Розробка уроку на тему "Графіки прямолінійного рівноприскореного руху"

Про матеріал

Тема. Графіки прямолінійного рівноприскореного руху. /9 клас./

Мета: сформувати знання про рівноприскорений рух і прискорення, швидкість тіла і пройдений шлях під час рівноприскореного прямолінійного руху, графічне зображення модуля переміщення на графіку швидкості в рівноприскореному русі, умінь виводити формулу проекції переміщення.

Перегляд файлу

Урок №____ Дата___________

Тема. Графіки прямолінійного рівноприскореного руху. /9 клас./

Мета: сформувати знання про рівноприскорений рух і прискорення, швидкість тіла і пройдений шлях під час рівноприскореного прямолінійного руху, графічне зображення модуля переміщення на графіку швидкості в рівноприскореному русі, умінь виводити формулу проекції переміщення.

виробляти вміння обчислювати прискорення, знаходити проекцію миттєвої швидкості за проекціями початкової швидкості і прискоренням; формувати відповідні знання і вміння щодо розв'язання основної задачі механіки.виявлення в учнів творчих здібностей.

виховувати акуратність, трудолюбивість, акуратність під час виконання робіт.

Тип уроку: урок вивчення нового навчального матеріалу.

Унаочнення: демонстрування рівноприскореного прямолінійного руху, комп’ютери.

ХІД УРОКУ

I. Перевірка домашнього завдання (задачі №212,213)- 1 хв.

 Тест-контроль знань на комп’ютерах рівноприскорений рух 9 кл.- 7 хвилин

 

II. Вивчення нового матеріалу

У ході лекції з використанням демонстрацій учні конспектують матеріал.

Рух матеріальної точки, під час якого її швидкість за будь-які однакові проміжки часу збільшується або зменшується на ту саму величину, називається рівнозмінним. Такий рух є найпростішим нерівномірним рухом. На практиці трапляються такі його наближення: гальмування всіх засобів транспорту, початок їх руху з поступовим збільшенням швидкості, вільне падіння тіл, коли вплив опору повітря незначний, тощо. До встановлених кінематичних величин для рівномірного прямолінійного руху (координати, переміщення, шляху, швидкості) в рівнозмінному прямолінійному русі додається прискорення, що характеризує швидкість зміни швидкості. Якщо в початковий момент часу t0  тіло має початкову швидкість http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0, а через певний час t його швидкість дорівнює http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.pngt, то вектор прискорення прямолінійного рівнозмінного руху можна визначити за формулою:

Прискорення — це векторна фізична величина, що дорівнює відношенню зміни швидкості до часу, протягом якого ця зміна відбулася.

Якщо швидкість за будь-які однакові проміжки часу збільшується на ту саму величину, то такий рух називається рівноприскореним. Якщо швидкість тіла зменшується часом на ту саму величину, то рух називають рівносповільненим. Якщо рівнозмінний рух прямолінійний, то за одну з осей координат (наприклад, Ox) зручно взяти пряму, по якій рухається матеріальна точка, а за її додатний напрям- напрям початкової швидкості http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0. Тоді прискорення обчислюють як скалярну величину — проекцію вектора прискорення, тому формулу можна записати в скалярній формі:

Проекція вектора прискорення матиме знак «+», якщо напрям вектора прискорення збігається з напрямом вектора http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0, і знак «-» у випадку протилежного напряму цих векторів. На підставі формули встановлюють одиниці вимірювання прискорення. Як одиницю прискорення в СІ взято прискорення 1 м/с2 - це прискорення такого рівнозмінного руху, під час якого швидкість за 1 с змінюється на 1 м/с.

Для побудови графіка прискорення прямолінійного рівнозмінного руху по осі ординат відкладають прискорення, а по осі абсцис — час. Оскільки під час рівнозмінного руху прискорення не змінюється, то графік прискорення є прямою, паралельною до осі часу. На рис. 1 показано графік прискорення прямолінійного рівноприскореного руху І (а = 2 м2) і рівносповільненого II (а = 4 м2).

 

image32

Рис. 1

 

Із формули прискорення легко визначити миттєву швидкість прямолінійного рівноприскореного руху:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.pngt=http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0+

Швидкість рівнозмінного руху є лінійною функцією часу, значення проекції вектора швидкості на вісь Ox:

image28

Характерні графіки швидкості рівнозмінного руху матеріальної точки для різних випадків показано на рис. 2, на якому:

• а — графік швидкості рівноприскореного руху без початкової швидкості;

• б — графік швидкості рівноприскореного руху з початковою швидкістю;

• в — графік швидкості рівносповільненого руху.

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image051.jpg

Рис. 2

 

В усіх випадках графіки швидкості прямолінійного рівнозмінного руху мають вигляд прямих ліній, проведених під кутом до осі часу.

Слід мати на увазі, що напрям однієї з осей системи відліку збігається з напрямом вектора початкової швидкості http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image052.jpg. Якщо вектор прискорення http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image053.jpg спрямовано протилежно до вектора http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image052.jpg, тобто a < 0, значення швидкості http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.pngt у деякий момент часу може виявитися від’ємним. Це означає, що швидкість http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.pngt у цей момент часу також спрямовано протилежно до напряму http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0.

Вираз шляху прямолінійного рівнозмінного (рівноприскореного) руху:

image37

Це рівняння можна одержати в інший спосіб на підставі графіка швидкості рівноприскореного руху з початковою швидкістю (рис. 3). На цьому графіку пройдений шлях чисельно дорівнює площі трапеції, яку можна подати як суму площ прямокутника і трикутника, які. Таким чином, числове значення шляху рівноприскореного руху:

image38

 

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image059.jpg

 

Рис. 3

 

Площа прямокутника дорівнює добутку основи t на висоту http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0:

Sтр = http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0t.

Площа трикутника дорівнює половині добутку основи t на висоту http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.pngt - http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image060.jpg

З огляду на те, що vt - v0 = at, маємо:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image061.jpg

Додаючи площі S?@ і SB@, знаходять вираз для шляху рівнозмінного руху у вигляді рівняння

image39

Якщо тіло рухається рівноприскорено без початкової швидкості (http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0 = 0), то пройдений шлях:

image40

Таким чином, шлях, пройдений тілом у рівнозмінному русі, є квадратичною функцією часу і завжди додатною величиною.

Графіки шляху для різних видів прямолінійного рівнозмінного руху показано на рис. 4:

• І — рівноприскореного руху з початковою швидкістю:

image42

• ІІ — рівноприскореного руху без початкової швидкості:

image43

• ІІІ — рівносповільненого руху:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image066.jpg

Графіки шляху І і ІІ прямолінійного рівноприскореного руху є гілками парабол, вершини яких знаходяться в початку координат. У першому випадку крива є крутішою, тобто з двох тіл, що рухаються з однаковими прискореннями (а1 = а2) раніше пройде заданий шлях те тіло, початкова швидкість якого більша. За графіком шляху рівноприскореного руху можна визначити швидкість руху точки.

 

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image067.jpg

 

Рис. 4

 

Проекція переміщення під час рівноприскореного руху:

image44

Для знаходження координати х точки в будь-який момент часу t потрібно до початкової координати х0 додати проекцію вектора переміщення на вісь Ox (рис. 5):

image45

Цей вираз називають рівнянням рівнозмінного прямолінійного руху (кінематичний закон цього руху).

image46

 

Рис. 5

 

Можливі залежності координати від часу у разі рівнозмінного руху зображено на рис. 6.

 

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image071.jpg

Рис. 6

Після деяких перетворень дістають рівняння прямолінійного рівнозмінного руху такого вигляду:

image48

Якщо прямолінійний рівноприскорений рух тіла починається зі стану спокою (http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image016.png0 = 0), то рівняння набуває вигляду:

image49

Ці формули часто використовують для розв’язування задач.

 

III. Розв'язування задач, складання конспекту

До конспекту учня

• Миттєвою швидкістю називається швидкість тіла в певний момент часу (або в певній точці траєкторії).

• Прискоренням тіла а називається відношення зміни швидкості тіла до інтервалу часу, за який ця зміна відбулася:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image074.jpg

• Прямолінійним рівноприскореним рухом називається рух тіла вздовж прямої зі сталим прискоренням. Під час прямолінійного рівномірного руху швидкість тіла за будь-які рівні інтервали часу змінюється на ту саму величину.

• Швидкість: http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image075.jpg.

• Проекція швидкості: http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image076.jpg.

 Проекція переміщення для руху без початкової швидкості:

image51

 

 Проекція переміщення для руху з початковою швидкістю:

image52

 Залежність координати від часу для руху з початковою швидкістю:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image079.jpg

• Середня швидкість:

http://subject.com.ua/lesson/physics/10klas/10klas.files/image080.jpg

• Співвідношення між переміщенням і швидкістю:

— без початкової швидкості:

image53

 з початковою швидкістю:

image54

IV.Запитання для самоперевірки

1. Що таке прискорення і для чого його потрібно знати?

2. Що таке рівноприскорений рух?

3. Як напрямлений вектор прискорення у разі прямолінійного руху?

Коментоване розв’язування задачі на дошці

Під час прямолінійного рівноприскореного руху за 10 с швидкість тіла зменшилася з 30 м/с до 10 м/с. Яким є переміщення тіла за цей час? Якою була швидкість через 5 с після початку спостереження?

 

V. Домашнє завдання:

1. Вивчити §32 підручника, конспект уроку, формули.

2. Розв’язати задачу №214.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Матвійчук Сергій Анатолійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
7016
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку