Розробка уроку музичного мистецтва для 7 класу з теми "Диско"

Про матеріал

Даний урок сформує уявлення учнів про диско як стиль сучасної музики, ознайомить з поняттям "диско", його особливостями та провідними виконавцями, навчить визначати твори у стилі диско на слух, перевірить знання з теми "Вокальні перевтілення".

Перегляд файлу

Тема: Диско.

Мета:

*навчальна: сформувати уявлення учнів про диско як стиль сучасної музики; ознайомити з поняттям "диско", його особливостями та провідними виконавцями; навчати визначати твори у стилі диско на слух, перевірити знання з теми "Вокальні перевтілення";

*розвивальна: розвивати  вміння учнів уважно слухати диско-музику та знаходити на слух характерні ознаки стилю, аналізувати музичні твори в стилі диско, виразно виконувати пісні під акомпанемент інструмента та під фонограму.

*виховна: виховувати естетичний смак, інтерес до музики диско, ціннісне ставлення до творчості видатних виконавців цього стилю,почуття любові до рідного краю, мами.

Тип уроку: комбінований, урок заглиблення в тему.

Обладнання: музичний інструмент, магнітофон, ПК, відеопрезентації до музичних творів,  портрети композиторів та виконавців музики в стилі диско, підручники, схеми аналізу музичного твору.

Музичний матеріал:

  • Гурт «Boney М.» -  «Sunny».
  • Гурт «Ricchi Е Poveri». «Mamma Maria».
  • Гурт «ModernTalking» -  «Brother Louie», «Cheri CheriLady».
  •  Донна Саммер -  «HotStuff», «I Feel Love».
  • Гурт «Bee Gees» -  «How Deep Is Your Love».
  • Гурт «Pet Shop Boys» -  «GoWest».
  • «Пісня про рушник» (слова А. Малишка, музика П. Майбороди)

Перебіг уроку

1.Організація класу

  • - Вхід учнів до класу під музичний супровід гурту «Ricchi Е Poveri» «Mamma Maria».
  • Музичне вітання на інтонаціях пісні «Mamma Maria».

 

- Сьогодні ця захоплююча танцювальна  музика є настроєм нашого уроку, але для початку оголошую час "Музичних новин"

(учні повідомляють про новини в світі музики за тиждень)

- А тепер "Мозковий штурм"

(розгадування кросвордів, підготовлених учнями на повторення теми "Вокальні перевтілення")

2.Актуалізація опорних знань. Складання асоціативного ланцюжка до поняття ВІА.

       Ансамблі, що  були популярними минулого століття, інструменти, які використовували музиканти, спільна мета колективів, назви в поп-гуртів сьогодення,  що таке ВІА і т. д.

  • Які сучасні гурти ви слухаєте із задоволенням?
  • Які творчі проекти ви на сьогодні підготували?( презентація проектів "Популярні ВІА"

3.Ознайомлення з темою і метою уроку.  Розповідь про диско: характерні особливості, представників.

- Мабуть, почувши музику на початку уроку, кожному захотілося танцювати.  Про стиль такої запальної музики,її особливості, історію розвитку та найвидатніших виконавців ми і дізнаємося сьогодні на уроці. На відміну від року, де переважають гітари, у диско зазвичай використовують клавішні, струнні та електронні музичні інструменти, які створюють своєрідний акомпанемент. Партію соло здебільшого виконують оркестрові інструменти (наприклад, флейти). Темп   музики — від 80 до 140 ударів за хвилину. Диско властива значна кількість оркестрових п’єс. «Королевою диско» вважається американська співачка Донна Саммер. Найвідомішими виконавцями цього стилю є Глорія Гейнер, Даяна Росс, Аманда Лір, Даліда та інші. До стилю диско звертались і музичні колективи — групи «АВВА», «Boney М.», «Arabesque», «Baccara», «Dschinghis Khan» та інші.

(демонстрація наочності)

На початку 1980-х років популярність диско спадає, проте цей стиль залишив свій вплив на напрямки електронної і танцювальної музики хауз, техно і хіп-хоп.

Коротка довідка від підготовлених завчасно учнів(«Технологія випереджаючого навчання»):

Хауз (англ. House) — напрямок танцювальної електронної музики, що зародився на початку 1980-х років у Чикаго. Назву одержав від чиказького клубу Warehouse, де діджей Френкі Наклз поєднав класичне диско з європейським синті-попом, додавши до них свої власні ритми за допомогою драм-машини Roland 909

Те́хно (англ. Techno)  напрямок електронної музики, що зародився в середині 1980-х років у Детройті (США) та його околицях і згодом був підхоплений європейськимипродюсерами. Характеризується штучністю звуку, підкреслено механічними ритмами, багаторазовими повтореннями структурних елементів музичного твору. Іноді термін «техно» вживають стосовно всієї електронної танцювальної музики, однак це не зовсім коректно — остання включає також напрямки хауз, транс, а також підстилі, такі як хардкор техно.

Хіп-хоп-музика (також хіп-хоп англ. Hip-hop music)  музичний жанр, який сформувався в Сполучених Штатах в 1970-ті роки. Складається зі стилізованої ритмічної музики, яка зазвичай супроводжується постукуванням, ритмікою і ритмом вимови. Він розроблений як частина хіп-хоп-культури, що складається з чотирьох ключових елементів:Реп, Скретч, Брейкданс, Графіті.

4. Засвоєння навчального матеріалу. Робота учнів за технологією "Навчаючи - вчуся", а вчитель супроводжує розповіді дітей презентацією виступів представників диско.

Представники диско

«Ricchi Е Poveri» — італійський музичний гурт, створений у 1968 році. Гурт був популярний як в Італії, так і за її межами. У 1970-1980-х роках деякі його сингли стали справжніми хітами, посівши вершини італійських та міжнародних хіт-парадів.

«Boney М.» — німецький диско-гурт, створений у 1975 році. Пік популярності гурту припадає на 1978 рік, коли їхні пісні «RiversOfBabylon» та «BrownGirlintheRing» трималися 40 тижнів у британських хіт-парадах. «Boney М.» належали до когорти тих закордонних виконавців, які офіційно були «дозволені» в СРСР. У наш час колектив залишається одним із найпопулярніших гуртів у світі. Західні музичні критики часто називали «Boney М.» «чорною ÂBBA».

Донна Саммер — американська співачка в стилі диско. Вона є однією з найпопулярніших співачок 1970-х років, яка завоювала собі титул «королеви диско». Донна Саммер стала першою співачкою в музичній історії, чиї сингли за рік чотири рази були на вершинах хіт-парадів. Співачка сім разів давала успішні світові гастролі країнами Європи, Латинської Америки, Азії та в Австралії.

«Bee  Gees» — британська музична група, яка працювала в стилі диско і складалася з трьох братів. Світовий продаж їхніх платівок перевищує мільярд копій, що робить колектив одним із найуспішніших колективів в історії музичної індустрії.

«ModernTalking» — німецький англомовний музичний дует, створений у 1983 р. вокалістом, композитором та продюсером Дітером Боленом та вокалістом Томасом Андерсом. Гурт виконував танцювальну музику в стилі євродиско. Вже перший сингл дуету «You’re My Heart, You’re My Soul» (1984) став хітом. Наступні сингли теж мали величезний успіх не тільки в Німеччині, а й по всій Європі.

«Pet Shop Boys» — британська поп-група, яка утворилася 1981 р. у Лондоні. Гурт є одним із найбільш комерційно успішних і плідних колективів Великобританії, що виконували танцювальну музику: за 20 років ними було випущено понад 40 синглів (з них 22 потрапили у верхню десятку британського хіт-параду).

- Музичне сприймання. Фрагменти композицій: Гурт «Boney М.». «Sunny». Гурт «Ricchi Е Poveri». «Мамма Maria».  Гурт «ModernTalking». «Brother Louie», «Chéri Chéri Lady». Донна Саммер. «HotStuff», «I Fee lLove». Гурт «Bee Gees». «How DeepIs Your Love».  Гурт «Pet Shop Boys». «GoWest».

5. Аналіз прослуханих музичних творів.

  1. Які характерні риси диско було відчутно у творах?
  2. Охарактеризуйте засоби музичної виразності кожної композиції.
  3. Опишіть мелодію кожного твору, добираючи відповідні слова.
  4. У чому особливість музики в стилі диско?

 

 

Музичний словничок

Диско (англ. Disco) — стиль популярної танцювальної музики другої половини 1970-х років, яка характеризується рівномірним чітким ритмом, визначеним четвертними нотами і підтриманим бас-барабаном.

- Музика диско вплинула не тільки на розвиток музичних смаків, а й на появу відповідного стилю одягу. Розгляньте ілюстрацію із зображенням моделей, одягнених у стилі диско (с. 131). Визначте характерні елементи одягу, основні відтінки кольорів та дизайн вбрання.

Робота з ілюстраціями: моделі в стилі диско.

6. Фізкультхвилинка «Диско-танець» - відеопрезентація фрагменту передачі "Танці з зірками". Виступ Н. Дорофеєвої та  Є. Кота

7. Вокально-хорова робота:

- Розспівування на пісні групи "Бітлз" "Вчора" під фонограму

- Розучування пісні  «Пісня про рушник» (слова А. Малишка, музика 

П. Майбороди).

*Знайомство з піснею, зі змістом та мелодією пісні.

Довідка(Технологія "Випереджаюче навчання")

*Пісня про рушник — твір Андрія Малишка, сповідь-спогад ліричного героя, у якій матір дарує синові рушник, вишитий як символ життєвоï дороги. Рушник пов'язаний із життєвою долею ліричного героя і з образом його матері. Цей образ — символ чистоти і любові, матері-берегині, яка дала життя, формувала ...  почуття, творила людину. Ліричний герой поезіï з великою теплотою згадує свою матір.

Автор даним твором порушує питання дитинства, а також прощання з батьківською хатою та материнську тривогу за долю .

 

Історія написання: 1958 року під час зйомок фільму «Літа молодії» (там був епізод, у якому юнак, що їде з дівчиною вступити до театрального інституту в Київ, розгортає рушник, у який мати загорнула в дорогу нехитру їжу, і пригощає дівчину) режисер М. Мишурін запропонував:

«А що як ми дамо юнаку пісню про рушник». Ця ідея сподобалася композитору Платону Майбороді, який відразу ж зателефонував Малишку в санаторій, де той відпочивав, давши початок вірша. Наступного ранку поет по телефону продиктував вірш. Під час демонстрації фільму пісня блискавично облетіла країну, зачарувавши слухачів.

 

*Розучування першого куплету та приспіву пісні.

*Ознайомлення із мелодичними та ритмічними особливостями пісні.

*Виконання першого куплету пісні під акомпанемент інструмента.

8.Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія. Створення "Дерева знань" з теми "Диско"

-  Особливості музики в стилі диско.

-  Характерні риси цієї музики.

-   виконавці

9. Домашнє завдання.

"Художники" - Уявіть себе модельєрами та створіть за допомогою олівців ескіз одягу, в якому б ви могли піти із друзями на вечірку в стилі диско. Проявіть фантазію та нестандартність мислення!

"Хореографи" - придумайте відповідний стилю диско танець і продемонструйте його на наступному уроці

           "Музиканти" - слухайте музику в стилі диско , зробіть запис улюблених виконавці і продемонструйте на наступному уроці.

10. Вихід з класу під музику гурту «ModernTalking» -  «Brother Louie»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Хауз (англ. House) — напрямок танцювальної електронної музики, що зародився на початку 1980-х років у Чикаго. Назву одержав від чиказького клубу Warehouse, де діджей Френкі Наклз поєднав класичне диско з європейським синті-попом, додавши до них свої власні ритми за допомогою драм-машини Roland 909

Те́хно (англ. Techno)  напрямок електронної музики, що зародився в середині 1980-х років у Детройті (США) та його околицях і згодом був підхоплений європейськими продюсерами. Характеризується штучністю звуку, підкреслено механічними ритмами, багаторазовими повтореннями структурних елементів музичного твору. Іноді термін «техно» вживають стосовно всієї електронної танцювальної музики, однак це не зовсім коректно — остання включає також напрямки хауз, транс, а також підстилі, такі як хардкор техно.

Хіп-хоп-музика (також хіп-хоп англ. Hip-hop music)  музичний жанр, який сформувався в Сполучених Штатах в 1970-ті роки. Складається зі стилізованої ритмічної музики, яка зазвичай супроводжується постукуванням, ритмікою і ритмом вимови. Він розроблений як частина хіп-хоп-культури, що складається з чотирьох ключових елементів:Реп, Скретч, Брейкданс, Графіті.

*Пісня про рушник — твір Андрія Малишка, сповідь-спогад ліричного героя, у якій матір дарує синові рушник, вишитий як символ життєвоï дороги. Рушник пов'язаний із життєвою долею ліричного героя і з образом його матері. Цей образ — символ чистоти і любові, матері-берегині, яка дала життя, формувала  почуття, творила людину. Ліричний герой поезіï з великою теплотою згадує свою матір.Автор даним твором порушує питання дитинства, а також прощання з батьківською хатою та материнську тривогу за долю .

Історія написання: 1958 року під час зйомок фільму «Літа молодії» (там був епізод, у якому юнак, що їде з дівчиною вступити до театрального інституту в Київ, розгортає рушник, у який мати загорнула в дорогу нехитру їжу, і пригощає дівчину) режисер М. Мишурін запропонував:

«А що як ми дамо юнаку пісню про рушник». Ця ідея сподобалася композитору Платону Майбороді, який відразу ж зателефонував Малишку в санаторій, де той відпочивав, давши початок вірша. Наступного ранку поет по телефону продиктував вірш. Під час демонстрації фільму пісня блискавично облетіла країну, зачарувавши слухачів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
27 лютого 2018
Переглядів
3874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку