Розробка уроку на тему "Торгівля як вид послуг"

Про матеріал
Конспект до уроку географії для 9 класу містить різні види роботи на уроці, а саме: ігрові моменти, дискусійні завдання, вирішення задач, робота з картою.
Перегляд файлу

Тема: Торгівля як вид послуг. Світовий ринок товарів та послуг.

Мета: сформувати уявлення про суть торгівлі, як складової економічних відносин, ознайомити з поняттями «експорт», «імпорт», «міжнародні організації»; розвивати вміння аналізувати, характеризувати міжнародні організації та їх роль у світовому виробництві та ринку товарів і послуг, працювати зі статистичними даними, а також орієнтуватися в світових економічних відносинах та чинниках, що цьому сприяють; виховувати практичність, патріотизм, економічну культуру.

Тип уроку: комбінований

Основні терміни та поняття: експорт, імпорт, міжнародні організації, біржа, ринкова система.

Обладнання та матеріали: підручник, робочі зошити, таблиці, схеми.

Хід уроку

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація  опорних знань

«Лото»

Автомобільний

Залізничний

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Провідний вид транспорту;
  2. Швидкий та маневровий;
  3. Не залежить від кліматичних умов;
  4. Висока собівартість;
  5. Дорогі будівництво та експлуатація;
  6. Одночасно є можливість масового транспортування вантажів та пасажирів;
  7. 1 місце за паса жирообігом;
  8. Особливе значення для обслуговування сільського господарства.

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Замислись: яким чином країни світу співпрацюють між собою? (Асоціативний кущ)

Жодна країна світу не може обійтися без торгівлі. Торгівля акумулює в собі специфічні особливості вироблених товарів і наданих послуг, їх споживчі якості, уявлення покупців про можливості товарів задовольняти потреби. За допомогою зовнішньої торгівлі національна економіка взаємодіє з господарствами інших країн. Завдяки міжнародній торгівлі досягається вищий рівень задоволення потреб для населення кожної з торгуючих країн (хоча, може, і не однаковою мірою). Кожен із нас майже щодня користується послугами торгівлі. Тому надзвичайно важливо розуміти особливості розвитку та сучасні форми організації торгівлі в Україні та світі.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

Пояснення вчителя

      Основними інфраструктурними елементами ринку товарів і послуг виступають біржі. Біржа є ринковою організацією (установою), де здійснюється продаж великих партій товарів або послуг, цінних паперів, валюти, інформації, науково-технічних розробок, а також наймання робочої сили на основі договорів.

Евристчна бесіда. Як біржі впливають на світову торгівлю?

Основними формами торгівлі є внутрішня і зовнішня, а також гуртова і роздрібна. Якщо продаж здійснюється в межах однієї країни, то торгівлю називають внутрішньою, а якщо між країнами — зовнішньою.

 

 

Показники зовнішньої торгівлі.

Пояснення. Обсяги зовнішньої торгівлі зазвичай визначають зовнішньоторговельним обігом, тобто сумою експорту та імпорту, виражених у грошовій формі. Різницю між розміром експорту та імпорту називають сальдо зовнішньої торгівлі. Якщо експорт перевищує імпорт, то сальдо зовнішньої торгівлі називають додатним, якщо навпаки — від’ємним.

 

Задача. Користуючись даними таблиці с. 207, 208 розрахувати сальдо зовнішньої торгівлі для США, ЄС, Китаю.

 

Слово вчителя.

Всі ці тенденції у розвитку зовнішньоторговельних зв’язків визначаються такими чинниками:

1) подальшим прискореним розвитком науково-технічного прогресу (НТП), який вимагає об’єднання зусиль багатьох країн для його реалізації в економіці;

 2) поглибленням міжнародного поділу праці;

3) проведенням державами світу зовнішньоторговельної політики, спрямованої на, з одного боку, розширення зон вільної торгівлі, а з іншого — на протекціонізм, тобто захист вітчизняної економіки від іноземних конкурентів.

При цьому виникає видиме протиріччя між високорозвинутими країнами, яким вигідна вільна торгівля без будь-яких обмежень, і країнами, що розвиваються, які намагаються шляхом протекціонізму пожвавлювати економічний розвиток окремих галузей.

 

Робота з картою атласу «Міжнародні організації»

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

 

Розв’язання проблемних ситуацій:

 

  1. Чи важко буде зберігати політику протекціонізму, якщо Україна рухається в напрямку до інтеграції з ЄС?
  2. Цитата з підручника: «Нині жодна, навіть найрозвинутіша, країна не може однаково ефективно і якісно виготовляти весь величезний і всезростаючий асортимент продукції та надавати всі можливі види послуг. Часи національної відокремленості й самодостатності минули». В яких галузях господарства наша держава може завоювувати передові позиції  та що для цього треба зробити?

V. Домашнє завдання

Пр. 39 с. 206-210

docx
До підручника
Географія 9 клас (Масляк П.О., Капіруліна С.Л.)
Додано
22 квітня 2019
Переглядів
7070
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку