Розробка уроку з хімії - "Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль в організмі"

Про матеріал

Конспект знайомить учнів із класифікацією вуглеводів, їх властивостями та біологічною роллю в живих організмах. Мета - сформувати в учнів елементарні навички визначення якості продуктів харчування; навчити застосувати набуті знання у практичній діяльності; формувати відповідальне ставлення до власного здоров'я.

Перегляд файлу

ТЕМА  УРОКУ: Вуглеводи як компоненти їжі, їх роль в організмі.

МЕТА  УРОКУ: Ознайомити учнів із класифікацією вуглеводів, їх властивостями та біологічною роллю в живих організмах; формувати в учнів елементарні навички визначення якості продуктів харчування; навчити застосувати набуті знання у практичній діяльності; формувати відповідальне ставлення до власного здоров’я.

ТИП УРОКУ: комбінований урок засвоєння знань, умінь і навичок і творчого застосування їх на практиці.

ФОРМА ПРОВЕДЕННЯ УРОКУ: пояснення, демонстрація схем, лабораторних дослідів, самостійна робота.

 

              СТРУКТУРА  УРОКУ

І. Організаційний етап.

ІІ. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

План

  1.               Функції та біологічне значення вуглеводів для живих організмів.
  2.               Класифікація та властивості вуглеводів.
  3.               Продукти, що містять вуглеводи.

 

IV. Узагальнення і систематизація знань.

V.  Підведення підсумків уроку.

VI. Домашнє завдання.

 

ХІД  УРОКУ

 

І. Організаційний етап

   1. Перевірка присутності учнів на уроці.

   2. Перевірка готовності учнів до уроку.

ІІ. Перевірка домашнього завдання. Актуалізація опорних знань.

 

    Хімічний диктант.

Вставити пропущені слова і словосполучення.

  1.               … - це естери  трьохатомного спирту … та вищих … (жири, гліцерину, карбонових кислот)
  2.               Природні жири за походженням поділяються на … і … (тваринні, рослинні)
  3.               Жири тваринного походження здебільшого …, до складу їх молекул входять … карбонові кислоти (тверді, насичені)
  4.               Жири рослинного походження …, містять залишки  … карбонових кислот (рідкі, ненасичених)
  5.               Чим більше насичених кислот входить до складу жиру, тим  … температура його плавлення, такі жири називають … (вища, тугоплавкими).
  6.               Тугоплавкі жири засвоюються організмом …, а легкоплавкі -- … (гірше, краще).
  7.               У живих організмах жири виконують …, …, …, … функції (енергетичну, структурну, запасну, захисну)
  8.               Норма споживання жирів на добу … (90 – 100 г)
  9.               Продукти харчування, що містять жири : ….

 

Викладач: Ми те, що ми їмо. У нашій їжі міститься величезна кількість поживних речовин, і всі вони відповідають за певну функцію організму. Від правильного харчування залежить стан здоров’я кожної людини.

  У повсякденному харчуванні обов’язково мають бути: білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини, вода. Головне призначення харчових продуктів – постачання організму енергією. Добре сказав про це

К.А.Тімірязєв у своїй статті «Життя рослин»: «Рослина утворює органічну речовину з повітря, запас сили – із сонячного променя.

  У тій чи іншій формі він увійшов до складу хліба, що є для нас їжею. Він перетворився на наші м’язи й нерви. Промінь сонця, що ховався в хімічних сполуках, зігріває нас. Він приводить нас у рух. Може, він у цю хвилину грає у вашому мозку.

   Їжа є джерелом сили нашого організму, і лише  тому, що є ні чим іншим, як законсервованими сонячними променями».

 

  Оголошення теми і мети уроку.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

  1.               Функції та біологічне значення вуглеводів.

Викладач: На уроках біології ви неодноразово говорили про вуглеводи. Згадаймо функції вуглеводів та їх біологічне значення.

Учень 1. Вуглеводи – одна з основних груп органічних сполук організму. Вони є первинними продуктами фотосинтезу і початковими продуктами біосинтезу інших речовин у рослин (органічні кислоти, амінокислоти), а також містяться в клітинах інших живих організмів. У тваринній клітині вміст вуглеводів коливається в межах 1-2%, у рослинній він може досягати в деяких випадках 85-90% маси сухої речовини.

 

Учень 2. В організмі людини і тварин вуглеводи відіграють життєво важливі функції:

  1.               енергетична – при розчепленні 1 г полісахаридів або олігосахаридів виділяється 17,6 кДж енергії.
  2.               структурна функція вуглеводів полягає в тому, що вони входять до складу певних структур;
  3.               резервна функція – полісахариди відкладаються про запас, найчастіше у вигляді зерен. У клітинах рослин накопичується крохмаль, тварин і грибів – глікоген . Ці сполуки є резервом поживних речовин.
  4.               Захисна функція. Полісахариди пектини здатні зв’язувати деякі токсини та радіонукліди, запобігаючи потраплянню їх у кров. Мукополісахарид гепарин запобігає зсіданню крові, підвищує проникність судин, стійкість організму до нестачі кисню (гіпоксії), впливу вірусів і токсинів, знижує рівень концентрації цукру у крові.

 

 

Викладач: Локалізацію вуглеводів та їх біологічне значення ви можете побачити в таблиці

ппппппп

 

 

 

  1.               Класифікація та властивості вуглеводів.

 

Викладач: Вуглеводи – це органічні речовини, до складу яких входять Карбон, Гідроген і Оксиген. Загальна формула вуглеводів Сn(H2O)m

 Схема 1

 

ВУГЛЕВОДИ

 

Моносахариди

містять в карбонових ланцюгах від 3 до 6 атомів Карбону і не здатні піддаватися гідролізу: рибоза, глюкоза, фруктоза

Олігосахариди

складаюся із 2-10 залишків моносахаридів, при гідролізі утворюють суміш моносахаридів: сахароза, мальтоза, лактоза.

Полісахариди

полімери моносахаридів, містять у лінійних та розгалужених ланцюгах більше 10 моносахаридних залишків: крохмаль целюлоза

 

 

Схема 2

МОНОСАХАРИДИ

 

Тріози (3)

С3Н6О3

Тетрози (4)

С4Н8О4

Пентози (5)

С5Н10О5

Гексози (6)

С6Н12О6

 

Моносахариди – це прості вуглеводи, солодкі на смак і розчинні у воді. До них належать глюкоза, фруктоза, галактоза.

  Глюкоза (виноградний цукор) міститься у багатьох плодах і ягодах, а також утворюється в організмі при розщепленні дисахаридів і крохмалю їжі. Добре засвоюється організмом людини фруктоза (плодовий цукор) міститься у плодах, ягодах, овочах. Вона солодша, ніж глюкоза, не підвищує вмісту цукру в крові. У печінці швидко перетворюється на глікоген.

  Галактоза – складова частина молочного цукру (лактози), не дуже солодка, не підвищує вмісту цукру в крові.

  Дисахариди (сахароза, лактоза, мальтоза) – які солодкі на смак, розчинні у воді, розщеплюються в організмі людини на дві молекули моносахаридів з утворенням із сахарози – глюкози і фруктози; з лактози – глюкози і галактози, з мальтози – двох молекул глюкози.

  Сахароза входить до складу цукрових буряків, цукрової тростини, моркви, слив, абрикосів. У цукрі 99,7% сахарози.

  Мальтоза (солодовий цукор) наявна у невеликих кількостях у продуктах. Вміст її підвищують штучним пророщуванням зерна, в якому мальтоза утворюється з крохмалю під дією ферментів.

  Лактоза (молочний цукор) міститься в молоці (4,7%) і молочних продуктах. Вона сприятливо впливає на життєдіяльність молочнокислих бактерій у кишечнику, стримує розвиток гнильних бактерій. Моно- і дисахариди називають цурками. Цукри поліпшують смак продуктів, за винятком цукрів картоплі.  Накопичення в ній більше 2% цукрів надає бульбам неприємного солодкого смаку.

  Полісахариди – складні вуглеводи, утворені з багатьох молекул глюкози. До них належать крохмаль, глікоген, інулін, целюлоза, пектинові речовини. Вони несолодкі і майже не розчиняються у воді.

  Крохмаль – дуже важливий для організму вуглевод, який під дією ферментів і кислот спочатку розщеплюються на мальтозу, а потім – на глюкозу. Він міститься у багатьох  рослинних продуктах – рисі (до 80%), зерні пшениці (60%), горосі (47%), картоплі (до 20%). У холодній воді крохмаль не розчиняється, а з гарячою – утворює клейстер -- в’язку густу масу.

 

Лабораторний дослід 1. Дослідження розчинності крохмалю у воді.

Лабораторний дослід 2. Визначення крохмалю у харчових продуктах.

   Глікоген – тваринний крохмаль, який міститься в основному у печінці і м’язах. В організмі людини розщеплюється до глюкози. Глікоген відіграє важливу роль у процесі дозрівання м’яса. У воді легко набухає і розчиняється.

   Інулін наявний у часнику (15-20%), бульбах топінамбура(13-20%), корені цикорію (17%), замінюючи в них крохмаль. Він солодкий на смак, легко засвоюється, добре розчиняється у теплій воді й утворює густу в’язку масу. При гідролізі перетворюється на фруктозу. Використовується інулін у харчуванні хворих на діабет.

   Целюлоза (клітковина) міститься в клітинах рослин. Велика кількість її – в оболонках зерна, бобових, шкірці плодів і овочів. Целюлоза у воді не розчиняється, організмом людини не засвоюється, отже харчової цінності не має, але сприяє роботі кишечника і виведенню з організму шкідливих речовин, у тому числі й холестерину.

   Пектин – розчинна у воді речовина, яка міститься у клітинному соці плодів і овочів. При варінні з цукром і кислотами пектин утворює драглі. Цю його властивість використовують у кулінарії при приготуванні солодких страв з утворенням драглів, у виробництві мармеладу, джему, варення, пастил та ін..

   На пектинові речовини багаті яблука, айва, абрикоси, сливи, чорна смородина, алича, столові буряки. Пектинові речовини мають бактерицидні властивості і позитивно впливають на процес травлення. Пектин виводить з організму важкі метали і радіонукліди.

 

  1. Продукти, що містять вуглеводи.

 

Викладач: Вуглеводи забезпечують організм більш, ніж половиною добової калорійності харчового раціону. Це енергетичний матеріал для будь-якої діяльності людини. Для людей, що займаються фізичною працею, потреба у вуглеводах зростає. Норма споживання вуглеводів на добу 300-500 г або 5-8 г на кожен кг маси тіла. При фізичних та розумових навантаженнях норма споживання збільшується до 700 г .

Вуглеводи містяться головним чином у продуктах рослинного походження. Прості вуглеводи, а також крохмаль та глікоген засвоюються добре. Джерелами глюкози та фруктози є фрукти, ягоди та деякі овочі (наприклад, капуста, морква, огірки, помідори).  Основним джерелом сахарози є цукор, кондитерські вироби, варення, морозиво, солодкі напої, а також деякі овочі й фрукти. Лактоза міститься в молочних продуктах. Мальтоза — це проміжний продукт розщеплення крохмалю травними ферментами. У вільному стані мальтоза міститься в меду, екстракті із солоду (мальтозній патоці), солодовому молоці, пиві.
Крохмаль становить близько 80 % усіх вуглеводів у харчуванні людини. Високим вмістом крохмалю значною мірою зумовлюється харчова цінність зернових продуктів, бобових та. картоплі. Крохмаль у натуральному вигляді, наприклад у киселях, засвоюється дуже швидко. Утруднює засвоєння крохмалю підсмажування круп. У харчових продуктах, крім печінки, дуже мало глікогену — вуглеводу тваринних тканин. Споживання як джерела вуглеводів багатих на крохмаль продуктів, а також овочів і фруктів корисніше, ніж споживання такого рафінованого (очищеного) вуглеводу, як цукор, і продуктів, що містять його. З першою групою продуктів надходять не тільки вуглеводи, а й вітаміни групи В, мінеральні речовини, клітковина, пектини, а цукор являє собою чисту сахарозу без інших поживних речовин.

До незасвоюваних вуглеводів належать клітковина (целюлоза), що утворює оболонки рослинних клітин, та пектини, які зв'язують ці клітини між собою. Ці «баластні речовини» дуже важливі в харчуванні, вони стимулюють рушійну функцію кишечника, виділення жовчі, створюють відчуття ситості, сприяють виведенню з організму холестерину. Протирання і варіння продуктів зменшують дію клітковини. Джерелами клітковини та пектину є овочі, фрукти, бобові, крупи.
 

   Завдання для учнів.

  1. За допомогою таблиць, визначити продукти харчування, багаті на вуглеводи.
  2. Зробити висновок: які групи продуктів, містять найбільше вуглеводів.

 

Викладач: Для здорового харчування слід  керуватися такими принципами:

1.Раціони харчування повинні складатися із різноманітних продуктів рослинного і тваринного походження.

2.Споживайте хліб, зернові продукти, макаронні вироби, рис або картоплю декілька разів на день.

3.Вживайте, не менше 400г на добу різноманітних овочів і фруктів, бажано свіжих.

4.Вживайте молоко і молочні продукти.

5.Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту вживання рафінованого цукру, солодких напоїв і солодощів.

Запитання: А чи можна виключити вуглеводи з раціону харчування?

(Ні, не можна, оскільки це може завдати шкоди організму, В крові з’являться так звані кетонові тіла, що порушують діяльність центральної нервової системи, м’язів, розумову та фізичну діяльність, скорочують життя. Такі явища спостерігаються в дівчат, які прагнуть схуднути.

 

   Обмін вуглеводів в організмі пов’язаний з обміном жирів. Якщо енергозатрати високі й не компенсуються вуглеводами їжі, в організмі починається утворення цукру із жирів. Одночасно обмежена можливість вуглеводів запасатися сприяє відносно легкому перетворенню їх на жири, що накопичуються  в жировій тканині.

  Надлишкова кількість уживаних вуглеводів може сприяти появі та розвитку таких захворювань як цукровий діабет, атеросклероз, ожиріння.

 

V  Узагальнення і систематизація знань.

Експрес опитування «Вірю – не вірю». Учні відмічають «+» або « - »  вказуючи номер твердження.

   Чи вірно, що ......

1 … бджолиний мед складається з глюкози та фруктози.

2 … фруктоза – ізомер глюкози.

3 … гідроліз полісахаридів починається у ротовій порожнині.

4 … при фізичному і розумовому навантаженні норми споживання вуглеводів зменшуються.

5 … для здорового харчування потрібно обмежити вживання цукру, кондитерських виробів.

6 … у клітинах організму відбувається відновлення глюкози.

7 … вуглеводи – специфічне пальне для організму.

8 … споживання вуглеводів у 4 – 5 разів перевищує споживання жирів і білків.

9 … полісахариди – основний вуглеводневий компонент їжі.

10 … фрукти, овочі, ягоди – джерело моносахаридів.

 

VI  Домашнє завдання.

  1. Скласти раціональне меню на один день з оптимальним вмістом жирів і вуглеводів.
  2. Підготувати повідомлення про функції та біологічне значення білків для живих організмів. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця вмісту білків, жирів и вуглеводів у 100 г продуктів
(у таблиці розміщено рекомендовані дієтологами продукти)

Продукт

Білки, г

Жири, г

Вуглеводи, г

Калорійність, ккал

прості

крохмаль

М’ясо, птиця

Телятина відварна

30,7

0,9

131

Курка відварна

25,2

7,4

170

Індичка відварна

25,3

10,4

195

Кролик відварний

24,6

7,7

170

Риба відварна або припущена

Горбуша

22,9

7,8

162

Камбала

18,3

3,3

103

Мінтай

17,6

1

79

Окунь морський

19,9

3,6

112

Судак

21,3

1,3

97

Тріска

17,8

0,7

78

Хек

18,5

2,3

95

Щука

21,3

1,3

97

Кальмар (філе)

18

2,2

75

Краби

18,7

1,1

0,1

85

Креветки

17,8

1,1

81

Білок яйця варений (1 шт.)

3

0,15

13

Молочні продукти

Молоко знежирене

3

0,05

4,7

31

Кефір знежирений

4,3

1

5,30

49

Йогурт 1,5 % жирності без цукру

5

1,5

3,5

51

Сир нежирний

18

0,6

1,8

88

Вареники із сиром (2 шт.)

10,7

1,2

27

170

Сири: зниженої жирності

25–30

15

190–255

Жири

Рослинні нерафіновані масла, (крім пальмового, кокосового)

99,9

899

Джерела вуглеводів

Вареники з картоплею (2 шт.)

5,3

0,8

33

158

Картопля відварна у мундирах

2,4

0,4

0,5

11

82

Рис відварний (коричневий)

2,2

0,2

0,2

21,7

101

Рис відварний (шліфований)

2,4

0,2

0,2

24,7

113

Каші

Рисова на воді

1,5

0,1

1,1

16,3

78

Гречана розсипчаста

5,9

1,6

0,6

29,9

163

Пшоняна розсипчаста

4,7

1,1

0,7

25,4

135

Вівсяна «Геркулес» на воді

2,9

1,4

1,7

13,1

84

Перлова розсипчаста

3,1

0,4

0,5

21,6

106

Пшенична на воді

3,2

0,3

1,6

17,1

92

Ячна розсипчаста

3,4

0,4

0,5

21,6

108

Хліб житній

6,5

1,1

41,3

190

Овочі

Горошок зелений

5

0,2

6

6,8

73

Капуста білокачанна

1,8

0,1

4,6

0,1

27

Капуста цвітна відварна

0

0,3

3,5

0,5

26

Кабачки припущені

0,7

1,9

5,3

40

Цибуля зелена

1,3

3,5

19

Цибуля

1,4

9

0,1

41

Морква

1,3

0,1

7

0,2

34

Огірки

0,7

0,1

1,8

0,1

11

Перець солодкий

1,3

5,2

0,1

26

Зелень (петрушка, кріп, салат, щавель)

1,5–3,7

0,4

1,7–6,8

0,6–1,2

17–49

Редис

1,2

0,1

3,5

0,3

21

Ріпа

1,5

5

0,3

27

Буряк відварний

1,8

10,6

0,2

49

Томати

1,1

0,2

3,5

0,3

31

Баштанні

Кавун

0,7

0,2

8,7

0,1

38

Диня

0,6

9

0,1

38

Фрукти

Абрикоси

0,9

0,1

9

41

Алича

0,2

6,4

27

Ананас

0,4

0,2

11,5

49

Банани

1,5

0,1

19

2

89

Вишня

0,8

0,5

10,3

52

Гранат

0,9

11,2

52

Груша

0,4

0,3

9

0,5

42

Персики

0,9

0,1

9,5

43

Слива

0,8

9,5

0,1

43

Хурма

0,5

13,2

53

Черешня

1,1

0,4

10,6

50

Яблука

0,4

0,4

9

0,8

45

Апельсин

0,9

0,2

8,1

40

Грейпфрут

0,9

0,2

6,5

35

Лимон

0,9

0,1

3

33

Мандарин

0,8

0,3

8,1

40

Брусниця

0,7

0,5

8

43

Виноград

0,6

9,2

15

65

Полуниця

0,8

0,4

6,2

0,1

34

Журавлина

0,5

3,8

26

Аґрус

0,7

0,2

9,1

43

Малина

0,8

0,3

8,3

42

Смородина червона

0,6

0,2

73

39

Смородина чорна

1

9,2

6,7

0,6

38

Гриби

Білі свіжі

3,7

1,7

1,1

23

Печериці свіжі

4,3

1

0,1

27

Соління

Капуста квашена

1,8

2,2

19

Фрукти сушені

Курага

5,2

55

234

Ізюм

1,8

66

262

Чорнослив

2,3

57,8

0,6

242

Яблука

2,2

44,6

3,4

199

Фініки

2,5

68,5

0

281

Мед

Мед натуральний

0,8

74,8

5,5

314

Супи

Борщ вегетаріанський

1

2

2,2–3,3

1,6–2,2

40–48

Картопляний, з макаронними виробами

1,4

2,1

1,3

7,1

48

Гороховий

3,4

2,2

8,2

66

Бульйон курячий

0,5

0,1

3

Бульйон м’ясний

0,6

0,2

4

 

Таблиця відсоткового вмісту білків, жирів и вуглеводів у продуктах харчування

Таблиця 2

Продукти

Вміст у %

Ккал у 100 г

Вуглеводи

Білки

Жири

Баранина

16,4

17,0

225

Яловичина

18,0

10,5

171

Шинка

17,0

35,0

395

Ковбаса варена

1,2

12,5

15,1

197

Кури

20,3

13,1

205

Сосиски

0,4

12,4

19,4

233

Печінка яловича

17,4

3,1

122

Свинина м’ясна

16,5

21,5

268

Яйця

0,5

12,5

12,0

165

Короп

16,0

3,6

99

Оселедець атлантичний солений

18,9

19,0

254

Судак свіжий

19,0

0,8

85

Тріска свіжа

17,6

0,4

76

Щука свіжа

18,8

0,7

84

Кефір (середній)

3

3,3

3,7

67

Масло вершкове несолоне

0,5

0,5

83,5

781

Олія соняшникова (рафін.)

 

99,9

929

Молоко коров’яче

4,7

3,3

3,7

67

Молоко згущене із цукром

56

8,1

8,8

345

Вершки 20%-і

3,8

2,8

20,0

213

Сметана вищого сорту

2,5

2,5

30,0

302

Сир голландський 50%-й

23,5

30,9

392

Сир домашній жирний

2,4

13,2

20,0

253

Сир домашній нежирний

2,8

16,1

0,5

86

Булка з муки вищого ґатунку

54

10,3

 

282

Горох

53,1

23,4

2,4

336

Крупа гречана (ядриця)

67,4

12,5

2,5

351

Крупа манна

73,3

11,2

0,8

354

Крупа вівсяна

64,9

13,0

6,5

380

Крупа перлова

74,2

9,0

1,2

351

Макаронні вироби

74,2

11,0

0,9

358

Картопляний крохмаль

84,7

1,0

 

351

Борошно пшеничне 1 сорту

72,9

11,0

1,1

354

Борошно пшеничне 2 сорту

71,3

11,5

1,4

352

Рис

75,8

1,0

 

351

Пшоно

69,6

12,0

2,5

358

Сухарі цукрові

72,9

8,9

4,7

379

Хліб пшеничний з муки 1 сорту

52,6

7,9

0,8

255

Хліб пшеничний з муки 2 сорту

48,5

8,4

1,2

245

Хліб житній

44,5

5,9

1,1

217

Абрикоси свіжі

10,5

0,9

52

Виноград

16,5

0,4

73

Груші свіжі

10,7

0,4

47

Ізюм

70,9

1,8

303

Журавлина

4,8

0,5

34

Лимон

3,6

0,9

43

Мандарини

8,6

0,8

43

Чорниця

8,6

1,1

45

Смородина чорна

8,0

0,8

45

Яблука свіжі

11,3

0,4

51

Кавун

9,2

0,5

40

Боби

8,3

6,0

59

Гриби білі сушені

23,5

36,0

281

Диня

9,0

0,6

39

Кабачки

3,7

0,6

18

Капуста свіжа

5,4

1,8

30

Картопля свіжа

21,0

2,0

94

Цибуля ріпчаста

9,6

3,0

52

Морква свіжа

8,0

1,5

39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Маркіна Ірина Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Василюк Марія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шамрило Юрій Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
3 березня 2018
Переглядів
4135
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку