Урок .тема "Взаємозв'язок музики з іншими видами мистецтва"

Про матеріал
Основним завданням мистецтва є розвиток творчих здібностей та формування естетичної культури школярів. "Мистецтво"- це час і простір, в якому живе краса людського духу -" писав В. О. Сухомлинський. Отже, музика може зображати та супроводжувати дії, рухи, танці людини, а також події, сюжет, створюючи неповторні мистецькі образи. Цим вона об'єднує такі мистецтва як театр, кіно, цирк, хореографію. Також коли ми характеризуємо музичний твір ми часто вживаємо терміни та поняття властиві образотворчому мистецтву, наприклад палітра, відтінки, барви засоби, колорит. І навпаки відзначаємо довершеність твору живопису , використовуючи слова гармонія, мелодія, тон, напівтон. Таким чином сукупність мистецтва з іншими видами мистецтв , має вплив на розвиток учнів, як особистість, збагачує їх художньо-естетичний досвід, формує художні смаки, оцінки, ідеали, надихає учнів на творчість в різних сферах діяльності, та сприяє творчому розвитку особистості.
Перегляд файлу

                                                                                           Урок 12            

Тема уроку : «Взаємозв’язок музичного мистецтва з іншими видами мистецтва».

Мета: розширити поняття учнів про вплив музики на інші види мистецтва, навчити  їх виражати свої ідеї, формувати власні смаки, працювати в групах, формувати позитивне відношення  та інтерес до музики.

   Бесіда про зв'язок музичного мистецтва з іншими видами мистецтва.

     Музика — це мистецтво створення звуків, які відкривають нам безмежний світ людських переживань, настроїв та почуттів. Вона проникає в усі сфери діяльності людини й полонить кожного з нас, незалежно від національності, способу життя та інтелекту. Музика тісно пов'язана з іншими видами мистецтва. Віддавна вона «товаришує» з літературою, бо без поезії не було б пісень. Вірним другом музики є також образотворче мистецтво: кожен штрих чи мазок на полотні — це застигла музика, а візерунок — майстерно втілений ритм. Без музики неможливо уявити жодного спектаклю, кінофільму чи мультиплікаційної стрічки. Не менш важливу роль відіграє музика і в цирковому мистецтві — без неї не було б неповторного відчуття свята, радості й очікування дива, яка дарує нам цирк. Як довести, що музика невіддільна від інших видів мистецтва? Де в цьому можна переконатися?   Мовою музики можна передати будь-яку дію та найтонші порухи душі людини, мінливість природи, картини реального та фантастичного світу. Музика взаємопов'язана з усіма видами та жанрами художньої творчості. Вона збагачує мистецькі образи, посилює їхнє емоційне сприйняття. «Звучить, як музика», — ці слова вважають найвищою похвалою будь-якому твору мистецтва.

Розспівка «Вокальні вправи»

Виконання пісні: «Заспіваймо пісню за Україну» О.Пономарьова.

 

Виконання творчого завдання «Впізнай різновиди музичного мистецтва за малюнком».

C:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\IGWJGAZZ\250px-P1010753-1[1].jpgC:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\I99R2PQ7\1991-Silje_Studio_11år[1].jpgC:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\IGWJGAZZ\Вишивка[1].jpgC:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\I99R2PQ7\200px-Šv._Onos_bažnyčia,_Vilnius[1].jpgC:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\IGWJGAZZ\250px-Russbar[1].jpgC:\Users\Angelinka\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\IE\IGWJGAZZ\book_PNG50990[1].png

 

 

Музичне сприймання. Л. Деліб. «Навшпиньки» з балету «Сільвія» (піцикато).

Піцикато (у перекладі з італійської — «щипати») — спосіб гри на смичкових музичних інструментах, коли звук видобувають не смичком, а щипком, торкаючи струни пальцями. Звук стає уривчастим і тихішим.

          Аналіз музичного твору.

- Яке враження справила на вас музика?

- Охарактеризуйте засоби музичної виразності твору.

- Які танцювальні рухи можна виконувати під цю музику?

 - Звучання яких музичних інструментів вам вдалося розпізнати?

- Що в цій музиці було незвичним для вас?

       Розповідь про композитора.

Клеман Філібер Лео Деліб французький композитор, автор балетів, опер, оперет. Визнання композитору принесли кантата «Alger», балети «Струмок», «Коппелія» і «Сільвія», великі опери — «Так сказав король», «Жан де Нівель», «Лакме». Балети Деліба «Коппелія» (1870) і «Сільвія» (1876) вважаються першими симфонізованими балетами. Піцикато композитора з балету «Сільвія» написане для виконання з балетом у супроводі оркестру. В балетах він утвердив художній принцип безперервності й гнучкості розвитку музично-танцювальних форм, намітив їхній зв'язок зі співучою та змістовною музикою пантомімних сцен. Балетами Деліба захоплювався П. Чайковський.

           Музичний словничок

Музика може зображати та супроводжувати дії, рухи, танці людини, а також події, сюжет, створюючи неповторні мистецькі образи. Цим вона об'єднує такі мистецтва, як театр, кіно, цирк, хореографію.

    Бесіда про зв'язки музики з візуальними мистецтвами.

Музика та образотворче мистецтво у процесі багатовікового розвитку нагромадили величезний арсенал виражальних засобів та можливостей. А оскільки ці види художньої творчості здавна супроводжують і доповнюють одне одного, то й засоби їхньої виразності тісно переплелися між собою. Наприклад, характеризуючи музичний твір, часто вживають властиві образотворчому мистецтву терміни та поняття палітра, відтінки, барви, засоби, колорит. І навпаки, відзначаючи довершеність твору живопису чи архітектури, використовують слова гармонія, мелодія, тон, напівтон тощо.

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.

Із якими видами мистецтва «товаришує» музика?

Розкажіть про «застиглу» музику в образотворчому мистецтві.

 Як музика супроводжує та передає рухи людини?

Яка музика звучала на уроці? Хто її автор?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сергиенко Денис
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
11 лютого 2023
Переглядів
1314
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку