Розробка уроку "Механічна робота"

Про матеріал
Конспект уроку та презентація до нього розробленні згідно нової програми з фізики для учнів 7 класу, до підручника з фізики 7 класу під редакцією В.Г.Бар’яхтара, С.О.Довгого (Харків Видавництво «Ранок» 2015). Цифровий ресурс створений для допомоги вчителю для проведення уроку та допомоги учням 7 класу для кращого засвоєння знань. В конспекті уроку містяться означення фізичних величин, виведення формул по темі уроку, приклади розв’язування задач та добірка запитань для закріплення вивченого матеріалу. Презентація створена для кращого сприйняття учнями нової теми та внесення різноманітності в проведенні уроку.
Перегляд файлу

Урок 1             

 Механічна робота. (Слайд №1)

Мета уроку: забеспечити знання характерних ознак виконання роботи; сформувати поняття роботи та ознайомити з її одиницями; навчити учнів обчислювати механічну роботу і розв’зувати задачі; формувати науковий підхід до явищ природи. (Слайд №2)

Демонстрації: 1. Визначення роботи, виконуваної при переміщенні бруска по горизонтальній поверхні.

2. Визначення роботи, виконуваної при підйомі вантажів на різну висоту

Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу.

План уроку:

І. Організаційна частина

ІІ. Актуалізація пізнавальної діяльності

Аналіз контрольної роботи

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

  1. Що таке механічна робота? (Слайд №3)

У своєму житті ми часто чуємо слово «робота», адже фрази «я пішов на роботу», «контрольна робота», «зробиш роботу – підеш на вулицю» ми чуємо щодня. Слово «робота» у повсякденному житті має багато значень. Ми використовуємо його: а) для позначення професії (Ігор Юрійович працює лікарем); б) для позначення характеру діяльності (робота продавця); в) для характеристики стану (комп’ютер працює); г) для оцінки результату праці (пилосос виконав роботу) і т. ін.

Поняття «робота» у фізиці має певний сенс. Механічна робота (або робота сили) відбувається в тому випадку, коли відбувається рух тіла під дією сили. Прикладів можна навести багато: щораз, коли ми самі що-небудь піднімаємо, пересуваємо, переносимо, відбувається механічна робота.

Французький учений Віктор Понселе на початку ХІХ століття писав: «Дії, виконувані різними двигунами, нескінченно різноманітні. Щоб мати можливість порівнювати їх між собою, треба ввести величину, що для всіх двигунів служила б загальною мірою». Такою мірою Понселе запропонував уважати добуток сили на переміщення точки її прикладання. Таку величину він назвав механічною роботою.

Одиницею роботи, як слідує з визначення, є 1 Дж = 1 H·1м, тобто робота, виконана силою в 1 Н при переміщенні точки прикладання сили на 1 м у напрямку дії сили.

Робота — скалярна величина, але скалярні величини можуть бути позитивними, негативними або рівними нулю. Якщо напрямок руху тіла збігається з напрямком прикладеної сили, то ця сила виконує додатну роботу і її обчислюють за формулою.

Якщо напрямок руху протилежний напрямку дії сили, то ця сила виконує від’ємну роботу і її обчислюють за формулою: .

Якщо кинути, наприклад, м’яч вертикально угору, то під час польоту м’яча на нього діє сила ваги, спрямована вниз протилежно переміщенню. Робота сили ваги в цьому випадку від’ємна.

2. Коли робота дорівнює нулю?

З формули для роботи сили випливає, що у випадку, коли хоча б один зі співмножників (сила F або переміщення s) дорівнює нулю, робота дорівнює нулю — незалежно від величини іншого співмножника.

Виходить, робота дорівнює нулю:

а) якщо переміщення дорівнює нулю;

б) якщо сила перпендикулярна до переміщення: адже в цьому випадку переміщення тіла в напрямку дії сили також дорівнює нулю;

в) якщо сила, що діє на тіло, дорівнює нулю.

Можна уявити собі такий випадок, коли тіло рухається без взаємодії сил. Наприклад, після вимкнення двигуна ракета, яка летить у відкритому космосі, продовжує рух  по інерції. Молекула газу по інерції рухається від одного зіткнення до другого.

Якщо м’яч котиться по землі в горизонтальному напрямку, то сила ваги буде перпендикулярна до напрямку руху й роботи не виконає: A = 0. Тіла, що лежать на столі, чинять тиск на стіл, але роботи не виконують. Під час руху планети по круговій орбіті навколо Сонця робота сили притягання дорівнює нулю. Якщо тіло рухається за інерцією, то при цьому не відбувається механічної роботи, тому що в цьому випадку є переміщення, але немає діючої сили.

3. Робота різних сил

а) Робота сили тяжіння

Коли тіло рухається вниз, напрямок сили тяжіння збігається з напрямком переміщення. При цьому робота сили тяжіння додатна й дорівнює нулю: .

Коли тіло рухається угору, сила тяжіння спрямована протилежно переміщенню. Тому під час руху тіла угору робота сили тяжіння від’ємна й дорівнює .

б) Робота сили пружності

Коли стисла пружина розпрямляється, сила пружності, що діє з її боку, спрямована так само, як переміщення, тому робота сили пружності додатна. При цьому деформація пружини зменшується, тобто при зменшенні деформації сила пружності пружини виконує додатну роботу.

Коли ми стискаємо недеформовану пружину, сила, що діє з боку пружини, спрямована протилежно деформації. Виходить, при збільшенні деформації сила пружності пружини виконує від’ємну роботу.

в) Робота сил тертя

Сила тертя ковзання або кочення спрямована завжди протилежно швидкості, а, отже, і переміщенню тіла, тому робота сили тертя ковзання або кочення від’ємна.

Необхідно звернути увагу на істотну відмінність сил тертя ковзання й кочення від сил тяжіння й пружності. У результаті дії сили тяжіння або пружності швидкість тіла може як збільшуватися, так і зменшуватися: у першому випадку робота додатна, у другому — від’ємна. А в результаті дії сили тертя ковзання або кочення швидкість тіла завжди зменшується: робота цих сил завжди від’ємна.

У розглянутих вище прикладах на тіло діяла тільки одна сила. Якщо на тіло, що рухається, діє кілька сил, то кожна з них може виконувати роботу. При цьому можна підрахувати й роботу кожної з них окремо, й роботу рівнодійної цих сил.

 

Питання до учнів під час пояснення нового матеріалу

  1. Яку фізичну величину називають роботою?
  2. У яких випадках механічна робота дорівнює нулю? Додатна?Від’ємна? Наведіть приклади.
  3. Чому дорівнює робота сили, коли напрямок сили збігається з напрямком переміщення? Коли сила спрямована протилежно переміщенню?
  4. Чи можуть сили, які діють на тіло, що рухається, виконувати одна — додатну роботу, а інша — від’ємну? Наведіть приклад, що ілюструє вашу відповідь.

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

1. Навчаємося розв’язувати задачі

1. Горизонтальна сила 8 Н, прикладена до бруска, змушує його рухатися зі швидкістю 4 см/с. Яку роботу виконала ця сила за 15 с?

Розв’язок. Скористаємося визначенням роботи: . При цьому пройдений шлях дорівнює: . Остаточно одержуємо: .

Перевіряємо одиниці величин:

.

Обчислюємо роботу: .

2. Визначте роботу, виконувану при підйомі гранітної плити об’ємом 0,3 м3 на висоту 4 м.

3. Людина штовхає візок, прикладаючи горизонтальну силу 50 Н. При цьому візок рухається рівномірно. Яка його швидкість, якщо за 2 хв виконана робота, що дорівнює 12 кДж?

4. Чи може сила тертя спокою виконувати роботу? Якщо так, наведіть приклад.

Розв’язок. Може. Наприклад, коли людина піднімає вертикально лом, обхопивши його пальцями, роботу виконує сила тертя спокою, що діє на лом з боку руки.

 

2. Поміркуй і відповідай

1. На пружині нерухомо висить вантаж. Чи виконує роботу сила пружності, що діє на вантаж? Сила тяжіння?

2. Чи виконує роботу сила ваги, що діє на м’яч, коли він: а) лежить на землі; б) летить у футбольні ворота?

3. При рівномірному підйомі вантажу на 10 м виконана робота 1 кДж. Яка вага вантажу? Яка його маса?

4. Вантаж вагою 10 Н рівномірно підняли, виконавши роботу 200 Дж. На яку висоту підняли вантаж?

 

V. Домашнє завдання: Опрацювати  §-30  Впр.-30   (3;4;5)

 

 

Список використаних джерел:

Література:

- Альохіна Л. А. Фізика 8 клас: Розгорнуте календарне
   планування/ Альохіна Л.А. – Х.: Ранок, 2008. – 112с.
   ( книга одного автора )  
- Бар’яхтар В.Г. Фізика 7 клас: підручник/ - Бар’яхтар В.Г.,
   Довгий С.О. – Х.: Ранок, 2015. – 256 с.
   ( книга шістьох авторів )
- Кирик  Л. А. Усі уроки фізики. 8 клас./ Кирик Л. А.— Х.:
   Основа, 2008.— 352 с.
    ( книга одного автора )

Інтернет – ресурси ( для презентації):

- festival.1september.ru
- fizikа.ru
- lib.rus.ec
- elebrary.ru
- aldebaran.ru
- krugosvet.ru

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, Розробки уроків
Додано
4 вересня 2021
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку