Розробка уроку STEM за темою "Система кровообігу. Серце: будова та функція. Робота серця."

Про матеріал
Розробка уроку з теми "Система кровообігу. Серце: будова та функція. Робота серця." . З використанням групової форми навчання.
Перегляд файлу

Тема: Система кровообігу. Серце: будова та функція. Робота серця.

Мета: Встановити значення та функцію системи кровообігу людини, сформувати уявлення про  будову та функцію серця, пояснити суть роботи серця.

Розвивати увагу, уміння логічно мислити, порівнювати, визначати головне, робити відповідні висновки.

Виховувати спостережливість, культуру спілкування, сприяти естетичному вихованню учнів.

 Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця.

                                                                                     Г. Сковорода

Хід уроку

І. Організаційний момент. 

Створення   позитивного настрою на уроці, налаштування на роботу.

Ігрова розминка. «Мій настрій».

Діти об’єднуються у групи за кольорами сердець, отримують індивідуальні завдання

Група 1

Інструкція

  1. Переглянь відео

Серце. Будова і функції

  1. Прочитай додаткову інформацію

Серце - м’язовий порожнистий орган конусоподібної форми. Основна його функція – насосна. Маса незначна – 250-360г. Розташоване в грудній порожнині, ззовні захищене грудною кліткою і майже повністю оточене легенями. Знизу до серця прилягає діафрагма. Існує твердження, що за своїми розмірами серце відповідає розміру кулака людини, якій воно належить. У худих людей серце розміщене вертикально, у повних – горизонтально, у решти людей – косе розміщення.

Зовні серце оточене навколосерцевою сумкою - перикардом, яка оберігає серце від розтягнення під час наповнення кров´ю. Між серцем і перикардом є рідина, що зволожує серце і зменшує тертя під час скорочення.

                               

 

                                                         Стінки серця

                                      C:\Users\Нина\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\31DD759B.tmp                  C:\Users\Нина\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\E36C4717.tmp                        C:\Users\Нина\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\AA28983D.tmp

             а) епікард                          б) міокард                        в) ендокард

       (зовнішня стінка,              (середня стінка,                 (внутрішня стінка,

      сполучна тканина)            м´язова тканина)                сполучна тканина)

«Внутрішня будова серця».

Праве передсердя, правий шлуночок, ліве передсердя, лівий шлуночок, аорта, верхня і нижня порожнисті вени, легеневі артерії

https://resources.cdn.miyklas.com.ua/b27bffc7-a284-42d3-bdd2-b1b1aece0dc9/%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%86%D1%8F%D0%BF%D1%96%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%B8w922jpg.jpg

«Клапани серця»

      Важливими для роботи серця є клапани (два стулкові і два півмісяцеві), які перешкоджають зворотньому плину крові.

 

                                                     Клапани

                                               /                        \

                               Стулкові                           Півмісяцеві    

           (пересердя і шлуночок)        (шлуночок і аорта , легенева артерія) 

Серцевий м’яз має такі фізіологічні властивості: збудливість, провідність, скоротливість, автоматію.

1.Збудливість — це здатність серця переходити зі стану спокою до робочого стану під впливом  різних подразників (механічних, хімічних, електричних). Наприклад, після зупинки серця його функцію можна знову відновити, ритмічно натискуючи руками на грудну клітку.

  2.Збудження, яке виникає в будь-якій ділянці  серця, поширюється по всьому серцю. Цю властивість називають провідністю. При поширенні збудження по серцю в ньому виникають електричні струми, що можуть бути зареєстровані за допомогою спеціального приладу — електрокардіографа.

3.Збудження серцевого м’яза супроводжується його скороченням завдяки його властивості, як і скелетних м’язів, до скоротливості.

4.Автоматія серця — це здатність серця скорочуватися під впливом імпульсів, які виникають у самому серці. У серцевому м’язі містяться спеціальні клітини, у яких автоматично виникають ритмічні імпульси. Ці імпульси поширюються по серцевому м’язу й задають ритм його скороченню. Завдяки автоматії серце скорочується незалежно від нервових і гуморальних впливів. Автоматія серця дає змогу підтримувати життєдіяльність організму навіть при порушенні діяльності нервової системи.

  1. Приступай до роботи з карткою.

  1. Взаємоцінювання

Критерії оцінювання

Група 2

Інструкція

  1. Переглянь відео

КРОВОНОСНА СИСТЕМА. РУХ КРОВІ ПО СУДИНАХ

 

  1.  Прочитай додаткову інформацію

Кровоносна система – це сукупність органів і тканин, що забезпечують транспорт речовин замкненою системою судин. 

Система органів і тканин, що здійснюють рух крові, називається серцево-судинною системою. 

До складу серцево-судинної системи входять: 

  • кров – рідка сполучна тканина;
  • кровоносні судини – трубки, по яких рухається кров (артерії, вени, капіляри);
  • серце – орган, що качає кров.

Кровообіг – це безперервний рух крові замкненою кровоносною системою за рахунок рушійної сили серця. 

Велике і мале кола кровообігу. З лівого шлуночка насичена киснем кров прямує в найбільшу артерію нашого тіла - аорту. Тут починається велике коло кровообігу. Від аорти, біля самого виходу її з серця, відгалужуються вінцеві артерії, які, утворюючи коронарне (або серцеве) коло кровообігу, постачають кров'ю серцевий м'яз. Аорта утворює поблизу серця дугу (ліву) і прямує у грудну, а потім у черевну порожнину.

Від дуги аорти відходять три великі артерії: плечоголовний стовбур, який поділяється на праву загальну сонну артерію і праву підключичну артерію, ліва загальна сонна артерія і ліва підключична артерія. Ці судини постачають кров до голови, шиї та верхніх кінцівок.

У грудній і черевній порожнинах від аорти відгалужуються дрібніші артерії до м'язів і шкіри тулуба, до внутрішніх органів. На рівні 4-го поперекового хребця аорта розгалужується на дві великі артерії {праву й ліву загальні клубові), що прямують до нижніх кінцівок. У кожному органі артерії поділяються на дедалі менші судини (до артеріол), які переходять у густу капілярну сітку. Проходячи по капілярах великого кола кровообігу, кров омиває всі тканини, віддає їм кисень і при цьому перетворюється з артеріальної на венозну. Тут же кров віддає поживні речовини і насичується вуглекислим газом та продуктами розпаду.

З капілярів кров збирається в невеликі вени, спочатку дрібні, потім більші і, нарешті, у дві великі. Вени голови, шиї та верхніх кінцівок утворюють верхню порожнисту вену, а вени всіх інших частин тіла впадають у нижню порожнисту вену. Обидві порожнисті вени впадають у праве передсердя. Сюди ж відкриваються своїми отворами і вінцеві вени, що несуть кров від стінки серця.

Мале коло кровообігу починається в правому шлуночку, куди венозна кров надходить з правого передсердя. З правого шлуночка венозна кров потрапляє через легеневий стовбур (який ділиться на дві легеневі артерії - праву й ліву) в легені. Легеневі артерії розгалужуються в легенях на дедалі дрібніші артерії і переходять у капіляри. Капіляри густо обплітають альвеолярні пухирці, куди надходить атмосферне повітря. У капілярах легенів венозна кров перетворюється на артеріальну. Від капілярів починаються дрібні вени, які зливаються і утворюють чотири легеневі вени, що впадають у ліве передсердя, а звідти в лівий шлуночок.

Причиною руху крові по кровоносних судинах є різниця тиску в артеріях і венах. Ця різниця створюється і підтримується ритмічними скороченнями серця. Серце людини в стані спокою скорочується 65-75 разів за хвилину, перекачуючи близько 5 л крові. За життя людини серце виконує титанічну роботу завдяки тому, що воно працює ритмічно,

  1. Приступай до роботи з карткою.

  1. Взаємоцінювання і критерії (таке саме, як і в першій групі)

 

Група 3

Інструкція

  1. Переглянь відео

Що таке кров? Яка будова крові та з чого складається кров. Функції крові

  1. Ознайомся з додатковою інформацією

Кров — рідка сполучна тканина.

В організмі дорослої людини міститься близько 5 - 6 л крові і становить 5 - 8 % маси тіла.

 

Основну частину крові складає:

  • рідка міжклітинна речовина — плазма (55 - 60 %);
  • формені елементи (клітини крові) (40 - 45 %): еритроцити, лейкоцити і тромбоцити.

склад і фунції крові.png

 

Плазма крові на 90 % складається з води, 10 % складають розчинені у ній органічні речовини (білки, жири, вуглеводи) і неорганічні сполуки (мінеральні солі). Частина цих речовин — поживні речовини, що переносяться кров'ю до різних органів.
 
Склад плазми не змінюється, незважаючи на постійне надходження у кров багатьох речовин. Це досягається роботою легенів і нирок. У легенях кров звільняється від надлишків вуглекислого газу, а через нирки виділяється надмірна кількість води, солей і шкідливі для організму продукти обміну речовин.

 

Презентація з біології для учнів 8 класу "Кров"

 

Усі формені елементи крові утворюються зі стовбурових клітин червоного кісткового мозку, що міститься у губчастій речовині кісток (його маса у дорослої людини — 1,5 кг).

 

утворення крові.png

 

Формені елементи крові розвиваються і в інших органах: селезінці, лімфатичних вузлах, мигдалинах, тощо.

Функції крові:

  • дихальна — переносить кисень від легенів до всіх клітин організму і вуглекислий газ — у зворотному напрямку.
  • Поживна — переносить поживні речовини, які всмоктуються у кишечнику.
  • Видільна — виносить з тканин продукти обміну в нирки і печінку.
  • Терморегуляційна — при низькій температурі навколишнього середовища кров, нагріваючись, переносить тепло зі скелетних м'язів і печінки до тих органів, які необхідно зігріти (шкіра, мозок, тощо).
  • Захисна — клітини крові (лейкоцити) вбивають чужорідні агенти, які проникають в організм і викликають захворювання (бактерії, віруси); інші клітини крові (тромбоцити) відповідають за утворення згустку крові — тромбу — у тому місці, де є пошкоджена судина (цей процес захищає організм від небезпечної крововтрати).
  • Регуляторна — кров шляхом перенесення цілого ряду біологічно активних речовин підтримує в організмі відносну сталість хімічного складу і фізичних властивостей у всіх його тканинах (гомеостаз).

Більшість зазначених функцій пов'язані з переносом речовин в організмі, тому часто їх об'єднують в одну загальну функцію крові — транспортну.

 

  1. Приступай до роботи з карткою.

 

Додаток

Що таке гемоглобін (Hb)

Кількість гемоглобіну підвищується при поліцитемії (хвороба кісткового мозку), після значних фізичних навантажень, при зневодненні, кількість гемоглобіну знижується при анемії.

Що таке еритроцити (Er)

Кількість еритроцитів підвищується при поліцитемії і зневодненні.

Кількість еритроцитів знижується при анемії.

Що таке лейкоцити (WВС)

Підвищується кількість лейкоцитів при запаленнях, інфекціях, після гострої кровотечі, при алергіях.

Знижується кількість лейкоцитів при деяких інфекційних захворюваннях (грип, кір, краснуха і т.д.)

Що таке нейтрофіли NEUT% (NE%)

Підвищується кількість нейтрофілів при бактерійних, грибкових, паразитарних інфекціях, запаленнях, інтоксикаціях, нирковій та печінковій недостатності, злоякісних пухлинах, психоемоційному збудженні.

Знижується кількість нейтрофілів при деяких інфекціях (вірусних, хронічні, складні, особливо у людей у ​​віці), при хворобах кісткового мозку, генетичних порушеннях імунітету.

Що таке еозинофіли (EO%)

Кількість еозинофілів підвищується при алергіях, глистах, мієлолейкозі, злоякісних пухлинах.

Знижується клькість еозинофілів під час гнійних інфекцій, після пологів і операцій.

Що таке базофіли (BA%)

Підвищується кількість базофілів при алергії, при зниженні функцій щитоподібної залози і при хронічних синуситах.

Знижується кількість базофілів під час вагітності, овуляції, при стресах, гострих інфекціях, при зниженні роботи функцій щитовидної залози.

 

Що таке лімфоцити (LY%)

Кількість лімфоцитів підвищується при лімфолейкозі і вірусних інфекціях.

Знижується кількість лімфоцитів під час гострих не вірусних інфекціях, хворобах кісткового мозку, при системному червоному вовчаку, імунодефіцитах.

Що таке моноцити MON% (MO%) (monocyte)

Підвищується кількість моноцитів при вірусних, грибкових, протозойних інфекціях, при туберкульозі, сифілісі, лейкозі, саркоїдозі, ревматоїдному артриті, системному червоному вовчаку, вузликовому періартритові.

Знижується кількість моноцитів при хворобах кісткового мозку.

Що таке ШОЕ

ШОЕ підвищується при інфекціях, пухлинах, анемії, запаленнях, вагітності.

Що таке тромбоцити

Підвищується кількість тромбоцитів при поліцитемії, лейкозі, запаленнях

Знижується кількість тромбоцитів при хворобах кісткового мозку, системний червоний вовчак, гемолітичної анемії.

  1. Взаємоцінювання і критерії (таке саме, як і в першій групі)

Група 4.

Інструкція

  1. Подивись відео

Серце. Будова і функції

 

  1. Уважно роздивись будову серця

Будова серця — урок. Біологія, 8 клас.

3. Створи модель серця в розрізі за допомогою пластиліну.

Зверни увагу на розмір, колір, симетрію. За потреби, можна використовувати підручні матеріали.

4. Взаємоцінювання і критерії (таке саме, як і в першій групі)

Захист робіт з подальшим активним обговоренням. У кінці уроку складається цілісна картина будови серця, його функцій, кровообігу.

Домашнє завдання творче.

Пошук літературних творів, висловів, фразеологізмів  на тему « Любов у серці». Якщо клас за кількістю дозволяє, то це може зробити 5 група.

 

Джерела інформації

https://www.miyklas.com.ua/p/biologiya/8-klas/transport-rechovin-krovonosna-ta-limfatichna-sistemi-352231/vnutrishnye-seredovishche-organizmu-sklad-krovi-352045/re-c156ff40-cf57-4f1a-83ed-aed3df1f2816

 

https://firtka.if.ua/blog/view/rozsifrovka-zagalnogo-analizu-krovi36653

 

https://naurok.com.ua/konspekt-uroku-dlya-uchniv-8-klasu-na-temu-sistema-krovoobigu-serce-lyudini-budova-funkci-mehanizm-roboti-6189.html

 

https://ru.osvita.ua/vnz/reports/biolog/27228/

 

 

docx
Додано
27 лютого
Переглядів
110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку