РОЗРОБКА УРОКУ-ПРЕЗЕНТАЦІЇ ДЛЯ 10 КЛАСУ НА ТЕМУ: «РЕФЕРАТ»

Про матеріал
Ознайомити здобувачів освіти з основними правилами оформлення реквізитів та правилами оформлення сторінок; удосконалювати вміння здобувачів освіти опрацьовувати наукові та науково-популярні джерела, в яких порушуються теми, пов’язані з виучуваними предметами; проаналізувати зразки рефератів щодо їх змісту, композиційного та графічного оформлення, звернути увагу на дотримання вимог до підготовки реферату; належним чином підготувати ліцеїстів до самостійної роботи над рефератом.
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЛУГАНСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЛІЦЕЙ-ІНТЕРНАТ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ І СПОРТУ»

 

 

 

 

 

 

РОЗРОБКА УРОКУ-ПРЕЗЕНТАЦІЇ ДЛЯ 10 КЛАСУ НА ТЕМУ:

«РЕФЕРАТ»

 

 

 

 

 

        Підготували:

        вчитель української мови та

        літератури

        Тетяна СОКОВСЬКА

        завідувач бібліотеки

        Ірина КОВАЛЕНКО

 

 

Кремінна 2021-2022 н.р.

Мета: ознайомити здобувачів освіти з основними правилами оформлення реквізитів та правилами оформлення сторінок; удосконалювати вміння здобувачів освіти опрацьовувати наукові та науково-популярні джерела, в яких порушуються теми, пов’язані з виучуваними предметами; проаналізувати зразки рефератів щодо їх змісту, композиційного та графічного оформлення, звернути увагу на дотримання вимог до підготовки реферату; належним чином підготувати ліцеїстів до самостійної роботи над рефератом.

Розвивати творчі здібності, аналітичне мислення здобувачів освіти, відпрацювати навички правильного оформлення рефератів, складання їх за зразком.

Виховувати інформаційну культуру у здобувачів освіти, наполегливість у навчанні, любов до рідного слова.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Обладнання та наочність: комп’ютери з підключенням до мережі Інтернет, навчальна презентація, мультимедійне обладнання, роздатковий методичний матеріал.

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП.

Привітання, перевірка присутніх, перевірка готовності здобувачів освіти до уроку.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.

1.Повторення раніше вивченого матеріалу. Вправа. Випишіть слова у дві колонки: у першу - з м’яким знаком, у другу - з апострофом. Ключ: з перших літер складіть відоме висловлювання.

Х..юстон, торф..яний, європейський, т..мяний, об..єктивний, Монтеск..є, Омел.лш, глян..те, осторон.., арф..яр, транс.європейський, б.лолетен.., ін..єкція, ос.овий, голівон.жа, реп..ях, забур..янений, ад..ютант, кан..йон, ал..янс, різ..бяр, уп..ятьох, возз..єднання, ад..єктивація, асфал..т, єд..ніс..т...

(«Хто матір забуває, того Бог карає» - Т.Г.Шевченко).

2. Хвилинка культури мовлення.

Заздалегідь підготовлений ліцеїст читає гумореску Павла Глазового «Кухлик».

Дід приїхав із села, ходить по столиці.
Має гроші — не мина жодної крамниці.
Попросив він:
— Покажіть кухлик той, що з краю. —
Продавщиця:
— Что? Чево? Я нє понімаю.
— Кухлик, люба, покажіть, той, що збоку смужка.
— Да какой же кухлік здєсь, єслі ето кружка. —
Дід у руки кухлик взяв і нахмурив брови:
— На Вкраїні живете й не знаєте мови. —
Продавщиця теж була гостра та бідова.
— У мєня єсть свой язик, ні к чему мнє мова. —
І сказав їй мудрий дід:
— Цим пишатися не слід,
Бо якраз така біда в моєї корови:
Має, бідна, язика і не знає мови.

Чому важливо дотримуватися правил культури мовлення?

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Для чого і навіщо потрібно готувати реферати? Це питаня виникло у вас коли ви дізналися про тему уроку. Спробуємо відповісти на нього. Отже, реферат – це (лат. Refero — доношу, повідомляю, переказую) короткий переказ змісту наукової роботи, книги або вчення, оформлене у вигляді письмової публічної доповіді; доповідь на задану тему, зроблена на основі критичного огляду відповідних джерел інформації (наукових праць, літератури по темі). Реферат дається для того, щоб здобувачі освіти самостійно відпрацювали навички збору, аналізу, синтезу, упорядкування та укладання великих масивів інформації. Крім того, працюючи над рефератом, можна опановувати науковий стиль. Фактично, реферат – це огляд вже наявних наукових висновків інших дослідників і його можна вважати своєрідним тренажером наукової думки та вміння її викладати просто, прозоро, систематично.

IV. ЗАСВОЄННЯ НОВИХ ЗНАНЬ.

1.Робота з презентацією. Алгоритм складання реферату. Ознайомлення з пам’яткою «Вимоги i правила щодо оформлення».

Пам’ятка «Вимоги i правила щодо оформлення».

Реферати оформляються на аркушах стандартного формату А4 (210х297 мм)

Мінімальні розміри полів: ліве – 30 мм; праве – не менше 10 мм; верхнє – не  20 мм; нижнє – не менше 20 мм.

Номер сторінки проставляється посередині або у правому куті нижнього поля сторінки арабськими числами. Крапки i тире перед числами i після них не ставляться. Номер сторінки друкують в інтервалі 10 – 15 мм від нижнього поля.

Документ друкується шрифтом Times New Roman, 14 кеглем; вирівнювання – «За шириною»; міжрядковий інтервал «Полуторний» (1,5); абзацний відступ – п’ять знаків (1,25 см); Абзацний відступ має бути однаковим у всьому тексті і дорівнювати п'яти знакам (1,25 см).

 Назва реферату має друкуватись 16 кеглем, великими літерами, напівжирним шрифтом i розміщуватись по центру рядка аркуша.

2.Доповнення вчителя.

Реферат пишеться не на основі власних суджень, а за чужими матеріалами, тому така робота називається компілятивною. Це не наукова праця у повному розумінні слова, проте вона привчає до застосування методів наукового опрацювання літератури, заохочує до праці з науковими першоджерелами. У тексті реферату можна цитувати думки з опрацьованих джерел, а можна переказувати їх, обов’язково посилаючись на авторів (на думку І. Огієнка, як стверджує А. Кримський тощо). Відповідним чином оформлений список опрацьованої у процесі підготовки реферату літератури додається в кінці роботи. Використані джерела паспортизуються так: Пентилюк М. І. Культура мови і стилістика: Пробний підруч. для гімназій гуманіт. профілю.— К.: Вежа, 1994. Оздобленням обкладинки не варто захоплюватися надміру: головне в рефераті — старанний добір літератури, її ретельне опрацювання, логічність, послідовність, аргументованість викладу та чіткість висновків. Здебільшого реферати складаються в науковому стилі, рідше — в науковому з елементами публіцистичного (якщо дозволяє тема).

3.Зачитування учителем зразків рефератів.

4.Аналіз рефератів.

V.Застосування знань, формування вмінь та навичок.

Завдання для виконання: Створення колективного реферату «Олімпійські ігри» за допомогою конструктору.

VI.Підбиття підсумків уроку.

1.Оцінювання роботи здобувачів освіти на уроці. Рефлексія. Ліцеїстам пропонується закінчити речення: "Для мене сьогодні важливим було...", "Сьогодні я дізнався про...", "Мені хотілося б у майбутньому навчитися   ".

VII.Домашнє завдання.

Написання реферату (теми надаються індивідуально).

Додатки:

1.Презентація.

2.Конструктор реферату.

3.Пам’ятка.

4.Світлини.

docx
До підручника
Українська мова (академічний рівень) 10 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
1635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку