Розробка уроку музичного мистецтва у 7 класі "Сторінками Євробачення"

Про матеріал
Розробка уроку музичного мистецтва у 7 класі "Сторінками Євробачення".План - конспект уроку
Перегляд файлу

Тема. Сторінками Євробачення.

Мета:

ознайомити учнів з історією конкурсу Євробачення та історією участі в конкурсі українських виконавців,

розвивати навчально – пізнавальну,загальнокультурну компетентності, вміння учнів уважно слухати естрадні композиції-переможці конкурсу та аналізувати їх, виконувати пісні під фонограму, спонукати школярів до творчості.

сприяти зміцненню фізичного та психічного здоров’я школярів через арт-терапію (музикотерапія).

Виховна – виховувати ціннісне ставлення до сучасної естрадної пісні, інтерес до вокальної культури естрадних виконавців.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: музичний інструмент,  прапорці європейських країн, презентація, матеріали для творчого завдання.

Основні поняття для засвоєння: історія конкурсу Євробачення; видатні імена переможців конкурсу, історія участі в конкурсі українських виконавців.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.

Музичне вітання.

  1. Актуалізація опорних знань. Мотивація до навчання.
  • Чи знайома вам ця емблема?
  • Вам цікаво дізнатися більше про конкурс Євробачення?
  1. Проголошення теми та завдань уроку
  • Сьогодні на вас чекає зустріч із хітами Євробачення.
  • Давайте разом визначимо, що б ви сьогодні хотіли дізнатися нового?
  • Ми познайомимося з історією, основними принципами проведення цього пісенного конкурсу, прослідкуємо участь України у Євробаченні, будемо слухати та аналізувати пісні українських виконавців, будемо творити, отримувати задоволення від спілкування з мистецтвом.
  •  
  1. Новий матеріал для засвоєння. Розповідь про пісенний конкурс Євробачення.

Євробачення (англ. Eurovision Song Contest) — щорічний пісенний конкурс, який проводиться з 1956 року між країнами-членами Європейської Мовної Спілки. Ідея створити міжнародний пісенний конкурс, у якому б усі країни брали участь в єдиній телевізійній програмі, що транслюється для широкого загалу, народилася у 1955 році.

Перший конкурс пройшов 24 травня 1956 року в місті Лугано, що у Швейцарії, який виграла країна-господар. У ньому взяло участь сім країн, кожна з яких представила по дві пісні. Але вже з 1957 року ввели обмеження – одна пісня від кожної країни-учасниці.

 Правила конкурсу з часом змінюються. Був період, коли виконавці мали співати пісню лише на рідній мові, потім правила змінились. Багато виконавців представляють пісні на рідній та на англійській мові. З часом ввели і інші правила. Пісня має тривати не більше 3 хвилин. Це має бути нова пісня, що мелодія, що текст. Вони мають бути опубліковані не раніше 1 вересня минулого року. Учасник  повинен мати повних 16 років. На сцені може бути не більше 6 чоловік та багато інших.

Починаючи з 2008 року, конкурс складається з двох півфіналів та фіналу. Шість країн потрапляють до фіналу автоматично. Це «Велика П’ятірка» (Франція, Великобританія, Німеччина, Іспанія, Італія), тому що вони є засновниками і спонсорами конкурсу, і країна-переможець по­переднього року. Інші двадцять – із півфіналів.

Україна почала брати участь у пісенному конкурсі Євробачення з?  2003 року. Першим представником від нашої країни став О. Пономарьов із піснею «Hastala Vista». Він зайняв 14 місце. Та вже наступного року українська співачка Руслана виграла Євробачення-2004 із піснею «Дикі танці».

З 2005 року Україну представляли наступні виконавці:

Відео «Всі учасник Євробачення від України» (02.44 хв.)

 гурт «Ґринджоли» з піснею «Разом нас багато» (19-е місце), Тіна Кароль із композицією «Show me your love» (7-е місце), Вєрка Сердючка з піснею «Dancing Lasha Tumbai» (2-е місце), Ані Лорак із піснею «Shady Lady» (2-е місце), Світлана Лобода з композицією «Ве Му Valentine!» (12-е місце), Alyosha із піснею «Sweet People» (10-е місце), Міка Ньютон з композицією «Angel» (4-е місце), Гайтана з піснею «Be My Guest» (15-е місце), Злата Огневич із композицією «Gravity» (3-є місце) та Марія Яремчук із піснею «Tick-Tock» (6-е місце).

Сьогодні ми уявимо собі, що ми представники європейських країн. У кожного з вас на парті є прапорці. Ми подивимось відео чотирьох українських учасників «Євробачення» і спробуємо шляхом голосування вибрати переможця. Кожна країна, тобто ви, має визначити лише одного переможця. Це буде після перегляду всіх відео.

  1. Музичне сприймання.

Виступи Руслани Лижичко, Вєрки Сердючки, Злати Огнєвич, Джамали.

  1. Аналіз музичного твору.

Руслана Лижичко - українська співачка, автор-виконавець і продюсер. «Дикі танці» — це сучасна обробка давніх етнічних гуцульських мотивів (ритмів і танців) та нових течій поп- і рок-музики

На самому конкурсі шоу Руслани кардинально відрізнялося від виступів інших учасників «Євробачення-2004». Телекоментатор британської студії ВВС назвав Руслану «принцесою-воїном». Серед 36 країн, які брали участь, за результатами світового телефонного голосування в прямому ефірі Руслана посіла перше місце з 280 балами

Голосування, підрахунок голосів. Аналіз прослуханого

Вєрка Сердючка -
Андрі́й Миха́йлович Дани́лко  — комедійний актор, співак, сценарист, телеведучий, композитор. Народний артист України (2008). Відомий у сценічному образі Вєрки Сердючки. Виступаючи в цьому образі, став відомий спочатку як комедійний актор, а пізніше і як співак.

9 березня 2007-го Андрій Данилко став офіційним представником від України на Євробаченні. Реакція на участь Данилко в жіночому образі на Євробаченні від України не була однозначно схвальною. Попри ставлення до його участі в змаганні, він посів друге місце в конкурсі.

Голосування, підрахунок голосів, аналіз прослуханого

Злата Огнєвич- ім'я при народженні  І́нна Леоні́дівна Бордюг — українська співачка і політик. Представниця України на 

пісенному конкурсі Євробачення 2013. Народний депутат України VIII скликання. Злата Огнєвіч повідомляла кількість балів, відданих Україною на Євробаченні 2014. Ведучих і глядачів вона привітала патріотичним вітанням «Слава Україні

Голосування, підрахунок голосів. Аналіз прослуханого

Джамала - (Сусана Алімівна Джамаладінова)

українська співачка й акторка кримськотатарського та вірменського походження, народна артистка України, випускниця Національної музичної академії України. Виконує пісні у стилях джаз, соул, фанк, фольк, поп та електро, а також бере участь в оперних постановках і шоу. Переможниця 61-го пісенного конкурсу «Євробачення-2016» в Стокгольмі

 

  • Як ви вважаєте, чому ця пісня була гідно оцінена глядачами пісенного конкурсу? (відповідають),
  • Чи знаєте про що у ній йдеться? (про велику трагедію татарського народу у 1944 році, коли вони примусово були вивезені з рідної землі)
  • Які враження від прослуханої музики?
  • Що ви можете сказати про стиль виконання пісні? (поп-музика)

 

  • Ви молодці, справилися із завданнями. Я думаю комітет Євробачення-2019 у Києві буде задоволений вашою роботою.
  1.  Вокально-хорова робота.
  • А ми з вами теж проведемо пісенний конкурс. Скоро новорічне свято. Пропоную виконати пісню, яку ви почали вивчати на попередньому уроці. Але спочатку підготуємо голосовий апарат до роботи. Виконаємо дихальні та вокальні вправи, які використовують у своїй роботі зіркові естрадні співаки.

Дихальні та вокальні вправи:

  • дихальна вправа «Сніжинка» для очищення дихальних шляхів. Вдихаємо носом повітря і «здуваємо» уявну сніжинку, яка падає на праву щоку, ліву щоку, бороду, ніс.
  • розспівка
  1. Виконання пісні. «Троє білих коней»
  2.  Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.

Гра «Прикрасимо ялинку»

На різноманітних емблемах «Євробачення», що є у вас на партах, напишіть будь ласка свою думку про  цей пісенний конкурс, а потім ми прикрасимо ними нашу ялинку

  • Яка інформація про Євробачення стала для вас новою?
  • Чи є серед музичних композицій, які ви слухаєте вдома, по­пулярні хіти Євробачення?

Оцінювання.

  1.  Домашнє завдання.

Послухайте музику, яка лунає на хвилях радіо та в телеефірі. Чи будуть серед творів конкурсні пісні з Євробачення?

docx
Додано
25 березня 2019
Переглядів
731
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку