Розробка уроку на тему «Творче есе» (конспект + презентація)

Про матеріал

Дана розробка дасть можливість вчителю розширити знання учнів про жанр есе; його особливості, види, будову. Учні зможуть розвинути навички написання творчого есе, спираючись на власні асоціації, враження і роздуми; розвинути образне мислення і творчу уяву; ознайомитися з квітковим етикетом.

Може використовуватися від 8 по 11 клас. Розробка містить різні види робіт, що зацікавлять учнів.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: «Творче есе»Вчитель Беренсон Сусанна Аркадіївна. НВК №299, м. Київ

Номер слайду 2

«Моє обличчя»

Номер слайду 3

ЕСЕ - це твір-роздум, в якому головну роль грає не відтворення факту, а зображення власних вражень, роздумів і асоціацій.

Номер слайду 4

Слово «есе» походить від пізньолатинського exagium — «ваги», «зважування», який у свою чергу йде до латинського дієслова exigo — «оцінювати», «вимірювати», «обмірковувати».

Номер слайду 5

Риси есе:образність, афористичність, близькість до розмовної (літературному) мови, зображення власних вражень, роздумів, асоціацій. Структура есе: вступ, основна частина, висновок, але важливою особливістю есе є його вільна композиція, тобто структурне співвідношення частин не є жорстким.

Номер слайду 6

Афористичний - побудований на афоризмах, який має риси, ознаки афоризму. Афоризм -  короткий влучний оригінальний вислів, що виражає узагальнену думку в виразній, легкій для запам'ятовування формі, яка згодом неодноразово відтворюється іншими людьми. Образність (образ) - мовна реалізація чуттєвого уявлення або асоціації, живе, наочне уявлення про кого - що-небудь. Асоціація - поняття, що виникає при згадуванні іншого. Філософський - глибокодумний, серйозний. Роздум - стан зосередженості, задуми. Враження - те, що залишається у свідомості  людини від баченого, пережитого, вплив чого-небудь на когось. ПАМ'ЯТКА №1.

Номер слайду 7

Науковий і художній стиліФАНТАЗІЯЖОРСТКАСТРУКТУРААНАЛІЗТВОРУХ-ка. ГЕРОЯФАКТИВРАЖЕННЯПЕРЕЖИВАННЯРОЗДУМИАСОЦІАЦІЇОБРАЗНІСТЬструктурне співвідношення частин не є жорсткимвисновок випливає з аналізу твору

Номер слайду 8

ФАНТАЗІЯОБРАЗНІСТЬАСОЦІАЦІЇРОЗДУМИПЕРЕЖИВАННЯВРАЖЕННЯструктурне співвідношення частин не є жорстким

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ПАМ'ЯТКА №2. З найдавніших часів квітам надавали символічне значення: це один з найбільш відвертих мов, який дозволяє проявити своє ставлення до оточуючих. Часом, подарований букет виявляється набагато красномовніше за слова. Вибираючи квіти для подарунка, обов'язково беруть до уваги не тільки вік, але і стать людини, з яким вони призначені. Квіти повинні обов'язково відповідати випадку. Загальне правило говорить: непарні квіти до дюжини. (Парні числа вважаються траурними.) При цьому певна кількість квітів  має символічне значення:- три квітки — повага;- п'ять — визнання;- сім — любов;- дев'ять — шанування.

Номер слайду 11

Квіткова палітра різноманітна і підступна. Мало хто знає, що жовтий аж ніяк не "вісник розлуки". Жовтий символізує дружбу. Сонячний букет доречно подарувати дівчині, яка симпатизує вам, але ви не можете відповісти взаємністю. Висловити всі відтінки почуттів допоможуть наступні кольори .- Червоний — любов, пристрасть.- Рожевий — боязка юнацька закоханість, батьківська любов.- Жовтогарячий — радість, свято.- Золотий — багатство.- Блакитний і синій — вірність, сім'я.- Фіолетовий — велич, гідність.- Зелений — надія.- Білий — чистота, невинність. Хлопчикам і дівчаткам дарують невеликі, але барвисті і яскраві букети, складені з дрібних квітів світлих, теплих, ніжних відтінків.

Номер слайду 12

Дорослим людям дарують букети на високих стеблах. Дуже великі букети дарують у виключно урочистих випадках. Причому жінкам дарують як букети, так і поодинокі квіти. Молодим жінкам і дівчатам дарують квіти світлих тонів: рожеві або жовті, так як вони є символами ніжності та сонячного кольору. Улюбленим жінкам підносять орхідеї. Чоловікам дарують гладіолуси, гвоздики, жоржини, червоні троянди та інші суворі квіти на довгих стеблах. Неприпустимо дарувати злегка зів'ялі квіти, це сприймається не тільки як порушення правил етикету, але і як образу. Всі квіти зазвичай упаковують в папір, целофан або коробки, однак підносять, попередньо звільнивши від обгортки.

Номер слайду 13

Міні-есе на тему «Квітка» За вікном мороз, виє хуртовина, а переді мною стоїть гарна запашна квітка. ЇЇ краса захоплює мене ...

Номер слайду 14

Міні-казка за заданим початком Складіть міні-казку, використовуючи дані речення в якості опорних. ВСТУП: Жила-була КВІТКА ... ОСНОВНА ЧАСТИНА: Захотіла одного разу КВІТКА подорожувати і відправилася ... ВИСНОВОК: І зрозуміла КВІТКА, що ...

Номер слайду 15

«Моє обличчя»

Перегляд файлу

Розробка уроку на тему «Творче  есе»

Мета:

- розширити знання  учнів про жанр есе;

- розвивати  навички написання творчого есе, спираючись на власні асоціації, враження і роздуми;

- розвивати  образне мислення і творчу  уяву  учнів;

- виховання культури спілкування в спільній творчій роботі.

 

Обладнання:

"ПАМ'ЯТКА №1

"ПАМ'ЯТКА №2

картки з творчим завданням;

коло з написом ЕСЕ;

різнокольорові пелюстки з написами - 13 шт .;

жива квітка для опису;

бланки з малюнками для зображення настрою;

фломастери, листочки;

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

I. Організаційний етап.

1. Привітання.

- Добрий день! Одним із принципів нашої з вами роботи є робота в колі. Але спочатку давайте поділимося, з яким настроєм ви прийшли сьогодні на урок.

2. Прийом педагогічної техніки «Моє обличчя».

ФОРМУЛА: учні сигналізують про свій емоційний стан за допомогою бланків з малюнками: обличчя з посмішкою, серйозне, сумне тощо.

- Отже, починаємо роботу. Тема нашого уроку "Творче есе".

Сьогодні на уроці ми з вами будемо працювати над розвитком навички написання творчого есе, спираючись на власні асоціації, враження і роздуми, крім того, ми розширимо знання про жанр есе, і будемо вчитися культурі спілкування в спільній творчій роботі.

 

II. Актуалізація опорних знань.

1. Занурення в тему.

- Перш ніж зайнятися творчістю, давайте вирушимо в подорож  жанром есе і згадаємо, що таке есе, яка його структура та характерні риси.

- ЕСЕ - це твір-роздум, в якому головну роль грає не відтворення факту, а зображення власних вражень, роздумів і асоціацій.

Есе - невеликий за обсягом прозовий твір, що має довільну композицію і висловлює індивідуальні думки та враження з конкретного приводу чи питання і не претендує на вичерпне і визначальне трактування теми; це жанр, який лежить на перетині художньої та публіцистичної (часом науково-популяризаторської) творчості. Хоча художні тексти в стилі есе відомі з часів античності, появу цього жанру пов'язують з ім'ям Мішеля Монтеня, який з 1572  року й до кінця життя працював над своїм  найбільшим літературним твором, що мав назву «Проби».

На думку О. Жолковського, слово «есе» походить від пізньолатинського exagium — «ваги», «зважування», який у свою чергу йде до латинського дієслова exigo — «оцінювати», «вимірювати», «обмірковувати».

- А зараз я хочу звернути вашу увагу на характерні риси есе. До них відносяться образність, афористичність, близькість до розмовної (літературному) мови, зображення власних вражень, роздумів, асоціацій.

- Звернемося тепер до структури есе: це вступ, основна частина, висновок, але важливою відмітною особливістю есе є його вільна композиція, тобто структурне співвідношення частин не є жорстким.

2. Словникова робота.

- Якщо в моїй розповіді вам зустрілися незнайомі слова, значення яких вам важко визначити, скористайтеся Пам'яткою №1. Вона стане в нагоді вам надалі на уроках української  мови.

ПАМ'ЯТКА №1.

Афористичний - побудований на афоризмах, який має риси, ознаки афоризму.

Афоризм -  короткий влучний оригінальний вислів, що виражає узагальнену думку в виразній, легкій для запам'ятовування формі, яка згодом неодноразово відтворюється іншими людьми.

Образність (образ) - мовна реалізація чуттєвого уявлення або асоціації, живе, наочне уявлення про кого - що-небудь.

Асоціація - поняття, що виникає при згадуванні іншого.

Філософський - глибокодумний, серйозний.

Роздум - стан зосередженості, задуми.

Враження - те, що залишається у свідомості  людини від баченого, пережитого, вплив чого-небудь на когось

 

ІІІ. Первинне закріплення отриманих знань.

1. Прийом педагогічної техніки "Своя опора".

ФОРМУЛА: група складає власний опорний конспект з пройденого матеріалу.

- А тепер давайте спробуємо визначити, в чому полягає жанрова своєрідність есе. Перед вами різнокольорові пелюстки, на яких написані слова, фрази, пов'язані і не пов'язані з есе. Зараз нам з вами необхідно прибрати зайві пелюстки.

На пелюстках написані такі слова і фрази: фантазія, образність, асоціації, роздуми, переживання, враження, характеристика героя, відтворення фактів, детальний аналіз твору, літературознавчий аналіз, поєднання художнього і наукового стилів, структурне співвідношення частин є жорстким, висновок випливає з аналізу твору, структурне співвідношення частин не є жорстким.

 

-  Я прибираю цей пелюстка, тому що детальний аналіз твору не потрібен при написанні есе. Ви продовжуєте.

( Учні  прибирають зайві пелюстки і в результаті залишаються тільки пелюстки з написами: фантазія, образність, асоціації, роздуми, переживання, враження, структурне співвідношення частин не є жорстким, які вони викладають у формі квітки навколо кола з написом ЕСЕ).

- Спасибі, ми з вами впоралися із завданням.

 

IV. Застосування нових понять і способів дії.

1. Словникова розминка. Гра в "Асоціації".

-  Продовжимо роботу і перейдемо до творчості. Ви бачите перед собою живу квітку. Про що ви думаєте, дивлячись на неї, які асоціації виникають у вас? Оформіть, будь ласка, свої асоціації словом або словосполученням. Наприклад: Квітка запашна.

Учні продовжують по колу: квітка зелена, гарна, квітуча, рожева, блакитна, прекрасна, ніжна, пахне, радує око тощо.

- Наповніть свої асоціації позитивним змістом, щоб вони викликали у вас тільки позитивні емоції. Наприклад: Зелений колір заспокоює.

Учні продовжують по колу: Рожевий - це символ ніжності. Жовтий колір - це символ сонячного світла. Краса врятує світ тощо.

 

 2. Творче завдання на розвиток логіки "Міні-есе".

- А зараз ми з вами виконаємо невелику творчу роботу і складемо міні-есе на тему «Квітка». Хочу звернути вашу увагу, що речення  повинні бути логічно пов'язані. Отже, я починаю: За вікном мороз, виє хуртовина, а переді мною стоїть гарна запашна квітка. ЇЇ краса захоплює мене ...

Учні продовжують по колу.

 

3. Психологічна розвантаження (зміна виду діяльності, формування певних етичних уявлень).

- Давайте трохи відпочинемо від нашої роботи.

Кожному приємно отримувати в подарунок квіти, особливо, якщо їх дарують з добрими, щирими побажаннями, і мені б хотілося, щоб ми з вами сьогодні подарували квіти один одному і що-небудь при цьому побажали.

Як правильно це зробити, зазначено в Пам'ятці №2. Вона допоможе вам надалі правильно вибрати букет і подарувати його своїм друзям і близьким людям.

ПАМ'ЯТКА №2.

З найдавніших часів квітам надавали символічне значення: це один з найбільш відвертих мов, який дозволяє проявити своє ставлення до оточуючих. Часом, подарований букет виявляється набагато красномовніше за слова. Вибираючи квіти для подарунка, обов'язково беруть до уваги не тільки вік, але і стать людини, з яким вони призначені. Квіти повинні обов'язково відповідати випадку.

Загальне правило говорить: непарні квіти до дюжини. (Парні числа вважаються траурними.) При цьому певна кількість квітів  має символічне значення:

- три квітки — повага;

- п'ять — визнання;

- сім — любов;

- дев'ять — шанування.

Квіткова палітра різноманітна і підступна. Мало хто знає, що жовтий аж ніяк не "вісник розлуки". Жовтий символізує дружбу. Сонячний букет доречно подарувати дівчині, яка симпатизує вам, але ви не можете відповісти взаємністю.

Висловити всі відтінки почуттів допоможуть наступні кольори .

- Червоний — любов, пристрасть.

- Рожевий — боязка юнацька закоханість, батьківська, родинна любов.

- Жовтогарячий — радість, свято.

- Золотий — багатство.

- Блакитний і синій — вірність, сім'я.

- Фіолетовий — велич, гідність.

- Зелений — надія.

- Білий — чистота, невинність.

Хлопчикам і дівчаткам дарують невеликі, але барвисті і яскраві букети, складені з дрібних квітів світлих, теплих, ніжних відтінків.

Дорослим людям дарують букети на високих стеблах. Дуже великі букети дарують у виключно урочистих випадках.

Причому жінкам дарують як букети, так і поодинокі квіти. Молодим жінкам і дівчатам дарують квіти світлих тонів: рожеві або жовті, так як вони є символами ніжності та сонячного кольору. Улюбленим жінкам підносять орхідеї.

Чоловікам дарують гладіолуси, гвоздики, жоржини, червоні троянди та інші суворі квіти на довгих стеблах.

Неприпустимо дарувати злегка зів'ялі квіти, це сприймається не тільки як порушення правил етикету, але і як образу.

Всі квіти зазвичай упаковують в папір, целофан або коробки, однак підносять, попередньо звільнивши від обгортки.

 

Ознайомившись з пам'ятками №2, учні дарують один одному квіти з побажаннями добра, щастя, здоров'я і благополуччя.

 

- Я впевнена, що кожному з вас було приємно отримати в подарунок квітку, нехай вона  залишиться у вас на згадку про наш урок.

 

4. Творча робота в мікрогрупах.

- А тепер продовжимо нашу роботу в мікрогрупах.

Учні  діляться на мікрогрупи (по 2 в кожній групі).

-  Ви знаєте, що однією з різновидів творчого есе є казка, і зараз ми з вами спробуємо скласти міні-казку за заданим початком, використовуючи дані речення в якості опорних.

Педагог  роздає картки з творчим завданням кожній мікрогрупі.

КАРТКА: складіть міні-казку, використовуючи дані речення в якості опорних.

ВСТУП:  Жила-була КВІТКА ...

ОСНОВНА ЧАСТИНА: Захотіла одного разу  КВІТКА подорожувати і відправилася ...

ВИСНОВОК: І зрозуміла  КВІТКА, що ...

 

5. Перевірка виконаного завдання.

- А тепер давайте послухаємо, що у вас вийшло. Уявіть, що ви працюєте на радіо в рубриці "Літературна сторінка", і вашими слухачами є маленькі діти. Озвучте свою казку так, щоб вона сподобалася юним слухачам.

1-ша група озвучує свою міні-казку:

Жила-була  Квітка. Росла  вона гордо на своїй маленькій галявині. Ні з ким не хотіла  вона  дружити, ні до кого не ходила в гості. Вважала Квітка, що друзі їй не потрібні.

Захотіла одного разу Квітка подорожувати, подивитися, як живуть інші рослини. І відправилася вона на сусідню галявину, але раптом налетів сильний порив вітру і поніс її в абсолютно протилежний бік: в темну лісову гущавину. Було там дуже холодно, темно і страшно. Злякалася Квітка, почала кликати на допомогу. Але ніхто не чув її. І зрозуміла Квітка, що без друзів на світі жити не можна.

Інші групи озвучують свої міні-казки.

-  Ви успішно впоралися із завданням. Я дякую всім за роботу.

 

V. Підсумок уроку.

- Отже, наш урок добігає кінця. Давайте підіб'ємо підсумок. Звернемося знову до різнобарвним пелюсток і ще раз повторимо, в чому полягає жанрова своєрідність есе.

Учні використовують пелюстки, викладені у формі квітки ЕСЕ, на яких написані слова: фантазія, образність, асоціації, роздуми, переживання, враження, структурне співвідношення частин не є жорстким. Промовляючи по колу написи на пелюстках, учні ще раз повторюють, в чому полягає жанрова своєрідність есе.

-  Я сподіваюся, що ці знання допоможуть вам надалі, і ви зумієте застосувати їх при написанні творчої роботи на ЗНО з української  мови.

- А зараз я хотіла б дізнатися, який у вас  настрій в кінці уроку?

Прийом педагогічної техніки "Моє обличчя".

ФОРМУЛА: учні  сигналізують про свій емоційний стан за допомогою бланків з малюнками: обличчя з посмішкою, серйозне, сумне тощо.

- Спасибі всім за роботу, урок закінчено, до побачення.

 

zip
Додано
21 жовтня 2018
Переглядів
1040
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку