Розробка уроку: Оформлення робіт. Виготовлення паспарту.

Про матеріал

Мета: 1. Ознайомити з терміном «паспарту»; алгорит­мом побудови розгортки для паспарту, вчити правильно оформляти роботу.

2.Розвивати вміння й навички виготовлення паспарту.

3.Виховувати акуратність під час роботи з папе­ром, активізувати творчий потенціал учнів.

Перегляд файлу

УРОК 30

 

Тема.   Оформлення робіт. Виготовлення паспарту.

Мета: 1. Ознайомити з терміном «паспарту»; алгорит­мом побудови розгортки для паспарту, вчити правильно оформляти роботу.

2. Розвивати  вміння  й  навички  виготовлення паспарту.

3. Виховувати акуратність під час роботи з папе­ром, активізувати творчий потенціал учнів.

Обладнання: матеріали: аркуш картону або цупкого папе­ру (формату A3), лінійка, ножиці, клей, олівець, альбом із шаблонами (с. 50).

 

ХІД уроку

І. Організація класу

 

II. Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя з елементами бесіди.

Вам подобається малювати, а де звичайно зберігаються ваші малюнки? Напевно, в папці. Але чому, адже художня робота при­значена для оздоблення інтер'єру. Чого ж не вистачає у вашій картині, щоб вона стала завершеною? Робота над картиною не вважається завершеною після того, як ви відклали олівець або пензель, оскільки на враження від роботи може вплинути офор­млення картини. Тому не шкодуйте часу й сил на те, щоб пра­вильно виконати обрамлення для своєї роботи.

 

III. Оголошення теми уроку

Сьогодні на уроці ми зробимо паспарту для нашої роботи, щоб надати їй завершеного вигляду.

 

IV. Вивчення нового матеріалу

Слово вчителя.

Паспарту це рамка, вирізана з картону або цупкого ват­ману і наклеєна на малюнок чи картину. Вона захищає твір від контакту зі склом. Паспарту необхідний для робіт, виконаних вугіллям або пастеллю, тому що такі матеріали легко змазуються. Але найголовніше — паспарту визначає ділянку вільного про­стору, що допомагає повною мірою оцінити роботу художника.

Від кольору, тону й розміру паспарту залежить сприйняття картини глядачем. Найпопулярніші кольори для паспарту — білий, чорний і бежевий. їх цінують за нейтральність, завдяки чому увага зосереджується лише на самій роботі. Якщо вибрати яскраві кольори для паспарту, це відверне увагу глядача від самої картини. Краще за все, коли колір паспарту або гармонійний, або контрастний порівняно з колірною гамою роботи. Картина, написана теплими кольорами, добре виглядає з паспарту в теп­лій гамі. Картина, написана в холодній гаммі, добре поєднується з паспарту в холодних кольорах або відтінках зеленого кольору. Якщо зображення розмите, картина добре виглядатиме в темному обрамленні. Вибір кольору паспарту залежить як від характеру роботи, так і від вашого особистого смаку.

Крім вибору кольору дуже важливий розмір паспарту. Коли картину поміщають у паспарту з однаковими полями, нижнє поле здається вужчим, ніж верхнє й бічні. Щоб не створювалося такої ілюзії, нижнє поле звичайно роблять ширшим за верхнє й бічні на 0,5—0,6 CM. Частіше за все в паспарту роблять зрізи, щоб на роботу не падали різкі тіні, тоді утворюється щось на зра­зок ніші, яка спрямовує погляд на картину.

 

V. Практична робота

Виготовлення паспарту.

Етапи виконання роботи.

Візьміть аркуш формату A3. Покладіть аркуш горизонтально перед собою. Від нижнього краю відступіть 1 см. Поставте точки. Від цих точок проведіть діагоналі. У місці їх перетину поставте точку.

Виміряйте роботу, яку ви оформляти­мете в паспарту, за діагоналями.

На аркуші формату A3 відступіть від центра праворуч і ліворуч на відстань, що дорівнює розміру вашої роботи. Поз­начте цю відстань точками на діагона­лях, потім з'єднайте відрізками.

Від цих точок відступіть по діагоналях до центра по 0,5 см. Знову поставте точки і з'єднайте.

 

Акуратно проведіть по всіх горизон­тальних і вертикальних лініях (окрім діагональних) кінчиком ножиць під лінійку.

 

Виконайте розрізи по внутрішніх діа­гональних лініях.

 

Уздовж першої лінії згину зігніть папір досередини, аналогічно й уздовж другої. Отримаєте щось на зразок ніші. У цю нішу вклейте роботу.

У разі необхідності проводить індивідуальний інструктаж.

 

VI. Завершення уроку

Демонстрація й оцінювання робіт. Завдання на наступний урок: принести кольоровий картон, кольоровий папір, нитки, дирокіл, декоративний матеріал, фарби, свою фотографію.

docx
Додано
26 серпня 2018
Переглядів
1654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку