Розробка уроку з курсу "Аптека природи" 8 клас на тему "Коза домашня. Використання козячого пуху в народній медицині. Властивості мо¬лока як природного антиоксиданту"

Про матеріал

Тема. Коза домашня. Використання козячого пуху в народній медицині. Властивості мо­лока як природного антиокси­данту

Перегляд файлу

8 клас (Курс «Аптека природи»)             Урок № 25                                     Дата

Тема. Коза домашня. Використання козячого пуху в народній медицині. Властивості мо­лока як природного антиокси­данту

Мета: сформувати знання учнів про біологічні  особливості кози домашньої, особливості використання продуктів козівництва в народній медицині. Розвивати навички учнів роботи із додатковою літературою, мережею  Internet, розвивати навички спостережень за домашніми тваринами.Виховати в учнів ціннісне ставлення до природи та власного здоров’я.

Обладнання: мультимедійний комплекс, презентація «Біологічна характеристика кіз», відео фрагменти про кіз, додаткова література.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Хід уроку

                                                                 Козу одну пасти більша морока, як десять коров

                                                                                                                           І. Франко

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація навчальної діяльності

Бліцопитуваня

  • Хто такі парнокопитні?
  • Що про них відомо?
  • Назвіть представників парнокопитних?

«Асоціативний кущ»

  • Які асоціації у вас викликає коза?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Цікавий факт!

Всім нам добре відомо вираз «козел відпущення», але багато хто з нас не знає, звідки він взявся. Як виявляється, ця фраза має єврейське коріння. У єврейській культурі існував особливий обряд відпущення гріхів. Для цього первосвященик в особливий день клав на голову обраній тварині руки, тим самим як би передаючи гріхи народу. Після обряду тварину забирали в Юдейську пустелю і відпускали на волю.

Кози – одні із найдавніших тварин, одомашнених людиною. Вони супроводжують нас протягом всієї історії людства, дають корисне, смачне молоко, грають незамінну роль в нашій культурі і традиціях. Однак, як показує практика, мало людей знають цікаві факти про козі. Наприклад,

навіть не здогадуються, що це дуже розумні тварини з чудовою пам’яттю і досить розвиненим мозком. Все найцікавіше про них давайте дізнаємося разом.

ІV. Вивчення нового матеріалу

Слово учителя. Викопні рештки кіз відомі з раннього антропогену. Предком кози домашньої (араіс) вважають безоарового козла. У Середній Азії коза домашня відома за декілька тисяч років до нашої ери. В Україні останки кіз домашніх знаходять у трипільських поселеннях. Від них одержували молоко, м'ясо, вовну, пух та шкіри.

  • Які ж біологічні особливості кози домашньої? (заслуховування відповідей учнів і додаванням інформації презентацією)

Вчитель. Козівни́цтво — галузь тваринництва, яка займається розведенням кіз для одержання молока, м'яса, вовни, пуху, шкір, хутра.

 

Питання. 1. Якому молоку ви даєте перевагу? Чому?

2. Чому говорять, що козине молоко більш корисне ніж коров’яче?

Давайте перевіримо ваші думки (перегляд відео «Користь козиного молока і як правильно вживати козине молоко https://www.youtube.com/watch?v=orAefgErWjI)

Вчитель. Про користь козячого молока чули багато хто, але мало, хто знає, що воно, по-перше, виводить радіонукліди з організму, а по-друге, зменшує ризик розвитку туберкульозу. Вчені довели, що у людей, які в рік випивають від 5 літрів козячого продукту, шанс розвитку хвороби скорочується практично до 0. Більш того, самі кози ніколи не хворіють туберкульозом. А так як в продукті багато імуноглобуліну, то ним лікують навіть алергію. У 1906-му році на Всесвітньому конгресі педіатрів та акушерів в Парижі було зроблено офіційну заяву – молоко кози є найкращим замінником жіночого молока.

Ще спрадавна було помічено, що вживання козиного молока запобігає багатьом хворобам та знижує смертність дітей, сприяє довголіттю, допомагає у лікуванні печінки й жовчних шляхів, легень, простудних захворювань, підвищеної кислотності шлунка, екземи, астми та різних форм алергії. М'ясо кіз дуже корисне для літніх людей, так як має в своєму складі малий вміст холестерину та переважає м'ясо інших тварин за вітамінним складом.

Користувалися повагою і продукти, виготовлені з козиного молока. Так, наприклад, козиний сир люди почали виготовляти більше 10 тис. років назад. Його робили шумери, єгиптяни, давні греки і римляни.

Метод «Цікавий мікс» (повідомлення учня)

Кози в культурі

У культурі багатьох країн світу кози займають особливе почесне місце. Наприклад, у міфах Стародавньої Греції кажуть, що тварина по кличці Амалтея вигодувала своїм молоком Зевса. Цей цікавий факт відомий багатьом. Також у багатьох культурах козел є символом родючості і пов’язаний з божеством, що втілює це якість. Наприклад, індійським Пушаном, слов’янським Перуном, грецьким Паном, скандинавським Тором та іншими.

Часто колісниці цих богів зображуються запряжені саме козлами. А також особливе місце цій тварині відводиться в християнській культурі. Наприклад, у Біблії воно зустрічається 200 разів.

Козина шерсть

Вчитель. Із шкіри кіз виготовляють шевро, хром, лайку, замшу, сап'ян тощо, а з пуху кіз виготовляють високоякісні легкі тканини, тонкий трикотаж, найкращі сорти фетру, хустки. З тонкої вовни кіз виготовляють технічні тканини, килими, ліжники і трикотаж, а з грубої — вовнові тканини і трикотаж.

Шкури кіз використовують для виготовлення сап'яну, шагреневої шкіри, шевро. Його виготовляють зі шкур молочних кіз. Шкури кіз використовують при виготовленні костюмів для космонавтів, модельного взуття, шкіряних пальто, для оббивки дорогих меблів, кімнат, для виготовлення прикрас. Осінні шкури кіз використовують для виготовлення хутрової сировини, з якої виготовляють шуби, кожухи, манто.

Перегляд відео виробництво козиної шерсті https://www.youtube.com/watch?v=jWtFTxisqRA

Повідомлення учня

Найбільш цінні властивості козячого пуху

  • Гігроскопічність. Козій пух здатний поглинати до 35% вологи по співвідношенню до своїй масі
  • Пуховий ворс просочений шкірним салом і жиром кози. Вони склеюють ворсинки і перешкоджають їх забруднення
  • Пухові волокна в своєму складі містять 20 амінокислот. Козиний пух має низьку теплопровідність. Тому при носінні все тепло виробляється людським тілом не розсіюється в навколишньому просторі, а зберігається
  • Козиний пух м`який і пластичний. Він має високу розтяжність і пружність.

Лікувальні властивості козиного пуху

Як відомо, при ревматизмі, крім основного лікування антибіотиками, призначають ще  і зігріваючі процедури. До речі кажучи, сухий компрес на область горла відмінно допомагає і при ангіні. За старих часів, якщо дитина народжувалася недоношена, його укутували в ковдру з козячого пуху, а на ніжки одягали шкарпетки з пухової вовни. При запаленні трійчастого нерва, а також при мігрені необхідно одягнути на голову пухову шапочку. Через деякий час біль почне стихати, а через пару годин і зовсім зникне. Больові відчуття при шпорі п`яти значно зменшуватися, якщо в взуття покласти устілку з козячого пуху. Людям, що страждають варикозом, рекомендується вкутувати ноги в хустку з козячого пуху.

V. Закріплення вивченого матеріалу

Експрес-тест

  1. Кози відносяться до:

А) Парнокопитних     Б) Непарнокопитних   В) Жуйних тварин.

      2. Першою одомашненою твариною була: А) собака  Б) вівця   Г)коза.

      3. Щоб не хворіти треба за рік випити : А) 5 л   Б) 8 л   В) 10 л молока.

      4. Ареал поширення кіз у природі: А) Європа і Азія; Б) Європа і Пн.Америка; В) Європа і Австралія.

      5. М'ясо кіз корисне для : А) дітей  Б) дорослих  В) похилих людей.

      6. Шкіру кіз використовують для: А) костюмів для космонавтів;  Б) шкіряних пальто; В) для оббивки дорогих меблів.

     7. Роги більші у: А) самців    Б) самок.

     8. Тривалість вагітності становить: А)5 місяців Б)6 місяців  В) 7 місяців.

     9. Тривалість життя кіз становить: А) 9-10 років   Б)11-12 років  В) 13-14 років.

     10. Предком кози домашньої (араіс) вважають: А) безрогу козу  Б)безрогого козла   В) рогату вівцю.

VІ. Підсумок уроку

VІІ. Домашнє завдання

  • Опрацювати матеріал за конспектом
  • Підготувати цікаві факти про свиню свійську.
docx
Додано
22 березня 2018
Переглядів
1333
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку