Розробка уроку теоретичного навчання

Про матеріал
Тема: Подавання чаю. Тип уроку: Формування умінь, навичок. Метод проведення: Мета уроку: - Закріпити отримані знання з даної теми, формувати у учнів практичні навички по подаванню чаю різними способами та методами, по підбору необхідного посуду; - Розвивати логічне мислення шляхом вирішення проблемних ситуацій, відповідальність за доручену справу; - Продовжити формувати навички самоконтролю, взаємоконтролю, розвивати самостійність під час виконання індивідуальних завдань; - Виховувати доброзичливість, тактовність, звичку до охайності, любов до вибраної професії, культуру та етику поведінки. Матеріальне забезпечення уроку: - Плакати «Подавання чаю»; - поурочні папки для самостійної роботи учнів; - дидактичний роздавальний матеріал; - мультимедійна система для демонстрації презентації по чаю; - натуральні зразки посуду, приборів, білизни для подавання чаю : чашки чайні з блюдцями, піали, чайники заварні, доливні, цукорниці, молочник, вершківник, френч-прес, підставка для підігріву, ваза плато, етажерка, самовар, підстаканник зі склянкою, розетки, тарілки десертні, лотки, виделка для лимону, розетка, ложка для варення, пиріжкові, креманки, блюда, вази для фруктів та кондитерських виробів, чарки лікерні, мадерні, чарки для коньяку, десертні прибори, ложки чайні, підноси, ніж-виделка для сиру, ніж для масла, виделка-скидувач, щипці, лопатка для кондитерських виробів, папільйотки, розетки, серветки, скатертини; - обладнання: столи чайні, візки для офіціанта
Перегляд файлу

Тема: Подавання чаю.

Тип уроку: Формування умінь, навичок.

Метод проведення:

Мета уроку:

  • Закріпити отримані знання з даної теми, формувати у учнів практичні навички по подаванню чаю різними способами та методами, по підбору необхідного посуду;
  • Розвивати логічне мислення шляхом вирішення проблемних ситуацій, відповідальність за доручену справу;
  • Продовжити формувати навички самоконтролю, взаємоконтролю, розвивати самостійність під час виконання індивідуальних завдань;
  • Виховувати доброзичливість, тактовність, звичку до охайності, любов до вибраної професії, культуру та етику поведінки.

Матеріальне забезпечення уроку:

  • Плакати «Подавання чаю»;
  • поурочні папки для самостійної роботи учнів;
  • дидактичний роздавальний матеріал;
  • мультимедійна система для демонстрації презентації по чаю;
  • натуральні зразки посуду, приборів, білизни для подавання чаю : чашки чайні з блюдцями, піали, чайники заварні, доливні, цукорниці, молочник, вершківник, френч-прес, підставка для підігріву, ваза плато, етажерка, самовар, підстаканник зі склянкою, розетки, тарілки десертні, лотки, виделка для лимону, розетка, ложка для варення,  пиріжкові, креманки, блюда, вази для фруктів та кондитерських виробів,  чарки лікерні, мадерні,  чарки для коньяку, десертні прибори,  ложки чайні, підноси, ніж-виделка для сиру, ніж для масла, виделка-скидувач,  щипці, лопатка для кондитерських виробів, папільйотки, розетки, серветки, скатертини;
  • обладнання: столи чайні, візки для офіціанта

Використана література:

  • В.В.Архіпов  «Організація обслуговування в закладах ресторанного господарства», 2009 р.;
  • Я.М.Сало «Організація обслуговування населення на підприємствах ресторанного сервісу», 2009 р.;
  • С. та Л. Зігель «Ресторанний сервіс», 2002 р.;
  • Н.В.Коршунов «Організація обслуговування в ресторанах», 1980 р.;
  • Н.О. П”ятницька «Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства», 2014р.

 

 Зміст та структура уроку:

Оргмомент – 5 хв.

 – перевірка явки учнів, їх санітарного стану, готовності до уроку.

Вступний інструктаж – 60 хв.

  • оголошення теми і мети уроку;

      _    мотивація навчальної діяльності:

 Чай підсилює дух, пом’якшує серце, знищує втому, пробуджує думку, не дозволяє поселитися ліні, освіжає тіло... Так сказав про нього великий фізіолог Павлов.

Чай п’ють усі: хто помалу, хто побільше, хто кожен день, хто хоч раз на тиждень, але на всіх континентах і не одне тисячоліття.

Хто п’є чай  чорний, хто зелений, хто червоний, хто трав’яний, а хтось любить змішувати букети...

Чай п’ють, щоб зігрітися, щоб підбадьоритися, щоб заспокоїтися, щоб поспілкуватися. Саме за чашкою чаю відбуваються різні довірчі бесіди.

Заклади ресторанного господарства пропонують відвідувачам широкий асортимент чаю на любий смак, тому офіціант повинен добре знати історію чаю, його властивості, вплив на людину, правила його приготування, а головне - це подавання. Офіціант повинен вміти створити затишну, чудову атмосферу в торговому залі, за столом, вміти перетворити таку просту на перший погляд дію, як подача чаю, в свято, шоу, щоб гості відчували задоволення і тепло не тільки від чаю, а й від перебування у вашому закладі і були вам вдячні.

  • перевірка виконання домашнього завдання: цікаві відомості про чай;

 

 

  • Цікаві повідомлення про чай:

1. Чай в Китаї високо цінувався, його дарували за особливі заслуги.

2. У Китаї подрібнене чайне листя, спресоване у брикети, коржі чи кілограмові “дошки”, довго використовували як гроші.

3. Чиновники стягували з населення податок - чайові. Мабуть, звідти і пішла ця назва, тому ми й досі даємо на чай, а офіціанти дуже цьому раді.

4. Мудреці створили цілу філософію - Дао чаю. Чай допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини, допомагає усвідомити місце людства у взаємодії землі і неба, простору і часу. Тому і проводять чайні церемонії, які допомагають людині розслабитися, проникнути в таємні куточки своєї душі, осмислити своє життя.

5. У 18 столітті китайський імператор написав “Оду чаю”, в якій говориться про спосіб приготування чаю, про любування пінкою на поверхні чайного настою, згадується вплив чаю на організм людини: “Чай підсилює дух, пом’якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає  тіло”.

6. Цікаво, що англійці споживають більше всього чаю серед усіх країн світу. Причому з молоком  і заварку додають в молоко.

7. Існує така професія, як “титестер” - випробувач чаю, які дегустують чай і дають йому характеристику.

8. Китайці під час чаювання говорять гостям: “Пробуючи смак справжнього чаю, ви пробуєте смак самого життя”.

9. 15 грудня країни-виробники відзначають Міжнародний день чаю.

10. Китайський імператор, який володів фабрикою фарфору, сприяв поширенню чаю. На чашках, які він випускав , була написана поема, яка прославляла чай.

11.Зелений чай китайці вважали ліками від 72 недуг і використовували тільки для лікування хворих. Вчений, який вивчав різні рослини і приймав безліч отруйних речовин, для протиотрути пив зелений чай.

12. Вода в Китаї для чаю продавалася на базарах, тому що від її якості залежить смак чаю.

13. Після того як на Хіросіму була скинута атомна бомба, багато людей виїхали до своїх родичів в райони, де вирощували зелений чай, вони пили багато зеленого чаю і не тільки вижили, але і виздоровіли.

14. Незважаючи на популярність кави, чай як і раніше залишається найпоширенішим напоєм в світі. Його регулярно п’ють більше 2 млрд. осіб

15. Чайний пакетик винайшов Томас Салліван, продавець чаю. Коли торговець зіткнувся з проблемою транспортування металевих баночок, він почав розфасовувати подрібнене чайне листя у паперові пакетики. Якось один з пакетиків випадково потрапив в окріп. Чай заварився прямо в упаковці і виявився цілком придатним для вживання. Правда, більшість справжніх поціновувачів чаю швидше незадоволені цим винаходом.

16. Білий чай був відкритий в Китаї в давні часи імператорів, про нього збереглося багато легенд, він вважався «еліксиром безсмертя», його пити можна було тільки імператору, всі інші тільки могли мріяти про нього.

17. Найдорожчий чай у світі називається Дахунпао, що в перекладі означає «великий червонуватий халат».

Отримують цей чай з листя всього 6 кущів, які ростуть неподалік монастиря Тяньсинь.

Вік цих кущів – 350 років.

Кожний рік збирають біля 500 грамів знаменитого чаю, ціна готового продукту досягає 685000 доларів за кілограм.

 

 

  • інструктування учнів по роботі на уроці;
  • актуалізація опорних знань учнів:

Опитування по матеріалу уроку

  1.    Які види гарячих напоїв ви знаєте?
  2.    Коли подають гарячі напої  і чому?
  3.    Назвіть способи подавання чаю.
  4.    Як подають зелений чай в чайханах?
  5. Яка температура подавання чаю?
  6.    Який чай можна подати в літню пору?

7.    Скільки сухого чаю потрібно на одну порцію чаю?

  1. Скільки чаю-заварки потрібно на одну порцію?
  2.   Який вихід чаю?
  3. Що можна подати до чаю?
  4. В чайній культурі є вираз «тизани». Що це значить! Які чаї так називають?
  5. З яких розділів складається чайна карта?
  6. Що значить  «ароматизований чай»?

 

 

Робота з натуральними зразками:

  1.    По запропонованим зразкам дати характеристику посуду.

_    В чому можна подати цукор? Дайте характеристику посуду.

_    Як можна подати лимон?

_    В чому ви подасте вершки?

_    Як можна подати мед, варення?

  •     Покажіть чайник-заварник, дайте йому характеристику.
  •     Підберіть піалу, скажіть, який вона може мати об’єм, коли використовується?
  •     Покажіть склянку з підстаканником, скажіть, де вона використовується?
  •     Підберіть чайник доливний, розкажіть про його призначення і об’єм.
  •     Як з французької перекладається “френч-прес”? Яке його призначення і використання?

 

Підбір вино-горілчаних виробів до чаю:

  1. Із запропонованих зразків напоїв вибрати напій, який можна подати до чаю.

(В чай можна добавляти ром, коньяк, бальзам, настоянку, лікер, інші міцні напої. Чай краще брати цейлонський. Сухий чай покласти в чайник, додати алкогольний напій, потім залити окропом. Чай буде дуже ароматним.)

Мозковий шторм:

  1. Вам необхідно подати чай на 3 особи одним чайником. Якого об’єму повинен бути чайник?
  2. Скільки порцій чаю-заварки можна приготувати у 500 мл чайнику?
  3. Ви будете подавати чай-парами чайників на 8 осіб. Якого об’єму повинен бути заварний і доливний чайники?
  4. Перекладіть вираз  «Five-o-clock» («файв-о-клок »?  ( 5-00,це чай по-англійські, який подають між обідом і вечерею в певний час(5 годин вечора)
  5. Що значить вираз «ті-брейк» ?

(Раніше вираз «чай на роботі» означав пиття чаю під час обідньої перерви, але останні дослідження психологів говорять про те, що кожній людині, крім обідньої перерви, потрібні паузи в роботі кожні 2 години – це сприяє підвищенню якості роботи, зменшує почуття втомленості. Тому працівники влаштовують собі такі перерви, в інших країнах існує таке поняття, як «ті-брейк»( «перерва на чай»). Вистачає 10 хвилин, щоб приготувати і випити чай.).

 

 

Демонстрація майстром прийомів роботи офіціанта по подаванню чаю:

 

Чай зараз популярний, являється символом здорового способу життя, ознакою тонкої душевної організації.

Саме чай впливає на загальне враження гостя від відвідування закладу, тому що подається останнім і саме чай визначає, чи повернуться гості в ваш заклад ще раз.

Кожен, поважаючий себе заклад, пропонує гостям чайну карту, супроводжуючи її рекомендаціями по вибору десерту, поєднанню різних сортів чаю зі стравами. Деякі ресторани вводять в штат чайних сомельє. Гості повинні не тільки насолоджуватися смаком і ароматом напою, але і відчувати свою причетність до благородної чайної культури.

Тому організація подачі чаю для ресторану стає справою честі.

  • подавання чаю в чашках з блюдцями;
  • подавання  чаю одним чайником;
  • подавання чаю парами чайників(у стіл, з приставним столиком, з обнесенням);
  • подавання чаю у френч-пресі;
  • подавання чаю на підігріві;
  • подавання чаю у склянках з підстаканниками;
  • сучасний чайний стіл;
  • подавання зеленого чаю в чайханах;
  • демонстрація розміщення чашки з блюдцем на столі;
  • демонстрація розміщення чайної ложки та чашки на блюдці;
  • демонстрація подачі до чаю цукру, лимону, варення, молока чи вершків

Закріплення учнями прийомів роботи офіціанта.

 

Демонстрація майстром правил етикету при вживанні чаю.

-  Чай краще пити з порцелянового посуду, посуд повинен бути чистим, сухим, без сторонніх запахів.

-  чай не доливають в чашку до верху, необхідно залишити мінімум 1,5 см вільного простору.

- чай можна пити достатньо гарячий, але не обпалюватися.

- краще обережно помішувати ложкою.

- ковтки повинні бути маленькі.

- пити не поспішаючи, маленькими ковтками, але не дуже повільно, бо чай остуджується  і втрачає свої якості.

- ложку не слід облизувати.

- пити слід обережно, не сьорбаючи.

- чай краще не ковтати відразу, а недовго потримати рідину в роті, посмакувати напій.

- це не тільки допоможе відчути смак чаю, але і запобігти попаданню дуже гарячої рідини в стравохід і шлунок.

- можна пити чай і теплий, але в такому разі ми позбавляємо себе деяких приємних відчуттів.

- якщо вам подали чай з одноразовим пакетиком, перед вживанням його необхідно витягти, користуючись при цьому чайною ложкою, і покласти на блюдечко або спеціальну підставку на якій вам подали цей пакетик.

- чашку тримають трьома пальцями(великим, вказівним і середнім), верхню частину ручки тримають великим  і вказівним пальцями, середнім підтримуємо знизу, безіменний і мізинець притискають до долоні.

- якщо сидять за столом, то піднімають тільки чашку, блюдце залишається на столі.

- якщо сидять в кріслі, то чашку тримають в правій руці, а блюдце - в лівій на рівні грудей.

- якщо чай п’ють з лимоном, то спочатку кладуть лимон, ложкою акуратно видавлюють сік, потім додають цукор.

- лимон не залишають в чашці, а обережно виймають, доїдати його не потрібно.

 

Інструктування учнів по правилам техніки безпеки під час роботи офіціанта в торговому залі.

Демонстрація презентації про чай за допомогою мультимедійного пристрою.

 

Поточний інструктаж – 4 год 40 хв

1. Самостійна робота учнів по способам подачі чаю;

2. Цільові обходи майстра:

Заключний інструктаж – 15 хв.

  • підведення підсумків уроку;
  • виставлення оцінок, їх коментар;
  • домашнє завдання:
  • Чай — це розкіш. Їжа стає розкішшю в тому випадку, коли вона правильно приготовлена, коли використовувались незвичні продукти. Чай п’ють, щоб відчути задоволення. Тому і чай в ресторані, і подача чаю в ресторані, і знання про чай в ресторані повинні бути такими, щоб гість відчув задоволення. А якщо ваш гість не знає, що чай — це розкіш і спосіб отримати задоволення, зробіть так, щоб він це відчув і був вам вдячний.
  • В чаї, який п’є ваш гість, повинно бути трохи менше поспіху і більше затишку, трохи менше суєти і трохи більше спокою, чим в оточуючому нас світі.
  •     Бувають люди із кави

      І також бувають із чаю,

      Відтак є люди (ці)каві,

      А є (надзви)чайні.

 

Майстер виробничого навчання:                                      О.Я.Удот

 

 

 

Додаток №1

 

Правила етикету при вживанні чаю

 

-  Чай краще пити з порцелянового посуду, посуд повинен бути чистим, сухим, без сторонніх запахів.

-  чай не доливають в чашку до верху, необхідно залишити мінімум 1,5 см вільного простору.

- чай можна пити достатньо гарячий, але не обпалюватися.

- краще обережно помішувати ложкою.

- ковтки повинні бути маленькі.

- пити не поспішаючи, маленькими ковтками, але не дуже повільно, бо чай остуджується  і втрачає свої якості.

- ложку не слід облизувати.

- пити слід обережно, не сьорбаючи.

- чай краще не ковтати відразу, а недовго потримати рідину в роті, посмакувати напій.

- це не тільки допоможе відчути смак чаю, але і запобігти попаданню дуже гарячої рідини в стравохід і шлунок.

- можна пити чай і теплий, але в такому разі ми позбавляємо себе деяких приємних відчуттів.

- якщо вам подали чай з одноразовим пакетиком, перед вживанням його необхідно витягти, користуючись при цьому чайною ложкою, і покласти на блюдечко або спеціальну підставку на якій вам подали цей пакетик.

- чашку тримають трьома пальцями(великим, вказівним і середнім), верхню частину ручки тримають великим  і вказівним пальцями, середнім підтримуємо знизу, безіменний і мізинець притискають до долоні.

- якщо сидять за столом, то піднімають тільки чашку, блюдце залишається на столі.

- якщо сидять в кріслі, то чашку тримають в правій руці, а блюдце - в лівій на рівні грудей.

- якщо чай п’ють з лимоном, то спочатку кладуть лимон, ложкою акуратно видавлюють сік, потім додають цукор.

- лимон не залишають в чашці, а обережно виймають, доїдати його не потрібно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2

 

Цікаві повідомлення про чай:

 

  • Чай в Китаї високо цінувався, його дарували за особливі заслуги.
  • У Китаї подрібнене чайне листя, спресоване у брикети, коржі чи кілограмові “дошки”, довго використовували як гроші.
  • Чиновники стягували за населення податок - чайові. Мабуть, звідти і пішла ця назва, тому ми й досі даємо на чай, а офіціанти дуже цьому раді.
  • Мудреці створили цілу філософію - Дао чаю. Чай допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини, допомагає усвідомити місце людства у взаємодії землі і неба, простору і часу. Тому і проводять чайні церемонії, які допомагають людині розслабитися, проникнути в таємні куточки своєї душі, осмислити своє життя.
  • У 18 столітті китайський імператор написав “Оду чаю”, в якій говориться про спосіб приготування чаю, про любування пінкою на поверхні чайного настою, згадується вплив чаю на організм людини: “Чай підсилює дух, пом’якшує серце, видаляє втому, полегшує і освіжає  тіло”.
  • Цікаво, що англійці споживають більше всього чаю серед усіх країн світу. Причому з молоком  і заварку додають в молоко.
  • Існує така професія, як “титестер” - випробувач чаю, які дегустують чай і дають йому характеристику.
  • Китайці під час чаювання говорять гостям: “Пробуючи смак справжнього чаю, ви пробуєте смак самого життя”.
  • 15 грудня країни-виробники відзначають Міжнародний день чаю.
  • Китайський імператор, який володів фабрикою фарфору, сприяв поширенню чаю. На чашках, які він випускав , була написана поема, яка прославляла чай.
  • Зелений чай китайці вважали ліками від 72 недуг і використовували тільки для лікування хворих. Вчений, який вивчав різні рослини і приймав безліч отруйних речовин, для протиотрути пив зелений чай.
  • Вода в Китаї для чаю продавалася на базарах, тому що від її якості залежить смак чаю.
  • Після того як на Хіросіму була скинута атомна бомба, багато людей виїхали до своїх родичів в райони, де вирощували зелений чай, вони пили багато зеленого чаю і не тільки вижили, але і виздоровіли.
  • Найдорожчий чай у світі називається Дахунпао, що в перекладі означає «великий червонуватий халат».
  • Отримують цей чай з листя всього 6 кущів, які ростуть неподалік монастиря Тяньсинь.
  • Вік цих кущів – 350 років.
  • Кожний рік збирають біля 500 грамів знаменитого чаю, ціна готового продукту досягає 685000 доларів за кілограм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №3

 

СПОСОБИ ПОДАЧІ ЧАЮ

 

1.Подавання чаю на підігріві

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щоб зацікавити відвідувачів, щоб створити  своєрідне шоу, чай подають на спеціальних підставках із гелевою свічкою, чай зберігається в гарячому стані і створюється романтична атмосфера.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Подавання чаю в чашці

Офіціант приносить чашки з чаєм на підносі, ставить його на підсобний столик, бере чашку в руку, притримуючи бортик блюдця великим пальцем, ставить чай правою рукою справа від гостя.

Ручка чашки має бути звернена вліво, чайну ложку кладуть на блюдце ручкою вправо.

Чайні чашки повинні бути фарфоровими або скляними, в міру легкими та тонкостінними, простими по формі, зручними, акуратними, контрастними, щоб підкреслювалась межа між зовнішніми і внутрішніми стінками, щоб поверху була кайма або щоб колір зовні і всередині був контрастним.

Перевага надається фарфоровим чашкам, взагалі фарфор — це втілення розкоші.

 

Чай зараз модний, являється символом здорового способу життя, ознакою тонкої душевної організації.

Саме чай впливає на загальне враження гостя від відвідування закладу, тому що подається останнім і саме чай визначає, чи повернуться гості в ваш заклад ще раз.

Тому організація подачі чаю для ресторану стає справою честі.

Кожен, поважаючий себе заклад, пропонує гостям чайну карту, супроводжуючи її рекомендаціями по вибору десерту, поєднанню різних сортів чаю з стравами. Деякі ресторани вводять в штат чайних сомельє.

 

       

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Подавання додатків до чаю

 

Кожен, поважаючий себе заклад, пропонує гостям чайну карту, супроводжуючи її рекомендаціями по вибору десерту, поєднанню різних сортів чаю з стравами. Деякі ресторани вводять в штат чайних сомельє.

При подаванні чаю умісні різні “компліменти”(невеличке печиво, цукерка і т.д.), міні-десерти. При цьому важливо, щоб чайні закуски були не тільки смачними і красивими, але і поєднувалися з чаєм.

До чаю окремо подають грудковий цукор у цукорниці з щипцями або в розетці(креманці), або цукор-пісок в цукорниці з ложкою для перекладання, їх розміщають перед гостем. Іноді подають цукор в одноразових пакетиках .

Стало модним подавати каремелізований цукор на паличці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нарізаний лимон подають в розетці або на лотку з виделкою для лимону і ставлять на столі справа від гостя.  Лимон можна подати у спеціальному пристосуванні.

 

До чаю можна подати гаряче молоко в молочнику або вершки у вершківнику, поставлені на підставну тарілку справа від гостя.

 

Варення, джем або мед подають у розетках креманках чи вазочках, їх ставлять зліва від гостя. Креманку чи вазочку з варенням ставлять на підставну  тарілку, на яку кладуть ложку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

  

 

 

  1. Подача чаю в склянках з підстаканниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В закладах швидкого обслуговування, в вагонах-ресторанах, їдальнях, кафе чай можуть подавати в склянках з підстаканниками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На підносі сформований чай-комплект. Тільки склянку слід було поставити на блюдце і поруч покласти чайну ложку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Подавання чаю одним чайником

 

Одним чайником подають як зелений, так і чорний чай. В чайнику заварюють, в ньому і подають. Стіл сервірують чайною чашкою.

Якщо зелений чай подають в чайханах, то стіл сервірують піалами і до чаю подають ізюм, урюк, східні солодощі.

В Європі в кафе чай одним чайником подають кожному відвідувачу на підносі, на якому розміщають чайну чашку, чайник з чаєм, цукор, “комплімент” до чаю.

Деякі підприємства, щоб зацікавити гостей, навіть, подають пісочні часи, щоб люди могли  засікти час заварювання чаю.

 

       

 

 

 

 

 

 

 

  1. Подавання чаю у френч-пресі

 

 

    

 

 

       

 

Френч-преси зручні, мають красивий вигляд, але це подача для офісів, закладів швидкого обслуговування, не для ресторанів.

Офіціант заварює чай у френч-пресі, ставить його на пиріжкову тарілку, подає відвідувачу з правої сторони, попередньо сервірує стіл чайною чашкою з блюдцем, цукром та іншими додатками. Розливати чай може як гість, так і офіціант.

      

 

 

  1. Подавання чаю одним чайником

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чайник повинен бути зручним, щоб з ним легко було працювати, піднімати, ставити, а головне — розливати чай. Перш за все кришка не повинна падати при наливанні, носик чайника повинен тримати краплю, після закінчення наливання чаю з нього не повинно нічого капати. Чай повинен виливатися з носика, а не з під кришки. У ідеальному чайнику на кришці повинна бути дірочка, вона не дає чаю “задихнутися”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Сучасний чайний стіл

 

Сучасний чайний стіл - це варіант подачі, де важлива не стільки процедура заварювання та пиття чаю, скільки посуд та аксесуари.

Прозорі заварні чайники, чашки, які дозволяють візуально оцінити властивості додатків, в якості яких можуть використовуватись квіти чи пелюстки чайної троянди, снігової сливи, хризантеми, пелюстки васильків і т. д.

Чай цінується за зовнішнім виглядом.

Бажано використовувати оригінально зв’язані і звернуті чаї, в деяких із зв’язаних чаїв заховані квіточки, які під час заварювання розвертаються.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

 

 

 

  1. Подавання чаю парами чайників

 

Чай парами можна подати трьома способами.

1 спосіб.

Стіл сервірують чайною чашкою, яку ставлять перед гостем. Праворуч від гостя розміщають на підносі чайник заварний і доливний. Зліва — розміщають мед, варення, перед гостем — цукор в цукорниці.

2 спосіб(з приставним столиком).

До столу приставляють приставний столик, на ньому розміщають чайник заварний, доливний, чашки з блюдцями, чайні ложки. Запитують гостей, якої міцності чай вони бажають, хто бажає з молоком, хто з вершками і т. д. Заварку наливають на 1/5 об’єму чашки, доливають кип’яток, подають кожному гостеві справа. Варення подають у розетках зліва. Якщо замовлено торт, його порціонують на десертні тарілки, які ставлять перед гостем, праворуч кладуть виделку для торта. Коли подають торт, варення, мед — не пропонують.

Якщо замовили до чаю ром, коньяк, відповідну чарку ставлять справа і розливають напій.

3 спосіб (з обнесенням).

Стіл сервірують чайними чашками, цукорницею, якщо замовлені кондитерські вироби — десертними тарілками. Один офіціант розливає заварку, другий — доливає кип’яток, третій пропонує додатки до чаю(лимон, варення), які тримає на підносі.

 

 

 

             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Подавання чаю з використанням спеціального візка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Це візок, який має спеціальні полички, шухлядки, де розміщається посуд, прибори та інше.

Також він оснащений електроплиткою або таганком з гелевою свічкою, для того, щоб офіціант на очах у людей зміг заварити і подати чай.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Подавання чаю в самоварі

 

 

Чай можна подавати і в самоварі. Для цього його розміщають в торці столу або на приставному столику. Ставлять самовар на піднос, поруч розміщають на підносі чашки, стопками блюдця, чайні ложки, цукор в цукорниці, чай-заварку в заварному чайнику або одноразові пакетики для заварювання.

Чай розливає офіціант або замовник.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Подавання чаю в термостаті

 

Цей спосіб подачі використовується при обслуговуванні банкетів, спеціальних видів обслуговування, при обслуговуванні учасників нарад, конференцій, проживаючих в готелі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.  Схема сервірування чайного столу

 

       

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Богданова Лидия
    Дякую за цікаву розробку! Успіхів і натхнення!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
21 лютого 2020
Переглядів
1841
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку