетичного коду йдеться ..Надмірність.

2. Розділіть наведену послідовність нуклеотидів мРНК на триплети. Обведіть перший кодон, з якого починається синтез білка та стоп-кодон.  ( Старт-кодон – АУГ, стоп-кодон – УАГ, УАА.)

АГЦЦУЦЦАГГАЦАГГЦУГЦАУЦАГААГАГГЦЦАУЦААГЦАУГУЦАЦУГУЦЦУУЦУГЦЦАУГГЦЦЦУГУГГАУГЦГЦЦУЦЦУГЦЦЦЦУУАГГГЦГЦУГЦЦЦААУГГАЦГЦГЦ

Яка амінокислота буде першою у ланцюгу?_________________

Розрахуйте, скільки амінокислот містить синтезований на цій мРНК білок.________________

Користуючись таблицею генетичного коду, напишіть перщі 10 амінокислот, що будуть синтезовані на цій мРНК._______________________________________________________________________________________________________________

Висновок:

  1. Структура білкових молекул записана в ДНК у вигляді послідовності…………………..нуклеотидів
  2. Перехід з мови ДНК на мову білка відбувається за певним правилом яке називається - ……..генетичним кодом
  3. Для генетичного коду характерні  певні властивості:…триплетність надмірність вродженість однозначність безперервність універсальність……………
  4. Для віх живих організмів генетичний код є ………універсальним…………

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тихончук Олександр Васильович
    Спасибі за чудову розробку уроку
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
10 січня 2019
Переглядів
6756
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку