Розробка уроку "Перший урок у 1 класі"

Про матеріал
Цікаво та корисно розпочати перший навчальний рік; - познайомитися з першим вчителем, правилами класу; - виховувати любов до оточуючих та один одного, розвивати вміння працювати в колективі та в умовах змагання чи гри; - виховувати патріотично налаштовану особистість, яка шанує та цінує свою Батьківщину Україну.
Перегляд файлу

Сценарій Першого уроку на тему «Ми – українці» для учнів 1 класу. (Очне або дистанційне проведення)

Мета:

- цікаво та корисно розпочати перший навчальний рік;

- познайомитися з першим вчителем, правилами класу;

- виховувати любов до оточуючих та один одного, розвивати вміння працювати в колективі та в умовах змагання чи гри;

- виховувати патріотично налаштовану особистість, яка шанує та цінує свою Батьківщину Україну.

Обладнання: презентація «Перший урок», відео, розтяжки та декор на дошку, «Допомагатор», медалі «Я – першокласник/першокласниця», розмальовка «Ми – українці», пазл, патріотична стрічка, канцелярське приладдя учня.

План заходу:

  1.               Початок. Вступне слово.
  2.               Загадки від Фіксиків.
  3.               «Правила класу»
  4.               «Допомагатор»
  5.               Руханка
  6.               Відгадай друга мультяшного героя
  7.               Мультфільм про Дружбу
  8.               Руханка
  9.               Челенджі
  10.          Пазл «Ми – діти твої, Україно»
  11.          Розмальовка-серце «Ми – українці»
  12.          Пісня «Ой у лузі червона калина»
  13.          Посвята у першокласники.
  14.          Фінальне слово вчителя.

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготовка до заходу:

  1.               Перший урок створений в очному та онлайн форматі, це універсальний варіант, тому для адаптації до свого класу, потрібно внести корективи в кількість слайдів та завдань на кожному етапі. Увесь матеріал редагується. Для зручності подано усе в максимальній кількості, щоб було з чого обрати. Якщо все влаштовує, можна залишати без змін. Для очного проведення потрібна мультимедійна дошка чи телевізор. Якщо немає змоги, то завдання можуть бути зачитані вчителем без додаткової ілюстрації на екрані.
  2.               Перший урок проводиться після Свята Першого Дзвоника (лінійка) та у час війни, тому потрібно чітко витримати патріотичну лінію навіть на такому радісному заході.
  3.               Для зручного проведення заходу, створена єдина презентація, яка налічує 66 слайдів. Це для того, щоб вам не перемикати, а працювати в одному форматі. Додані відео. Якщо ви не можете їх за кліком мишки відтворити, додайте самостійно, файли є на гугл диску.
  4.               Декор для дошки патріотичний, друкується та склеюється. Розтяжки можна обирати за розміром або використати запропонований варіант для друку.
  5.               Для 1 класу потрібні руханки, їх кількість можна змінити.
  6.               Попередьте батьків, щоб на урок діти мали кольорові олівці.
  7.               Порада, після друку сценарію, на кожному етапі вкажіть номер слайду, щоб ви впевнено себе відчували під час святкування.

Хід заходу:

  1. Вчитель.

День сьогодні особливий
По-осінньому мінливий,
Але це не перешкода,
То ж хутчіше всі до школи!
Сьогодні хвилююче свято для Вас,

Бо ви пішли у перший клас,

В Країну Знань вас поведу,

Все розкажу, всьому навчу.

На уроках будемо цікавинки вивчати,

На перервах усі разом грати,

Навчимося читати і писати,

Вправно рахувати та гарно малювати.

 

Дорогі діти, рада вітати вас у стінах нашої школи. Ви тепер – першокласники, учні 1-… класу …. Школи № … Я – ваша перша вчителька, … Разом зі мною ви потрапите у справжню Країну Знань, де немає місця лінощам та поганій поведінці, бо тут панують знання, бо лише вони найсильніші у світі.

Кожен з вас, готуючись до школи, знайомилися з різною інформацією та переглядали цікаві відео та, навіть, мультфільми. Підкажіть мені, будь ласка, чи знаєте ви мультфільм, де герої ходять до школи та навчаються, розповідають багато корисного та пояснюють походження самих різноманітних фактів та явищ. Хто знає, про який мультфільм йде мова, підіймає ручку. Так, правильно, це «Фіксики». Це один з найкращих мультфільмів, бо після його перегляду ви не лише отримуєте задоволення, а й дізнаєтеся багато цікавого та нового.

Усі діти Фіксиків ходять, тобто літають, у свою школу, де в них також є свій вчитель, ви знаєте хто саме? Правильно, Дідус. Саме він пояснює Фіксикам, як працюють прилади, та чому відбуваються певні явища. От і ми з вами на уроках будемо постійно дізнаватися щось нове та корисне, цікаве та раніше невідоме.

У нас зараз з вами перший урок, на якому я вас познайомлю з правилами класу, поговоримо з вами про справжніх друзів, а також згадаємо, що ми не просто діти, а ми – українці, які люблять та пишаються своєю Батьківщиною. А у цьому нам допоможуть наші помічники, це Фіксики, Сімка та Нолик.

  1. Загадки від Фіксиків

У мультфільмі Нолик завжди допускає багато помилок, викликаючи нашу посмішку, а Сімка, як старша сестра, йому допомагає знайти відповіді на різні питання. Я пропоную вам допомогти Нолику відповісти на усі загадки про школу. На екрані ви будете бачити загадку, яку я озвучу. Той, хто знає відповідь, підіймає ручку та не викрикує, відповідаємо лише після мого дозволу. (При онлайн проведені потрібна допомога батьків, які будуть вмикати та вимикати мікрофони дітей.) Чи допомогли ви Нолику правильно дати відповідь на загадку, покаже наступний слайд, де буде зображена відповідь. (Користуємося слайдами з презентації, якщо немає при очному проведені мультимедіа, зачитуємо загадки усно)

  1. Правила класу

Де б ви не знаходилися, завжди є певні правила поведінки, які не можна порушувати. Ось так і в класі, зараз Фіксики нам допоможуть познайомитися з правилами нашого класу, які заборонено порушувати. На екрані ви бачите правила, уважно слухайте та запам’ятовуйте. (Слайди правила класу. Останній слайд, як підсумок, на якому ви акцентуєте увагу)

  1. «Допомагатор»

Фіксики можуть дуже багато чого, не дивлячись на те, що вони зовсім маленькі. А скажіть мені, будь ласка, в чому сила Фіксиків, можливо вони мають помічника? Правильно, «Допомагатор» - це спеціальний рюкзачок, де знаходиться багато чого корисного. Назва цього помічника утворена від слова «Допомога», тому й «Допомагатор». Заплющить очі, разом порахуємо в голос до трьох. Тож, один, два, три. Погляньте, в мене також є «Допомагатор», як у Фіксиків. (Друкуєте файл «Допомагатор», склеюєте та прикріплюєте його на будь-який портфель чи рюкзак.)Допоможіть скласти «Допомагатор Першокласника», що мені потрібно покласти у мій портфель? (Діти піднімають руки та називають різноманітні шкільні приладдя, як ви заздалегідь приготували та складаєте у «Допомагатор», спершу показуючи дітям. Не забудьте про пляшку води. При онлайн проведенні ви демонструте на камеру все те, що складаєте у портфель)

  1. Руханка

Фіксики не лише розумні та кмітливі, завжди мають під рукою все необхідне, ще вони не забувають відпочивати. Тож, підіймаємося зі своїх місць, та повторюємо рухи, що бачите на екрані. (Вмикаєте «Руханку 1», якщо по кліку мишки відео не увімкнулося, додайте його знову після скачування на свій комп’ютер з гугл диску. При онлайн проведені руханки також використовуються.)

  1. Відгадай друга мультяшного героя

Школа – це ваш другий дім, де ви будете не лише отримувати знання та дізнаватися багато цікавого, у вас обов’язково з’явиться друг або подруга, з якою ви будете проводити весь вільний час на перерві. Вперше ми бачимо приклади дружніх стосунків з мультфільмів, бо ще не вміючи говорити, ми можемо вчитися з досвіду своїх улюблених мультиплікаційних героїв, як можна дружити. Кожен мультфільм несе свій посил та направлення, але основа залишається незмінна, що без друзів ми ніщо. Пропоную зараз виконати цікаве завдання, на екрані будуть з’являтися відомі мультиплікаційні герої, ваше завдання, назвати його друга. (Презентація «Вгадай мультиплікаційного героя». Презентація анімована, «друг» з’явиться після натискання мишки)

  1. Мультфільм про дружбу

Ти щасливий, якщо в тебе друзі є,
Кожен день життя яскравішим стає,
Справжні друзі поруч в радості журбі,
Дарувати радість хочеться й тобі.

Справжня дружба меж не знає,
Дружба все перемагає,
Якщо друзів є багато,
Кожен день для тебе свято.

(Перегляд мультфільму про їжачка, мультфільм про толерантність та дружбу)

Ми – різні, кожен має свої власні сильні сторони та недоліки. Дружити можуть навіть ті, які абсолютно не підходять один одному. Справа в тому, що для дружби немає кордонів, ніщо не може зупинити нас від гарного ставлення до оточуючих, навіть, якщо проблеми суттєві. Потрібно дружити з усіма!

  1. Руханка

Давайте з вами трохи відпочинемо. Дружити можуть не лише люди та мультиплікаційні герої, але й персонажі, які змушені бути в єдиних умовах. Наприклад, якщо зазирнути до пеналу, ви побачите велику кількість шкільного приладдя. Як ви вважаєте, вони товаришують між собою? Більш того, вони ще разом і танцюють. Встаємо зі своїх місць та повторюємо рухи за нашим шкільним приладдям. (Руханка №2)

  1. Челендж «А тобі слабо?»

Складно знайти зараз дитину, яка не чула про такий цікавий вид проводження дозвілля, як Челендж. Це виклик, якщо перекладати з англійської мови. Зміст кожного челенджу - виконати завдання, повністю дотримуючись усіх умов. Зараз ми перевіримо, чи дійсно ви такі вправні. Ваше завдання виконати все, про що написано на екрані. (Запропоновано 3 челенджі, оберіть трьох учнів, можна розмістити по декілька бажаючих на кожне випробування.У класі діти виходять до дошки, при онлайн проведенні діти виконують завдання на камеру.)

 10. Пазл «Ми – діти твої, Україно»

Україна – це наша Батьківщина, це рідна ненька для кожного із нас, бо ми – її діти, ми – українці. Наша ненька-Батьківщина зараз страждає від воєнних дій, відважно захищаючи нашу землю від ворога, йдуть активні бойові дії, гинуть українці, наші герої, що відважно та до останнього подиху захищали наш спокій та мирне небо. Пропоную вам у парах скласти пазл «Ми – діти твої, Україно». (Пазл друкувати краще за все на картоні. Розмір обираєте на свій розсуд. Розраховуйте один пазл на парту. При онлайн проведенні цей пункт пропускаємо та видаляємо з презентації відповідний слайд. Розрізаний пазл складуємо та кладемо у окремий файл розміром А5, щоб зручно було використовувати та не погубити фрагменти.)

  1. Розмальовка-серце «Ми – українці»

На краю парти ви бачите незвичне сердечко. Ваше завдання, скласти його та розфарбувати кольоровими олівцями. (Друкуєте розмальовки та вирізаєте по контуру, кожному учневі свій. Діти розмальовують. Потім усі разом підіймають свої сердечка, а ви робите фото. В онлайн проведенні цей момент випускаємо та видаляємо слайд з презентації. Можна одразу дати завдання додому, в середині сердечка намалювати свою сім’ю. )

 

 

  1. Ой у лузі червона калина.

Україна зараз переживає складні часи, тому кожен, як може, підтримує її. Одним з найпростіших варіантів, це прославляти Батьківщину у пісні. Пропоную зараз заспівати дуже відому пісню разом з відомими виконавцями та звичайним хлопцем Лео. (Можна батьків попередити заздалегідь, хоча зараз усі діти знають цю пісню.)

  1. Посвята у першокласники

Дорогі діти, з сьогоднішнього дня ви офіційно стаєте учнями, першокласниками, тому можете почесно носити медаль «Першокласника». На краю парти візьміть свою медаль та одягніть на себе. Вітаю вас, ви – першокласники, справжні НУШенята, бо навчаєтесь у Новій Українській Школі – НУШ. (Для економії часу та відсутності хаосу, медалі з самого початку покладіть дітям на край парти. Є два різновиди медалей, та для дівчат та хлопців. Обираєте за бажанням. При онлайн проведені покажіть медалі на камеру та пообіцяйте їх  вручити при очній зустрічі.)

  1. Фінальні слова вчителя

Ви – завзяті НУШенята,

Розумні хлопці та дівчата,

В 1 клас до нас прийшли

Країну Знань свою знайшли.

Весь світ ми будемо пізнавати,

Не дам вам зовсім нудьгувати,

Ми будемо весело нове вивчати,

А на перервах разом грати.

Школа для вас – це друга домівка,

Де кожного з вас очікує підтримка,

Ви друзів найкращих тут будете мати,

Щоб разом навчатися та відпочивати.

Бажаю вам сил та натхнення,

Витримки, терпіння та трішечки везіння,

Щоб все нове вам легко давалося,

Та батьки здобутками пишалися.

Щоб навчання було вам у радість,

Щоб з посмішками щоденно прокидались,

До школи спішили кожного ранку,

Бо я вас чекатиму на шкільному ганку.

 

А ми з Фіксиками з вами не прощаємося, а говоримо «До Побачення». Вдома складайте свої «Допомагатори-Портфелі» та завтра чекаю вас на уроках з посмішками та гарним настроєм.

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Терещенко Наталiя Миколаївна
    Гарний конспект! Можна до нього презентацію?
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
1000
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку