Розробка уроку "Народна музика в творчості композиторів"

Про матеріал
Урок присвячений творчості М. Леонтовича та історії створення пісні "Щедрик"
Перегляд файлу

Автор: Цимбалюк Ірина Миколаївна

Посада: вчитель мистецтва

Місце роботи: Селидівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 6

 

Конспект уроку з музичного мистецтва для 5 класу

Тема. Народна музика у творчості композиторів.

Мета: на прикладі пісні «Щедрик» М. Леонтовича, розглянути використання народної музики у творчості професійних композиторів, розкрити поняття «обробка» народної музики; прививати любов до слухання музики. Розвивати естетичні смаки дітей, творчі здібності, фантазію, вміння аналізувати прослухані твори. Виховувати позитивне ставлення до народної музики, гордість щодо української культури.

Музичний та візуальний матеріал: укр. нар. пісня «Щедрик» в обробці М. Леонтовича у виконанні різними мовами та в різних стилях; відео-роліки: «Хор під орудою О. Кошиця», «Покровськ – місто «Щедрика», фрагмент із к/ф «Один вдома».

Тип уроку: поглиблення теми.

Хід уроку:

І. Організаційний етап

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Доброго ранку, діти. Доброго ранку, гості, які завітали до нас на урок.

Я пропоную розпочати наш урок відомою вам пісенькою «Сонячний малюнок», яка допоможе вам позитивно налаштуватися на урок, а в цей час, можливо до нас ще хтось приєднається на урок.

                                       Пісня «Сонячний малюнок»

-Покажіть, будь ласка, смайлики – щоб ми побачили ваш настрій.

Я сподіваюся, що він у вас таким і залишиться до кінця уроку, а у декого покращіться.

Протягом багатьох уроків ми говорили з вами про народні пісні, народні танці, народні інструменти. Сьогодні ми завершуємо тему «Народна музика». І тема сьогоднішнього уроку звучить так: Народна музика у творчості композиторів. Обробка народної вокальної музики.

І я сподіваюсь, що по завершені уроку ви зрозумієте, яке місце посідає народна музика в творчості професійних композиторів, в який спосіб вони використовують народну музику в авторській? І що означає поняття «обробка» народної музики.

Але спочатку пропоную вам повернутися до минулих уроків і пригадати:

ІІІ. Актуалізація знань. Робота на дошці Jambord

-Що таке народна музика?  (музика, створена народом)

-Жанри народної музики

-Укр. нар. танці

-Укр. нар. інструменти

ІV. Розкриття теми уроку

-Я нагадаю, що тема нашого уроку «Народна музика у творчості композиторів».

З великою повагою і глибокою шаною вивчають музичний фольклор професійні композитори. Народна творчість надихає їх, підказує сюжети і теми. Найпоширенішим способом використання народної музики в авторській є обробка мелодій, пісень і танців.

  • Що ж таке обробка?
  • Засоби музичної виразності?

Обробкою укр. вокальної музики займалися:

Микола Лисенко

Кирило Стеценко

Сергій Людкевич

Микола Леонтович та інші укр. композитори.

Але сьогодні ми звернемось до творчості саме М. Леонтовича та його пісні, яка об’єднала увесь світ.

 

  1. "Щедрик": історія створення щедрівки

Слово вчителя

Сьогодні важко сказати, коли саме з'явився "Щедрик". Відомо тільки, що цей мотив був створений нашими предками ще в дохристиянський період. Серед музикознавців навіть існує думка, що "Щедрик" — одна з найстаріших мелодій світу. І неможливо повірити, що з такого простенького, невигадливого і непримітного мотивчику виросте твір, який вже більше 100 років  лунає практично з кожної української (і не лише) оселі, а й у всьому світі. І все це завдяки укр. композиторові, який на початку XX століття надав нове дихання "Щедрику" – Миколі Леонтовичу.

Слово музикознавців

Я запрошую наших музикознавців, які нададуть нам невиличку загальну інформацію про цю пісню.

  1. “Щедрик” — це українська народна пісня, музику до якої написав композитор Микола Леонтович 1901-1902 рр. Водночас англійську версію слів створив американець українського походження Петро Вільговський лише  у 1936 році. Він працював на радіо та назвав "Щедрик" дещо по-іншому: “Carol of the Bells” (“Колядка дзвонів”).

 

  1. Саме після його виконання на концерті в Карнеґі-Хол (у Нью-Йорку) 5 жовтня 1921 року український "Щедрик" став популярним у всьому світі. 4 грудня 2022 року в цьому ж таки Карнеґі- Хол знову прозвучали слова “Щедрик, щедрик, щедрівочка” українською. Концерт пройшов на честь 100-річчя від першого виконання, а також для збирання коштів на підтримку України під час війни.

 

  1. Уперше "Щедрик" було виконано хором Київського університету у 1916 році. Одразу після цього ім'я Миколи Леонтовича стало відоме не лише в Україні, але й по всьому світу. На жаль, через 5 років після цього автор сучасного "Щедрика" загинув від рук чекіста в будинку свого батька в селі Марківка (Вінницька область).

А ось так зазвучав «Щедрик» в обробці М. Леонтовича під орудою Олександра Кошиця вперше.

(Звучить «Щедрик» в автентичному виконанні)

Слово вчителя.

        Цікаво, що “Щедрик” був одним із тих творів, над якими Микола Леонтович працював все своє життя. І п’ята, остання, редакція вийшла 1919 року.

А чи відомо вам, де вперше творився «Щедрик»?

  1. Віртуальна подорож (Перегляд відео «Тут творився щедрик»)

Микола Леонтович – композитор, пісню якого співає весь світ. Чотири роки він провів на Донеччині, у селищі Гришине, нині Покровськ. Там і написав свого славетного «Щедрика».

У Покровську планують зробити музей в будівлі залізничного училища, де працював Леонтович. У місті дбайливо зберігають усе, що пов’язане з ім’ям композитора. В історичному музеї є речі, що належали родині Леонтовичів. 

Символом «Щедрика» вважають ластівку. Її увічнили в скульптурній композиції та на гербі м. Покровська. Центральний парк міста прикрашає скульптура Миколи Леонтовича. У місті проводять фестиваль «Щедрик-Фест».

-А вас не дивує, чому в "Щедрику" йдеться про ластівочку, яка прилетіла до дому господаря?

-Я думаю ми повинні пишатися, що саме в нашій місцевості народилась ця пісня.

3. Портрет митця

А зараз пропоную вам ознайомитися з творчим та життєвим шляхом М. Леонтовича.

питання за текстом:

-Де і коли народився М. Леонтович?

-Які укр. нар. пісні обробив?

- Чому Леонтовича називають «українським Бахом»?

Хвилинка відпочинку.

  1. Популяризація «Щедрика»

А чи знаєте ви, що американську версію "Щедрика" ("Carol of Bells") можна почути в багатьох голлівудських картинах? Зокрема, "Міцний горішок 2", "Санта Клаус" , "Гаррі Поттер","Сам удома".  Окрім цього,  "Щедрик" звучав в деяких серіалах: "Сімпсони", "Менталіст", "Гріффіни". Ця мелодія української щедрівки стала найпопулярнішою мелодією в Голлівуді.

(Перегляд фрагменту з к/ф «Один вдома»)

     4. Слухання музики

В наш час найвідоміший новорічний хіт виконується на 140 мовах світу в різних стилях і прославив українського композитора. Мелодія колядки-щедрівки використовується в флешмобах і рекламі, звучить в кінострічках і мультфільмах, кавер-версіях і музичних треках вже більше 100 років.

А зараз я пропоную вам послухати цю пісню у виконанні мовами різних країн та в різних стилях. А під час прослуховування, намалюйте «настрій», який викликала у вас ця пісня.

(Слухання «Щедрик» у різних виконаннях)

5.Характеристика твору

Гра «Прикрашаємо ялинку»

VI. Підсумок

  1. Тепер "Щедрик" впізнають на всіх континентах світу. Проста, але магічна мелодія відомого українського композитора Миколи Леонтовича, основний мотив якої складений всього лише з чотирьох звуків. І зараз у вашому виконанні.

 

  1. Виконання пісні
  2. Оцінювання.
  3. Д/З. Знайдіть відомості про українських та зарубіжних композиторів, які використовували у своїй творчості народні мотиви, дарували їм «друге» життя.

 

 

 

 

docx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
4 лютого 2023
Переглядів
314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку