Розробка уроку на тему "Рок-музика" (2 частина) з музичного мистецтва у 7 класі

Про матеріал

Розробка уроку на тему "Рок-музика" (2 частина) з музичного мистецтва у 7 класі (за підручником Л.М.Масол, Л.С.Аристова) може стати у нагоді моїм колегам при підготовці до уроку. Цікаві форми роботи, використані у цій розробці, можна адаптувати для використання на будь- яких інших уроках.

Перегляд файлу

Музичне мистецтво, 7 клас                        Урок  20                          Дата:_________

Тема: Рок – музика (ІІ частина).

(За підручником: Масол Л. М. Музичне мистецтво : підруч. Для 7 кл. для загальноосвіт. навч. закл. / Л. М. Масол, Л. С. Аристова. – Харків : СИЦИЯ, 2015. – 132 с. : іл. )

Мета (формувати компетентності): предметні (розширені уявлення про рок - музику та історію її виникнення, визначати музичні особливості виконання року, вміння уважно слухати рок – музику,  надавати  характеристику  рок - композиціям, аналізувати  рок - композиції, розпізнавати на слух рок - музику, розвивати відчуття ритму,  знати творчість таких рок-гуртів, як  «Queen», «Pink Floyd»,  «Океан Ельзи» та інш. виконавців року в зарубіжних  країнах  та  в Україні, вміння виконувати вокальні імпровізації, удосконалювати виконавські навички); ключові (уміння вчитися впродовж життя: самооцінювання досягнень і помилок; інформаційно- цифрову: усвідомлення можливостей використання сучасних цифрових технологій для художньо- творчого самовираження; ініціативність і підприємливість: ініціативність щодо участі у творенні нових мистецьких продуктів; відповідальність за особистий і колективний результат; соціальну та громадянську: сприймання мистецького твору як форми самовираження людини; усвідомлення своєї причетності до соціокультурних процесів; дбайливе ставлення до надбань своєї та іншої культур; розуміння значущості мистецтва для суспільного розвитку; громадянська активність; підтримання суспільного розмаїття (зокрема, через мистецтво); утвердження рівності як основи демократії; обізнаність і самовираження у сфері культури: пропагування національної культури через власну художньо- творчу діяльність; толерантне ставлення до культурного розмаїття регіонів світу; усвідомлення потреби збереження художнього надбання людства; екологічну грамотність і здорове життя: розуміння гармонійної взаємодії людини та природи; сприймання довкілля як об’єкта для художньо-образної інтерпретації)

Тип уроку: комбінований, урок поглиблення в тему.

Форма роботи: групова (діяльнісний підхід)

Обладнання: ТЗН: проектор, мультимедійний екран, мультимедійна презентація PowerPoint за темою уроку «Рок – музика», яка містить інтерактивний кросворд з теми «Джаз» (повторення), портрети виконавців рок-музики; відео та аудіо матеріали творів,  що вивчаються на уроці.

Основні поняття для засвоєння: особливості  рок-музики, історія виникнення року, рок-гурти та виконавці року в зарубіжних країнах та в Україні; повторення поняття «аранжування в музиці» .

Твори, що вивчаються на уроці:

  • Група «Queen». «The Show Must Go On», «We Are the Champions».
  • Група «Pink Floyd». «Another Brick in the Wall».
  • Гурт «Океан Ельзи». «9-1-1», «Відпусти», «Без бою», «Все буде добре», «Обійми» (фрагменти на розгляд вчителя)
  • Н. Петраш «Моя  Україна»
  • Hallelujah (песня Леонарда Коэна)
  • Hallelujah - Pentatonix

Хід уроку:

Слайд 1

«Є музика, яка до нас йде сама,

і інша, яка вимагає, щоб ми до неї йшли,

а ще є музика, яку ми повинні вибирати ... »

Дмитро Кабалевський-

музичний педагог і композитор

 

(Клас поділений на 3 групи)

І. Організаційний момент.

1. Привітання

2. Перевірка   готовності до уроку

ІІ. Актуалізація опорних знань. Мотивація до навчання.

Вч. У ІІ семестрі ми почали з вами вивчати нові різновиди музики, яка зароджувалася у США.

Слайд 2

Вч. Пригадайте, яку назву має вид музичного мистецтва, що виник на межі XIX—XX століття в США серед пригнобленого, безправного негритянського населення? (Джаз)

Вч Пригадайте, яку назву має вид музичного мистецтва, що виник у ІІ половині XX століття в США, який здебільшого має характерні риси— одноманітний ритм з сильним бек-бітом, що підтримується барабанами, та електрогітарою? ( Рок-музика) 

Слайд 3

Вч. Пригадаймо вивчене з теми «Джаз»- розв’яжемо кросворд

Питання

По вертикалі:

1. Духовний хоровий гімн в афроамериканській спільноті. (Спірічуелс)

2.  Клавішний інструмент джазу. (Фортепіано)

3. Відомий джазовий музикант, який грає на трубі. (Армстронг)

4. Основа складного ритму, пульсації. (Біт)

5. Струнний щипковий інструмент джазу. (Банджо)

6. Музична риса джазу, заснована на синкопованих ритмах. (Поліритмія)

По горизонталі (ключове слово):

1. Основа джазової музики. (Імпровізація)

C:\Users\Admin\Desktop\рок-музика\!!!!кросворд.png

Вч. А зараз давайте пригадаємо все, що ви вже дізналися про рок на минулому уроці

Опитування. Слайд 4

  • Які риси  притаманні рок-музиці? (підвищений драматизм, темпераментний вокал, чіткий і динамічний ритм. Підручник, с. 71)
  • Який музичний стиль передував сучасній рок-музиці? (рок-н-рол)
  • Як звати виконавця, якого прозвали «королем рок-н-ролу»? (Елвіс Преслі)
  • Як називається британський біт-рок-гурт, який прозвали «Ліверпульська четвірка»? («Бітлз» (англ. The Beatles))

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку Слайд 5

Сьогодні ми будемо продовжувати знайомитись із популярним напрямом у музиці XX — початку XXI століть — рок-музикою, рок-гуртами - представниками цього музичного напряму, їхньою творчістю. Будемо і надалі вчитися визначати риси,  притаманні рок- музиці.

ІV. Основний етап уроку. Вивчення нового  матеріалу.

Вч. А зараз попрацюємо у групах. Кожна з груп має своїх  представників- «Музикознавців», які готували інформацію про певний рок-гурт. Надаємо їм слово. А поки виступають представники однієї з груп- дві інші уважно слухають і запам’ятовують, бо на наступному уроці ваші знання я перевірю в ігровій формі за допомогою «Музичного лото». Для цього вам необхідно буде за назвою гурту визначити місто, у якому був створений той чи інший рок-гурт, напрям рок-музики кожного гурту, знати їх назви пісень, які сьогодні прослухаємо.

Виступ І групи. Розповідь про рок – гурт  Pink  Floyd Слайд 6

Стиль британської групи  «Пінк Флойд»Pink Floyd»), що має велику популярність упродовж  багатьох  років, можна  визначити  як «психоделічний арт - рок» . Психоделією  називають рок - музику , якій  властиві  спонтанність, емоційна розкутість і  відсутність  чіткої  форми.

 «Пінк  флойд» вважають  одним  із найуспішніших гуртів  Великої  Британії, відомим  своїм філософськими  текстами, експериментами  зі  звуком, цікавими  обкладинками  альбомів й  оригінальними  концертами.

 Гурт  сформувався у Лондоні  у 1965 р. До  його  складу  входили  Нік  Мейсон, Роджер  Вотерс,  Річард  Райт і Боб  Клоз. «Пінк флойд» досяг  справжніх  світових  висот.

Його  концептуальні  альбоми «Зворотній бік  місяця» («The Dark Side  of  the  Moon»), «Якби  ти була тут» («Wish  You Were Here»), «Звірі» («Animals»), і рок-опера «Стіна» («The  Wall»),  придбало  понад 210  мільйонів  слухачів.

Пік успіху (1973—1982)

The Dark Side of the Moon

Альбом 1973 року «The Dark Side of the Moon» (укр. Темний бік Місяця) став зоряним часом для групи. Це був концептуальний запис — не просто зібрання пісень на одному диску, а робота, пройнята єдиною, сполучною ідеєю тиску сучасного світу на психіку людини.[17] Ідея була потужним каталізатором творчості групи. Спільно її члени склали список тем, що розкриються в альбомі.

Завдяки використанню нового 16-трекового звукозаписного обладнання на студії «Abbey Road», майже дев'яти місяцям, що пішли на запис, і старанням звукоінженера Алана Парсонса альбом вийшов безпрецедентним та увійшов до скарбниці звукозапису усіх часів.

Сингл «Money» потрапив у двадцятку хіт-параду в США, а альбом став № 1 (у Великої Британії тільки № 2) і залишався в «Топ 200» США впродовж 741 тижня, включаючи 591 тиждень з 1973 по 1988 роки послідовно, і кілька разів потрапивши на перше місце. Альбом побив безліч рекордів і став одним із найбільш продаваних альбомів усіх часів.

Музичний  словничок

 Психоделік – рок (психоделічний  рок) – напрям  рок-музики, для  якого  характерні  фантастичні, містичні та символічні  образи.

 

Слухання  Гурт  «Пінк флойд» («Pink  Floyd») «Ще  одна цеглина у стіні» («Another Brick in the Wall») з альбому «Стіна» («The Wall»).

Аналіз прослуханого твору

  • Які особливості рок-музики відчувалися у цьому творі?
  • Які інструменти, на вашу думку, звучали у творі?
  • Чим  відрізняється музика гурту «Пінк флойд» від музики, яку ми слухали на попередніх уроках?

Виступ ІІ групи. Розповідь про Британський гурт «Квін» Слайд 7

 Британський гурт «Квін» («Queen»), поєднавши  у своїй  творчості ознаки  різних напрямів  рок-музики, створила  власний  неповторний  стиль. Своїм  надзвичайним  успіхом група  завдячує передусім  таланту  і  харизмі  вокаліста  Фреді  Мерк’юрі.

«Queen» (укр. «Королева») британський рок-гурт, створений у 1971 році у Лондоні. Від року заснування (1971) і до смерті Фредді Мерк'юрі (1991) склад гурту залишався незмінним: Фредді Мерк'юрі вокал, фортепіано; Браян Мей гітара, вокал; Роджер Тейлор ударні, вокал; Джон Дікон бас-гітара, бек-вокал. «Queen» створювали свої ранні роботи під впливом від прогресивного року, хардроку і важкого металу, але поступово перейшли до більш традиційного і радіоформатного звучання, запозичивши елементи інших стилів, таких як арена-рок і поп-рок.

До заснування «Queen» Брайян Мей і Роджер Тейлор грали разом у гурті під назвою «Smile». Фредді Мерк'юрі (тоді відомий під ім'ям Фаррух Бульсара) був фаном гурту і заохочував їх експериментувати з більш складною сценічною і звукозаписувальною технікою. У 1970 році Мерк'юрі приєднався до гурту і запропонував «Queen» як нову назву, а також прийняв своє всім відоме сценічне ім'я.

Альбом 1977 року «News of the World» містив пісні «We Will Rock You» і «We Are the Champions», які стали гімнами на спортивних змаганнях. До початку 1980-х років «Queen» вже були одним із найвизначніших стадіонних рок-гуртів у світі. «Another One Bites the Dust», що вийшов 1980 року, є їхнім найкраще продаваним синглом, тоді як їхній альбом-компіляція 1981 року «Greatest Hits належить до числа найкраще продаваних альбомів у Великій Британії[en] і вісім разів ставав платиновим у США. Їхній виступ на концерті 1985 року »Live Aid" різні музичні видання називають одним із найвизначніших в історії рок-музики, а за опитуванням музичної індустрії 2005 року — він найкращий. 1991 року Мерк'юрі помер від пневмонії, ускладнення СНІДу, а Дікон завершив виступи 1997 року. Відтоді Мей і Тейлор під час кількох турів виступали під назвою «Queen» разом з Полом Роджерсом і Адамом Ламбертом як вокалістами.

Гурт випустив 18 альбомів, 18 синглів і 10 DVD, які посідали першу сходинку в чарті. За різними оцінками кількість їхніх проданих записів становить від 150 до 300 мільйонів копій, що робить їх одним із найкраще продаваних музичних артистів[en] у світі. 1991 року «Queen» отримали від Британської асоціації виробників фонограм нагороду «За видатний внесок у британську музику». 2001 року їх введено в Залу слави рок-н-ролу.

 

 Музичний  калейдоскоп Слайд 8

Незадовго  до  випуску  першого  альбому «Queen» Фредді  Мерк’юрі, який  мав  освіту  дизайнера, створив логотип  гурту. Малюнок  поєднав  у  собі  знаки  зодіаку  всіх  чотирьох  членів гурту: два леви (знак зодіаку Дікона  і Тейлора - Лев), краб (Мей - рак), і дві  феї (Мерк’юрі - Діва). Леви  тримають стилізовану літеру «Q» , на  якій лежить  краб. Феї  розміщені трохи  нижче левів – на  гілках. Корона  займає  місце всередині  літери  «Q», а над  усією  композицією  височіє  птах  фенікс з  розправленими  крилами. Логотип  схожий на  герб Сполученого  Королівства.

 

Слухання Групи  «Queen». «The Show Must Go On», «We Are the Champions».

Аналіз прослуханого твору

  • Які особливості рок-музики відчувалися у цьому творі?
  • Які інструменти звучали у творі?
  • Чим  сподобалась (або не сподобалась)  музика гурту «Queen»?

Виступ ІІІ групи. Розповідь про український рок гурт «Океан Ельзи» Слайд 9

 Сьогодні  найвідомішим  представником української  рок-музики  вважають  гурт «Океан  Ельзи». Лідером (фронтменом) і  автором  майже  усіх  пісень музичного  колектива  є  Святослав  Вакарчук. Музика  «Океану  Ельзи» різноманітна  своїми  настроями: ліричними, енергійними, танцювальними, звитяжними. Вірші  пісень С.Вакарчука  називають пісенною  поезією, адже  його  літературна  мова наповнена  складними  римами, неперевершеними  образами, вишуканими  порівняннями. Дуже  часто в  музиці «Океану Ельзи»  можна  почути  українські  народні  мотиви, які  гармонійно  вплітаються в рок-ритми. Гурт  успішно  гастролює  Україною, Америкою, Європою. У  доробку «океанів»  8  студійних  альбомів. У  2014 р. «Океан  Ельзи» відзначив  концертами  свій  ювілей  - 20-річчя, найгучніші і наймасштабніші  з  яких  відбулися на  стадіонах  Києва і Львова.

Портрет  митця 

 Вакарчук Святослав Іванович (нар. 1975 р.) – український  музикант, вокаліст, лідер  рок-гурту «Океан Ельзи», композитор, громадський діяч, заслужений  артист України, кандидат  фізико – математичних  наук.

 Народився  у  сімї   професора  фізика  Івана  Вакарчука. Навчався  в  музичній  школі  у  класах  скрипки  і  баяну. У  шкільні  роки  брав  участь  у КВК , у  створенні  шкільного  театру, був  гравцем  баскетбольної команди. У 1990 р. Святослав  відвідав  Канаду (за  міжнародним обміном  учнів США, Канади, України), звідки  привіз  велику колекцію  касет  і  записів  рок-музики.

 Після  закінчення школи  навчався  у  Львівському  університеті. У  1994 р. створив  гурт  «Океан  Ельзи»,  лідером, композитором  і співаком  якого  є  і  сьогодні. Після  закінчення  університету  С.Вакарчук обрав  музичну   кар’єру .  Гурт  до  того  часу   вдало  виступив  на  кількох  фестивалях, і Святослав  разом  з  усіма  вирушив  до  Києва  записувати   дебютну  платівку  - «Там, де нас нема», 1998 р.

 

Слухання  гурту  «Океан Ельзи». «9-1-1», «Відпусти», «Без бою», «Все буде добре», «Обійми» (фрагменти)

Аналіз прослуханого твору

  • Які особливості рок-музики відчувалися у цьому творі?
  • Чим  сподобалась (або не сподобалась)  музика гурту «Океан Ельзи»?

Фізкультхвилинка (Розучена заздалегідь, яка подобається дітям «Soco Bate Vira» (відео формат мп4))

Вокально-хорова робота

1. Артикуляційні  та дихальні вправи,

2. Вокальні вправи для розвитку музичного слуху та голосу.

3. Виконання  пісні «Моя  Україна» сл. Ю. Рибчинський, муз. Н. Петраш

4. Повторення  пісні  «Hallelujah» (песня Леонарда Коэна)

 «Hallelujah» - пісня канадського співака і поета Леонарда Коена, вперше випущена на його сьомому студійному альбомі Various Positions. Перш ніж написати остаточний варіант «Hallelujah», Коен створив близько 80 варіантів тексту. За весь час існування «Hallelujah» на неї було записано близько 200 каверів, в тому числі на інших мовах. Різні інтерпретації включають найрізноманітніші варіанти тексту, вибрані з 80 варіантів Коена. Виконання «Hallelujah» приписують і групі «Бітлз», але підтверджуючих цього фактів немає. Мабуть, така плутанина сталася через схожу за назвою пісні, яку переспівали «Бітлз» «Hallelujah, I Love Her So» ( «Алілуя, я так люблю її») - пісню в стилі ритм-н-блюз, написану і вперше виконану американським музикантом Реєм Чарльзом.

Руфус Уейнрайт записав «Hallelujah» після короткої зустрічі з Баклі. Пізніше він з Джоан Вассер і своєю сестрою Мартою Уейнрайт виконав пісню в документальному фільмі про Леонардо Коена «Leonard Cohen: I'm Your Man». Версія Уейнрайта також увійшла в офіційний саундтрек мультфільму «Шрек», хоча в самому мультфільмі звучить версія Джона Кейла.

Прослуховування Hallelujah - Pentatonix


Hallelujah

I've heard there was a secret chord

That David played, and it pleased the Lord

But you don't really care for music, do you?

It goes like this

The fourth, the fifth

The minor fall, the major lift

The baffled king composing Hallelujah

 

Hallelujah  Аллилуйя

 

Я слышу тайный звукоряд.

Давид играет, Бог так рад.

Но почему Вас эти звуки не волнуют?

Один аккорд,

Другой аккорд,

Упал минор, взлетел мажор,

И царь поёт в восторге: Аллилуйя!

 

Аллилуйя

 

И Ваша вера так сильна,

Купаясь в небесах она

Прекрасна, жаль, что ночь её ворует.

И вот под вами табурет,

А трон разбит, короны нет,

И только с губ слетает: Аллилуйя!

 

Аллилуйя, аллилуйя

 

Вы правы: я святых не знал

Имён, но всё же я взывал

К тому, чьё имя не помянешь всуе.

Любой глагол

Горит огнём,

Когда я слышу святость в нём,

Когда он хоть немного - Аллилуйя.

 

Аллилуйя, аллилуйя

 

И я не верил правде той,

Которой не достать рукой,

Боясь обмана, к истине ревнуя.

Но даже если

Это ложь,

Представ пред Богом Песен, всё ж

Смогу промолвить только: Аллилуйя!

 

Аллилуйя, аллилуйя!


 

V. Підсумок уроку. Рефлексія.

 

Це цікаво знати. Музей Рок-н-ролу в Клівленді, США Слайд 10

Зал і музей слави рок-н-ролу (англ. Rock and Roll Hall of Fame) - музей і організація в Клівленді, Огайо, США, присвячені найбільш відомим і впливовим діячам епохи рок-н-ролу: виконавцям, продюсерам та іншим особистостям, які зробили значний вплив на музичну індустрію. Клівленд обгрунтував свої претензії називатися батьківщиною рок-н-ролу відкриттям радіо WMMS і тим, що там працював діджей Алан Фрід, який придумав термін rock 'n' roll на початку 1950-х. Також існує Зал слави рок-н-ролу Сан-Франциско.

На першому засіданні організаційного комітету в 1986 році була названа перша десятка членів - це були Джеймс Браун, Рей Чарльз, Фетс Доміно, брати Еверлі, Чак Беррі, Джеррі Лі Льюїс, Літл Річард, а також покійні Сем Кук, Бадді Холлі і Елвіс Преслі [ 1]. Нові члени залу оголошуються щорічно; на церемонії «введення в зал» вони, як правило, дають концерт. Це зовсім не обов'язково рокери: серед членів залу багато визнаних майстрів ритм-енд-блюзу (Стіві Уандер [2], Ел Грін, Марвін Гей та інші), а також окремі репери (Грендмастер Флеш і Run DMC). Виконавці номінуються через 25 років після виходу їх першого синглу. Наприклад, Джона Леннона номінували рівно через 25 років після виходу його першого синглу (Give Peace a Chance, 1969) в 1994 році.

Вч. Діти,  сьогодні на уроці  ми добре з вами попрацювали, тепер підведемо підсумок:
- Що вам найбільше на уроці сподобалося і запам'яталося? (Відповіді)
Давайте повернемося до епіграфа уроку: «Є музика, яка до нас йде сама, і інша, яка вимагає, щоб ми до неї йшли, а ще є музика, яку ми повинні вибирати ...». Чи  «Обираєте» ви рок-музику для себе, для слухання і захоплення, чи ні? Аргументуйте свою думку.
-Незалежно від того, подобається рок-музика нам, чи ні, ми повинні завжди пам’ятати, що будь-який вид мистецтва - це форма самовираження людини, яку ми повинні поважати, бо самовираження - це право кожної людини, право кожного з вас.
Методичний прийом «Хіт-парад (Чарт)» Слайд 11
Вч. Діти, у вас на партах лежать стікери. Зараз ми з вами проведемо голосування.

-Якщо ви для себе «вибираєте» рок - музику для слухання, захоплення – приклейте стікер на дошці у секторі «Хіт»,
 -Якщо ви взагалі не збираєтеся слухати рок – прикріпіть свій стікер у секторі «Not really» (не очень).
 -Якщо ви збираєтеся вибірково слухати рок - музику, тоді  у секторі «Sometimes»(иногда).

VІ. Домашнє  завдання Слайд 12

Вч. Пригадайте, на початку семестру, вивчаючи творчість І.С.Баха, ми слухали його «Токату і фугу ре мінор для органа» у незвичному виконанні. Про що йде мова, здогадалися? (Роберт Тісо- виконання на келихах (підручник, с.12).

(Демонструю звук на келихах з водою). Вашим домашнім завданням буде (за бажанням обрати одне з двох):

1. Створити музичну композицію на келихах, записати на диктофон і  продемонструвати запис однокласникам на наступному уроці.

2. Скласти кросворд за темою «Рок-музика»

МУЗИЧНИЙ ПРОЕКТ «РОК-КОНЦЕРТ»

Мета: створити сценарій шкільного свята, присвяченого зіркам року.

Очікуваний результат: сценарій шкільного свята.

Типологія проекту: груповий, середньої тривалості, практико-орієнтований, музичний, інформаційний.

ПЛАН СТВОРЕННЯ ПРОЕКТУ:

Для створення сценарію шкільного свята «Рок-концерт» потрібно об’єднатися у три групи.

  1. «Музикознавці» — підберіть найпопулярніші рок-композиції та збережіть їх у форматі мрЗ; зберіть відомості про їхніх виконавців та авторів.
  2. «Художники» — знайдіть та збережіть портрети виконавців рок-композицій і підготуйте презентацію, використавши зібрану інформацію. Зробіть оголошення шкільного свята та розташуйте його в холі школи.
  3. «Сценаристи» — складіть сценарій свята, використавши інформацію попередніх груп, підберіть або складіть вірші про рок-музику, оберіть ведучих, режисера та демонстратора презентації.
docx
Додано
16 лютого 2018
Переглядів
7509
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку